Jeg har ved flere lejligheder udtalt mig om, at en sund kage er noget mærkeligt noget. En kage skal da både indeholder masser af sukker og smør! Så må man jo bare spise lidt mindre af de usunde sager. Men jeg tror simpelthen, at jeg bliver nødt til at tage ordene i mig igen. For det er gået op for mig, at man faktisk godt kan bage en sundere kage, som samtidig smager godt. Altså sådan RIGTIG godt!
Kagen er hvad jeg vil kalde en sund brownie eller chokoladekage. Den indeholder hverken tilsat sukker eller mel og så smager den som sagt ret godt. Det der søder kagen er banan og dadler, og så er der også nødder i som giver en god crunchy fornemmelse. Af de lidt "usunde" ting så er der altså noget chokolade i, men jeg har brugt mørk chokolade på 70 %, som jo skulle være bedre. Men det er altså alligevel ikke det samme som at spise et æble som at spise denne kage :-) Hvis du forsøger at skære lidt ned på sukker eller gluten af den eller den anden grund, så bør du helt sikkert prøve denne kage. Husk at der er sukker i det meste chokolade. Brug en chokolade på over 70 %. Du kan faktisk købe en chokolade på 100 %, hvor der altså ikke er tilsat sukker.
Husk, at selvom det er en sund brownie og denne kage er spækket med en masse gode ingredienser, så er kagen altså ikke kaloriefattig. Både dadler og nødder er energiholdige - men indeholder selvfølgelig nogle rigtig gode ting for kroppen. Så blot husk at bare fordi der ikke er sukker og smør i betyder det ikke at man skal spise hele kagen selv :o)
📖 Opskrift
Sund brownie uden sukker og mel
Udstyr (reklamelink)
Ingredienser
- 125 g nødder brug hvad du har
- 150 g mørk chokolade gerne sukkerfri chokolade - 100 % kakao
- 50 g kokosmel
- 1 knivspids salt
- 50 g kakaopulver
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk vaniljeessens eller 1 tsk vaniljepulver
- 5 dadler
- 2 modne bananer eller brug frosne hvis du har det
- 1 dl mælk
- 2 æg
- 75 g kokosolie
Til pynt
- 50 g blandede nødder
- 25 g kokosmel eller kokoschips/spåner
Sådan gør du
- På en foodprocessor (reklamelink), blender eller minihakker males 50 gram (husk at ændre hvis du ganger opskriften op!) af nødderne til en fin nøddemel.
- De sidste 75 g (husk at ændre hvis du ganger opskriften op!) nødder og chokoladen hakkes groft.
- Bland nødder (både hakkede og malede), chokolade, kokosmel, salt, bagepulver og kakaopulver sammen i en skål og stil til side.
- Befri dadlerne for sten og blend dem sammen med bananerne i en foodprocessor (reklamelink).
- Smelt kokosolien let og blend det i dadel/bananmassen sammen med æg, mælk og vaniljeessens.
- Hæld bananmassen over i skålen med de tørre ingredienser og bland det hele godt sammen.
- Beklæd en bageform på cirka 20×15 cm med bagepapir og fordel dejen heri.
- Pynt kagen med lidt hakkede blandede nødder og lidt kokosmel eller kokoschips, hvis du har det.
- Bag kagen ved 165 grader i cirka 40-45 minutter.
Linda
Hej... Virkelig lækker kage.
Du har skrevet 489 kcal, er det pr stykke, når kagen deles i 8?
Kh. Linda
Louise Dam
Ja, det er helt korrekt. Det er pr. stykke, hvis du deler kagen i 8.
Oscar Andersen
Denne kage er bare så lækker. Den skabte stor glæde her i huset og det er ikke sidste gang jeg har bagt den. Tak for en god opskrift.
Louise Dam
Dejligt at høre!
Nishan
Er det 484 kalorier i held kagen?
Louise Dam
Nej desværre :) Det er pr. stykke, hvis du deler kagen i 8.
Helle
Hej
Jeg er i fuld gang med at bage kagen til en babyshower fest i morgen. Nu ser jeg, at der skal bruges en foodprocessor!! Sådan en har jeg ikke 😱 Kan jeg bruge en blender i stedet eller?
Hilsen Helle
Louise Dam
Hej Helle
Det tror jeg godt man kan, hvis ens blender er god nok. Håber det gik :) Jeg kan kun se at tallene inde i teksten ikke retter sig. Det kan funktionen desværre ikke finde ud af, det dette blot er tekst. Det kan være jeg lige skal omformulere det så det passer til alle mål. Var det det du mente?
