Her finder du lækre bløde fødselsdagsboller, som mange også kalder for bamseboller, fordi at de er så bløde. De er helt lyse, og det er lige, som de skal være! Der findes næsten intet bedre end sådan en lun friskbagt bolle, hvor der kommer et godt lag smør på.

Når der er fødselsdag her i huset, så hører der sig altså rigtige fødselsdagsboller til. Ikke noget med de sunde boller med kerner, gulerødder og rugmel. Nej, bare de helt almindelige, hvide boller med smør og det hele. Herunder finder du min ret simple opskrift på de helt klassiske fødselsdagsboller. Jeg lover, at de er nemme at lave.
Til en fødselsdag hører der også kage til. Lav eksempelvis en lækker talkage til, som du kan finde opskriften på lige herunder. Servér dine fødselsdagsboller sammen med en lækker kop varm kakao med flødeskum eller mælkeskum - så skal dine gæster nok blive glade. Det er i hvert fald en helt klassisk menu, når det kommer til fødselsdage.
Prøv også disse opskrifter:
Chokoladeboller | Guide - Sådan former du perfekte boller | Sprøde boller med masser af lufthuller
Nedenfor finder du min bedste opskrift på lækre bløde fødselsdagsboller, som jeg bruger hver gang, at en i familien har fødselsdag. De er et hit blandt alle aldre, og de fleste jeg kender kan godt spise flere boller i træk, da man bare ikke kan holde fingrene fra dem.
Fødselsdagsboller
Ingredienser
- 6 dl mælk
- 50 g gær
- 1 kg hvedemel
- 4 tsk salt
- 4 spsk sukker
- 75 g smør
- 1 æg til pensling
Sådan gør du
- Lun mælken let (max 37 grader) og rør gæren ud i den lunkne mælk.
- Tilsæt salt og sukker.
- Smelt smørret let og tilsæt det til mælken.
- Tilsæt melet lidt ad gangen indtil dejen ikke er klistret mere. Pas på med at komme for meget mel i.
- Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hæve i cirka 1 time.
- Dejen hældes ud på bordet og deles i cirka 20 stk.
- Form dejen til boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir.
- Bollerne pensles med sammenpisket æg.
- Lad dem gerne efterhæve i 20-30 minutter.
- Bag dem derefter i ovnen i 10-12 minutter ved 200 grader.
Dine egne noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Tip til opskriften!
- Du får det bedste resultat, hvis du laver dine boller på dagen. Der er de allerbedst, og da det er en gærdej, så kan de godt blive tørre på 2. dagen.
- Det kan være en god ide at holde lidt igen med melet. I denne her opskrift på bamseboller har jeg skrevet, at jeg bruger 1 kg hvedemel. Det kan i nogle tilfælde være for meget, og det kan gøre, at bollerne kan gå hen og blive lidt mere kompakte i krummen. Særligt hvis du rører dejen på røremaskine, kan det være, at man kan nøjes med 900 gram. Prøv dig frem og tilsæt kun mere mel, hvis dejen ikke er sammenhængende.
Simone
Jeg lavede en portion præcis efter din opskrift. De blev luftige lækre, og i det hele taget helt perfekte! Desuden lavede jeg en halv portion med kardemomme. Lækre! og en halv portion med gullerødder og solsikkefrø. Også perfekte. Så i det hele taget en super grundopskrift, med mange muligheder!
Louise Dam
Dejligt at høre Simone :-)
Peter
Lækker opskrift, tilføjede dog et hel æg, og lidt kardemomme. Brugte 900 gram mel istedet for et hel kilo, og fulgte derellers resten af opskriften. Bollerne blev bare for gode :) tak !!!
Louise Dam
Dejligt at høre Peter :-)
Merete Ahnfeldt-Mollerup
Superlækre boller! Tak for en god opskrift. Der blev 24 store. Vi brugte alt melet, + lidt ekstra til bordet da bollerne skulle formes. Perfekt konsistens og lækker smag.
Med hensyn til hvad der kan være gået galt for de førte kommentatorer, synes jeg det er et godt bud med for varm mælk, men jeg kom også til at tænke på om der var børn involveret? Jeg skulle nemlig lige stoppe min lille hjælpe fra at rulle bollerne til kanonkugler: for megen æltning efter første hævning kan også føre til hårde boller.
Louise Dam
Dejligt du kunne bruge opskriften :-)
Louise
Hej. Jeg syntes der skal frygtelig meget gør i. Kan man halvere og hæve natten over?
Louise Dam
Ja, det kan man sikkert godt - men bollerne bliver anerledes af at koldhæve.
Zaynab
Hej Louise, jeg lavede bollerne I dag men jeg kom til at lave dem meget store så der blev 14 stk. Plus så skulle bagetiden fordobles, da de var så store 😉 Men dejlig opskrift, de blev lækre
Louise Dam
Dejligt du kunne bruge opskriften :-)
Astrid
Dejlige luftige boller, jeg har netop bagt dem, og de er virkelig flotte :-) :-)
Blev penslet med æg/fløde.
Næste gang kommer jeg nok lidt mindre salt i, og laver 24 i stedet for 20.
