I denne guide får du hjælp til hvordan du skal opbevare mel og andre tørvarer for at undgå at få dyr i dit mel (melmøl). Samtidig vil du også få mere orden i køkkenskabene.

Annonce - indlægget indeholder reklamelinks
Det er meget vigtigt at opbevare mel, gryn, nødder og kerner korrekt og derfor giver jeg lidt hjælp til at finde bøtter til opbevaring af mel. Det er nemlig slet ikke en god idé at opbevare tørvarer i de poser de kommer i. De fleste har nok en del tørvarer i deres basislager. Det omfatter for de flestes vedkommende sikkert hvedemel, måske et par andre typer mel, sukker - måske flere forskellige slags, havregryn, forskellige frø og kerner, nødder, rasp, ris og pasta.
Én af de vigtigste grunde til at opbevare sine tørvarer i beholdere, istedet for i poserne de kommer i, er for at sikre sig imod at der går dyr i ens mel. De såkaldte melmøl. Derudover så giver det også et rigtig godt overblik, så man nemmere kan finde det man skal bruge.
Indhold
Sådan undgår du dyr (melmøl og larver) i dit mel?
Der vil altid være større risiko for at få dyr i økologisk mel end i konventionelt mel. Men det skal dog bestemt ikke betyde at du ikke tør at købe økologisk. Hvis du blot følger disse gode råd, så skal det nok gå :-)
- Der skal være rent i skuffer og skabe i dit køkken. De små larver og melmøl kan nemlig leve af selv de mindste melrester, og dermed udklækkes der flere af de små bæster.
- Find gode bøtter til opbevaring af mel og tørvarer. Tørvarer skal opbevares i tætlukkede beholdere. Hvis du skulle være uheldig at have fået møl med hjem fra supermarkedet i f.eks. en pose mel, så kan møllene ikke komme ud og sprede sig til resten af dine tørvarer. De har en evne til at komme ind af de mindste sprækker, derfor kan de også kommer ind i uåbnede poser, som man måske troede var sikre. Sørg for at købe bøtter der passer til mængden af indhold der er i posen, således at du kan tømme hele posens indhold ned i bøtten når det er købt.
- Alternativt kan du opbevare dine tørvarer ved under 15 grader, så har møllene svært ved at overleve. Men det kræver jo at man har et specielt viktualierum, og det er der nok rigtig mange der ikke lige har plads til.
Læs også hvordan jeg fik orden i min krydderiskuffe >>

Hvad gør jeg hvis jeg har fået dyr i mit mel?
Hvis du allerede har fået ubudne gæster i køkkenskabene, så er du bestemt ikke den første til at opleve dette! Jeg har selv prøvet det, og det har de fleste jeg kender også. Det vigtigste er, at du hurtigt kommer igang med at bekæmpe de larver og møl der er i dine skabe. De formerer sig nemlig rigtig hurtigt. Melmøl og frømel ligger nemlig 200-400 æg i deres levetid og de udklækkes på 4-14 dage.
Larverne spinder tråde, som klistrer produktet sammen, og det er ofte sådan du vil opdage dyrene. Alternativt kan det være du ser en larve eller et melmøl.
- Smid alt inficeret mel ud! - alternativt kan man komme det 2 døgn i fryseren, det slår dyrene ihjel. Møl er ikke sundhedsskadelige. Sørg blot for ikke at tage melet direkte ind i varmen, men lad det overnatte i køleskabet f.eks. Ellers kan der dannes kondens og der kan komme mug.
- Støvsug alle revner og sprækker, som er der møllene ligger deres larver. Dette må du blive ved med flere dage i træk for at være sikker på de er væk. Husk at der kan gå op til 14 dage før et æg klækker..

