
Hvad siger du til lækre sprøde boller med masser af lufthuller? Det lyder ret lækkert ikke? Det er netop det du får med denne opskrift, og så er de tilmed ret nemme at lave og kræver ganske få ingredienser. Dette er sprøde boller uden surdej - det er ellers ofte surdejsboller man ser med sprød skorpe og gigantiske lufthuller. Men det kan altså også godt lade sig gøre uden.
Du kan helt selv vælge om du vil bruge opskriften til at lave koldhævede boller eller ej. De kan så stå og hygge sig i køleskabet natten over og blive bagt om morgenen. Eller du kan lade dejen stå i 3 timer på køkkenbordet og bage dem derefter. Lige meget hvad, vil du ende ud med nogle sprøde, saftige og meget luftige boller.
Lige denne opskrift kan du kun lave, hvis du har en røremaskine. Undskyld til dem af jer, der ikke har! Men det er simpelthen fordi det er en meget våd dej, og den skal virkelig æltes igennem og faktisk 'kastes' op på siderne af skålen i røremaskinen.
📖 Opskrift
Sprøde boller med masser af lufthuller
Udstyr (reklamelink)
Ingredienser
Sådan gør du
- Hæld vand i skålen til din røremaskine.
- Smuldr gæren i vandet og bland rundt. Hvis du koldhæver dejen bruger du cirka 10 g gær, ellers skal du bruge 25 g gær.
- Tilsæt honning (eller sirup) og rør det ud i vandet.
- Tilsæt hvedemelet og rør rundt.
- Tilsæt til sidst saltet og rør det godt rundt.Det er vigtigt, at saltet ikke får direkte kontakt med gæren, da det slår gærcellerne ihjel.
- Sæt først K-spaden (det flade piskeris) i din røremaskine og lad den ælte dejen ved højeste hastighed i 10 minutter. Dejen skal være helt glat og meget smidig og elastisk.
- Skift derefter til dejkrogen og lad maskinen ælte på højeste hastighed i 10-15 minutter. Dejen er klar når den slipper siderne på skålen og samler sig på dejkrogen.Det kan også godt lade sig gøre blot at ælte i 20-25 minutter med dejkrogen, uden at bruge k-spaden først.
- Dæk skålen med husholdningsfilm og stil den i køleskabet til næste dag. Hvis du ikke koldhæver dejen lader du den hæve 3 timer ved stuetemperatur.
- Tag skålen med dej ud af køleskabet og lad den stå ved stuetemperatur indtil ovnen er klar.
- Opvarm ovnen til 250 grader med dit bagestål inde i ovnen. Lad ovnen stå i 30-60 minutter indtil bagestålet er varmet helt op. Hvis du ikke har et bagestål, så lader du en bageplade være i ovnen. Her behøves ovnen ikke at være tændt helt så længe.Du kan købe dit bagestål enten hos Bagestaalet.dk (reklamelink)
- Drys lidt mel ud på køkkenbordet og hæld din dej ud på bordet.
- Brug en bordskraber/dejskærer (reklamelink) til at 'skære' dejen ud i boller. Pas på du ikke maser luften ud af dejen. Du skal derfor arbejde så lidt som muligt med dejen.
- Flyt bollen over på et stykke bagepapir, som ligger på din bagespade eller et stort skærebræt, hvis du ikke bruger bagestål.
- Der kan være cirka 6 boller på et stykke bagepapir.
- Flyt nu bagepapiret med bollerne til bagestålet i ovnen, eller din bageplade.
- Lad bollerne bage i cirka 14-15 minutter.
- Tag bollerne ud af ovnen og lad dem køle af på en rist.
Dine egne noter
Video
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Tip til opskriften!
- Bollerne kan sagtens fryses ned. Brug eventuelt en stasher bag (reklamelink), så du undgår unødig engangsplastik i form af fryseposer.
