Louises Madblog

  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
menu icon
go to homepage
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
search icon
Homepage link
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
×
Forside » Opskrifter » Tilbehør til aftensmaden

Brunede kartofler

Udgivet: 6. dec 2022 · Opdateret: 14. dec 2023

Brunede kartofler hører sig til den store julemiddag juleaften. Det er skønne karamelliserede kartofler, og her får du min bedste opskrift på brunede kartofler. Du kan både lave dem med kartofler, som du selv koger og piller eller du kan lave brune kartofler med kartofler på glas.

Brunede kartofler

Opskrift på brunede kartofler

Maden juleaften er fyldt med traditioner i de fleste hjem. Hos mange er det virkelig den ene dag om året, hvor alt skal være som det plejer. Og sådan er det også herhjemme hos os.

Udover en lækkker andesteg og en skøn risalamande til dessert, så hører der sig altså også nogle helt perfekte søde brunede kartofler til julemaden. Det er altid en god ide at lave rigeligt af dem, da man helst ikke vil gå ned på de lækre kartofler.

piskeris Grullo

Brunede kartofler

4.56 fra 9 stemmer
Justér antalJustér antal: 4 personer
Holdbarhed: 1 dag
Fryseegnet: Nej
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 45 minutter min
Samlet tid 1 time t 15 minutter min

Udstyr (reklamelink)

  • (reklamelink)Pande
- undgå din skærm går ud

Ingredienser

  • 1 kg aspargeskartofler, eller andre små faste kartofler
  • 1 dl sukker
  • 25 g smør
  • lidt andefedt, kan undlades

Sådan gør du
 

Enten dagen før eller flere timer i forvejen

  • Rengør kartoflerne og kog dem med skrællen på i letsaltet vand i cirka 15 minutter. De må ikke blive for bløde.
  • Hæld vandet fra kartoflerne og hæld koldt vand i gryden så de køler lidt af. Pil skrællen af kartoflerne med en lille urtekniv.
  • Dup kartoflerne tørre med lidt køkkenrulle. Læg kartoflerne i en skål med låg og sæt dem i køleskabet indtil de er helt kolde.

Senere på dagen eller dagen efter

  • Tag kartoflerne ud af køleskabet, og lad dem temperere til stuetemperatur.
  • Fordel sukkeret i et jævnt lag på en kold pande.
  • Tænd for panden på middel - middelhøj varme. Lad sukkeret smelte helt uden at du rører i det - hvis du gør det alligevel kommer der klumper.
    OBS! Det tager lang tid, og det er svært at modstå fristelsen med at røre undervejs?
  • Når sukkeret er smeltet tilsættes smørret.
  • Skru panden op på høj varme og hæld kartoflerne på panden.
  • Brun kartoflerne ved medium til høj varme i cirka 10-15 minutter. Vend forsigtigt rundt i dem ind i mellem.
  • Hvis du har lidt andefedt stående så tilsæt en lille smule til kartoflerne.
  • Når sukkeret er fordelt jævnt på kartoflerne og de har et glat udseende er de færdige og skal serveres rimelig hurtigt.

Video

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 person | Kalorier: 334 kcal | Kulhydrater: 69 g | Protein: 5 g | Fedt: 5 g
Gem på Pinterest Gem som favorit Gå til favoritter Udskriv
Opskrift af Louise Dam
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

Brunede eller brune kartofler

De lækre sukkerkartofler hed oprindeligt brunede kartofler fordi de bliver brunet på panden i sukker og smør. Men med tiden har det andet ord også fundet vejen til det danske sprog.

Skal du stå for hele julemiddagen? Så har jeg lavet en god beskrivelse af alle de ting du skal huske i den forbindelse. Få min guide til en stressfri julemiddag. Du kan også så en oversigt over alle mine opskrifter til juleaften.

Prøv også disse opskrifter:
Rødkålssalat med honningmarinerede valnødder | Æbler med gelé | Andesteg til juleaften

Brunede kartofler med kartofler på glas

Det er bestemt en fordel at koge og pille kartoflerne dagen før, så får du ikke så travlt i køkkenet selve juleaften. Her skal der jo gerne være lidt tid til hygge med familien.

