• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Louises Madblog
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
menu icon
go to homepage
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • OPSKRIFTER
    • REJSER
    • SAMARBEJDE
    • OM
    • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Forside » Opskrifter » Højtider og særlige lejligheder » Jul » Juleaften

    Brunede kartofler

    Udgivet: dec 6, 2022 · Opdateret: dec 6, 2022 af Louise Dam

    Gå til opskrift Udskriv

    Brunede kartofler hører sig til den store julemiddag juleaften. Det er skønne karamelliserede kartofler, og her får du min bedste opskrift på brunede kartofler. Du kan både lave dem med kartofler, som du selv koger og piller eller du kan lave brunede kartofler med kartofler på glas.

    Brunede kartofler

    Maden juleaften er fyldt med traditioner i de fleste hjem. Hos mange er det virkelig den ene dag om året, hvor alt skal være som det plejer. Og sådan er det også herhjemme hos os.

    Udover en lækkker andesteg og en skøn risalamande til dessert, så hører der sig altså også nogle helt perfekte søde brunede kartofler til julemaden. Det er altid en god ide at lave rigeligt af dem, da man helst ikke vil gå ned på de lækre kartofler.

    Brunede eller brune kartofler

    De lækre sukkerkartofler hed oprindeligt brunede kartofler fordi de bliver brunet på panden i sukker og smør. Men med tiden har ordet brune kartofler også fundet vejen til det danske sprog.

    Prøv også disse opskrifter:
    Rødkålssalat med honningmarinerede valnødder | Æbler med gelé | Andesteg til juleaften

    Brunede kartofler med kartofler på glas

    Det er bestemt en fordel at koge og pille kartoflerne dagen før, så får du ikke så travlt i køkkenet selve juleaften. Her skal der jo gerne være lidt tid til hygge med familien.

    Det kan også lade sig gøre at springe over hvor gærdet er lavest og bruge kartofler på glas til de brunede kartofler. Du kan godt bruge kartofler fra glas, men jeg vil anbefale, at du koger dem selv og piller dem. Hvis du bruger glaskartofler, skal du sørge for at skylle dem og tørre dem godt. De må ikke være våde når de kommer på panden.

    📖 Opskrift

    ikon piskeris Chestnut

    Brunede kartofler

    4 personer
    Holdbarhed: 1 dag
    Fryseegnet: Nej
    Forb. tid 30 min
    Tilb. tid 45 min
    Samlet tid 1 t 15 min

    Udstyr (reklamelink)

    • Pande
    - undgå din skærm går ud

    Ingredienser

    • 1 kg aspargeskartofler eller andre små faste kartofler
    • 1 dl sukker
    • 25 g smør
    • lidt andefedt kan undlades

    Sådan gør du
     

    Enten dagen før eller flere timer i forvejen

    • Rengør kartoflerne og kog dem med skrællen på i letsaltet vand i cirka 15 minutter. De må ikke blive for bløde.
    • Hæld vandet fra kartoflerne og hæld koldt vand i gryden så de køler lidt af. Pil skrællen af kartoflerne med en lille urtekniv.
    • Dup kartoflerne tørre med lidt køkkenrulle. Læg kartoflerne i en skål med låg og sæt dem i køleskabet indtil de er helt kolde.

    Senere på dagen eller dagen efter

    • Tag kartoflerne ud af køleskabet, og lad dem temperere til stuetemperatur.
    • Fordel sukkeret i et jævnt lag på en kold pande.
    • Tænd for panden på middel - middelhøj varme. Lad sukkeret smelte helt uden at du rører i det - hvis du gør det alligevel kommer der klumper.
      OBS! Det tager lang tid, og det er svært at modstå fristelsen med at røre undervejs?
    • Når sukkeret er smeltet tilsættes smørret.
    • Skru panden op på høj varme og hæld kartoflerne på panden.
    • Brun kartoflerne ved medium til høj varme i cirka 10-15 minutter. Vend forsigtigt rundt i dem ind i mellem.
    • Hvis du har lidt andefedt stående så tilsæt en lille smule til kartoflerne.
    • Når sukkeret er fordelt jævnt på kartoflerne og de har et glat udseende er de færdige og skal serveres rimelig hurtigt.

