• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Louises Madblog
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
menu icon
go to homepage
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • OPSKRIFTER
    • REJSER
    • SAMARBEJDE
    • OM
    • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Forside » Opskrifter » Bagværk » Brød

    Mørkt rugbrød med kerner

    Udgivet: sep 13, 2015 · Opdateret: apr 29, 2021 af Louise Dam

    Gå til opskrift Udskriv
     
    ebaa b

    Det er faktisk ret nemt at bage sit eget rugbrød når først man kommer igang med det. Det kræver ikke særlig meget arbejde, men det kræver lidt timing. Først skal du have lavet en surdej klar, hvis du ikke allerede har det. Jeg har en opskrift på surdej her.

    Når surdejen er på plads skal alle kernerne sættes i blød i vand og surdej i omkring 8 timer. Så bliver kernerne udblødt og de står også og syrner sammen med surdejen. Når kernerne har stået i bløde skal melet blandes i og dejen skal hæve først i skålen og derefter i formen. Så er brødet klar til at blive bagt og dernæst spist :-)

    Jeg tilsætter lidt kulør til brødet. Dette er kun for at det får en flot mørk farve og gør intet for smagen. Så hvis farven er ligemeget for dig kan det bare udelades.

    ebaa b

    Mørkt rugbrød med kerner

    5 fra 1 stemme
    Gem på Pinterest
    Gem som favorit / på madplan Gå til favoritter
    Holdbarhed: 4 dage
    Fryseegnet: Ja
    2 rugbrød
    Forb. tid 30 min
    Samlet tid 12 t
    Udskriv

    Ingredienser

    • 2 dl knækkede rugkerner
    • 2 dl knækkede hvedekerner
    • 2 dl hørfrø
    • 2 dl solsikkekerner
    • 4 dl surdej
    • 8 dl vand
    • 4 dl hvedemel
    • 4 dl rugmel
    • 2 spsk salt
    • 1 spsk maltsirup
    • 2 spsk kulør kan udelades
    - undgå din skærm går ud

    Sådan gør du
     

    • Kom knækkede rugkerner, hvedekerner, hørfrø og solsikkefrø i en stor skål sammen med vandet og surdejen. Lad det stå i minimum 8 timer. Sæt det eventuelt i blød om aftenen.
    • Næsten morgen blander du de resterende ingredienser i skålen. Lad det hæve i skålen i 1-2 timer.
    • Fordel dejen i 2 smurte rugbrødsforme. Læg husholdingfilm over brødene og lad dem hæve 1-2 timer igen.
    • Sæt brødene i en 180 grader varm ovn og bag dem i 1 time.
    • Tag rugbrødene ud af formene og lad dem køle af på en rist. Når de er kølet en smule af pakkes de i plastikposer så skorpen ikke bliver for hård.

    Dine egne noter

    Klik her for at tilføje dine egne noter

    Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

    Servering: 1 rugbrød | Kalorier: 3420 kcal | Kulhydrater: 542 g | Protein: 113 g | Fedt: 102 g
    Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

    Jeg har lavet en lille video af fremgangsmåden:

    Opskrift på hjemmelavet mørkt brød med kerner
    Opskrift på hjemmelavet mørkt brød med kerner
    Opskrift på hjemmelavet mørkt rugbrød med kerner
    Opskrift på hjemmelavet mørkt rugbrød med kerner
    Opskrift på hjemmelavet mørkt rugbrød med kerner
    Opskrift på hjemmelavet mørkt rugbrød med kerner
    Opskrift på hjemmelavet mørkt rugbrød med kerner
    Opskrift på hjemmelavet mørkt rugbrød med kerner
    Opskrift på hjemmelavet mørkt rugbrød med kerner
    Opskrift på hjemmelavet mørkt rugbrød med kerner
    Følg mig på Instagram
    « Bananis
    Brombær marmelade »

    Læserinteraktioner

    Kommentarer

    1. Jesper

      oktober 15, 2019 at 4:35 pm

      Hej kan man godt lade den første blanding til rugbrødet stå i mere end 8 timer

      Svar
      • Louise Dam

        oktober 16, 2019 at 9:40 am

        Ja, det kan du godt :)

        Svar
    2. Signe

      august 20, 2019 at 2:28 pm

      Hej fra Argentina! Dit rugbrød er et kæmpesucces med vores familie. Erstatte bare kulør med honning og kommer mindre salt i. Tusind tak! Venlig hilsen, Signe.

      Svar
      • Louise Dam

        august 24, 2019 at 3:26 pm

        Det lyder da bare så skønt!

