
Det er en ganske simpel opskrift, som ikke kræver så mange forskellige ingredienser. For at kunne bage dem skal du selvfølgelig også have en æbleskivepande. Tidligere havde jeg en af aluminium, men da vi flyttede til en lejlighed med induktion måtte jeg skifte over til en af støbejern, som er en del tungere.
Gammeldags æbleskiver
Ingredienser
- 250 gram hvedemel
- ¼ tsk salt
- ½ tsk natron
- 1 spsk vaniljesukker
- 4 dl kærnemælk
- 100 g smeltet smør eller margarine
- 3 æg
- 1 spsk sukker
Sådan gør du
- Skil æggehvider og blommer i hver sin skål.
- Pisk sukker og æggehvider luftige og stive.
- Bland æggeblommer, mel, salt, natron og vaniljesukker sammen.
- Pisk med en elpisker og hæld gradvist kærnemælken i indtil dejen er ensartet.
- Hæld nu det smeltede smør i dejen.
- Vend tilsidst de stivpiskede æggehvider forsigtigt i dejen.
- Brug lidt smør i hullerne i æbleskivepanden.
- Fyld hullerne i æbleskivepanden ¾ op med dej og bag æbleskiverne ved middel varme.
- Når kanterne begynder at blive faste, og du kan vende dem uden at de går i stykker, så vend dem rundt på siden (med en træpind eller lignende) og lad den flydende dej flyde ud i panden.
- Fyld nu hullet op med dej og vend dem hele vejen rundt så de bliver lukket.
- Når hele æbleskiven har fast overflade, så vend dem jævnligt så de bliver gyldne og sprøde over det hele.
Dine egne noter
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Skrevet af: Louise DamÆg, Hvedemel, Kærnemælk, SmørKategori: Jul, Kager, Søde sager, Sødt bagværk
Mette
Er det en fordel at lave dejen nogle timer i forvejen og lade den stå og trække?
Louise Dam
Nej, ikke umiddelbart. Så skal du i hvert fald nok vente med at komme stivpiskede æggehvider i til inden de skal bages da de giver luftigheden til æbleskiverne.
Bodil
Det er en rigtig god opskrift! Mine børn elsker den, og det er rart at kunne få æbleskiver selvom man bor i udlandet ☺️
Jeg ved ikke om jeg gør noget forkert, men jeg lavede 1,5 portion, så jeg skulle få omk 24 stk., men jeg har tabt overblikket over hvor mange det er blevet til - men oppe omk 70 måske!
Louise Dam
Dejligt du kunne bruge opskriften. Kan slet ikke forstå det med mængden. Kan se jeg skriver der bliver 15 stk. ud af en normal portion, og det kan da godt være det måske skulle være 20 i stedet for. Du lavede af 375 g hvedemel, ikke?
Alex Balakrishnan
Superb opskrift, Louise! Meget nem at lave og var en stor hit med hele gruppen... mange tak.
Hilsen fra Los Angeles,
Alex
Louise Dam
Fantastisk at høre :-)
Glenno
Blev fuldstændig tovlig i hovedet over nogle lækre æbleskiver. Tak for opskriften, bette Gerda.
Louise Dam
Ha ha, jamen skønt at du kunne bruge opskriften :-)
Helena Munkholm
Kære Louise
Nu har jeg med fryd brugt flere af dine opskrifter - og de er nemme at følge... Jeg nyder så meget at få inspiration fra dig... Jeg tænker - har du overvejet at få lavet en kogebog man kan have liggende??
Louise Dam
Hej Helena
Hvor er det bare dejligt du nyder at følge med :-) Jeg har overvejet det, så det kan sagtens være det sker på et tidspunkt.
Hilsen Louise
Rikke
Jeg kom til at blande æggehvide i fra start og pisket det hele sammen. Har det noget at sige el skal jeg starte forfra
Louise Dam
Hej Rikke
Æggehviden er med til at gøre dejen luftig, og det er derfor den forsigtigt skal vendes i til sidst. Hvordan blev dine æbleskiver?
Hilsen Louise
Nina
Lavede dem for første gang i sidste uge, og de var et hit! Men da jeg lavede dem for anden gang i dag, smagte de faktisk af æg. Jeg kan simpelthen ikke huske, om jeg gjorde noget anderledes. Hvis nogen ved, hvad det kan skyldes, må de endelig give lyd!
Maria Olsen
Hej jeg ville lige høre, om der ikke er appelsin i æbleskiver? Eller er det bare mig der har misforstået noget
Louise Dam
Nej, det tror jeg ikke er almindeligt. I nogle opskrifter er der en æbleskive inden i dejen. Deraf navnet æbleskiver.
