• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Louises Madblog
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
menu icon
go to homepage
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • OPSKRIFTER
    • REJSER
    • SAMARBEJDE
    • OM
    • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Forside » Opskrifter » Bagværk » Brød

    Surdej - vejledning til opstart og vedlige

    Udgivet: jan 21, 2015 · Opdateret: maj 27, 2020 af Louise Dam

    Gå til opskrift Udskriv
     
    Surdej

    At bage med surdej lyder lidt besværligt og det kan det da også være indtil man lige finder fidusen. Men med denne ret simple opskrift på er det bare med at gå igang. Jeg er sikker på, at du allerede har de 3 ingredienser du skal bruge. Det kræver nemlig blot hvedemel, rugmel og vand. Når man laver en surdej sker der en gæringsproces. Jeg laver kun surdejen med vand og mel og det tager cirka 5 dage før surdejen begynder at gære nok til, at den kan få brød til at hæve.

    Man kan godt speede processen op ved at tilsætte f.eks. kærnemælk, honning eller en smule gær. Men det kan dog også få surdejen til at løbe løbsk for dig. Den simple version er lidt nemmere at styre. Surdejen sørger for at hæve brødet og bager man med surdej skal man derfor ikke bruge gær. Derudover giver surdejen en let syrlig smag til brødet, som især er at foretrække når man bager rugbrød.

    Når man ikke bruger sin surdej i en periode kan den 'sættes i dvale' ved at stille den i køleskabet, og derfor er det slet ikke så besværligt at holde liv i den, som mange måske tror. Men alt det prøvet jeg at forklare herunder. Held og lykke med din surdej ;o)

    Prøv din surdej i denne opskrift: Mit super lækre mørke rugbrød med kerner lige her.

    6/5-2020: Det er lidt af en videnskab at lave den helt perfekte surdej - og der er også lidt forskel på hvad man skal bruge sin surdej til. Jeg bruger mest min surdej til rugbrød, hvor den fungerer helt fint. Hvis der virkelig skal gang i din surdej kan det være en god idé at kassere noget af surdejen, friske den resterende del op om aftenen, og næste morgen skal den så fodres igen. Så får du virkelig en livlig surdej. Jeg skal have opdateret min opskrift lidt, så den passer til denne metode. I mellemtiden vil jeg virkelig anbefale jer at kigge med hos Cathrine Brandt, som nærmest er dronningen indenfor surdej :-) 

    Min opskrift, som jeg også selv brugte tidligere var en Biga surdej. Det er en tyndere surdej, som man mest bruger som smagsgiver, og den bruges også i større mængder.

    piskeris Chestnut

    Surdej - vejledning til opstart og vedligehold

    1 portion
    Forb. tid 30 min
    Ventetid 5 d
    Samlet tid 30 min

    Udstyr (reklamelink)

    • 2 høje glas (med låg) på cirka 500-600 ml.
    • Smal dejskraber
    • Køkkenvægt
    • Elastik

    Ingredienser

    Surdejsstarter

    • 25 g økologisk hvedemel
    • 25 g økologisk rugmel
    • 50 g vand

    Fodring af surdej

    • 10 g surdej
    • 60 g økologisk mel enten kun hedemel, kun rugmel eller halvt af hver
    • 60 g lunkent vand
    - undgå din skærm går ud

    Sådan gør du
     

    Dag 1

    • Bland hvedemel, rugmel og vand sammen i et højt glas. Sørg for at der ikke sidder en masse dej på glasset, da det kan mugne. Brug en dejskraber til at fjerne det med.
    • BESKRIVELSE KOMMER

    Hold liv i din surdej

      Opbevaring i køleskab - hvis du bager mindre end cirka hver dag

      • Når du ikke skal bruge surdejen i et stykke tid kan du sætte den i køleskabet med låg på. Så sætter du surdejen i dvale. Du skal helst fodre den cirka en gang om ugen når den står i køleskabet. Tag den ud af køleskabet og lad den stå og temperere lidt. Fodr den derefter med forholdet 1:6:6 - dvs. 1 del surdej, 6 dele mel og 6 dele vand. Din surdej skal have masser at spise! Bruge 10 g surdej, 60 g mel og 60 g vand.

      Opbevaring på køkkenbordet - hvis du bager næsten hver dag

      • Når din surdej står på køkkenbordet skal den stå med låget skråt på så den får ilt, men der ikke kommer noget ned i dejen.

      Dine egne noter

      Klik her for at tilføje dine egne noter
      Bedøm denne opskrift:
      3.88 fra 8 stemmer
      Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplan Gå til favoritter Udskriv
      Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!
      Surdej (1)
      Surdej (2)
      Surdej (3)
      Surdej
      Surdej
      Følg mig på Instagram
      « Chokolade fudge med nødder i mikroovn
      Dadler med bacon »

      Læserinteraktioner

      Kommentarer

      1. Maja

        juni 07, 2019 at 2:14 pm

        Skal låget været lukket når den står ude i et døgn inden brug?