        Svar
    3. Maddie

      august 14, 2019 at 8:01 pm

      Hej Louise,
      Hved du hvor meget de 2 rugbrødet vægt i alt efter bagning?
      Tak,
      Maddie

      Svar
      • Louise Dam

        august 24, 2019 at 3:30 pm

        Nej det er jeg desværre ikke klar over.

        Svar
    4. Niclas

      juli 25, 2019 at 3:10 am

      Hej Louise,

      Provat dina recept på mörkt rågbröd, surdeg och maltsirap. Det blev fantastiskt gott.

      Svar
      • Louise Dam

        juli 30, 2019 at 12:34 pm

        Hvor er det bare godt at høre!

        Svar
    5. Ida

      juni 18, 2019 at 10:35 pm

      Hej Lousie. Bruger du en rugsurdej eller hvedesurdej?

      Svar
      • Louise Dam

        oktober 16, 2019 at 4:05 pm

        Beklager det sene svar. Jeg er på barsel, så jeg har lidt travlt med min lille baby :o)
        Jeg bruger en surdej der er lavet på både hvedemel og rugmel.

        Svar
    6. Anette

      juni 12, 2019 at 6:14 am

      Hej Louise
      Vil bare sige tusinde tak for opskrift, det er det bedste rugbrød hele vores familie har smagt til nu.
      Er i gang med at bage det for 2.gang.
      Det er så godt endelig at have fundet rugbrøds opskriften over alle, jubler:-))))
      Hilsner Anette

      Svar
      • Louise Dam

        oktober 16, 2019 at 4:03 pm

        Hvor er det bare skønt at høre!

        Svar
    7. Katrine

      januar 28, 2019 at 9:43 pm

      Hej

      Vil rigtig gerne i gang med at lave mit eget rugbrød, og synes din opskrift er spændende og nem.

      Jeg har dog ikke kunne finde hvedekerner endnu. Kan det erstattes af noget andet?

      Svar
      • Louise Dam

        februar 05, 2019 at 8:42 pm

        Hej Katrine
        Hvedekerner burde kunne findes i de fleste større supermarkeder som en fast vare. F.eks. Føtex og Kvickly. Jeg har ikke lige prøvet at udskifte dem med andet, så her kan jeg ikke lige anbefale noget.

        Svar
        • Ida

          april 01, 2019 at 8:00 pm

          Jeg brugte dobbelt portion rugkerner i stedet. Det virkede fint :)

          Svar
    8. Ulla S Pedersen

      januar 23, 2019 at 7:59 pm

      Hej Louise.
      Er gået i gang med din surdej 😊 Glæder mig om en lille uges tid 😊
      Spørgsmål: 1 dag uden låg, men 2.3.4.5.6. dagen er det med låg på?
      Mvh. Ulla

      Svar
      • Louise Dam

        januar 28, 2019 at 12:33 pm

        Hej Ulla
        Jeg plejer at lade den stå uden låg, og ellers med låget sådan halvt på glasset så der stadig kommer ilt til surdejen.

        Svar
    9. Sofie

      januar 07, 2019 at 4:40 am

      Hej Louise, bruger du ikke gær i opskriften? Kh Sofie

      Svar
      • Louise Dam

        januar 07, 2019 at 10:19 am

        Hej Sofie
        Nej, det gør jeg ikke. Denne opskrift er med surdej og det er den der får brødet til at hæve.
        Hilsen Louise

        Svar
    10. Inge Dyrhave

      december 06, 2018 at 7:57 am

      Hej Louise
      Har nu bagt dine rugbrød 2 gange, men de er klistret inden i😖 Ved du hvad der kan være galt? Jeg har fuldt din opskrift som der står.
      Mvh Inge Dyrhave

      Svar
      • Louise Dam

        december 11, 2018 at 9:21 am

        Hej Inge
        Det kunne lyde som om din ovn måske ikke bliver helt samme temperatur som min. Så måske skal de blot have 10-15 minutter mere i din ovn for at blive helt færdige. Og så vil jeg lige nævne at dette er et ret fugtigt rugbrød pga. de mange kerner. Men det skal selvfølgelig ikke være ubagt indeni.

        Svar
      • Gudrun

        juni 09, 2019 at 7:10 am

        Temperaturen skal være ca. 97-98 grader, når brødene er færdigbagte, så prøv temperaturen før de tages ud, så plejer mine rugbrød at være perfekte færdigbagte 😊👌🏼

        Svar
    11. Anne Kathrine

      oktober 28, 2018 at 7:10 pm

      Dejligt brød. 😊

      Svar
      • Louise Dam

        oktober 30, 2018 at 10:04 am

        Godt at høre du kunne lide det :-)

        Svar
    12. Anders

      juli 31, 2018 at 2:05 pm

      Hej Louise

      Mange tak for dine fine opskrifter. Jeg har bagt rugbrødet og synes det er fantastisk! Det eneste jeg lige har et spørgsmål omkring er bitterheden i rugbrødet. Især ude i kanten (hvor brødet har fået mere varme) kan man gøre noget ved den bitterhed i brødet?

