• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Louises Madblog
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
menu icon
go to homepage
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • OPSKRIFTER
    • REJSER
    • SAMARBEJDE
    • OM
    • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Forside » Opskrifter » Højtider og særlige lejligheder » Jul

    Brunede kartofler

    Udgivet: dec 10, 2021 · Opdateret: dec 10, 2021 af Louise Dam

    Gå til opskrift Udskriv

    Brunede kartofler hører sig til den store julemiddag juleaften. Det er skønne karamelliserede kartofler, og her får du min bedste opskrift på brunede kartofler.

    Brunede kartofler

    Maden juleaften er fyldt med traditioner i de fleste hjem. Hos mange er det virkelig den ene dag om året alt skal være som det plejer!

    Udover en lækkker andesteg og en skøn risalamande til dessert, så hører der sig altså også nogle helt perfekte søde brune kartofler til julemaden.

    Prøv også disse opskrifter:
    Rødkålssalat med honningmarinerede valnødder | Æbler med gelé | Andesteg til juleaften

    Det er bestemt en fordel at koge og pille kartoflerne dagen før, så får du ikke så travlt i køkkenet selve juleaften. Her skal der jo gerne være tid til hygge med familien.

    Det kan også lade sig gøre at springe over hvor gærdet er lavest og bruge kartofler på glas til de brunede kartofler. Men efter min mening er det bedre med dem du selv koger og piller.

    Brunede kartofler

    Brunede kartofler

    4.5 fra 2 stemmer
    Gem på Pinterest
    Gem som favorit / på madplan Gå til favoritter
    Holdbarhed: 1 dag
    Fryseegnet: Nej
    4 personer
    Forb. tid 30 min
    Tilb. tid 45 min
    Samlet tid 1 t 15 min
    Udskriv

    Ingredienser

    • 1 kg aspargeskartofler eller andre små faste kartofler
    • 1 dl sukker
    • 25 g smør
    • lidt andefedt kan undlades
    - undgå din skærm går ud

    Sådan gør du
     

    Enten dagen før eller flere timer i forvejen

    • Rengør kartoflerne og kog dem med skrællen på i letsaltet vand i cirka 15 minutter. De må ikke blive for bløde.
    • Hæld vandet fra kartoflerne og hæld koldt vand i gryden så de køler lidt af. Pil skrællen af kartoflerne med en lille urtekniv.
    • Dup kartoflerne tørre med lidt køkkenrulle. Læg kartoflerne i en skål med låg og sæt dem i køleskabet indtil de er helt kolde.

    Senere på dagen eller dagen efter

    • Tag kartoflerne ud af køleskabet.
    • Fordel sukkeret i et jævnt lag på en kold pande.
    • Tænd for panden på middel - middelhøj varme. Lad sukkeret smelte helt uden at du rører i det - hvis du gør det alligevel kommer der klumper.
      OBS! Det tager lang tid, og det er svært at modstå fristelsen med at røre undervejs?
    • Når sukkeret er smeltet tilsættes smørret.
    • Skru panden op på høj varme og hæld kartoflerne på panden.
    • Brun kartoflerne ved medium til høj varme i cirka 10-15 minutter. Vend forsigtigt rundt i dem ind i mellem.
    • Hvis du har lidt andefedt stående så tilsæt en lille smule til kartoflerne.
    • Når sukkeret er fordelt jævnt på kartoflerne og de har et glat udseende er de færdige og skal serveres rimelig hurtigt.

    Dine egne noter

    Klik her for at tilføje dine egne noter

    Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

    Servering: 1 person | Kalorier: 334 kcal | Kulhydrater: 69 g | Protein: 5 g | Fedt: 5 g
    Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