Hvilke bøtter skal jeg bruge til opbevaring af mel?
Der findes jo et hav af forskellige glas og bøtter du kan opbevarer tørvarer i. Jeg har valgt, at købe Bake It fra Sistema. Det synes jeg er rigtig gode bøtter til opbevaring af mel og andre tørvarer. Jeg har prioriteret, at købe bøtterne i en størrelse, så jeg kan have en hel pose mel osv. i hver bøtte. Sådan at jeg ikke har poser med små rester liggende og rode i skuffen, og så der ikke kan komme dyr i dem. Derudover har jeg som udgangspunkt købt den mindste bøtte jeg kunne nøjes med. Der er enkelte steder hvor de bliver meget fyldt, og det måske have været rart med en størrelse større. Men det kommer jo lidt an på hvor meget plads man har i sit køkken :-)
Bøtterne fra Sistema kan stables ovenpå hinanden, så der kan være mange i en skuffe eller et skab. Det synes jeg er super smart!
De bøtter der hedder 985 ml, 645 ml, 285 ml har allesammen et lille låg der kan åbnes og hældes fra. Så det skal man også lige tage med i overvejelserne i forhold til hvad der skal være i bøtterne.
Oversigt over hvilke bøtter og størrelser jeg har
Type | Mængde | Størrelse på Sistema Bake It |
Hvedemel | 2 kg | 3,25 liter |
Durummel, Tipo 00, Rugmel mv. | 1 kg | 1,56 liter |
Havregryn | 1 kg | 2,4 liter - hvis du har plads så køb 3,25 liter |
Hørfrø | 425 g | 645 ml |
Græskarkerner | 200 g | 645 ml |
Solsikkekerner | 425 g | 985 ml |
Sesamfrø | 350 g | 985 ml |
Chiafrø | 180 g | 285 ml |
Sukker, rørsukker | 1 kg | 1,56 liter |
Brun farin | 500 g | 685 ml |
Flormelis | 500 g | 685 ml |
Rugkerner og hvedekerner | 1 kg | 1,56 liter |
Røde linser | 685 ml | |
Rasp | 500 g | 685 ml - hvis du har plads så køb 985 ml |
Kakaopulver | 250 g | 685 ml |
Quinoa | 400 g | 645 ml |
Pinjekerner | 300-400 g | 285 ml |
Rosiner | 250 g | 645 ml |
Abrikoser | 150 g | 285 ml |
Køb Sistema Bake it bøtter til opbevaring af mel og tørvarer

Sistema Opbevaringsboks hvid 1,56 L bakery har en udvidet forsegling omkring låget for en mere tæt lukning, hvilket sikrer at dine madvarer holdes friske i længere tid.Sistema Opbevaringsboks hvid 1,56 L bakery er fra Sistemas BAKE IT⢠serie, som er udv

Stor firkantet beholder fra SistemaSuper anvendelig opbevaring til fx. hjemmebag, frugtspyd eller andet medbragt mad til større sociale arrangementer på 3,5 L.Bøtten har en god størrelse med sine mål på:Højde: 85 mmBredde: 238 mmDybde: 264 mmBakery box fr

Lille beholder fra Bake It serienLille beholder i bageserien. Har en super størrelse til fx, krymmel, kokos, nødder eller en rest hakket chokolade.Åbningen i låget gør det nemt og hurtigt at hælde af indholdet.Rummer 285ml.Længde 122 mmBredde 86mm Højde 6

Sistema BAKE IT⢠Mini opbevaringsboks rummer 645ml og har en ekstra tæt forsegling!Mini boksen er en del af Sistemas BAKE ITâ¢serie som er udviklet til at holde dine ingredienser ekstra friske og klar til brug. Den lille boks er perfekt til at opbevare

985ml opbevaringsboks fra Sistema BAKE IT⢠til sikker og praktisk opbevaringMini boksen kan rumme hele 985ml og er en del af Sistemas BAKE ITâ¢serie. Serien er designet til at gøre madlavning og især bagning let for dig, ved at holde dine ingredienser

Stor sampak fra Sistema Bake It med bøtter i forskellige størrelserSampak med 6 forskellige størrelse bøtter og tilhørende 3 x målebægre.Sampakken indeholder:1 x 3,25 l.1 x 2,4 l.1 x 1,56 l.1 x 630 ml.1 x 685 ml.3 x doseringskopperTåler opvaskemaskine (øv

