Læsetid cirka: 23 Minutter
Indlægget indeholder reklamelinks til produkter
Én af de første ting jeg sagde til min kæreste da jeg var blevet gravid var, at jeg virkelig gerne ville på barselsferie i Thailand. Altså en lang ferie med baby, hvor det kun handler om at slappe af og nyde sin lille familie. Ingen opvask, madlavning og rengøring. Den var han heldigvis helt med på!
Amalie blev født den 13/6 2019 og vi havde egentlig planlagt at vi ville rejse afsted i omkring februar/marts 2020. Så ville hun være 8-9 måneder. Det er nok her de fleste rejser, da det ofte passer med at far skal til at overtage barslen fra mor og så laver man lige et lille overlap og tager på en lang barselsferie.
Men da jeg er selvstændig, og vi har valgt Amalie ikke skal i institution sådan lige med det samme. Ja så overlapper hele min mands barsel (13 ugers forældreorlov) faktisk med min. Det giver dermed også en hel del frihed og fantastisk meget tid sammen som ny familie.
I starten af august kom vi så til at sidde og kigge lidt på barselsferie i Thailand. Og vi fandt ud af at hvis man rejser i lavsæsonen i stedet for i højsæsonen, så bliver det meget billigere! Vi talte derfor om at rejse midt/slut september i stedet for.
I starten var jeg ret bekymret for at skulle rejse med en baby på 3 måneder. Men jeg spurgte lidt rundt, og da der var nok der havde forsikret mig om at de syntes det var en fremragende idé, så bestilte vi. Flybilletter til 1 måned i Thailand og 2 forskellige hoteller. Jeg var dog stadig lidt nervøs, og kunne ikke finde særlig mange beretninger, om forældre der havde rejst så langt, med en så lille baby. Og så til et varmt land som Thailand.
Men alt gik simpelthen så godt! Og jeg tog mig selv i mange gange på ferien, at sige: "hvor er jeg bare glad for at vi tog afsted nu istedet for når hun er blevet 8-9 måneder!". Grunden til det var, at jeg simpelthen tror det er nemmere, at rejse med en baby på 3 eller 4 måneder end én på 8 eller 9 måneder.
Da jeg selv googlede nettet tyndt for information om at rejse med en lille baby, så vil jeg også dele min erfaringer og gode råd med andre, der kunne have brug for det.
Fordele ved at rejse når baby er 3-4 måneder gammel
- Den klart største fordel var, at jeg fuldammede på hele turen. Vi skulle derfor på intet tidspunkt bekymre os om mad til hende. Det gjorde det hele meget nemt og fleksibelt. Madpakken var jo alligevel med overalt :-) Jeg er godt klar over, at hvis man giver flaske er det måske ikke helt så nemt. Men med færdigblandet MME er det måske ikke så slemt igen.
- Hun sover stadig en del, hvilket giver lidt ekstra tid til at mor og far kan hygge sig i solen imens baby sover.
- På flyet var hun så lille at man kunne få en såkaldt bassinet. Som er en lille vugge, baby kan sove i.
Pas til baby
Alle børn skal have deres eget pas. Når barnet er under 2 år er passet gyldigt til barnet fylder 2 år. Så hvis man ved man skal ud og rejse inden ens barn fylder 2 år, så er det bare med at få bestilt passet. Du ansøger om passet på borger.dk, og hvis I deler forældremyndigheden skal den anden forælder skrive under på en samtykkeerklæring. Husk barnet skal med på borgerservice når du får lavet passet.
Jeg vil derudover anbefale, at man lige smutter forbi en fotograf og får taget et pasfoto. Det er virkelig svært selv at tage et der kan bruges. Især af en baby, der måske ikke selv kan sidde op endnu - som vores jo altså ikke kunne. Hun sad bare på skødet af min kæreste og med ryggen mod en hvid baggrund og det tog max 30 sekunder! Passet koster 115 kr. og vi gav 130 kr. for pasbillederne.
Skal baby vaccineres?
Når man rejser med så lille en baby skal de ikke have nogle ekstra vaccinationer, som vi andre skal når vi rejser til Thailand. Jeg var dog glad for at hun lige nåede at få sin 3 måneders vaccine inden vi rejste. Jeg ved ikke om det reelt har nogen betydning, men det gav mig lidt mere ro i maven.
