
Har du kastet dig ud i at lave en hel kalkun? Så skal du huske også at lave en lækker sovs til din kalkun.
Sovsen kan selvfølgelig også laves, hvis du tilbereder et kalkunbryst eller kalkunlår. Men her har du nok ikke så meget fond og må købe dig lidt hjælp. Det kan dog være svært, at finde en kalkunfond i butikkerne. Så det kan være du må ty til en kyllingefond i stedet for.
Kalkun sovs
Ingredienser
- 6 spsk smør
- 3 spsk (reklamelink)hvedemel
- 7 dl kalkunfond, væde fra stegning
- 1 dl piskefløde
- 3 tsk ribsgelé
- kulør
Sådan gør du
- Hæld fonden fra bradepanden igennem en si over i en skål eller kande. De udkogte grøntsager kan du enten kasserer, de kan spises eller du kan gemme dem og komme dem i en grøntsagssuppe, der skal blendes.
- Er der meget fedt øverst på fonden, kan noget af det skummes væk. Men husk også smagen sidder i fedtet.
- I en gryde smelter du 6 spsk smør.
- Tilsæt 3 spsk hvedemel og rør godt rundt med et piskeris. Lad melet afbage 1 minuts tid.
- Tilsæt nu din kalkunfond meget lidt ad gangen imens du pisker. Det er vigtigt at tilsætte lidt væske ad gangen da melet skal absorbere væsken og der ikke må komme klumper i sovsen. Tilsæt så den resterende fond.
- Lad sovsen koge op og lad den simre i 10 minutter.
- Tilsæt så piskefløde, ribsgelé (hold evt. lidt tilbage og smag til senere med det), lidt kulør indtil farven er som ønsket.
- Lad sovsen småsimre i 5 minutter og smag til med salt, peber og ribsgelé.
- Hvis sovsen ikke er tyk nok kan du jævne den med lidt sovsejævner. Men husk den tykner lidt mere når den køler lidt ned på bordet.
Opbagt sovs til kalkun
Denne opskrift på kalkun sovs er stort set identisk med min andesovs. Det er en opbagt sovs, der laves med en smørbolle eller en roux, som består af smør og mel. Det er ikke svært at lave en opbagt sovs. Men det kræver lidt tålmodighed og det er vigtigt at væsken tilsættes langsomt, så du undgår klumper i saucen.
Til en kalkun sauce bruger jeg selvfølgelig en kalkunfond, som bliver lavet af vand, grøntsager og fedt og saft fra kalkunen når den steger ovnen. Derudover bruger jeg lidt piskefløde og smager sovsen til med ribsgelé (vindruegelé kan også bruges).
Comments
No Comments