Sprøde boller med masser af lufthuller

sprøde boller med masser af lufthuller

Hvad siger du til lækre sprøde boller med masser af lufthuller? Det lyder ret lækkert ikke? Det er netop det du får med denne opskrift, og så er de tilmed ret nemme at lave og kræver ganske få ingredienser. Dette er sprøde boller uden surdej - det er ellers ofte surdejsboller man ser med sprød skorpe og gigantiske lufthuller. Men det kan altså også godt lade sig gøre uden.

Du kan helt selv vælge om du vil bruge opskriften til at lave koldhævede boller eller ej. De kan så stå og hygge sig i køleskabet natten over og blive bagt om morgenen. Eller du kan lade dejen stå i 3 timer på køkkenbordet og bage dem derefter. Lige meget hvad, vil du ende ud med nogle sprøde, saftige og meget luftige boller.

Lige denne opskrift kan du kun lave, hvis du har en røremaskine. Undskyld til dem af jer, der ikke har! Men det er simpelthen fordi det er en meget våd dej, og den skal virkelig æltes igennem og faktisk 'kastes' op på siderne af skålen i røremaskinen.

ikon piskeris Chestnut

Sprøde boller med masser af lufthuller

12 boller
Holdbarhed: 2-3 dage
Fryseegnet: Ja
Forb. tid 25 min
Tilb. tid 15 min
Hævning 3 t
Samlet tid 3 t 40 min

Ingredienser

  • 10 g gær 25 g hvis du ikke koldhæver dejen
  • 5 dl lunkent vand
  • 1 spsk honning eller sirup
  • 500 g hvedemel
  • 2 tsk salt

Sådan gør du
 

  • Hæld vand i skålen til din røremaskine.
  • Smuldr gæren i vandet og bland rundt. Hvis du koldhæver dejen bruger du cirka 10 g gær, ellers skal du bruge 25 g gær.
  • Tilsæt honning (eller sirup) og rør det ud i vandet.
  • Tilsæt hvedemelet og rør rundt.
  • Tilsæt til sidst saltet og rør det godt rundt.
    Det er vigtigt, at saltet ikke får direkte kontakt med gæren, da det slår gærcellerne ihjel.
  • Sæt først K-spaden (det flade piskeris) i din røremaskine og lad den ælte dejen ved højeste hastighed i 10 minutter.
    Dejen skal være helt glat og meget smidig og elastisk.
  • Skift derefter til dejkrogen og lad maskinen ælte på højeste hastighed i 10-15 minutter. Dejen er klar når den slipper siderne på skålen og samler sig på dejkrogen.
    Det kan også godt lade sig gøre blot at ælte i 20-25 minutter med dejkrogen, uden at bruge k-spaden først.
  • Dæk skålen med husholdningsfilm og stil den i køleskabet til næste dag. Hvis du ikke koldhæver dejen lader du den hæve 3 timer ved stuetemperatur.
  • Tag skålen med dej ud af køleskabet og lad den stå ved stuetemperatur indtil ovnen er klar.
  • Opvarm ovnen til 250 grader med dit bagestål inde i ovnen. Lad ovnen stå i 30-60 minutter indtil bagestålet er varmet helt op. Hvis du ikke har et bagestål, så lader du en bageplade være i ovnen. Her behøves ovnen ikke at være tændt helt så længe.
    Du kan købe dit bagestål enten hos Bagestaalet.dk (reklamelink)
  • Drys lidt mel ud på køkkenbordet og hæld din dej ud på bordet.
  • Brug en bordskraber/dejskærer (reklamelink) til at 'skære' dejen ud i boller. Pas på du ikke maser luften ud af dejen. Du skal derfor arbejde så lidt som muligt med dejen.
  • Flyt bollen over på et stykke bagepapir, som ligger på din bagespade eller et stort skærebræt, hvis du ikke bruger bagestål.
  • Der kan være cirka 6 boller på et stykke bagepapir.
  • Flyt nu bagepapiret med bollerne til bagestålet i ovnen, eller din bageplade.
  • Lad bollerne bage i cirka 14-15 minutter.
  • Tag bollerne ud af ovnen og lad dem køle af på en rist.

Dine egne noter

Video

Noter

I denne opskrift vælger du selv om du vil koldhæve dejen, eller lade den hæve ved stuetemperatur. Vær opmærksom på de forskellige mængder gær og hævetid. Det hele står i opskriften.
Bollerne holder sig saftige i flere dage og kan også fryses. Når de er blevet kolde kan de med fordel lige lunes i ovnen eller på en brødrister, så bliver de også helt sprøde igen.
Jeg er ikke helt sikker på hvor opskriften stammer fra oprindeligt. Jeg har dog set den flere forskellige steder. Men det var hos Frederikke Wærens jeg blev opmærksom på dem.

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 bolle | Kalorier: 158 kcal | Kulhydrater: 33 g | Protein: 4 g | Fedt: 1 g
Bedøm denne opskrift:
4.4 fra 72 stemmer
Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplan Udskriv
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

Tip til opskriften!

  • Bollerne kan sagtens fryses ned. Brug eventuelt en stasher bag (reklamelink), så du undgår unødig engangsplastik i form af fryseposer.
Sprøde boller med masser af lufthuller
boller med lufthuller

Læserinteraktioner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Vurdering af opskriften