
Det er faktisk ret nemt at bage sit eget rugbrød når først man kommer igang med det. Det kræver ikke særlig meget arbejde, men det kræver lidt timing. Først skal du have lavet en surdej klar, hvis du ikke allerede har det. Jeg har en opskrift på surdej her.
Når surdejen er på plads skal alle kernerne sættes i blød i vand og surdej i omkring 8 timer. Så bliver kernerne udblødt og de står også og syrner sammen med surdejen. Når kernerne har stået i bløde skal melet blandes i og dejen skal hæve først i skålen og derefter i formen. Så er brødet klar til at blive bagt og dernæst spist :-)
Jeg tilsætter lidt kulør til brødet. Dette er kun for at det får en flot mørk farve og gør intet for smagen. Så hvis farven er ligemeget for dig kan det bare udelades.
Mørkt rugbrød med kerner
Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplanIngredienser
Sådan gør du
- Kom knækkede rugkerner, hvedekerner, hørfrø og solsikkefrø i en stor skål sammen med vandet og surdejen. Lad det stå i minimum 8 timer. Sæt det eventuelt i blød om aftenen.
- Næsten morgen blander du de resterende ingredienser i skålen. Lad det hæve i skålen i 1-2 timer.
- Fordel dejen i 2 smurte rugbrødsforme. Læg husholdingfilm over brødene og lad dem hæve 1-2 timer igen.
- Sæt brødene i en 180 grader varm ovn og bag dem i 1 time.
- Tag rugbrødene ud af formene og lad dem køle af på en rist. Når de er kølet en smule af pakkes de i plastikposer så skorpen ikke bliver for hård.
Dine egne noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Jeg har lavet en lille video af fremgangsmåden:
Jesper
Hej kan man godt lade den første blanding til rugbrødet stå i mere end 8 timer
Louise Dam
Ja, det kan du godt :)
Signe
Hej fra Argentina! Dit rugbrød er et kæmpesucces med vores familie. Erstatte bare kulør med honning og kommer mindre salt i. Tusind tak! Venlig hilsen, Signe.
Louise Dam
Det lyder da bare så skønt!
Maddie
Hej Louise,
Hved du hvor meget de 2 rugbrødet vægt i alt efter bagning?
Tak,
Maddie
Louise Dam
Nej det er jeg desværre ikke klar over.
Niclas
Hej Louise,
Provat dina recept på mörkt rågbröd, surdeg och maltsirap. Det blev fantastiskt gott.
Louise Dam
Hvor er det bare godt at høre!
Ida
Hej Lousie. Bruger du en rugsurdej eller hvedesurdej?
Louise Dam
Beklager det sene svar. Jeg er på barsel, så jeg har lidt travlt med min lille baby :o)
Jeg bruger en surdej der er lavet på både hvedemel og rugmel.
Anette
Hej Louise
Vil bare sige tusinde tak for opskrift, det er det bedste rugbrød hele vores familie har smagt til nu.
Er i gang med at bage det for 2.gang.
Det er så godt endelig at have fundet rugbrøds opskriften over alle, jubler:-))))
Hilsner Anette
Louise Dam
Hvor er det bare skønt at høre!
Katrine
Hej
Vil rigtig gerne i gang med at lave mit eget rugbrød, og synes din opskrift er spændende og nem.
Jeg har dog ikke kunne finde hvedekerner endnu. Kan det erstattes af noget andet?
Louise Dam
Hej Katrine
Hvedekerner burde kunne findes i de fleste større supermarkeder som en fast vare. F.eks. Føtex og Kvickly. Jeg har ikke lige prøvet at udskifte dem med andet, så her kan jeg ikke lige anbefale noget.
Ida
Jeg brugte dobbelt portion rugkerner i stedet. Det virkede fint :)
Ulla S Pedersen
Hej Louise.
Er gået i gang med din surdej 😊 Glæder mig om en lille uges tid 😊
Spørgsmål: 1 dag uden låg, men 2.3.4.5.6. dagen er det med låg på?