    Tips til opskriften

    • Kog og pil gerne kartoflerne dagen før så de er kølet ned og det er lige til at gå i gang med de brune kartofler.
    • Det tager tid at lave brunede kartofler, og det er vigtigt at du ikke laver alt for meget samtidig med. Så er der stor sandsynlighed for at de vil brænde på. Sæt 30-45 minutter af til de brune kartofler.
    • Ja, sukkeret skal smelte helt (eller i hvert fald næsten helt!), og nej du skal ikke røre i det undervejs. Sukkeret vil klumpe og du får ikke et fint glat udseende på kartoflerne.
    • Du kan godt bruge kartofler fra glas, men jeg vil anbefale du koger dem selv og piller dem. Hvis du bruger glaskartofler skal du sørge for at skylle dem og tørre dem godt. De må ikke være våde når de kommer på panden.
    • Vælg små faste kartofler til de brunede kartofler. F.eks. aspargeskartofler, som jeg har brugt her i opskriften.
    • Mængden i min opskrift på brunede kartofler passer til 4-6 personer, afhængigt af hvor glade I er for brune kartofler.
    • HUSK! Hvis din karamel/sukker brænder på skal den kasseres og du skal starte forfra. Ellers kommer dine kartofler til at smage brændt og bittert.
    • Aspargeskartofler
    • Sukker på pande
    • Sukker på pande
    • Smeltet sukker og smør på pande
    • Brunede kartofler
    • Brunede kartofler
    • Brunede kartofler
    • Brunede kartofler
    • Brunede kartofler
    Brunede kartofler
    Følg mig på Instagram
    « Klejner
    Chokoladetrøfler med karamel »

    Læserinteraktioner

    Kommentarer

    1. Anja

      december 21, 2018 at 1:11 am

      Hej Louise
      Hvor meget varme skal sukkeret have, når det skal smeltes? Og hvad kan man gøre, hvis panden ikke varmer jævnt, og noget af sukkeret smelter hurtigere?

      Mvh Anja

      Svar
      • Louise Dam

        marts 14, 2019 at 1:49 pm

        Jeg håber de brunede kartofler blev gode. Sukkeret skal smelte ved svar varme, og gerne ligge i et lige tykt lag på hele panden. Hvis panden er skæv og dermed ikke varmer lige meget over det hele skal man selvfølgelig passe på at noget at sukkeret ikke når at brænde på før resten er smeltet.

        Svar
    2. Linda

      december 22, 2016 at 1:42 am

      Hej Louise
      Hvordan opbevarer jeg kartoflerne, hvis jeg koger og piller dem dagen før?

      Mvh. Linda

      Svar
      • Louise Dam

        december 22, 2016 at 6:12 pm

        Blot i en bøtte med låg og i køleskabet.

        Svar

    Skriv et svar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Vurdering af opskriften




    Primær Sidebar

    Louise Dam, Louisesmadblog.dk

    Jeg hedder Louise, jeg er 34 år og bor i København sammen med min kæreste Martin og min datter Amalie. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave lækre opskrifter til jer. Her på min blog finder du nemme og lækre retter, ofte med billeder af fremgangsmåden. Her kan alle være med! Jeg håber du finder en opskrift du kan bruge i blandt de over 800 opskrifter på siden.
    Læs mere om mig!

    Nye opskrifter

    Hjemmelavet jordbærguf

    Hjemmelavet guf

    Vandmelonsalat

    Vandmelonsalat med feta

    Gulerodskage med floedeosteglasur

    Gulerodskage med ostecreme

    Groen kartoffelsalat med avocadodressing

    Kartoffelsalat med avocadodressing

    Lemonade

    Lemonade

    Spidskaalssalat

    Spidskålssalat

    Copyright

    Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

    For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

    Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.

    Tilmelding til mit nyhedsbrev

    Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig mails når jeg udgiver en ny opskrift. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.
    • Hjemmelavet guf
    • Vandmelonsalat med feta
    • Gulerodskage med ostecreme
    • Kartoffelsalat med avocadodressing
    • Lemonade
    • Spidskålssalat
    Mig

    Jeg hedder Louise! Jeg er 33 år og bor i København sammen med min kæreste og datter. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave lækre opskrifter til jer. Her på min blog finder du nemme og lækre retter med billeder af fremgangsmåden. Her kan alle være med! Jeg håber du finder en opskrift du kan bruge i blandt de omkring 800 opskrifter på siden.

    Mere om mig →

    • Helstegt oksemørbrad
    • Bananpandekager
    • Pastasalat med cremet karrydressing og grøntsager
    • Bagekartofler
    • Panang karry med kylling (Panang Gai)
    • Vietnamesiske forårsruller / rispapirruller

    Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

    For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

    Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.

    Footer

    ↑ Til toppen


    Om

    Råvareindeks

    Kontakt

    Privatlivspolitik


    Copyright © 2021 - Louises Madblog - CVR 35614788

    X
    Giv blomster med 10 % i rabat hos Euroflorist med koden LOUISEMAD10 (reklamelink)
    Køb her