Sistema BAKE IT⢠Opbevaringsboks hvid 685 ml bakery har en god størrelse til opbevaring af bage-ingredienser. Sistema Opbevaringsboks hvid 685 ml bakery er fra Sistemas BAKE IT⢠serie, som er udviklet til at holde dine bage-ingredienser friske. Den er

Opbevaringsboks fra Sistema på 3,25 L med tilhørende målebægerSmart opbevaringsbøtte med tilhørende målekop. En stor og praktisk bøtte. Oval beholder med sistemas velkendte klip it låg.Brug mad beholderen fra Sistema til opbevaring af mel, sukker, gryn, k

Sistema BAKE IT⢠Opbevaringsboks hvid 630 ml split bakery har en udvidet forsegling omkring låget for en mere tæt lukning, hvilket sikrer at dine madvarer holdes friske i længere tid.Sistema Opbevaringsboks hvid 630 ml split bakery er fra Sistemas BAKE

Sistema Opbevaringsboks m. kop hvid 1,56 L bakery har en udvidet forsegling omkring låget for en mere tæt lukning, hvilket sikrer at dine madvarer holdes friske i længere tid.Sistema opbevaringsboks m. hvid måle-kop 2,4 L bakery er fra Sistemas BAKE ITâ¢
Derudover har jeg nogle ret fede opbevaringsglas jeg har stående på køkkenbordet. I dem opbevarer jeg ris, pasta og mandler. De er fra Alessi Gianni og er ret sjove med den lille mand der hænger ned i midten og er ved at drukne i ris :o) De er ret dekorative og sjove at have stående fremme, hvor de andre bøtter er bedre i en skuffe eller et skab.
Til de lange spaghettier bruger jeg det glas på 200 ml, der passer de nemlig lige ned i.
Køb glas fra Gianni Alessi
Labels på mine bøtter til opbevaring af mel
Jeg har sat labels på låget af alle de bøtter jeg bruger til opbevaring af mel, gryn og kerner. Så e det nemt at se i skuffen hvad der er i bøtterne. Jeg er for nylig også begyndt at sætte en lille label på med udløbsdato. Til det har jeg købt en Brother P-touch Cube, hvor man laver sine labels i en app på sin telefon, og så printer dem på sin lille labelprinter via bluetooth. Det fungerer super godt!
Du kan købe den samme labelprinter som jer har lige her.
Jeg har sat labels på låget af mine bøtter, fordi jeg har dem stående i en skuffe. Men hvis man har dem i et skab ville jeg sætte en label for enden af bøtten i stedet for. Så giver det et bedre overblik i skabet.


Jeg fik nyt køkken i 2014 og ret kort tid efter fandt jeg nøddemøllarver i hele mit køkken. De kravlede på loftet. Det var en pose pistacienødder de var udklækket i og så havde de bredt sig til alle mine andre nødder og mel. Angrebet havde stået på så længe at der var larver overalt. Jeg sned alle nødder og mel ud. Gjorde alle skabene rene. Jeg havde støvsugeren stående fast i køkkenet i 14 dage flere gange om dagen kunne jeg fange larver der kom ud fra bagbeklædningen. Da der ikke kom flere larver ud kom der møl. Hver gang jeg åbnede skabene kom der et møl flyvende ud. Jeg har ikke haft mel og nødder i mit køkken siden. Nu skriver vi 2021 og jeg har nok ikke set et møl i 6 måneder. Så nu er jeg ved at begynde at gå nødder og mel tilbage i mine skabe igen. Nu i bøtter. Ubehagelig oplevelse.
Øv, det lyder godt nok som en slem omgang! Jeg har også selv haft besøg af møl og det er virkelig ikke sjovt. Det er helt utrolig svært at komme af med dem medmindre man har alt i tætlukkede bøtter så de ikke kan sprede sig. Også derfor man skal sørge for ikke at have små rester af nødder osv. liggende lige til at fylde op med.