    Dine egne noter

    Klik her for at tilføje dine egne noter

    Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

    Servering: 1 person | Kalorier: 334 kcal | Kulhydrater: 69 g | Protein: 5 g | Fedt: 5 g
    Bedøm denne opskrift:
    4.5 fra 6 stemmer
    Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplan Gå til favoritter Udskriv
    Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

    Skal du stå for hele julemiddagen? Så har jeg lavet en god beskrivelse af alle de ting du skal huske i den forbindelse. Få min guide til en stressfri julemiddag. Du kan også så en oversigt over alle mine opskrifter til juleaften.

    Tips til opskriften

    • Kog og pil gerne kartoflerne dagen før så de er kølet ned, og det er lige til at gå i gang med de brunede kartofler.
    • Sørg for at tage kartoflerne ud af køleskabet i god tid så de kan nå stuetemperatur.
    • Det tager tid at lave brunede kartofler, og det er vigtigt, at du ikke laver alt for meget samtidig med. Så er der stor sandsynlighed for, at de vil brænde på. Sæt 30-45 minutter af til de brune kartofler.
    • Ja, sukkeret skal smelte helt (eller i hvert fald næsten helt!), og nej du skal ikke røre i det undervejs. Sukkeret vil klumpe, og du får ikke et fint glat udseende på kartoflerne.
    • HUSK! Hvis din karamel/sukker brænder på skal den kasseres og du skal starte forfra. Ellers kommer dine kartofler til at smage brændt og bittert.
    • Vælg små faste kartofler til de brunede kartofler. F.eks. aspargeskartofler, som jeg har brugt her i opskriften.
    • Hvis du bruger kartofler på glas til de brunede kartofler skal de skylles og tørres inden brug.
    • Mængden i min opskrift på brunede kartofler passer til 4-6 personer, afhængigt af hvor glade I er for brune kartofler.

    Brunede kartofler med fløde

    Du kan også tilføje lidt fløde til dine brunede kartofler. Det giver en lidt mere rund smag og bliver mere som en karamelsauce på dine kartofler. Tilsæt cirka ½ dl piskefløde når smørret er smeltet og lad det småsimre i cirka 5 minutter inden du kommer de kogte kartofler på panden og bruner dem i omkring 15 minutter.

    💭 Spørgsmål og svar til opskriften

    Hvor stammer brunede kartofler fra?

    De stammer helt tilbage fra 1800-tallet. Dengang lavede de rige folk brunede kastanjer, men dem som ikke havde så mange penge lavede det i stedet for med kartofler.

    Kan man varme brunede kartofler op igen?

    Ja, det kan du godt. Det er en god ide at gøre det ved lav varme på en pande, da de så bliver lunet helt stille og roligt. Du kan også gøre det i en mikroovn.

    Er kartofler på glas kogte?

    Ja, det er de. Hvis du køber kartofler på glas, så køber du kartofler, der er kogte og skrællede. Når du skal bruge dem til brunede kartofler, skal du skylle dem og duppe dem helt tørre, inden de kommer på panden.

    Hvorfor spiser vi brunede kartofler til jul?

    Det gør vi fordi, at det er noget, som vi danskere har spist i rigtig mange år. Det startede tilbage i 1800-tallet, hvor de fattige folk lavede dem.

    Er brunede kartofler dansk?

    Ja, det er det. Det er en gammel dansk tradition, og vi har efterhånden i mange år lavet dem og serveret dem til julemaden eller til Mortens Aften.

    Hvor kan man købe brunede kartofler?

    Der findes flere supermarkeder, hvor du kan købe brunede kartofler. Med dem skal du komme det på panden og selv lune dem færdige.

    Hvor mange brunede kartofler pr. person?

    Beregn cirka 200-250 brunede kartofler pr. person. Men tag eventuelt højde for hvis der er nogen der ikke spiser dem.

    Kan man bruge rørsukker i stedet for hvidt sukker?

    Ja, det kan du sagtens. Det er en smagssag hvad man bruger. Rørsukker kan dog være en smule sværere at styre på panden end

    Aspargeskartofler
    Sukker på pande
    Sukker på pande
    Smeltet sukker og smør på pande
    Brunede kartofler
    Brunede kartofler
    Brunede kartofler
    Brunede kartofler
    Brunede kartofler
    Brunede kartofler
    Følg mig på Instagram
    « Gomadressing
    Sliders »

    Læserinteraktioner

    Kommentarer

    1. Erik

      december 08, 2022 at 9:18 pm

      Hej,

      Herhjemme har vi brugt honning istedet for sukker til de brunede kartofler. Det er ikke nødvendigt med smør, hvis man har en slip let pande, og det er super nemt at gøre panden ren bagefter.

