Guide til Vesuv - den aktive vulkan ved Napoli

[kkstarratings]

Vesuv

Vesuv (Vesuvio, Vesuvius), som ligger ved Napoli i Syditalien, er med sine 1281 meter den næststørste vulkan i Italien. Vesuv anses som en af verdens farligste vulkaner, da den stadig er aktiv og et stort udbrud kan udrydde Napoli og store dele omkring - der bor omkring 3 millioner mennesker i vulkanens nærområde. Vesuv overvåges af eksperter for at man kan forudsige et udbrud, og et udbrud burde kunne forudsiges med cirka 1 uges varsel. Ved sådan et varsel bliver politikkernes evakueringsplaner så sat igang. På papireret kan man redde alle, men det er ikke efterprøvet i praksis - endnu....

Vesuv har igennem historien været i udbrud mange gange, og har en række voldsomme udbrud på sin samvittighed. Det mest berømte udbrud skete i år 79, hvor vulkanen eksploderede og begravede 2 nærliggende byer - Pompeii og Herkulanum. Det seneste udbrud var i 1944, hvor byerne Massa og San Sebastiano stort set blev begravet. Herefter har Vesuv været meget stille - kun lidt svovlskyer hist og her vidner om, at vulkanen fortsat er aktiv. Magmakammeret er fyldt helt op nu, og det tyder på at det næste udbrud bliver et eksplosivt udbrud - og jeg siger med vilje det næste udbrud, for hvis der er én ting eksperterne er enige om, så er det at der kommer endnu et udbrud fra Vesuv - men hvornår og hvor kraftigt kan de kun gisner om indtil videre.

Vesuv - set fra oven

Sådan kommer du op på Vesuv

For at komme op på Vesuv kan man køre det længste stykke i sin bil igennem Nationalparken. Alternativt kan man tage en bus fra bl.a. Napoli eller Pompeji, som koster omkring 3 euro hver vej. Når man ikke kan komme længere op med sin egen bil betaler man 5 euro for at parkere sin bil - og du kan godt regne med at du skal langt væk for at parkere :-) Der kører en shuttlebus fra bilparkeringen og op til der hvor man betalte for parkeringen (afhængig af hvor langt væk du parkerede), herfra skifter man til en shuttlebus som kører op til starten af vulkanen. Denne shuttle koster 2 euro pr. person. Man kan også vælge at gå hele vejen op, men det vil jeg ikke anbefale. Man skal blot gå langs med vejen, og busserne kører rimelig stærkt.

Vesuv


Når du bliver sat at shuttlebussen går du ind i billetkontoret og køber din billet til Vesuv. Det koster 10 euro pr. person at kommer helt op på toppen. Nu går du så de sidste cirka 900 meter op af bjerget indtil du kommer op og kan se ned i vulkanens indre. Når du er næsten helt fremme kan du deltage på en gratis guidet tur, som tager cirka 10-15 minutter og der er nye ture hver 20. minut.

Udsigten fra Vesuv er helt fantastisk - nyd den når du kommer derop og på vejen når du stopper for en tår at drikke.

Udsigten fra Vesuv

Gode råd

Langs med turen er der små souvenirbutikker og steder hvor du kan købe drikkevarer, is, chokolade og sandwich. Men det kan stadig være en god idé at medbringe vand på turen, da den tager pusten fra de fleste :-)

Vesuv - kiosk

Husk gode sko at gå i - sandaler duer ikke til denne tur. Og du skal regne med at dine sko bliver godt støvede.

Vær opmærksom på at temperaturen er cirka 5-6 grader koldere når du kommer op på toppen af vulkanen. Så længe det er ret varmt når du er nede burde det ikke være noget problem - de fleste har nok ikke noget imod at blive kølet lidt ned på vejen :-)

Information

Pris: €5 for parkering, €2 per person for shuttlebus, €10 pr. person for at nå toppen.
Valuta: Euro
Betaling: Kontant
Beliggenhed: Napoli, Italien - Klik her for et kort

Læserinteraktioner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.