Flyve med en lille baby
Vi fløj med Thai Airways til Bangkok, og så fløj vi videre også med Thai Airways til Krabi. Hvis man flyver i højsæsonen kan man flyve direkte til Krabi med Norwegian. Det kunne man desværre ikke i lavsæsonen.
Jeg vil tro, at de fleste forældre er lidt nervøse for at skulle ud at flyve med deres baby for første gang. Det var vi i hvert fald. Havde vi nu pakket de rigtige ting til hende, kunne vi få hende til at sove på den lange tur og det de fleste nok tænker - græder hun mon på store dele af turen?!
Alting gik helt perfekt, og det var overraskende nemt at rejse med sådan en lille størrelse. Faktisk er jeg overbevist om, at det nok var nemmere at flyve med én på 3 måneder, end én på 9-10 måneder.
Det er lidt forskelligt fra selskab til selskab hvilke regler de har omkring babyer. De fleste fly har et ekstra sikkerhedsbælte man sætter i sit eget bælte og så skal baby spændes fast her når man letter og lander. Det skal man dog ikke hos Thai Airways. Her skulle jeg blot sidde med hende på skødet.
Undgå tryk i babys ører
Jeg ammede hende både ved op og nedstigning, da det skulle mindske risikoen for undertryk i ørerne. (Man kan selvfølgelig også give flaske eller sut). Vi oplevede i hvert fald ikke at hun fik ondt i ørerne. Hvis du vil time amning/flaske med at flyet rent faktisk letter, så skal man huske ikke at gå igang for tidligt. Et godt tip er at vente enten til at der kommer to bip - det betyder at jeres fly er det næste der får lov at lette. Tak til Heidi fra meyermor.dk og meyermetoden.dk for det tip! Ellers læg mærke til hvornår kabinepersonalet får af vide de skal tage plads. Det er også en god indikator.
Tidspunkt for flyvningen
Når I skal bestille jeres flybilletter kan det godt betale sig lige at tænke en ekstra gang over tidspunktet I skal flyve på. Jeg vil bestemt anbefale jer at købe flybilletter, hvor I skal flyve hovedsageligt om natten. Så er der større sandsynlig for at baby sover lidt flere timer undervejs. På (reklamelink)Momondo.dk (reklamelink) kan du søge efter flybilletter afhængig af afgangstidspunkt.
Vugge/bassinet i flyet
Vi havde bestilt en baby bassinet, som er en vugge, der sættes op på væggen foran sæderne. Det er derfor kun sæderne med ekstra benplads der kan bruges. Hos nogle flyselskaber er det gratis at sidde på disse sæder, når man skal have en baby bassinet. Vi fløj med Thai Airways og her skal man betale for sæderne. Det gav vi 750 kr. pr. person pr. vej for. Så det er en god idé lige at tjekke op på inden man booker sine billetter.
Hun sov i bassinet flere gange, og det var skønt ikke at skulle side med hende på skødet hele vejen. Indimellem blev lyset tændt i kabinen, og her lagde vi en stofble over vuggen, så hun ikke blev vækket.
Klapvogn til brug i lufthavnen
Vi skulle mellemlande i Bangkok begge veje, og havde et par timers layover. Til brug i lufthavnen havde vi virkelig gjort det bedste køb! Vi havde nemlig købt en (reklamelink)Babyzen YoYo klapvogn/barnevogn (reklamelink). Det er en klapvogn, som man også kan købe en liggedel til. Den er lille og vejer meget lidt. Derudover er den super nem at køre med én hånd og den er vildt nem at slå sammen - også med én hånd! Babyzen YoYo fylder faktisk så lidt når den er klappet sammen, at den kan komme med som håndbagage. Det er især smart når man skal mellemlande. På den måde kan de bruge klapvognen hele vejen op til flyet og også i den lufthavn du mellemlander i.
Klapvognen køber man som (reklamelink)et stel, og så tilkøber man (reklamelink)klapvognsæde og/eller (reklamelink)liggedel. (reklamelink) Vi købte det hele, da vi også skal ud og rejse når hun bliver ældre. Liggedelen kan de kun bruge til de er omkring 5-6 måneder. Jeg synes det var rart, at hun kunne komme helt ned og ligge i den, og samtidig vendte imod os. Vi brugte den også en del på ferien når vi skulle spise, så kunne hun ligge der imens. Den var virkelig et kæmpe hit! Efter vi er kommet hjem har vi den liggende i bilen, og så bruger vi den hvis vi f.eks. skal ind og handle, i IKEA eller lignende
Alternativ til klapvogn i lufthavnen
Alternativt så kan man også godt nøjes med en bæresele eller vikle i lufthavnen. Men jeg synes det var rart at have vognen, når vi nu havde noget timer ved vores mellemlanding. Jeg ville dog ikke have undværet min vikle, som vi brugte når vi gik tur på stranden. Dette gjorde vi kun sen eftermiddag lige inden solen gik ned, ellers var det simpelthen for varmt.