Sisse
Fantastisk lækre boller. Vi synes kun det er lidt synd for vores stakkels overboer, der skal høre på vores Kenwood i 20-25 min. Hold op hvor det larmer, når sådan en røremaskine skal stå på max hastighed. Det er lige før, man er bange for, om den brænder sammen :p
Men de bedste boller på nettet!
Louise Dam
Dejligt I synes om dem!
Ja, det larmer altså lidt meget når den kører på fuld drøn. Måske jeg skal teste endnu mere, og se om man kan røre den på lavere hastighed. Det har bare ikke rigtig lykkedes for mig før.
De bedste boller på nettet er vidst den fineste anmeldelse man kan få! TAK!
Hilsen Louise
Gry
Hej Louise.
Tror du man kan lave flüet/brød ud af dejen istedet for boller? :)
Louise Dam
Ja, det tror jeg godt du kan. Men det er muligt det er nemmest at komme det i en form. Dejen er jo ret blød.
Anne-Grethe
Hej. Skal bagestålet være nederst i ovnen? Og bollerne skal ligge på bagepapir, og så ind på stålet?
Louise Dam
Jeg har bagestålet liggende på en rist i midten af ovnen. Når det er varmet op bruger jeg en kombispade/pizzaspade, som jeg lægger under bagepapiret med de ubagte boller. Så kan jeg flytte bagepapir med boller ind på det varme bagestål.
Håber det gav mening?
Hilsen Louise
Ditte
Hej Louise.
Kan man hæve dejen natten over i stuetemperatur frem for på køl?😊
Louise Dam
Nej, det tror jeg ikke. Så vil dejen overhæve. Hvis du vil hæve ved stuetemperatur skal det være omkring 3 timer.
Inge
De BEDSTE boller, jeg nogensinde har bagt! Perfection!
Louise Dam
Årh hvor er det altså bare fedt at høre!
Bodil
De bedste boller ever
Jeg erstatter 100 gr af hvedemelet med 50 gr rugmel og 50 gr Ølandsmel og det bliver de bestemt ikke ringere af 🙂
Louise Dam
Ej hvor er det bare dejligt at høre! Og tak for tippet med melet.
Mette
Hej louise
HVordan bruger du bagestålet? Det er jo vanvittig varmt når det står i ovnen - hvordan søren får du den linne dej på bagepapiret over på stålet? Tager du det ud?
Louise Dam
Hej Mette
Jeg bruger sådan en kombispade der fulgte med da jeg købte mit bagestål. Så tager jeg den ind under bagepapiret og kan så lige flytte det over på bagestålet inde i ovnen. Og det samme når det skal ud igen :-) Håber det var til at forstå.
Hilsen Louise
Karoline
Hej Louise,
Jeg har i dag prøvet din opskrift, og bollerne er de bedste boller jeg har bagt. Jeg vil dog lige høre, hvor længe de kan stå i køleskabet? Altså har du et maks timeantal i køleskabet, før de skal i ovnen?
På forhånd tak
Louise Dam
Hej Karoline
Dejligt du kan bruge opskriften. Jeg har ikke lige sådan et præcist antal timer. Men umiddelbart tror jeg godt de kan stå 24 timer i køleskabet før de bliver bagt. Men jeg har ikke selv afprøvet det.
Hilsen Louise
Christian
Kære Louise
Jeg bøjer mig i støvet - de boller var fremragende! det bliver en af mine favoritopskrifter fremover. Detaljen vedr. at dejen samler sig (skete efter max hastighed i 5 min, efter at have kørt dejen i 25 ved middel hastighed!) var et mindre brødbagningsmæssigt mirakel. Jeg har lavet din opskrift med øl i stedet for vand, hvilket giver brødet et let surdejsfornemmelse - det kan jeg anbefale. Men min totale kompliment for denne opskrift!
Louise Dam
Hej Christian
Ha ha, ja det er fantastisk når man står og tænker at der ikke sker noget og så lige pludselig - vupti! Så er dejen samlet om dejkrogen :-) Det lyder lækkert med øl i dejen, det vil jeg prøve af. Måske kunne det også være lækkert med maltsirup? Det har jeg selv altid i køleskabet fordi jeg bruger det til rugbrød.
