Jeg havde min familie på besøg til en lækker 2-retters middag. Hovedretten bestod af Culottesteg med Pommes Anna, lækker salat og hjemmebagt tomat/ostebrød og desserten var en super lækker brownie som blev serveret med frisk is fra Paradis-is (skovbærsorbet, hyldeblomstsaftsorbet og hasselnød).
Pommes Anna
Ingredienser
2,5 kg. kartofler (ca.)
200 g. smeltet smør
Salt og eventuelt tørret rosmarin
- Kartoflerne skrælles og skæres i tynde skiver
- Kartoffelskiverne lægges i lag i et stort ovnfad så de lige præcis overlapper hinanden. Smelt smørret og pensel skiverne med smørret. Drys med salt. Læg et nyt lag med kartofler.
- Sådan fortsættes til kartoflerne er opbrugt.
- Kartoflerne skal ligge under pres i ovnen – find hvad du har af fade eller lignende. Sæt kartoflerne i en 200 grader varm ovn i ca. 45-50 min. Lad dem køle af og stil dem i køleskabet natten over. (stadig under pres)
- Inden servering skæres de ud i firkanter, ligges på bagepapir på en bagepladse og bages i 20-30 minutter i en 200 grader varm ovn. (jeg gav dem lidt grill til sidst)
Tomat/ostebrød
Ingredienser
Tomatdejen
500 g mel
1 spsk. salt
25 g gær
3 tsk. tørret oregano
3 tsk. tørret basilikum
3 dl lunt vand
4 spsk. tomatpure fra dåse
2 spsk. ketchup
6-8 hakkede soltørrede tomater (Der ikke har ligget i olielage)
Ostedejen
650 g mel
1 spsk. salt
100 g revet ost
½ tsk. peber
4 fed knuste hvidløg
25 g gær
4 dl lunt vand
Æltes godt igennem, og formes til en klump.
Ostedejen:
Rør gæren ud i vandet. Bland mel, salt, revet ost, peber, presset hvidløg i. Æltes godt igennem og formes til en klump.
Bages ved 200 grader i ca. 15-20 min.
Culottesteg
Culottesteg på ca. 1,8 kg. (jeg kunne godt have nøjes med 1,2 eller 1,3 kg.)
salt
Jeg fandt en video som beskriver fremgangsmåden meget godt. Du kan se den her.
Jeg tog stegen ud da den var ca. 55 grader og lod den hvile pakket ind i staniol i ca. 15-20 min.
Lækker grøn salat
1 bakke babysalat
1 mango
5 tomater
2 avocadoer
½ agurk
2 røde pebre
250 g feta i blok
1 pose salatmix (nødder med salt)
Brownie
Ingredienser
150 g smør
500 g rørsukker
4 æg
100 g hvedemel
½ tsk. bagepulver
4 spsk. kakaopulver
200 g hasselnødder
200 g 70 % mørk chokolade
Fremgangsmåde
1.Tænd ovnen på 175 grader.
2.Smelt smørret ved lav varme og sæt det til afkøling.
3.Pisk æg og rørsukker til det er lysegult og let skummende.
4.Bland de tørre ingredienser (mel, kakao, bagepulver) godt sammen og tilsæt det til æggemassen.
5.Hak chokolade og nødder groft og tilsæt det æggemassen og de tørre ingredienser.
6.Tilsæt det afkølede smør til blandingen. Rør det hele godt sammen.
7.Beklæd bageform/bradepande med bagepapir og hæld kagemassen i. (Bør have en højde på ca. 2-3 cm.)
8.Bages ved 175 grader i 20-25 minutter.
Man kan ikke bedømme at den er færdig ved at bruge ”strikkepinde-prøven.” Når kagen kommer ud af ovnen vil den stadig være blød og klistret indvendig. Men hvis skorpen ovenpå føles fast og sprød er kagen færdig, selv om dejen hænger fast når man stikker i den. Smager bedst når den er kølet af.
Holder sig frisk 2-3 dage hvis man pakker den ind og kan for øvrigt sagtens fryses.
Steen Nielsen
Hej Louise. Har tænkt at prøve dem til Nytårsaften. Lavede en testportion i forgårs af 1 kg kartofler og 80 gram smør. Lavede dem i ovnen i går aftes efter at de havde ligget på køl cirka 20 timer. Det var virkelig lækkert, og mætter meget. Hvor store ville du lave dem?
På forhånd tak
Med venlig hilsen
Steen
Louise Dam
Hej Steen, jeg lavede dem så det passede med cirka 1 stk pr person. Kan ikke helt huske hvor store de blev.
Ninna
Hej Louise. Kan man lave kartoflerne med det samme og servere dem efter de første 45 min i ovnen?
Louise Dam
Hej Ninna, jeg har ikke selv forsøgt mig med det med den opskrift. Men har set det rundt omkring at det skulle kunne lade sige gøre at servere med det samme, tror dog de skal have mere end 45 min, da de jo også skal have 20-30 minutter bagefter. Ellers kan jeg altså også anbefale mini pommes anna, som laves i muffinsforme. De skal ikke køle af. Dem finder du lige her: https://www.louisesmadblog.dk/2013/01/nytarsaften-2012-mini-pommes-anna.html
Håber du finder ud af det. Hvis du laver den første opskrift uden at afkøle dem vil jeg meget gerne høre om de blev så gode som de gerne skulle, så ved jeg det til en anden gang :-)
Louise
Hvor mange personer er opskriften beregnet til?
VH. Louise
Louise Dam
Vi var 6 til middagen. Og der var rigeligt med mad.
sofie andersen
Hej Louise. Jeg skal lave dine lækrer pommes anna til min nytårsfest. Hvor lang tid skal kartoflerne stå under pres, inden de kommer i ovnen?
Mvh. Sofie
Louise Dam
Hej Sofie
Jeg er i New York i øjeblikket så har ikke lige fået svaret dig. Jeg håber du fik lavet nogle lækre kartofler alligevel?
Men til andre, så skal de bare være under pres i ovnen og så henover natten og til det lige passer dig at de skal laves. Det er så rart at de kan laves klar dagen før.
Louise Dam
Jeg vil tro at du skal bruge ca. Det dobbelte af denne portion. Så ca. 5 kg. Kartofler. God fornøjelse og godt nytår!
Mette
Det ser lækkert ud :) jeg har tænkt mig at lave kartoflerne til nytår. Hvor mange kilo kartofler vil du foreslå der skal bruges til 14 personer?