Mellemlanding i Bangkok og hotel i lufthavnen
Det leder mig til det næste tip jeg lige vil give videre. Da vi skulle hjem havde vi 4-5 timers layover om natten. Det er ret lang tid med en lille baby på slæb synes jeg. Derfor gjorde vi det, at vi bookede et hotelværelse inde i Bangkok lufthavn (BKK). Det var helt perfekt, at vi alle tre kunne få hvilet os lidt inden turen gik videre mod Danmark. Hotellet vi bookede hedder Miracle Transit Hotel. Vær opmærksom på, at den ene type værelse man kan vælge kun gælder i dagstimerne. Hotellet ligger i den internationale afgangshal. Vi overnattede der da vi kom fra Krabi og skulle videre med flyt til Danmark.
Hoteller
Vi var ret enige om, at det var vigtigt med nogle gode hotelværelser, da vi nok ville komme til at opholde os der en del. Derfor var det også et ufravigeligt krav fra vores side af, at værelset skulle have privat pool, samt havudsigt. Når man rejser uden for højsæsonen, så er priserne helt anderledes på hotellerne. Vi betalte derfor ⅓ for værelserne i forhold til priserne i højsæsonen. På den måde kunne det gøres til en okay pris. Vi gav 800 - 1.000 kr. pr. overnatning. Vi boede på disse to hoteller:
Pelican Residence & Suites Krabi
Her boede vi i et kæmpe stort hotelværelse. Vi havde ikke mindre end to soveværelser, to badeværelser, stue, køkken og egen pool med havudsigt. Det var virkelig godt! Det var faktisk virkelig fedt med det ekstra soveværelse. Her sov Amalie nemlig til middag, og det var dejligt man lige kunne lukke døren ind til hende så hun ikke blev forstyrret af os, eller af rengøringsdamen.
Hotellet ligger i Krabi ved Klong Muang Beach, som er en virkelig hyggelig lille strand. Her ligger der omkring 10-12 forskellige restauranter side om side. De er alle i samme stil med lys foran restauranten, og så ligger de alle sammen nede på selve stranden.
Jeg vil især fremhæve den restaurant der hedder 'The Sunset Bar'. Her fik vi lækker mad, og de var simpelthen så søde og helt vilde med Amalie. Kokken kom ud og bar rundt på hende indtil vi havde bestilt vores mad, så gik hun i køkkenet og lavede vores mad. Bagefter kom hun så ud og gik rundt med hende imens vi spiste - virkelig god service :-)
Crown Lanta Resort & Spa
Hotellet ligger på Koh Lanta og er super fint. Vi havde et lækkert hotelværelse med egen pool, som var virkelig hyggeligt. Men vi manglede utrolig meget det ekstra værelse, som vi havde haft på det første hotel. Her lå badeværelset nemlig så man skulle igennem soveværelset først. Og netop her lå Amalie jo og sov, så det var en smule upraktisk. Men ellers var det et lækkert værelse, som ville være helt perfekt, hvis man kun var to personer afsted.
Hvad sover baby i på hotellet?
Én af de ting jeg bekymrede mig en del om inden vi skulle afsted, var hvor Amalie skulle sove. Derhjemme havde hun jo sin bedside crib, hvor hun lå trygt og godt. Men det viste sig at begge hoteller havde en babyseng vi kunne låne. Jeg skrev blot til dem inden vi tog afsted, og så stod babysengen klar på værelset da vi ankom. Derudover sov hun også en hel del i vores seng :-)
Transport rundt i Thailand
Almindelige taxaer har ikke lige en autostol i bagagerummet. Man kan derfor vælge selv at tage en autostol med, og pakke den i en airshell i lufthavnen. Det gad vi virkelig ikke også at skulle pakke! Derfor fandt jeg et selskab i Krabi, hvor man kan booke en bil til at hente en i lufthavnen. Derudover kunne man uden beregning bede om at der skulle være en autostol (babyseat) i bilen. Det var rigtig lækre biler og det fungerede rigtig godt. Vi brugte dem på 3 ture. Desværre havde chaufførren glemt autostolen på vores sidste tur. Hvis I skal til Krabi kan I overveje, at bestille jeres transport igennem krabitaxiservices.com.