Det kan også lade sig gøre at springe over hvor gærdet er lavest og bruge kartofler på glas til de brunede kartofler. Du kan godt bruge kartofler fra glas, men jeg vil anbefale, at du koger dem selv og piller dem. Hvis du bruger glaskartofler, skal du sørge for at skylle dem og tørre dem godt. De må ikke være våde når de kommer på panden.

Tips til brunede kartofler opskrift

  • Kog og pil gerne kartoflerne dagen før så de er kølet ned, og det er lige til at gå i gang med kartoflerne.
  • Sørg for at tage kartoflerne ud af køleskabet i god tid, så de kan nå stuetemperatur.
  • Det tager tid at lave de her brune kartofler, og det er vigtigt, at du ikke laver alt for meget samtidig med. Så er der stor sandsynlighed for, at de vil brænde på. Sæt 30-45 minutter af til det.
  • Ja, sukkeret skal smelte helt (eller i hvert fald næsten helt!), og nej du skal ikke røre i det undervejs. Sukkeret vil klumpe, og du får ikke et fint glat udseende på kartoflerne.
  • HUSK! Hvis din karamel/sukker brænder på skal den kasseres og du skal starte forfra. Ellers kommer dine kartofler til at smage brændt og bittert.
  • Vælg små faste kartofler til de brunede kartofler. F.eks. aspargeskartofler, som jeg har brugt her i opskriften.
  • Hvis du bruger kartofler på glas til de brunede kartofler skal de skylles og tørres inden brug.
  • Mængden i min opskrift på brunede kartofler passer til 4-6 personer, afhængigt af hvor glade I er for brune kartofler.

Brunede kartofler med fløde

Du kan også tilføje lidt fløde til dine brunede kartofler. Det giver en lidt mere rund smag og bliver mere som en karamelsauce på dine kartofler. Tilsæt cirka ½ dl piskefløde når smørret er smeltet og lad det småsimre i cirka 5 minutter inden du kommer de kogte kartofler på panden og bruner dem i omkring 15 minutter.

Historien om de brunede kartofler

Ligesom med så meget andet af den danske julemad, så er de her kartofler også en form for sparemad. Selve historien om kartoflerne stammer tilbage fra 1800-tallet. Dengang fik de rige brunede kastanjer, men dem der ikke havde råd til det måtte tage til takke med kartofler.

Over en længere periode blev de brunede kartofler mere og mere populære at servere til jul. Det er også derfor, at mange forbinder dem med julemiddagen i dag. De er nemlig blevet servere igennem mere end 150 år.

💭 Spørgsmål og svar til opskriften

Kan man varme brunede kartofler op igen?

Ja, det kan du godt. Det er en god ide at gøre det ved lav varme på en pande, da de så bliver lunet helt stille og roligt. Du kan også gøre det i en mikroovn.

Er kartofler på glas kogte?

Ja, det er de. Hvis du køber kartofler på glas, så køber du kartofler, der er kogte og skrællede. Når du skal bruge dem til brunede kartofler, skal du skylle dem og duppe dem helt tørre, inden de kommer på panden.

Er brunede kartofler dansk?

Ja, det er det. Det er en gammel dansk tradition, og vi har efterhånden i mange år lavet dem og serveret dem til julemaden eller til Mortens Aften.

Hvor kan man købe brunede kartofler?

Der findes flere supermarkeder, hvor du kan købe brunede kartofler. Med dem skal du komme det på panden og selv lune dem færdige.

Hvor mange brunede kartofler pr. person?

Beregn cirka 200-250 g. brunede kartofler pr. person. Men tag eventuelt højde for hvis der er nogen der ikke spiser dem.

Kan man bruge rørsukker i stedet for hvidt sukker?

Ja, det kan du sagtens. Det er en smagssag hvad man bruger. Rørsukker kan dog være en smule sværere at styre på panden end hvid sukker.