Du burde også næsten prøve disse boller med hørfrø, som minder meget om denne opskrift.
Hilsen Louise
Lene
Hej.
Har lige prøvet at bage bollerne, og de er SÅ lækre!
Dejen havde brug for lidt mere mel for at slippe skålen og den fik kun lidt (1 spsk) ad gangen.
Lod dejen stå i skålen ned dejlig og det hele og hæve, og der kom de fineste bobler i overfladen.
Har de sidste par stykker i ovnen nu.
En helt vinder!
Louise Dam
Hvor skønt at høre! Der kan nemt være lidt forskel på mel. Både hvilket mærke man bruger, men faktisk også bare hvilken batch man får af melet. Så nogle gange skal der måske bruges lidt mere eller lidt mindre i en opskrift. Men hvor dejligt du fik nogle skønne boller ud af det :-)
Cecilia
Hej,
Min dej vil desværre heller ikke slippe og samle sig. Har så tilføjet mere mel, det hjalp heller ikke. Mega ærgerligt, for bollerne ser og lyder virkelig lækre.
De bedste hilsner
Cecilia
Louise Dam
Hej Cecilia
Det er en meget våd dej. Så den skal æltes længe før den slipper. Der er forskel på røremaskiner og hastigheden på dem, derfor er det svært at sige præcis hvor lang tid der går før dejen slipper skålen. Men det burde den altså gøre.
Karina
Dem glæder jeg mig til at prøve at bage. Bager du en plade ad gangen eller kan man bage to plader på samme tid ved varmluft?
Louise Dam
Jeg bager en plade af gangen. Det synes jeg fungerer bedst selvom det er ved varmluft.
Louise Dam
Men også fordi jeg bager på mit bagestål, og der har jeg kun ét :-)
Julia
Kan man lave dem uden en røremaskine, hvor de stadig får en masse lufthuller?
Louise Dam
Beklager det sene svar! Jeg har ikke fået prøvet at lave dem på en anden måde desværre. Men der er en anden der har lagt en kommentar om at hun har rørt dem med dejkrogene på håndmixeren og de blev gode. Så det kan du jo afprøve :-)
Victoria
Jeg rørte dem i hånden, på mit arbejde her til aften. Jeg har lige puttet to i ovnen for at afprøve om de blev gode nu jeg brugte håndkraft. De var fantastiske! Wauw! Men de ville ikke slippe bagepapiret, nok mest fordi jeg liiige glemte at putte dem på en bund af mel først 😂😅 men glæder mig til at servere dem til ungerne her til morgen!
Louise Dam
Ej, hvor lyder det bare godt! Fedt det kunne lade sig gøre - altså du rørte bare dejen med en ske?
Anya
Hej. Kan man bruge rødgær/tørgær i stedet for almindelig gær?
Louise Dam
Det tror jeg godt man kan, men jeg har ikke afprøvet det med denne opskrift.
Rikke
Hej. Kan man bruge lidt grovere mel? Måske halv, halv?
Louise Dam
Hej Rikke
Jeg har ikke selv testet det med disse boller, men det vil jeg tro at du godt kan. Det kan dog være du skal bruge en smule mere mel når du også bruger en grov meltype.
Julie
Hej Louise, bruger du almindelige eller varmluft når du bager bollerne?
Louise Dam
Jeg plejer at bruge almindelig ovn.
Michael Himmelstrup
Super boller.
Men jeg kan ikke få dem sprøde i overfladen, jeg bruger manitoba mel.
Louise Dam
Hej Michael
Prøv evt. at bage dem med varmluft istedet for. Så bliver ovnen varmere, og måske er det det der skal til før de bliver sprøde i din ovn.
Lisbeth
Virkelig god opskrift.
Jeg har brugt en muffinform - så hæver de flot op og bliver lidt stenovns-agtige
Louise Dam
Hej Lisbeth
Tak for tippet med formene! Rigtig god idé :-)
Lise
Hej Louise.