Derudover kørte vi også små ture med tuk tuks og her havde jeg hende på maven i en bæresele. Det synes vi fungerede fint, og det virkede okay trygt. De kører jo altså ikke så stærkt de små knallerttaxer. Jeg ville nok gøre det samme, hvis man skal ud på en mindre båd. Vi sejlede kun med en lille færge, men her sad vi blot inde i taxaen.
Pakkeliste til barselsferie i Thailand
Til flyet
Dyne
Et par ekstra sæt tøj
En tynd hue
Ikæd baby i tynd uld og med strik cardigan. Lag på lag er godt pga skift i temperaturen. Der var meget koldt i vores fly.
Det du normalt har i din pusletaske + lidt ekstra Bleer. Det er en lang tur.
Stofble til at skærme for lys i kabinen.
Lidt legetøj
Evt. Sutter
Evt. Flaske og MME - det må gerne medbringes i håndbagagen, selvom det er væske.
Til ferien
Skråstol - Det var én af de bedste ting vi pakkede, selvom den fylder godt i kufferten. Da Amalie kun var lige over 3 måneder da vi rejste, kunne hun ikke sidde op i en babystol. Vi havde derfor skråstolen med til morgenmaden, og hvis vi spiste på hotellets restaurant. Derudover var den også god at have indimellem på hotelværelset.
Slyngevugge
Solhat med uv beskyttelse og nakke
UV dragt
Svømmebleer
Solcreme 50
Legetøj
Bleer - vi havde 3 pakker á 50 bleer med. Det passede helt perfekt til 1 måned.
Vådservietter
Tøj - gerne tynd uld
Bæresele/vikle
Myg
Der er myg Thailand. Det kommer man ikke udenom. Jeg bliver altid selv ædt op af de små bæster, og var derfor meget bekymret for vores lille Amalie. Men hun har kun enkelte gange haft en rød plet, der muligvis var et myggestik. Men det lod ikke til at genere hende, og hun hævede slet ikke op, som jeg selv gør. Det skal dog siges at i Krabi var der nærmest ingen myg, på Koh Lanta var der dog en del der sværmede rundt. Om det vi gjorde havde en effekt på at hun undgik myggene ved jeg ikke, men her kommer vores tips:
- Iklæd baby hvidt eller lyst tøj - det skulle ikke tiltrække myggene lige så meget som mørkt tøj.
- Så lidt bar hud som muligt - giv baby løst tøj på med lange ben og arme i. Det overholdte vi dog ikke altid selv. Det blev simpelthen for varmt for hende.
- Myggespray - er ikke godt at bruge på en lille baby. Men vi sprayede lidt på hendes tøj når vi skulle ud om aftenen. Jeg køber altid Autan myggespray og tager med hjemmefra. Den kan f.eks. købes lige (reklamelink)her hos Apopro eller (reklamelink)hos Matas. (reklamelink)
- Lindring af kløe når baby (eller du selv) er blevet stukker - hvis baby nu alligevel bliver stukket, og det klør, så kan Ellis After Bite anbefales. Det kan nemlig også bruges til helt små babyer, da det ikke indeholder en masse mærkelige ting. Jeg brugt selv gelen på mine myggestik, og den var virkelig god! Derudover fås den også som spray og som plastre. Alle tre produkter kan du købe lige her hos Apopro. (reklamelink)
Hvilken årstid skal man rejse på?
Højsæsonen i Thailand går fra november til marts. Det er her der er tørt og solrigt for det meste, og det er lige efter regntiden eller monsunsæsonen. Vi har tidligere kun rejst i højsæsonen, men har altså også prøvet at være istedet i februar/marts måned, hvor der var en del regnvejr. Denne gang rejse vi i september/oktober måned, som altså er i regntiden og i lavsæsonen. Det gjorde vi af flere årsager:
- Temperaturen er lige et par grader lavere end i højsæsonen. Det er rart - og især når man har en baby med.
- Priserne på hoteller er markant billigere - så man kan få nogle meget bedre værelser til en god pris.
- Der er bedre plads i flyet.
