Vindruesaft er en forfriskende og lækker drik, der er utrolig nem at lave derhjemme. Med en saftkoger kan du nemt udtrække saften fra vindruerne og nyde den lækre smag af solmodne druer. I denne opskrift vil jeg guide dig gennem processen med at lave hjemmelavet vindruesaft ved hjælp af en saftkoger.

Vores drivhus bugner med de lækreste blå vindruer når vi når august/september måned. Vi kan slet ikke nå at spise os igennem alle de skønne drivhusvindruer, så derfor er jeg begyndt at lave både vindruesaft og vindruegelé af dem. Kom meget gerne med flere gode forslag til hvad jeg kan lave med de lækre druer.
Opbevaring og holdbarhed af hjemmelavet vindruesaft
Hjemmelavet vindruesaft kan opbevares i op til ca. 14 dage i køleskabet, hvis du ikke tilsætter Atamon. Hvis du bruger Atamon, kan holdbarheden forlænges markant. Det er vigtigt at opbevare saften i skoldede glas for at undgå dannelse af bakterier. Du kan eventuelt skylle glassene med Atamon for at sikre en ekstra lang holdbarhed.
Jeg prøver dog at undgå at bruge atamon, og derfor fryser jeg min saft ned i plastikflasker i stedet for. På den måde kan saften holde sig meget længe.
Sådan laver du hjemmelavet vindruesaft
For at bruge min opskrift på vindruesaft skal du have en saftkoger eller en tutti frutti (er det ikke et fantastisk navn? :-)). Når saften er tappet af saftkogeren skal den koges op sammen med sukker. Jeg bruger cirka 300 gram sukker til 1 liter saft. Til denne portion havde jeg 6,5 kg vindruer og dem fik jeg 6 liter saft ud af.
Hjemmelavet vindruesaft i saftkoger
Udstyr (reklamelink)
- (reklamelink)saftkoger (tutti frutti)
Ingredienser
- 1 liter vindruesaft, ud af 6,5 kg vinduer fik jeg 6 liter saft
- 300 g sukker
- 1,5 tsk citronsyre
Sådan gør du
- Skyl vindruerne og kom dem op i toppen af saftkogeren. Du behøver ikke at ribbe vindruerne (fjerne stænglerne).
- I bunden af din saftkoger (tutti frutti) kommer du vand og alle 3 gryder sættes ovenpå hinanden. Sæt så saftkogeren på en kogeplade og lad vandet komme i kog.
- Her skal den stå og koge indtil alt saften fra vindruerne er kommet ned i den midterste gryde.
- Tap saften ned i en gryde ved at fjerne klemmen på slangen.
- Hvis du også vil lave vindruegelé skal du sørge for at tage noget saft fra til dette inden du fortsætter.
- Kom sukker og citronsyre i saften og kog det op. Lad det koge i cirka 10 minutter til alt sukkeret er opløst.
- Hvis du vil fryse saften i plastflasker skal du lade den køle ned i køleskabet først og dernæst hælde den på plastflasker og fryseren.
Video
Brug af saftkoger (tutti-frutti)
En saftkoger eller en tutti frutti, som den også kaldes, består af 3 dele. Den øverste del er en slags hullet si, hvor man kommer frugten i. Nederst en gryde, hvor der kommer vand i som skal sættes i kog. Og i midten endnu en gryde, hvor saften så drypper ned i.
Saftkogeren virker altså på den måde at saften bliver dampet ud af vindruerne og løber ned i den midterste gryde. Her sidder der så en slange med en klemme på (vigtigt den er på imens saften dampes), og når klemmen fjernes kan saften nemt tappes over i en gryde.
En anden saft der er helt perfekt at lave i en saftkoger er hyldebærsaft.
Blandingsforhold til saftevand
Det er vigtigt at kende det rette blandingsforhold, når du ønsker at lave saftevand med din hjemmelavede vindruesaft. En god start er normalt at blande saft og vand i lige store mængder, dvs. 1 del saft til 1 del vand. Du kan tilpasse blandingsforholdet til din egen personlige smag.
Desuden kan vindruesaft anvendes som en ingrediens i forskellige cocktails. Eksempelvis, du kan prøve at blande vindruesaft i en velkomstdrink med gin eller vodka. Prøv også at blande den op med danskvand.
Sundhedsmæssige fordele ved vindruesaft
Ikke alene er vindruesaft en velsmagende drik, den har også flere sundhedsmæssige fordele. Druer er en kilde til vitamin C, vitamin K og forskellige mineraler, som støtter immunsystemet og bidrager til at opretholde god sundhed. Drueskaller indeholder også sunde polyfenoler, som kan have positive virkninger på både hjerte-kar-sundhed og betændelsesprocesser.
Nu er du klar til at lave din egen hjemmelavede vindruesaft og nyde godt af dens fantastiske smag og sundhedsmæssige fordele.
Eya skriver
Vi bruger saften fra de røde druer til alkoholfri glögg
Louise Dam skriver
Ej, det lyder lækkert. Det vil jeg da også prøve!