Surdej - vejledning til opstart og vedlige

 
Surdej

At bage med surdej lyder lidt besværligt og det kan det da også være indtil man lige finder fidusen. Men med denne ret simple opskrift på er det bare med at gå igang. Jeg er sikker på, at du allerede har de 3 ingredienser du skal bruge. Det kræver nemlig blot hvedemel, rugmel og vand. Når man laver en surdej sker der en gæringsproces. Jeg laver kun surdejen med vand og mel og det tager cirka 5 dage før surdejen begynder at gære nok til, at den kan få brød til at hæve.

Man kan godt speede processen op ved at tilsætte f.eks. kærnemælk, honning eller en smule gær. Men det kan dog også få surdejen til at løbe løbsk for dig. Den simple version er lidt nemmere at styre. Surdejen sørger for at hæve brødet og bager man med surdej skal man derfor ikke bruge gær. Derudover giver surdejen en let syrlig smag til brødet, som især er at foretrække når man bager rugbrød.

Når man ikke bruger sin surdej i en periode kan den 'sættes i dvale' ved at stille den i køleskabet, og derfor er det slet ikke så besværligt at holde liv i den, som mange måske tror. Men alt det prøvet jeg at forklare herunder. Held og lykke med din surdej ;o)

Prøv din surdej i denne opskrift: Mit super lækre mørke rugbrød med kerner lige her.

6/5-2020: Det er lidt af en videnskab at lave den helt perfekte surdej - og der er også lidt forskel på hvad man skal bruge sin surdej til. Jeg bruger mest min surdej til rugbrød, hvor den fungerer helt fint. Hvis der virkelig skal gang i din surdej kan det være en god idé at kassere noget af surdejen, friske den resterende del op om aftenen, og næste morgen skal den så fodres igen. Så får du virkelig en livlig surdej. Jeg skal have opdateret min opskrift lidt, så den passer til denne metode. I mellemtiden vil jeg virkelig anbefale jer at kigge med hos Cathrine Brandt, som nærmest er dronningen indenfor surdej :-) 

Min opskrift, som jeg også selv brugte tidligere var en Biga surdej. Det er en tyndere surdej, som man mest bruger som smagsgiver, og den bruges også i større mængder.

ikon piskeris Chestnut

Surdej - vejledning til opstart og vedligehold

1 portion
Forb. tid 30 min
Ventetid 5 d
Samlet tid 30 min

Udstyr (reklamelink)

Ingredienser

Surdejsstarter

 • 25 g økologisk hvedemel
 • 25 g økologisk rugmel
 • 50 g vand

Fodring af surdej

 • 10 g surdej
 • 60 g økologisk mel enten kun hedemel, kun rugmel eller halvt af hver
 • 60 g lunkent vand

Sådan gør du
 

Dag 1

 • Bland hvedemel, rugmel og vand sammen i et højt glas. Sørg for at der ikke sidder en masse dej på glasset, da det kan mugne. Brug en dejskraber til at fjerne det med.
 • BESKRIVELSE KOMMER

Hold liv i din surdej

  Opbevaring i køleskab - hvis du bager mindre end cirka hver dag

  • Når du ikke skal bruge surdejen i et stykke tid kan du sætte den i køleskabet med låg på. Så sætter du surdejen i dvale. Du skal helst fodre den cirka en gang om ugen når den står i køleskabet. Tag den ud af køleskabet og lad den stå og temperere lidt. Fodr den derefter med forholdet 1:6:6 - dvs. 1 del surdej, 6 dele mel og 6 dele vand. Din surdej skal have masser at spise! Bruge 10 g surdej, 60 g mel og 60 g vand.

  Opbevaring på køkkenbordet - hvis du bager næsten hver dag

  • Når din surdej står på køkkenbordet skal den stå med låget skråt på så den får ilt, men der ikke kommer noget ned i dejen.

  Dine egne noter

  Bedøm denne opskrift:
  4 fra 9 stemmer
  Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplan Udskriv
  Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!
  Surdej (1)
  Surdej (2)
  Surdej (3)
  Surdej
  Surdej
  Følg mig på Instagram

  Læserinteraktioner

  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

  Vurdering af opskriften