        Svar
        • Louise Dam

          juni 11, 2019 at 9:33 am

          Jeg plejer at tage låget af :o)

          Svar
      2. Gurli Jørgensen

        november 14, 2018 at 5:10 pm

        Hej Louise
        Jeg er i gang med surdej for 1.gang. De 3 første dage var alt fint, men nu på 4.dagen er det som om den er stoppet. Jeg har “fodret den”, som du skriver, at man skal. Hvad kan jeg gøre mere ?
        Venlig hilsen Gurli

        Svar
        • Louise Dam

          december 02, 2018 at 1:19 pm

          Hej Gurli, du kan ikke gøre så meget mere tror jeg. Hvis ikke den kommer igang igen må der startes forfra desværre.

          Svar
      3. Jytte

        oktober 14, 2018 at 11:35 am

        Kan man bruge andet end sirup pga. Sukkersyge

        Svar
        • Louise Dam

          december 20, 2018 at 10:56 am

          Hej Jytte, der skal ikke bruges sirup i surdejen.

          Svar
      4. Thomas

        september 07, 2018 at 12:19 pm

        Hej!
        Kanon blog her!
        Min surdej virker ret tynd, altså en del mere flydende end en normal rugbrødsdej eller bolledej. Kan det passe? Eller skal jeg hælde mere med i? Har bare fulgt opskriften :-)

        Svar
        • Louise Dam

          oktober 26, 2018 at 11:40 am

          Hej Thomas
          Det er helt korrekt. Surdejen her er ikke som en rigtig dej. Når man tilsætter den til en rugbrødsopskrift f.eks. så bliver denne dej istedet tyk.

          Svar
      5. MaiBrit

        juni 24, 2018 at 9:48 am

        Når jeg har brugt de 4 dk surdej, er der lidt tilbage
        - kan jeg så fodre den resterende surdej igen med
        en 1/2 dl rugmel og 1/2 dl hvedemel samt 1 dl vand
        og lade det stå ude i stuetemperatur, som du skriver.
        Mit spørgsmål er så, det er jo så ikke 4 dl til de næste brød, men det er måske også OK ???

        Svar
        • Louise Dam

          december 21, 2018 at 12:36 pm

          Hej MaiBrit
          Du skal løbende fodre surdejen 1 til 2 gange om ugen. Du behøves ikke at måle så nøjagtigt hvor meget den får af mel og vand, bare den får lidt at leve af og der bliver rørt i den nogle gange om ugen. Jeg prøver at opdatere min guide så det fremgår mere præcist :-)

          Svar
      6. Susanne Hansen

        januar 28, 2018 at 5:13 pm

        Hej Louise

        Som Lone har jeg også brugt surdej gennem mange år. Jeg hælder altid det hele i dejen til en start, mixer dejen færdig , og og tager til sidst en klat (højest en dl) fra. Den sætter jeg i køleskab med det samme. Bruger jeg den ikke efter en uge, tager jeg den ud et døgn og hælder lidt mel og lidt vand i. Det er lige meget hvilken slags.. Det man bruger. Så kommer det ind i køleskabet igen.

        Hilsen Susanne

        Svar
      7. Dorrit

        april 22, 2017 at 12:38 pm

        Hej Louise.

        Hvorlænge kan surdejen holde sig i købeskab?

        Vh
        Dorrit

        Svar
        • Louise Dam

          maj 16, 2017 at 10:21 pm

          Hej Dorrit, det har jeg desværre ikke helt styr på.

          Svar
        • lone skov madsen

          juli 18, 2017 at 2:12 pm

          hej Louise
          Jeg har min surdej i køleskabet i månedsvis. Hver gang jeg bager en portion rugbrød tager jeg en god klat fra og gemmer i en plastikbøtte inde i køleskabet. jeg hælder normalt et par spiseskefulde salt ovenpå, og så er den super næste gang jeg bruger den. Da jeg ændrer i min rugbrødsopskrift en gang i mellem, så ændrer surdejen sig efter det. Det betyder ikke noget for surdejen beholder sin effekt og brødene bliver fine hver gang.

          vh/Lone

          Svar
      8. Signe

        marts 14, 2017 at 3:31 am

        Hej Louise

        Hvor mange gr. surdej ender man ca. med at have hvis man følger opskriften? :-)

        Signe

        Svar
        • Louise Dam

          marts 23, 2017 at 9:02 pm

          Hej Signe, det er jeg desværre ikke klar over. Jeg har ikke vejet det :-)

          Svar
        • Sebastian

          november 14, 2017 at 12:19 pm

          I følge loven om massefylde skulle der gerne være lige knap 800 gram, men det afhænger lidt af gæringen :-)

          Svar
      9. Mette

        marts 13, 2017 at 7:54 pm

        Hej Louise
        Fantastisk blog du har. Virkelig inspirerende.