Louise Dam
Hej Astrid
Det lyder godt, dejligt du kunne bruge opskriften :-)
FriskFisk
👌 De er fantastiske.. og de er 100% perfekte hver gang (hvis man kan finde ud af at følge en opskrift) 💃
Og man kan kombinere alle de slags mel man vil og så blir de kun endnu bedre !
Jeg smider også diverse kerner i og meget revet gulerod... toppen af poppen ✌
Louise Dam
Dejligt at høre :-)
Kristine
Hej Louise
Vil lige sige tak for en SUPER opskrift! Jeg har bagt disse boller for anden gang, idag til min datters fødselsdag. De smager fantastisk og er nemme at gå til.
Godt nytår!
Vh Kristine
Louise Dam
Dejligt at høre Kristine! Også rigtig godt nytår til dig 😉
Stefan Haislund
Har netop bagt disse... Mega gode..😊 Men tror jeg nøjes med lidt mindre salt næste gang...😁
Tak for den...
Louise Dam
Dejligt at høre - ja det er måske forskelligt hvor meget salt man ønsker i bollerne. Generelt synes jeg altid alle andre tilsætter for lidt salt i bagværk :-)
Stefan Haislund
Idag prøver jeg at bage dem med det halve salt, så må vi se hvordan de bliver..:-)
Louise Dam
Spændende :-)
Christoffer M
Jeg lavede bollerne i sidste uge - de blev helt vildt gode. Tak for den gode opskrift :)
Louise Dam
Hej Christoffer, hvor er det bare dejligt at høre :-)
Lena Schneider
Hej Louise,
Kan jeg bage dem i dag og pynte dem lidt til juletræsfesten i morgen? Eller bliver de mon for kedelige? Har du nogen erfaringer med at bage dem dagen før?
Har i øvrigt bagt dem før, og de smager vidunderligt! 👌 Men spist sammen dag.
På forhånd tak.
Mvh Lena
David
Skal de bages på almindelig eller varmluft?
Louise Dam
Jeg bager altid ved almindelig.
Pernille
Jeg brugte varmluft og de blev perfekte :-)
Louise Dam
Dejligt at høre :-)
Rikke
Jeg har bagt de her boller 1 gang og de blev rigtig lækre. Skal igang med en ny portion igen. Forstår ikke dem der skriver at deres boller blev dårlige - de kan umuligt ha fuldt opskriften.
Louise Dam
Hej Rikke
Dejligt at høre at du synes om opskriften. De bliver også helt perfekte for mig hver gang :-)
Diana jensen
Hejsa
Er vild med din opskrift på fødselsdags boller. De er bare skønne. Har lavet dem et par gange nu og ja det kommer helt an på hva for noget mel man bruger, og hvor meget for bruger man for meget kan de godt blive hårde..
Mvh diana
Louise Dam
Mange tak for rosen! Det er så dejligt at høre :-)
Trine Tøttrup
Hejsa. Jeg har også lavet dine boller-efter opskriften selvfølgelig-og de blev til de lækreste fødselsdagsboller jeg nogensinde har smagt. Nu er der lige straks fødselsdag igen og der skal vi have dem igen. Dobbel portion denne gang! ;-)
Tak for lækker opskrift ! 👍
Louise Dam
Hej Trine
Det er bare så dejligt at høre! Mange tak for din positive feedback :-)
Hilsen Louise
Lena
Jeg elsker denne opskrift og min søn elsker bollerne, super god opskrift:-)
Louise Dam
Hej Lena
Mange tak for rosen, jeg er så glad for at I kan lide bollerne! :-)
Hilsen Louise
Frederik
Hej Louise. Jeg fulgte din opskrift også din opskrift til punkt og prikke, og ved du hvad: fødselsdagsbollerne blev præcist som du har beskrevet, nemlig dejlige, luftige og lette. Som en god bolle skal være :-) Tak!
Louise Dam
Hej Frederik
Det var sørme dejligt at høre! Jeg er også selv meget glad for opskriften :-)
Hilsen Louise
Camilla
Jeg har også lige bagt dem til min datters fødselsdag, de blev elendige, de kunne ikke blive færdigbagt og hævede heller ikke i ovnen.
Kunne smide 40 boller i skraldespanden og starte forfra.
Skynd dig at fjerne den opskrift:(
Louise Dam
Øv hvor ærgerligt. Jeg har bagt disse boller mange gange uden problemer. Det lyder som om du måske har varmet mælken for meget? Hvis mælken kommer over 37 grader slår du gærcellerne ihjel i gæren. Hvis gærcellerne bliver slået ihjel kan dejen ikke hæve.
Mester
Hej,
Jeg fulgte denne opskrift fra A-Z til min søns fødselsdag, og de blev stenhårde! Øv... Er du sikker på at doseringer er rigtige?
Louise Dam
Nu har jeg lige tjekket op på ingredienserne og det ser helt rigtigt ud. Der kan dog godt være lidt forskel på det mel man får fat i, derfor skal man tilsætte det lidt ad gangen. Det kan godt være man kun skal bruge 900 gram indimellem. Du har ikke bagt dem for længe måske? Jeg har lavet dem rigtig mange gange og de bliver altid lette og luftige.
Nana
Hej Louise
Jeg kan se at der i opskriften står 200 grader. Mener du her almindelig ovn eller varmluft?
Venlig hilsen Nana
Louise Dam
Jeg bruger alm. ovn.