
Fudge er en slags karamel, som vist stammer fra england. Den bliver ikke sej i konsistensen, men er mere blød og cremet. Den spises tit til jul sammen med konfekten og alt det andet juleslik. Men den kan bestemt nydes året rundt. I denne opskrift bruger jeg kondenseret mælk. Kondenseret mælk er er mælk som er kogt sammen med sukker til en tyk masse. Man kan købe kondenseret mælk i de fleste supermarkeder, eller man kan lave det selv efter denne opskrift.
Fudge med vanilje og havsalt
Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplanIngredienser
- 1 dåse kondenseret mælk 400 ml, eventuelt hjemmelavet
- 80 g smør
- 150 g brun farin
- 1 vaniljestang
- ½ tsk havsalt
Sådan gør du
- Beklæd en bageform på cirka 20x20 cm med bagepapir.
- Stil et glas med iskoldt vand ved siden af dig - det skal bruges til at teste om fudgen er klar.
- Halve vaniljestangen og skrab kornene ud af den. Se min guide til dette her.
- Bland den kondenserede mælk, brun farin, smør og kornene fra vaniljestangen i en mellemstor gryde. Blandingen koger op, så der skal være lidt plads i gryden.
- Smelt ingredienserne over medium varme.
- Rør rundt med en grydeske indtil alt sukkeret er opløst. Pas på sukkeret ikke brænder fast på bunden, så skal du skrue lidt ned for varmen.
- Lad massen småkoge imens du rører i det konstant i omkring 10 minutter.
- Så skal der testes om fudgen er klar. Dryp en lille dråbe af fudgen ned i glasset med koldt vand. Fudgen skal ramme bunden af glasset og være formet som en kugle eller en pære. Eller du kan måle med et termometer. Her skal den op på 113 grader.
- Tag gryden af varmen og tilsæt havsalten. Lad det køle af i et par minutter.
- Så rører du energisk i gryden med grydeskeen i omkring 5-8 minutter indtil massen begynder er tykne en smule og begynder at køle ned.
- Hæld massen i formen du har gjort klar.
- Lad fudgen køle ved stuetemperatur i et par timer, herefter skæres den i passende stykker med en skarp kniv.
- Fudgen kan holde i 2-3 uger i en lufttæt bøtte.
Dine egne noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Servering: 1 stk.
| Kalorier: 39 kcal | Kulhydrater: 5 g | Protein: 1 g | Fedt: 2 g
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!
Skrevet af: Louise DamKondenseret mælkKategori: Jul, Konfekt, Søde sager, Tørkager, kugler, barer, karameller og konfekt
Rebekka
Hej Line
Kan man bruge vaniljesukker i stedet for en vaniljestang?
Hilsen Rebekka :-)
Louise Dam
Ja, det tror jeg godt du kan. Men det giver ikke den samme vaniljesmag.
Flora
Ja
Sidsel
Hej Louise
Kan man mon bruge alm. salt?
Vh Sidsel
Louise Dam
Ja, sagtens :-)
Helene svanholm
Hej ville høre om der kan tilsættes andre smage i fudge
Louise Dam
Det er jeg sikker på man godt kan, men det er ikke noget jeg har eksperimenteret så meget med.
clara
skal man opbevare den på køl eller ved stue temperatur?
Louise Dam
Ved stuetemperatur burde være fint :-)
Sara
Plus jeg brugte en meget mindre form end den du bruger.
Synes ikke der var så meget, selvom jeg puttede alt som der står i opskriften.
Louise Dam
Jeg tjekker lige op på om jeg har skrevet forkert med størrelsen på formen.
Sara
Hel Louise. Smagen var rigtig god.
Men jeg opbevarede den i køleskabet. Den var ikke så god ved stuetemperatur.
Jeg spiste af den næste dage og den blev bedre og bedre for hver dag der gik.
Men som jeg sagde det blev desværre en meget mindre form og den var slet ikke så skinnende som din
Sara
Og selvom jeg brugte en lille form så blev fudgen i højden stadig meget tynd.
Men smagen var perfekt og jeg laver den helt klart igen :)
Sara
Hej Line, jeg har lige lavet din Fudge og da jeg skulle hælde den over
I formen var den altså ikke så glat som din.
Den var mere som en Fudge når den var kølet ned og klar altså mere tør i det.
Jeg fulgte din opskrift punkt til punkt og så på dine billeder. Efter den var kølet ned så står der man skal rør rundt i ca 5 til 8 min og jeg rørte kun rundt i 5 minutter fordi synes den blev alt for tyk.
Den er lagt til side nu og venter på at smage. Men hvad kan der være gået galt:(?
Louise Dam
Hej Sara
Hvordan blev den da den havde kølet af?