      Svar
      • Louise Dam

        december 08, 2022 at 10:02 pm

        Hej Erik
        Det lyder spændende - så I bruger altså kun honning og kartofler?

        Hilsen Louise

        Svar
    2. Anja

      december 21, 2018 at 1:11 am

      Hej Louise
      Hvor meget varme skal sukkeret have, når det skal smeltes? Og hvad kan man gøre, hvis panden ikke varmer jævnt, og noget af sukkeret smelter hurtigere?

      Mvh Anja

      Svar
      • Louise Dam

        marts 14, 2019 at 1:49 pm

        Jeg håber de brunede kartofler blev gode. Sukkeret skal smelte ved svar varme, og gerne ligge i et lige tykt lag på hele panden. Hvis panden er skæv og dermed ikke varmer lige meget over det hele skal man selvfølgelig passe på at noget at sukkeret ikke når at brænde på før resten er smeltet.

        Svar
    3. Linda

      december 22, 2016 at 1:42 am

      Hej Louise
      Hvordan opbevarer jeg kartoflerne, hvis jeg koger og piller dem dagen før?

      Mvh. Linda

      Svar
      • Louise Dam

        december 22, 2016 at 6:12 pm

        Blot i en bøtte med låg og i køleskabet.

        Svar

    Skriv et svar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Vurdering af opskriften




    Primær Sidebar

    Louise

    Jeg hedder Louise, jeg er 35 år og bor i København sammen med min kæreste Martin og min datter Amalie. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave lækre opskrifter til jer. Her på min blog finder du nemme og lækre retter, ofte med billeder af fremgangsmåden. Her kan alle være med! Jeg håber du finder en opskrift du kan bruge i blandt de over 800 opskrifter på siden.

    Mere om mig →

    NYE OPSKRIFTER

    • Vegetarisk hoensesalat
      Vegetarisk hønsesalat
    • Paaske islagkage
      Påske islagkage
    • Oreo is
      Oreo is
    • Cashew chicken
      Cashew chicken
    • Sproede foraarsruller i airfryer
      Forårsruller i airfryer
    • Kylling i groen karry
      Kylling i grøn karry

    POPULÆRE OPSKRIFTER

    • Gulerodskage med floedeosteglasur
      Gulerodskage med ostecreme
      #wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-1-33); }#wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-1-50); }#wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-1-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-1-33 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-1-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-1-66 stop { stop-color: #343434; }
    • Syltede rødløg
      Syltede rødløg
      #wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-2-33); }#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-2-50); }#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-2-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-2-33 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-2-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-2-66 stop { stop-color: #343434; }
    • Bananpandekager
      Bananpandekager
      #wprm-recipe-user-rating-3 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-3 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-3-33); }#wprm-recipe-user-rating-3 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-3-50); }#wprm-recipe-user-rating-3 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-3-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-3-33 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-3-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-3-66 stop { stop-color: #343434; }
    • Dahl opskrift
      Indisk dahl
      #wprm-recipe-user-rating-4 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-4 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-4-33); }#wprm-recipe-user-rating-4 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-4-50); }#wprm-recipe-user-rating-4 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-4-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-4-33 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-4-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-4-66 stop { stop-color: #343434; }
    • Pastasalat med cremet karrydressing og groentsager
      Pastasalat med cremet karrydressing og grøntsager
      #wprm-recipe-user-rating-5 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-5 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-5-33); }#wprm-recipe-user-rating-5 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-5-50); }#wprm-recipe-user-rating-5 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-5-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-5-33 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-5-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-5-66 stop { stop-color: #343434; }
    • Bagekartofler opskrift
      Bagekartofler
      #wprm-recipe-user-rating-6 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-6 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-6-33); }#wprm-recipe-user-rating-6 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-6-50); }#wprm-recipe-user-rating-6 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-6-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-6-33 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-6-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-6-66 stop { stop-color: #343434; }

    Tilmelding til mit nyhedsbrev

    Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig mails når jeg udgiver en ny opskrift. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.

    Footer

    Copyright

    Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

    For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

    Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.

    Footer

    ↑ Til toppen


    Om

    Råvareindeks

    Kontakt

    Privatlivspolitik


    Copyright © 2021 - Louises Madblog - CVR 35614788

    X
    Køb en airfryer fra Cosori med 15 % rabat med koden Dam15
    Køb airfryer her