      Mvh.

      Anders

      Svar
      • Louise Dam

        august 06, 2018 at 7:45 pm

        Hej Anders, jeg har ikke selv tænkt over at det bliver specielt bittert. Så det har jeg nok ikke lige en god løsning på desværre.

        Svar
    13. Mia

      maj 29, 2018 at 11:37 pm

      Hej Louise!
      Jeg er kæmpe fan er din blog, så lækre og nemme opskrifter!
      Jeg har altid gerne ville prøve og lave mit eget rugbrød, så da jeg faldt over din opskrift, gik jeg igang! Men fandt hurtigt ud af, at det fakrisk tager nogle dage at lave rugbrød, haha! :D
      Jeg har lavet surdejen efter din opskrift, og den var allerede klar om aftenen på tredje dagen! Og jeg har også lavet maltsirup efter din opskrift, dog efter to forsøg, da første omgang blev aaalt for tyk - men nøj det smager godt for sig selv jo! Skal den opbevares i køleskabet? Eller må den godt stå ude?
      Men jeg fik i hvert fald efter et par dage lavet 2 x lækre rugbrød som snager himmelsk!
      Knus Mia.

      Svar
      • Louise Dam

        juni 02, 2018 at 11:49 am

        Hej Mia, dejligt projekt du har kastet dig ud i :-) Jeg opbevarer maltsiruppen i køleskabet. Godt du kunne bruge opskrifterne.

        Svar
    14. Gitte Jensen

      maj 15, 2018 at 1:03 pm

      Hej. bruger din opskrift på det lækre rugbrød, men har nogen gange problemer med, at når brødet er bagt, så er der hulrum mellem brødet og skorpen foroven, som gør at det er svær at skære i skiver. Har du nogen erfaring med det?

      Svar
      • Louise Dam

        august 06, 2018 at 7:36 pm

        Hej Gitte, nej det synes jeg ikke rigtig jeg har prøvet.

        Svar
      • Trine

        februar 25, 2019 at 8:55 pm

        Hej Gitte

        Så har dit rugbrød formentlig hævet for længe. Se tips her https://www.meyersmad.dk/lav-mad/opskrifter/meyers-morke-rugbrod-med-surdej/

        Kh. Trine

        Svar
    15. Jesper B. Nielsen

      maj 11, 2018 at 9:30 am

      Hej Louise. Jeg vil prøve at lave dit rugbrød, og jeg har et spørgsmål: skal jeg bruge fuldkornshvedemel eller hvidt?
      Venlig hilsen Jesper.

      Svar
      • Louise Dam

        august 06, 2018 at 7:40 pm

        Hvidt hvedemel :-)

        Svar
    16. Preben Schmidt

      april 12, 2018 at 5:37 pm

      Hej Louise.
      Du nævner en bagetid på 1 time ved to brød. Hvis man i stedet bruger en 3-liters rugbrødsform og derfor får et større brød, hvor lang tid skal brødet så bage?

      Svar
      • Louise Dam

        april 17, 2018 at 4:56 pm

        Hej Preben
        Jeg har desværre ikke prøvet at lave dem i én stor form. Men vil tror det skal have omkring 1,5 time.

        Svar
    « Ældre kommentarer
    Nyere kommentarer »

    Skriv et svar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Vurdering af opskriften




    Primær Sidebar

    Louise Dam, Louisesmadblog.dk

    Jeg hedder Louise, jeg er 34 år og bor i København sammen med min kæreste Martin og min datter Amalie. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave lækre opskrifter til jer. Her på min blog finder du nemme og lækre retter, ofte med billeder af fremgangsmåden. Her kan alle være med! Jeg håber du finder en opskrift du kan bruge i blandt de over 800 opskrifter på siden.
    Læs mere om mig!

    Copyright

    Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

    For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

    Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.

    Tilmelding til mit nyhedsbrev

    Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig mails når jeg udgiver en ny opskrift. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.

    Footer

    ↑ Til toppen


    Om

    Råvareindeks

    Kontakt

    Privatlivspolitik


    Copyright © 2021 - Louises Madblog - CVR 35614788

    X
    Giv blomster med 10 % i rabat hos Euroflorist med koden LOUISEMAD10 (reklamelink)
    Køb her