        Jeg har lige forsøgt at blande det sammen og er spændt på hvad der sker de næste par dage.

        Når jeg har taget det jeg skal bruge af surdejen, hvad gør jeg så? Fodre jeg den og så sætter den i køleskabet, eller omvendt? Hvor meget fodre jeg den med?

        Er det kun når den er i køleskabet, at der er låg på?

        Svar
        • Louise Dam

          marts 23, 2017 at 9:19 pm

          Hvis du skal bruge surdejen igen ikke så lang tid efter så fodrer du den bare og lader den stå på køkkenbordet. Hvis du ikke skal bruge den sætter du den i køleskabet, og når du skal bruge den tager du den ud af køleskabet et døgn før den skal bruges og så fordrer du den med det samme så den lige bliver frisket op. Den går lidt i dvale når den står i køleskabet. Du må gerne have låg på når den står på køkkenbordet, men det er bare vigtigt at det kommer af hver dag så du ikke risikerer låget springer af pga. trykket der opstår.

          Svar
      10. Katrine

        februar 10, 2017 at 9:08 am

        Hej Lousie, jeg er igang med at lave din surdej- men jeg tror at jeg har misforstået det med låget. Jeg havde ikke låg på den første dag, og da jeg så den om morgenen var der kommet en tør hinde på overfladen af dejen.. Derfor har jeg haft låg på de andre dage- er det helt fokert?

        Svar
        • Louise Dam

          marts 12, 2017 at 11:44 am

          Hej Katrine, der skal ikke låg på de første par dage. Men det går nok ikke helt galt selvom man gør det alligevel.

          Svar
      11. Susanne Bentzon

        februar 09, 2017 at 6:18 pm

        Hej Louise! Hvad kan jeg bruge istedet for maltsirup? Eller hvilket supermarked har det! Jeg har lavet surdejen til rugbrød og det eneste jeg mangler er maltsirup?
        Mvh Susanne

        Svar
        • Louise Dam

          februar 12, 2017 at 7:40 pm

          Hej Susanne
          Tror du kan købe det i de fleste større supermarkeder - men jeg laver det altid selv. Find opskriften her: https://www.louisesmadblog.dk/maltsirup/

          Svar
      12. Tommy Norling

        januar 04, 2017 at 9:03 am

        Hej Louise

        Er det rigtigt at den ligesom skiller sig i 2 dele, ser ud som om vandet ligger sig øverst og alt melen nederst, Har prøvet at piske den lidt op, men dagen efter er den skilt af igen.

        Svar
        • Louise Dam

          marts 12, 2017 at 11:44 am

          Hej Tommy, det er helt naturligt at den deler sig i to. Derfor skal man røre i den jævnligt.

          Svar
      13. Kathrine

        november 11, 2016 at 8:05 am

        Hej Louise.
        Har lige nogle spørgsmål ang. din surdej. Når du bruger den jævneligt, lader du den så bare stå på køkkenbordet uden låg? Og når du f.eks tager 4dl af til rugbrød, fordrer du så det resterende med tilsvarende mængde mel og vand?

        Svar
        • Louise Dam

          november 27, 2016 at 10:45 pm

          Hej Katrine
          Ja, det er præcis sådan jeg gør - bare med cirka mål :-)

          Svar
      14. Henriette Vandborg

        november 02, 2016 at 1:08 pm

        Hej Hej
        Hvor længe kan man bruge den surdej?? Dage?? Mdr??? Og kan den bruges til andet end rugbrød, måske til boller??
        Vh Henriette

        Svar
        • Louise Dam

          november 17, 2016 at 8:30 pm

          Hvis man bruger af den i jævnligt så der bliver skiftet ud i den burde den kunne bruges længe. Du kan sagtens bruge den til boller også.

          Svar
      15. Mai-Britt

        oktober 05, 2016 at 1:44 pm

        Hej, jeg er lidt bange for at kaste mig ud i et surdejsprojekt, det lyder skraemmende. Har jeg forstaaet dig rigtigt, at jeg skal have en skaal staaende paa mit koekkenbord uden laag paa i 5 dage...?

        Svar
        • Louise Dam

          oktober 11, 2016 at 10:23 pm

          Ja, det er helt korrekt forstået :-)

          Svar
      16. Sanne

        april 02, 2016 at 12:53 pm

        Hej Louise :)

        Jeg er ved at forsøge at lave din surdej. Jeg rørte det sammen torsdag aften, rørte et par gange i det fredag, og fodrede surdejen fredag aften, altså i går aftes :)
        Her til morgen er surdejen allerede meget "levende" og med masser af bobler. Er det normalt at den er klar så hurtigt? Eller er der mon gået forkerte bakterier eller mikroorganismer i dejen?

