Som I måske har lagt mærke til så er jeg i øjeblikket igang med et samarbejde med Becel om forsøge at oplyse danskerne omkring vigtigheden af at forsøge at spise mindre mættet fedt og mere umættet fedt. Det er nemlig noget vi danskere er rigtig dårlige til. Vi spiser åbenbart generelt for meget mættet fedt i Danmark, hvilket kan øge risikoen for livsstilssygdomme. Jeg synes selv det kan være en jungle at finde ud af hvad der er sundt og hvad der ikke er sundt. Det er der jo indimellem mange meninger omkring.
Men jeg har haft besøg af diætist Eva Skoog, som arbejder for Unilever og hun har fortalt lidt mere omkring hvad det er der er sundt. Sammen blev vi enige om, at selvom der er mange meninger så bør man kunne stole på det Fødevarestyrelsen melder ud, og det var derfor også klart hendes anbefaling. I 2013 fremlagde Fødevarestyrelsen de nye officielle kostråd, som havde ændret sig fra de gamle kostråd. Der er nu 10 officielle kostråd:
- Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
- Spis frugt og mange grøntsager
- Spis mere fisk (sunde fedtstoffer)
- Vælg fuldkorn
- Valg magert kød og kødpålæg (her mindskes indtaget af mættet fedt)
- Vælge magre mejeriprodukter (her mindskes indtaget af mættet fedt)
- Spis mindre mættet fedt
- Spis mad med mindre salt
- Spis mindre sukker
- Drik vand
Da Eva var på besøg havde hun lavet en lille næringsberegning på min opskrift på mørbradgryde, efter den første beregning justerede hun lidt på opskriften ved at stege mørbraden i becel flydende istedet for i baconfedtet, skære en smule ned på mængden af cocktailpølser og også lidt ned på madlavningsfløden og med de helt få ændringer gik det mættede fedt fra 25 g til 14 g i retten, og den samlede mængde fedt i retten fik fra 48 g til 34 g fedt. Derudover faldt kalorieindholdet også med cirka 150 kalorier pr. person. Så det kan altså godt betale sig at lave de helt små justeringer i hverdagen, som f.eks. at stege i flydende Becel som jeg normalt gør istedet for måske smør.
Hvis du er blevet interesseret i at læse mere så har jeg samlet et par links til dig her:
Brochure: Godt at vide om fedt
Artikel: Danskerne spiser stadig for meget mættet fedt
Artikel: Nye nordiske næringsstofsanbefalinger
Artikel: Fedtet forvirrer danskerne
De officielle kostråd
Nordisk ministerråd
Fedtsammensætning
Konkurrence
Hvis du nåede helt her ned til, så må du bestemt være berettiget til at deltage i konkurrencen. Becel har nemlig været så flinke at udlodde 2 gavekort á 200 kr. til Coop. For at deltage i konkurrencen skal du skrive en kommentar her på bloggen til dette indlæg, hvor du skriver dine gode tips til hvor du forsøger at bytte mættet fedt ud med umættet fedt. Du kan deltage til og med torsdag den 26. november, hvorefter jeg trækker de to heldige vindere, som får direkte besked på mail.
Christina Christensen
God konkurrence. Jeg bruger olie til stegning i stedet for smør. Til morgenmad spiser jeg tit et mejeriprodukt, nu er jeg begyndt på at spise yoghurt naturel med kun en lille smule alm. yoghurt blandet i for smagen. Så ellers med solsikkekerner, græskakerner, lidt HUSK og frugt på. Det er godt.
Mvh
Christina
Nanna Trine
Jeg er fra landet, hvor vi eeeelsker en god, fed sovs... jeg er nu i stedet for den lækre fløde begyndt at skifte ud med skyr. Det giver både en skøn, frisk smag og en (næsten) lige så god konsistens. Det smager rigtig skønt og er et rigtig godt alternativ, synes jeg!
Louise Janner
Jeg bruger becel smør :) Smager super godt!!
Mie K
Herhjemme steger vi i olivenolie - det smager skønt :)
Julie Erch
Jeg spiser gerne avokado som pålæg og sundere snack (for snacks skal der til). Jeg er især blevet glad for dadelkugler med dadler, nødder, kokos og kokosolie. Masser gode fedtstoffer!
Martin Madsen
Olie til fx kager i stedet for smør og pander uden fedtsto
Michelle Jensen
Jeg prøver at bruge olie istedet for smør ved stegning og ved bagning. Men jeg kunne helt bestemt godt blive bedre til det!
anne madsen
Vi spiser i familien salater med dressing af olivenolie, sesamolie mv. Og spiser meget sjældent smør. Godt fif: Kartoffelmos er godt med halvt smør og halvt olvenolie med neutral smag.
Malene R
Jeg steger normalt i olie eller Becel :)
Rikke
Jeg spiser en masse mager kød, mandler og dadler. Mandler og dadler bruger jeg blandt andet i bagværk og mager kød steger jeg typisk i olivenolie eller kokosolie. Nemt og lækkert :)
Maria Ørum
Er frygtelig lækkersulten om aften,men i stedet for kage og chokolade er vi begyndt at lave et frugtfad med frisk og tørret frugt,samt nødder
Karin c
Det meste kød kan man stege i sit eget fedt :) på den måde undgår jeg at få ekstra mættede fedtsyrer når jeg laver mad og så køber jeg altid kød med lav fedt procent
Tina H
Jeg bruger olie, når jeg steger :-)