Brunede kartofler i billeder - Trin for trin

Aspargeskartofler
Hvis du bruger friskekartofler, skal du vaske og skrælle dem inden de koges. Bruger du kartofler i glas, skal du duppe dem helt tørre for vand med et viskestykke inden, du kommer dem på panden.
Sukker på pande
Hæld den angivede mængde sukker på en kold pande. Skru derefter op på middel til middelhøj varme på komfuret. Du må endelig ikke skrue op på højeste blus, da sukkeret så vil brænde på.
Sukker på pande
Langsomt vil sukkeret begynde at smelte. Her kan det være fristende at begynde at røre i det, men det skal du lade være med. Der kommer nemlig klumper i karamellen, hvis du gør det.
Smeltet sukker og smør på pande
Når sukkeret er smeltet helt tilsættes smør. Rør det godt sammen med sukkeret.
Brunede kartofler
Nu kan du hælde dine tørre kogte kartofler på panden og skru op på høj varme.
Brunede kartofler
Nu skal du løbende vende i kartoflerne, så de bliver overtrukket med karamellagen.
Brunede kartofler
Den her del tager også tid men vær tålmodig. De bliver med tiden mere og mere brunede i looket, og så er du godt på vej.
Brunede kartofler
Jeg tager dem af panden, når de ser nogenlunde sådan ud. Så har de et fint lag.
Brunede kartofler
Her er det færdige resultat af lækre brunede kartofler.
Brunede kartofler

Kommentarer

  1. Erik skriver

    december 08, 2022 at 9:18 pm

    Hej,

    Herhjemme har vi brugt honning istedet for sukker til de brunede kartofler. Det er ikke nødvendigt med smør, hvis man har en slip let pande, og det er super nemt at gøre panden ren bagefter.

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 08, 2022 at 10:02 pm

      Hej Erik
      Det lyder spændende - så I bruger altså kun honning og kartofler?

      Hilsen Louise

      Svar
      • Christian Jensen skriver

        december 12, 2023 at 1:34 am

        5 stars
        “Hvor mange brunede kartofler pr. person?
        Beregn cirka 200-250 brunede kartofler pr. person. Men tag eventuelt højde for hvis der er nogen der ikke spiser dem.”

        Det er alligevel mange brune kartofler I spiser i jeres familie 😳

        Svar
        • Louise Dam skriver

          december 14, 2023 at 9:46 am

          Ups, der mangler vist lige et lille 'gram' bagefter :-)

          Svar
  2. Anja skriver

    december 21, 2018 at 1:11 am

    Hej Louise
    Hvor meget varme skal sukkeret have, når det skal smeltes? Og hvad kan man gøre, hvis panden ikke varmer jævnt, og noget af sukkeret smelter hurtigere?

    Mvh Anja

    Svar
    • Louise Dam skriver

      marts 14, 2019 at 1:49 pm

      Jeg håber de brunede kartofler blev gode. Sukkeret skal smelte ved svar varme, og gerne ligge i et lige tykt lag på hele panden. Hvis panden er skæv og dermed ikke varmer lige meget over det hele skal man selvfølgelig passe på at noget at sukkeret ikke når at brænde på før resten er smeltet.

      Svar
  3. Linda skriver

    december 22, 2016 at 1:42 am

    Hej Louise
    Hvordan opbevarer jeg kartoflerne, hvis jeg koger og piller dem dagen før?

    Mvh. Linda

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 22, 2016 at 6:12 pm

      Blot i en bøtte med låg og i køleskabet.

      Svar
4.56 from 9 votes (8 stemmer uden kommentar)

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Footer

↑ Til toppen


Opskrifter

Om Louises Madblog

Opskriftsindeks

Råvareindeks

Samarbejde, reklame, annoncering

Morgenmad

Frokost

Aftensmad

Tilbehør

Søde sager

Cookie- og privatlivspolitik

Kontakt


COPYRIGHT
Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.


Copyright © 2024 - Louises Madblog - CVR 35614788

Vurdér opskriften

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.