Tror du ikke det kan lade sig gøre ,at jeg bruger dejkrogene fra elpiskeren , når jeg ikke h⁹ar en røremaskine. ?
Mange opskrifter på boller hvor man skal bruge røremaskine, siger nemlig at man godt kan bruge det til nøds. Håber du har tid til at svare .
Mvh.Lise
Louise Dam
Hej Lise
Jeg har desværre ikke selv fået det afprøvet endnu, så jeg tør ikke helt at svare på det. Men hvis du afprøver det må du meget gerne skrive tilbage her hvordan det fungerede :o)
Charlotte
Hej Louise
Jeg har prøvet opskriften af rørt med håndmixer og bollerne er blevet virkelig gode og ligner dem på dine fotos.
Det var hårdt arbejde at agere røremaskine og håndmixeren blev da også lidt varm 😉, men det kan lade sig gøre 🤩
Jeg bagte ved varmluft, start ved 250 grader og satte temperaturen ned til 220 grader efter 5 min.
Tak for en virkelig god opskrift, den bliver en kommende favorit i vores familie ☺️
Louise Dam
Hej Charlotte
Hvor er det bare dejligt at høre det kunne lade sig gøre! Juhuuu! HVor lang tid rørte du dem mon med håndmixeren?
Simone
Kære Louise
Min dej samlede sig på dejkrogen og slap siderne fuldstændig, indtil jeg stoppede maskinen så faldt dejen helt fra krogen og fladede ud. Er dette rigtigt, eller skal den blive på krogen og være samlet når man stopper maskinen?
Venlig hilsen Simone
Louise Dam
Hej Simone
Det lyder meget rigtigt, hvordan blev bollerne?
Hilsen Louise
Jens Juhl
Hej Louise
Jeg har lige rørt dejen i de opskrift Boller med huller i
Efter 10 min. med K spaden og 15 min. med dejkrogen var dejen stadig meget lind og havde bestemt ikke sluppet skålen og sat sig om dejkrogen. Er mængden af mel og vand - halvt af hver - mon korrekt?
Hvad har jeg mon eller gjort forkert?
Mvh
Jens
Louise Dam
Hej Jens
Forholdet mellem vand og mel er korrekt. Dejen er meget lind, men burde slippe skålen. Men måske skal den blot køre i længere tid på din røremaskine. Det sker nærmest fra det ene øjeblik til det andet.
Håber bollerne alligevel blev gode og du har mod på at prøve igen.
Hilsen Louise
Vivian
Jeg har lavet disse boller og Meyers brød masser af gange og nogle gange passer forholdet halvt halvt ikke helt ..det kan være der bare skal 20-40 gr mere mel før det samler sig det har jeg ihvertsfald bemærket ...🥰🥰🥰
Louise Dam
Tak for tippet. Det er nemlig også bare forskel på mel - både de forskellige mærker, men også bare fra pose til pose.
Muskovit
Det er bare go' boller. Kom ikke salt og sukker direkte i gær/vand blandingen, men vent indtil der er kommet lidt mel i. Hæver til 3-4 gang størrelse. Jeg brugte italiensk mel og der skulle ca 200 gram mere i før dejen samlede sig omkring dejkrogen. Bagte i 14 min med vand i ovnen - mindre kunne gøre det. Bedste boller jeg har lavet. :.)
Louise Dam
Det er rigtigt at salt ikke må komme direkte ned til gæren, da det slår gæren ihjel. Derfor skal melet i først :o) Dejligt du kunne bruge opskriften, og fik den tilpasset til det mel du brugte.
Juan
Virkelig lækker opskrift. Mine boller bliver dog ikke så luftige. Jeg tror "luften" går ud, når jeg tager dejen ud af skålen. Kan man lade dejen hæve på bordet med folie og viskestykke over?
Bh. Juan
Louise Dam
Det har jeg ikke prøvet, men jeg tror det er svært når dejen er så blød. Lad du dejen selv 'løbe' ud på bordet uden at røre for meget ved den?