Andesovs hører sig til når man serverer andesteg juleaften eller Mortens aften. En god smagfuld brun sovs, lavet på fond fra anden. Få min opskrift på andesauce længere nede på siden.

Andesovs

Til andestegen juleaften hører der sig en lækker andesovs. For mange lyder det måske som noget der er svært at lave, men det er slet ikke så slemt igen.

For at lave en god andesauce kræver det, at du har en god andefond. Den kan man købe sig til hvis man bare skal lave en sovs til andebryster. Men hvis du steger en hel and bruger du den stegesky der drypper ned i bradepanden ved stegningen.

Se også disse opskrifter:
Den perfekte andesteg til juleaften | Brunede kartofler | Æbler med gelé

Jeg laver en opbagt andesovs af den fond der er tilbage fra stegning af anden. Man skummer fedtet af og bruger så fonden der har masser af smag.

Jeg laver opbagningen til min andesauce med enten andefedt eller smør. Begge dele smager skønt.

Er det dig der skal stå for årets julesovs? Så kan du måske bruge min opskrift herunder på en lækker andesauce.

ikon piskeris Chestnut

Andesovs

8 dl
Holdbarhed: 3 dage
Fryseegnet: Ja
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 20 min
Samlet tid 30 min

Udstyr (reklamelink)

  • Gryde
  • Piskeris

Ingredienser

  • 7 dl andefond stegesky/fond fra bradepanden
  • 3 spsk hvedemel
  • 6 spsk andefedt kan erstattes af smør
  • 1 dl piskefløde brug cirka 1-2 dl
  • 3 tsk ribsgelé
  • kulør
  • salt og peber

Sådan gør du
 

  • Hæld væden fra bradepanden (den du har haft under andestegen), gennem en si ned i en høj kande. Sæt den eventuelt på køl lidt tid så fedtet begynder at stive.
  • Andefedtet vil komme til at ligge i toppen. Skum fedtet af ved hjælp af en ske. Sørg for at gemme andefedtet. Du skal have cirka 7 dl andefond tilbage til at lave sovsen af.
  • I en gryde smelter du 6 spsk andefedt eller smør.
  • Tilsæt hvedemel og rør godt rundt med et piskeris. Lad melet afbage 1 minuts tid.
  • Tilsæt nu din andefond meget lidt af gangen imens du pisker. Det er vigtigt at tilsætte lidt væske af gangen da melet skal absorbere væsken og der ikke må komme klumper i sovsen. Tilsæt så den resterende fond.
  • Lad sovsen koge op og lad den simre i 10 minutter.
  • Tilsæt så piskefløde, ribsgelé (hold evt. lidt tilbage og smag til senere med det), lidt kulør indtil farven er som ønsket.
  • Lad sovsen småsimre i 5 minutter og smag til med salt, peber og ribsgelé.

Dine egne noter

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 dl | Kalorier: 145 kcal | Kulhydrater: 4 g | Protein: 1 g | Fedt: 14 g
Bedøm denne opskrift:
5 fra 1 stemme
Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplan Udskriv
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

💭 Spørgsmål og svar til opskriften

Hvordan laver jeg andesauce til andebryster?

Hvis du kun steger et par andebryster får du ikke den lækre fond. Derfor kan du i stedet købe en færdig andefond og bruge i opskriften på julesovs.

Husk hvis du køber din fond skal du læse på den hvor meget vand den eventuelt skal blandes op med. Hvis man køber en koncentreret andefond skal den blandes op. Du skal bruge 7 dl i alt når den er blandet op.

Er det svært at lave en opbagt andesovs?

Jeg synes ikke det er svært at lave en opbagt andesovs. Det vigtigste er at melet lige får lov til at afbage en smule inden der kommer væde i. Og så er det vigtigt at væden kommer i lidt ad gangen

Hvor meget sovs spiser en person?

Hvis du beregner cirka 1-1,5 dl sovs pr. person burde det række. I denne opskrift bliver der cirka 7-8 dl sovs. Det burde derfor være nok til cirka 6 personer.

Følg mig på Instagram

Læserinteraktioner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Vurdering af opskriften