Hilsen Louise
Nadia
Hej. Kan kagen fryses?
Louise Dam
Jeg har ikke selv prøvet at fryse den. Men kan se der er en anden der har skrevet en kommentar på opskriften at den med fordel kan fryses uden at det forringer smagen. Så det vil jeg tro du kan.
Mikkel
Det er en fin opskrift hvis man vil forsøge at skære lidt ned på det usunde, men siden du benytter dig af chokolade, som mig bekendt kun fås med sukker eller kunstige sødemidler, så virker titlen på opskriften lidt misvisende :|
Louise Dam
Hej Mikkel
Det er rigtigt at der er sukker i det meste chokolade. Man kan dog godt få chokolade der 100 % kakao og dermed uden sukker. Ellers kan man vælge at bruge en chokolade på 80-85 % og så er der ikke meget sukker tilsat.
Rikke
Hej Louise,
Hvor mange gram svarer 5 dadler til, for de kan jo være meget forskellige i størrelse.
Mvh Rikke
Louise Dam
Hej Rikke
Det er de store bløde dadler jeg bruger. De vejer cirka 10 gram stykket.
Marianne
Kære Louise,
Jeg har lige et par spørgsmål,
1) hvad gør jeg med de 50 g malede nødder?
- de 75g hakker jeg. Så maler jeg 50g i alt 125g. Hvilke nødder skal så på toppen er de med i de 125.?
2) er 50g kakaopulver korrekt.
Mvh.
Marianne
Louise Dam
Hej Marianne
Alle 125 g nødder skal i dejen - både de hakkede og de malede. Derudover skal du bruge cirka 50 g nødder til at pynte kagen med. De står lidt længere nede. Ja, de 50 g kakaopulver er korrekt.
Hilsen Louise
Fie
Hvorfor er kokosolie streget over i opskriften?
Louise Dam
Der var et link med en fejl. Det er nu rettet :-)
Agathe
Uha den lyder lækker den kage!! Skal man bruge varmluft på ovnen? :)
Louise Dam
Det gør jeg ikke.
xD
Så har jeg også prøvet at lave denne kage og nøøøøøøøj hvor er den lækker 👌👌 tusind tak for opskriften 😍😍
Louise Dam
Dejligt at høre :-)
Lea
Lige bagt den. Elsker at prøve anderledes opskrifter end normale sukker/smør bomber. Og må tilstå jeg bedre kan lide denne end almindelig brownie. Den her smager bare bedre, af mere og virker lettere og ikke kvalm.
Guf og tak for opskrift 👍👍👍
Louise Dam
Dejligt at høre :-)
Elisabeth
Hejsa, kan man udelade kokosmel? Eller måske erstatte det med noget andet? Er nemlig ikke den største fan af kokos 😄
Louise Dam
Ja, jeg vil tro du sagtens kan bruge noget andet mel eller måske lidt flere nødder.
Casper
Den er herlig, super godt alternativ til tørre og smagsløse kager med sødemiddel.
Louise Dam
Skønt at høre Casper! Jeg er også vild med den:-)
Anni
Kan man bruge noget andet end banan?
Vi er desværre nogen der aldrig har lært at holde af bananer :-)
Louise Dam
Jeg har ikke prøvet andet. Men man kan ikke smage bananen i kagen - kakao og chokolade overdøver smagen.
Begitte Toxværd
Hvor længe holder den sig frisk og god. Skal bruge den som dessert, og ville helst bage 1-2 dage før.
Louise Dam
Du kan sagtens bage den dagen før.
Sug
Min kage smager for bittert tror det er kakaopulveren. Hvad kan jeg gøre for den skal smage sødt, en eller anden sund form for glasur?
Tine Glarborg Larsen
Jeg har netop bagt denne og tog den ud af ovnen efter kun 30 min. Alligevel blev den desværre meget tør:-(
Louise Dam
Øv, hvor ærgerligt. Jeg har bagt den flere gange uden den er blevet tør. Men der kan desværre godt være meget forskel på hvordan ovne varme. Det kan være din ovn er meget varmere end det du faktisk sætter den på af grader.
Jeanett
Hej, nu har jeg været i hele tre forskellige butikker og ingen har vaniljeessens!! Skal bage kagen nu her. Kan man bruge vaniljesukker i stedet? Hvis ja, hvor meget? :-)
Louise Dam
Hej Jeanett
Ja, det kan du sagtens. Brug 2 tsk så tror jeg det passer fint.
Helle
Ps. Jeg glemte at skrive, at opskriften ikke rettes til i alle ingredienser, når man ændre fra “til 8 Pers” til feks “12”
Hilsen Helle