En semla er den skønneste svenske fastelavnsbolle. Semlor er kardemommeboller med en lækker mandelmasse og skøn flødeskum. Hvis du ikke har prøvet det så skal du virkelig prøve at lave dem!
Lun mælken til den er fingervarm og kom den i skålen til din røremaskine.
Smuldr gæren i den lune mælk.
Kom hvedemelet i skålen og rør dejen sammen et par minutter.
Lad dejen hvile i 15 minutter.
Boller (resten)
Kom resten af ingredienserne i røreskålen og ælt dejen på røremaskine i cirka 10 minutter indtil dejen slipper skålen, er glat og elastisk og du kan lave en glutentest. (Laves ved at trække ud i dejen og så skal man kunne trække den til en tynd firkant uden den knækker)
Læg dejen på køkkenbordet og kom et fugtigt viskestykke over. Lad dejen hvile i 30 minutter.
Del dejen i 8 lige store stykker og form til boller.
Kom bollerne på en bageplade med bagepapir. Kom gerne et stykke plastik over bollerne (f.eks. en stor frysepose der er klippet op) og så et viskestykke. Lad bollerne hæve 1,5-2 timer.
Opvarm ovnen til 220 grader alm, ovn. Sæt bollerne i ovnen og skru ovnen ned på 200 grader alm. ovn. Bag bollerne i 8-10 minutter eller indtil de er fint gyldne.
Tag bollerne ud af ovnen og lad dem køle af på en rist.
Mandelmasse
Kom mandler i en food processor og hak dem meget fint og næsten til mel.
Kom flormelis i og bland rundt.
Tilsæt til sidst vand lidt af gangen indtil du får den rette konsistens. Du skal bruge cirka ¾ dl vand i alt.
Kom mandelmassen i sprøjtepose en glat tyl.
Flødeskum
Pisk fløden til skum. Pas på den ikke bliver overpisket, den sætter sig når den kommer i sprøjteposen.
Kom flødeskummet i en sprøjtepose med en stjernetyl.
Samling
Med en saks klipper du en trekant i toppen i bollerne. Løft brødtrekanten op.
I hullet sprøjter du mandelmasse i så det lige går lidt op over hullet.
Ovenpå mandelmassen sprøjter du en top af flødeskum.
Sæt til sidst brødtrekanten ovenpå flødeskummet og drys med flormelis.
Noter
Flødeskum har ikke godt af at stå for længe ved stuetemperatur, og bollerne bliver kedelige hvis de kommer på køl. Vent derfor med at samle dine semlor til kort tid inden de skal serveres (inden for 1 times tid).