Anette Karijord
Hej :) Jeg står lige og skal flytte og fandt en gammel æbleskivepande jeg egentlig har haft i mange år og aldrig brugt, men den skal komme i brug til jul :) Den har egentlig bare vært til pynt. Den er lavet af støbejern.
Jeg bor i Norge og fandt en lignende pande fra min tidligere mand (norsk), som på norsk kaldes et “Munkejern”. Denne er også lavet af støbejern. Den er næsten helt lige som en æbleskivepande. Jeg tror det er noget det samme som æbleskiver, men at nordmændene kalder det “munke”. Ved du noget om det?
Har du nogen råd om hvordan jeg kan få disse pander rene nok til at bruges? Der er lidt rust på dem.
Louise Dam
Hej Anette, nej et munkejern har jeg aldrig hørt om, det lyder sjovt :-) Jeg tror jeg ville prøve at google både munkejern og hvordan man rengør støbejern, er sikker på der er nogle gode artikler omkring det.
Dorte Helme
Bedste aebleskiver ever! Kom 1/2 tsk kardemomme i og brugte 1/3 ymer + 2/3 maelk eftersom jeg ikke havde kaernemaelk.
Tak for opskriften og godt nytaar!
Louise Dam
Det var så lidt Dorte, godt nytår! :-)
Emilie Bagge
Hej Louise
Bagte dine æbleskiver i går og synes de var rigtigt vellykkede og nemme at få helt æbleskive runde. Tilsatte en lille smugle kardemomme til dejen, hvilket var skyndt sammen med den dejlige vanilje smag. Synes heller ikke de smager af æg, men de mætter meget pga. æggene😊
Mvh Emilie
Marie
Kære Louise
Det er den bedste opskrift, jeg har prøvet. Lækker tyk dej og velsmagende, sprøde æbleskiver. Jeg krydrede med citronskal i stedet for vanilie. Og så lavede jeg tredobbelt portion i går og varmede dem i ovnen med et fad vand under i dag. De blev spist alle sammen!
Tak for opskriften - den ryger i kogebogen.
Louise Dam
Skønt at høre Marie :-)
Åse johansen
Har lige serveret disse æbleskiver for børn og børnebørn. De blev super gode, jeg kom lidt revet citronskal i.
Jeg havde lavet to forskellige hold dej, fordi jeg bagte også vafler,. Jeg kom til at tage fejl første , denne dej Kimi vaffelpanden, det blev så godt, min egen opskrift på vafler gav gummi vafler, denne dej blevalletiderstil vafler
Louise Dam
Dejligt at høre Åse :-)
Sussanne
Hej Kirstine :)
Kan man bruge mælk istedet?? det det jeg har og skal lave til på søndag så de kan varmes fordi jeg har frokost og vil ikke stå med det hele på en´gang
Louise Dam
Jeg hedder nu Louise :-) Jeg har kun prøvet med kærnemælk, så det ved jeg faktisk ikke.
Jette
Hejsa
Jeg bruger mælk og lidt citronsyre
Maxime
Hei. Pga natron må du ha noe syrlig i deigen for at den skal heve :) derfor må man bruke kjærnemelk. Ellers må man bruke bakepulver som har syre i seg, hvis man bare skal bruke melk. Hilsen fra Norge.
Louise Dam
Tak Maxime - det har du jo selvfølgelig helt ret i :-)
Kirstine
Hej Louise
Kan de bages om formiddagen og så Lunes om eftermiddagen?
Louise Dam
Jeg synes de er bedst når de er frisklavede - men man kan godt gøre det.
Sofie Pietraszek
Bruger du ikke noget smørelse til panden?
Louise Dam
Hej Sofie
Jo det gør jeg faktisk - jeg bruger bare noget smør. Det skriver jeg lige ind i opskriften.
søs muncj
Hej 😊
Var ved at lave æbelskiver efter denne opskrift ..
Er det bare mig eller smager de meget af æg ?
Hilsen søs
Louise Dam
Det synes jeg bestemt ikke de gør :-)
Sofie
Hej Louise.
Jeg bagte dine gammeldags æbleskiver i weekenden - og de var så lækre! Men da jeg tog dem fra panden og lagde dem i en skål, faldt de sammen og den lækre, sprøde overflade forsvandt.
Har du et tip til, hvordan man holder æbleskiverne varme, helt runde og dejlig sprøde?
Louise Dam
Hej Sofie
Æbleskiver skal helst spises lige med det samme. Så jeg har desværre ikke lige et rigtig godt tip til det.