        På forhånd tak :)

        Mvh Sanne

        Svar
        • Louise Dam

          april 07, 2016 at 3:30 pm

          Hej Sanne
          Undskyld jeg først svarer nu. Det lyder meget hurtigt at den skulle boble meget. Men jeg vil sige at hvis den ikke lugter dårligt, men blot syrligt så vil jeg mene den er ok.
          Hilsen Louise

          Svar
        • Malene

          januar 22, 2017 at 9:28 am

          Jeg har forsøgt at lave den, og er på 3. dagen i dag, og den var hævet rigtig meget samt boblede. Den lugter syrligt.
          Vil du mene, at man allerede kan bruge den nu så, eller skal man vente de 5 dage?

          Svar
          • Louise Dam

            januar 22, 2017 at 2:35 pm

            Ja, det lyder til at du godt kan bruge den nu synes jeg.

            Svar
      17. Bettina

        november 13, 2015 at 4:16 pm

        Hej Louise,
        Hvor er det en god og spændende blog du har.

        Jeg skal lige høre om din surdej bruges til rugbrød eller anden brød.

        Hilsen
        Bettina

        Svar
        • Louise Dam

          november 14, 2015 at 10:29 am

          Hej Bettina
          Jeg bruger den også til andet end rugbrød. Du kan eventuelt skifte rugmelet ud med fuldkornshvedemel, hvis den også skal bruges til andet end rugbrød. Jeg bruger tit bare lige det mel jeg har ved hånden.

          Svar
          • Kristian

            marts 30, 2020 at 6:47 pm

            Hej - fed blogtsk for den, Jeg er gået i gang med din surdej.Men synes ikke at nettet er så fuld af brødopskrifter med surdej, som selve opskriften på surdej. Jeg søger eksempelvis en god opskrift på hhv rugbrød og etsolidt måskesydeuropæiskinspireret flutes agtigt brød med sej skorpe og lækre lufthuller.

            Svar
            • Louise Dam

              april 21, 2020 at 12:12 pm

              Hej Kristian
              En god opskrift på rugbrød kan jeg i hvert fald hjælpe dig med :o) Den finder du lige her: https://www.louisesmadblog.dk/moerkt-rugbroed-med-kerner/

              Svar
      Nyere kommentarer »

      Skriv et svar Annuller svar

      Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

      Vurdering af opskriften




      Primær Sidebar

      Louise Dam, Louisesmadblog.dk

      Jeg hedder Louise, jeg er 34 år og bor i København sammen med min kæreste Martin og min datter Amalie. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave lækre opskrifter til jer. Her på min blog finder du nemme og lækre retter, ofte med billeder af fremgangsmåden. Her kan alle være med! Jeg håber du finder en opskrift du kan bruge i blandt de over 800 opskrifter på siden.
      Læs mere om mig!

      Nye opskrifter

      Hjemmelavet jordbærguf

      Hjemmelavet guf

      Vandmelonsalat

      Vandmelonsalat med feta

      Gulerodskage med floedeosteglasur

      Gulerodskage med ostecreme

      Groen kartoffelsalat med avocadodressing

      Kartoffelsalat med avocadodressing

      Lemonade

      Lemonade

      Spidskaalssalat

      Spidskålssalat

      Copyright

      Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

      For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

      Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.

      Tilmelding til mit nyhedsbrev

      Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig mails når jeg udgiver en ny opskrift. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.
      • Hjemmelavet guf
      • Vandmelonsalat med feta
      • Gulerodskage med ostecreme
      • Kartoffelsalat med avocadodressing
      • Lemonade
      • Spidskålssalat
      Mig

      Jeg hedder Louise! Jeg er 33 år og bor i København sammen med min kæreste og datter. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave lækre opskrifter til jer. Her på min blog finder du nemme og lækre retter med billeder af fremgangsmåden. Her kan alle være med! Jeg håber du finder en opskrift du kan bruge i blandt de omkring 800 opskrifter på siden.

      Mere om mig →

      • Helstegt oksemørbrad
      • Bananpandekager
      • Pastasalat med cremet karrydressing og grøntsager
      • Bagekartofler
      • Panang karry med kylling (Panang Gai)
      • Vietnamesiske forårsruller / rispapirruller

      Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

      For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

      Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.

      Footer

      ↑ Til toppen


      Om

      Råvareindeks

      Kontakt

      Privatlivspolitik


      Copyright © 2021 - Louises Madblog - CVR 35614788

      X
      Giv blomster med 10 % i rabat hos Euroflorist med koden LOUISEMAD10 (reklamelink)
      Køb her