Vi oplevede lidt regnvejr, men det var mest en voldsom byge, som var overstået på 1 times tid. Så det var virkelig intet problem for os.
Thailændere og børn
Thailændere er generelt et skønt folkefærd. De er søde og åbne mennesker, med et kæmpe servicegen. Når det kommer til børn, så er de bare helt fantastiske! De elsker børn, og kan slet ikke lade dem være. Så man skal være opmærksom på at man ikke får lov til at sidde alene med sin baby når man spiser. Her kommer hurtigt en og nupper baby og så går de ellers rundt og hygger og kigger lidt på spændende ting. Når de altså ikke tager selfies med din baby :o)
Men det betyder også, at det faktisk at muligt for jer at sidde og nyde jeres mad, uden at blive forstyrret af en baby, der vil underholdes. Og bare rolig, de kommer tilbage med jeres baby i det sekund han/hun lægger an til at græde.
Vores budget
Der er jo stor forskel på hvad min bruger af penge på en ferie. Vores tur endte med at koste os cirka 46.000 kr. Derudover havde vi så udlejet vores lejlighed imens vi var væk igennem Airbnb. Det tjente vi omkring 10.000 kr. på. Men her får I en oversigt over hvad vi cirka brugte.
Flybilletter: 12.300 kr. (heraf 3.000 kr. til sæder med ekstra plads og til vuggen)
Hoteller: 24.000 kr.
Mad, snacks osv.: 10.000 kr.
Planlægger du en barselsferie i Thailand eller et andet lækkert sted? Så håber jeg du kunne bruge mine tips. Spørg endelig hvis der er noget du mangler svar på!
Lea skriver
Kære Louise
Vi skal til Thailand i kanaler med vores datter på 4 måneder. Kan du give lidt flere tips til tøj - nok særligt når til om aftenen. Langærmede bodies og strømpebukser tænker jeg bliver ret varmt for dem?
Tak for de andre meget gode tips og detaljer.
Mange hilsener
Lea
Louise Dam skriver
Hej Lea
Hvor lyder det bare skønt, at I skal en tur til Thailand med jeres lille datter! Det skal nok blive helt fantastisk!
Jeg vil anbefale tøj i tynd uld, da det regulerer varmen rigtig godt hos de små. Vi var rigtig glad for nogle sommerdragter fra Joha, der havde korte ben og arme og var dejlig løst siddende. Vi holdte hende generelt ude af solen næsten hele tiden. Når vi var ude om aftenen, hvor der var risiko for myg fik hun oftest noget med lange ærmer på. Også her vil jeg anbefale løstsiddende tynd uld. Det fungerer altså bare godt.
Jeg håber I får den bedste tur! Og du er meget velkommen til at skrive igen, hvis du kommer i tanke om noget mere. Det kan godt være lidt angstprovokerende at skulle rejse med så lille en baby for første gang.
Hilsen Louise
Anne skriver
Kære Louise
Jeg har læst dit indlæg med stor fornøjelse. Man kan læse, at du har gjort dig din research inden turen. Jeg er selv gravid, elsker at rejse og kan derfor slet ikke vente med at planlægge en barselsferie.
Jeg kan ikke lige gennemskue, hvornår I har været afsted, og hvor lang tid efter du har skrevet indlægget, men jeg er nysgerrig på, om du retrospektivt stadig tænker at 3 måneder gammel, var det bedste rejsetidspunkt for jer og Amalie? Eller ville 4 - 5 - 6 ... måneder havde været bedst? Jeg er helt med på, at babyer er forskellige, men jeg er nu alligevel nysgerrig på at høre dine tanker.
Bedste hilsner Anne
Louise Dam skriver
Hej Anne, hvor dejligt du kan bruge mit indlæg. Jeg skrev indlægget færdigt i februar måned, men skrev på det løbende fra vi kom hjem fra ferien :-) Det jeg synes der var optimalt med alderen var at jeg fuldammede og vi derfor ikke skulle tænke på mad til Amalie. Så sov hun ret meget, så der var tid til at vi også kunne være i poolen. Hun kravlede ikke endnu, hvilket også bare gjorde det hele lidt nemmere i forhold til pool osv. Så udfra de betragtninger ville jeg nok bare anbefale at tage afsted når de er under 6 måneder.
Håber I kommer afsted på en skøn barselsferie og corona ikke får sat en stopper for det!
Hilsen Louise