Mvh. Ulla
Louise Dam
Hej Ulla
Jeg plejer at lade den stå uden låg, og ellers med låget sådan halvt på glasset så der stadig kommer ilt til surdejen.
Sofie
Hej Louise, bruger du ikke gær i opskriften? Kh Sofie
Louise Dam
Hej Sofie
Nej, det gør jeg ikke. Denne opskrift er med surdej og det er den der får brødet til at hæve.
Hilsen Louise
Inge Dyrhave
Hej Louise
Har nu bagt dine rugbrød 2 gange, men de er klistret inden i😖 Ved du hvad der kan være galt? Jeg har fuldt din opskrift som der står.
Mvh Inge Dyrhave
Louise Dam
Hej Inge
Det kunne lyde som om din ovn måske ikke bliver helt samme temperatur som min. Så måske skal de blot have 10-15 minutter mere i din ovn for at blive helt færdige. Og så vil jeg lige nævne at dette er et ret fugtigt rugbrød pga. de mange kerner. Men det skal selvfølgelig ikke være ubagt indeni.
Gudrun
Temperaturen skal være ca. 97-98 grader, når brødene er færdigbagte, så prøv temperaturen før de tages ud, så plejer mine rugbrød at være perfekte færdigbagte 😊👌🏼
Anne Kathrine
Dejligt brød. 😊
Louise Dam
Godt at høre du kunne lide det :-)
Anders
Hej Louise
Mange tak for dine fine opskrifter. Jeg har bagt rugbrødet og synes det er fantastisk! Det eneste jeg lige har et spørgsmål omkring er bitterheden i rugbrødet. Især ude i kanten (hvor brødet har fået mere varme) kan man gøre noget ved den bitterhed i brødet?
Mvh.
Anders
Louise Dam
Hej Anders, jeg har ikke selv tænkt over at det bliver specielt bittert. Så det har jeg nok ikke lige en god løsning på desværre.
Mia
Hej Louise!
Jeg er kæmpe fan er din blog, så lækre og nemme opskrifter!
Jeg har altid gerne ville prøve og lave mit eget rugbrød, så da jeg faldt over din opskrift, gik jeg igang! Men fandt hurtigt ud af, at det fakrisk tager nogle dage at lave rugbrød, haha! :D
Jeg har lavet surdejen efter din opskrift, og den var allerede klar om aftenen på tredje dagen! Og jeg har også lavet maltsirup efter din opskrift, dog efter to forsøg, da første omgang blev aaalt for tyk - men nøj det smager godt for sig selv jo! Skal den opbevares i køleskabet? Eller må den godt stå ude?
Men jeg fik i hvert fald efter et par dage lavet 2 x lækre rugbrød som snager himmelsk!
Knus Mia.
Louise Dam
Hej Mia, dejligt projekt du har kastet dig ud i :-) Jeg opbevarer maltsiruppen i køleskabet. Godt du kunne bruge opskrifterne.
Gitte Jensen
Hej. bruger din opskrift på det lækre rugbrød, men har nogen gange problemer med, at når brødet er bagt, så er der hulrum mellem brødet og skorpen foroven, som gør at det er svær at skære i skiver. Har du nogen erfaring med det?
Louise Dam
Hej Gitte, nej det synes jeg ikke rigtig jeg har prøvet.
Trine
Hej Gitte
Så har dit rugbrød formentlig hævet for længe. Se tips her https://www.meyersmad.dk/lav-mad/opskrifter/meyers-morke-rugbrod-med-surdej/
Kh. Trine
Jesper B. Nielsen
Hej Louise. Jeg vil prøve at lave dit rugbrød, og jeg har et spørgsmål: skal jeg bruge fuldkornshvedemel eller hvidt?
Venlig hilsen Jesper.
Louise Dam
Hvidt hvedemel :-)
Preben Schmidt
Hej Louise.
Du nævner en bagetid på 1 time ved to brød. Hvis man i stedet bruger en 3-liters rugbrødsform og derfor får et større brød, hvor lang tid skal brødet så bage?
Louise Dam
Hej Preben
Jeg har desværre ikke prøvet at lave dem i én stor form. Men vil tror det skal have omkring 1,5 time.