Brunede kartofler hører sig til den store julemiddag juleaften. Det er skønne karamelliserede kartofler, og her får du min bedste opskrift på brunede kartofler.

Brunede kartofler

Maden juleaften er fyldt med traditioner i de fleste hjem. Hos mange er det virkelig den ene dag om året alt skal være som det plejer!

Udover en lækkker andesteg og en skøn risalamande til dessert, så hører der sig altså også nogle helt perfekte søde brune kartofler til julemaden.

Prøv også disse opskrifter:
Rødkålssalat med honningmarinerede valnødder | Æbler med gelé | Andesteg til juleaften

Det er bestemt en fordel at koge og pille kartoflerne dagen før, så får du ikke så travlt i køkkenet selve juleaften. Her skal der jo gerne være tid til hygge med familien.

Det kan også lade sig gøre at springe over hvor gærdet er lavest og bruge kartofler på glas til de brunede kartofler. Men efter min mening er det bedre med dem du selv koger og piller.

ikon piskeris Chestnut

Brunede kartofler

4 personer
Holdbarhed: 1 dag
Fryseegnet: Nej
Forb. tid 30 min
Tilb. tid 45 min
Samlet tid 1 t 15 min

Ingredienser

  • 1 kg aspargeskartofler eller andre små faste kartofler
  • 1 dl sukker
  • 25 g smør
  • lidt andefedt kan undlades

Sådan gør du
 

Enten dagen før eller flere timer i forvejen

  • Rengør kartoflerne og kog dem med skrællen på i letsaltet vand i cirka 15 minutter. De må ikke blive for bløde.
  • Hæld vandet fra kartoflerne og hæld koldt vand i gryden så de køler lidt af. Pil skrællen af kartoflerne med en lille urtekniv.
  • Dup kartoflerne tørre med lidt køkkenrulle. Læg kartoflerne i en skål med låg og sæt dem i køleskabet indtil de er helt kolde.

Senere på dagen eller dagen efter

  • Tag kartoflerne ud af køleskabet.
  • Fordel sukkeret i et jævnt lag på en kold pande.
  • Tænd for panden på middel - middelhøj varme. Lad sukkeret smelte helt uden at du rører i det - hvis du gør det alligevel kommer der klumper.
    OBS! Det tager lang tid, og det er svært at modstå fristelsen med at røre undervejs?
  • Når sukkeret er smeltet tilsættes smørret.
  • Skru panden op på høj varme og hæld kartoflerne på panden.
  • Brun kartoflerne ved medium til høj varme i cirka 10-15 minutter. Vend forsigtigt rundt i dem ind i mellem.
  • Hvis du har lidt andefedt stående så tilsæt en lille smule til kartoflerne.
  • Når sukkeret er fordelt jævnt på kartoflerne og de har et glat udseende er de færdige og skal serveres rimelig hurtigt.

Dine egne noter

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 person | Kalorier: 334 kcal | Kulhydrater: 69 g | Protein: 5 g | Fedt: 5 g
Bedøm denne opskrift:
4.5 fra 2 stemmer
Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplan Udskriv
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

Tips til opskriften

  • Kog og pil gerne kartoflerne dagen før så de er kølet ned og det er lige til at gå i gang med de brune kartofler.
  • Det tager tid at lave brunede kartofler, og det er vigtigt at du ikke laver alt for meget samtidig med. Så er der stor sandsynlighed for at de vil brænde på. Sæt 30-45 minutter af til de brune kartofler.
  • Ja, sukkeret skal smelte helt (eller i hvert fald næsten helt!), og nej du skal ikke røre i det undervejs. Sukkeret vil klumpe og du får ikke et fint glat udseende på kartoflerne.
  • Du kan godt bruge kartofler fra glas, men jeg vil anbefale du koger dem selv og piller dem. Hvis du bruger glaskartofler skal du sørge for at skylle dem og tørre dem godt. De må ikke være våde når de kommer på panden.
  • Vælg små faste kartofler til de brunede kartofler. F.eks. aspargeskartofler, som jeg har brugt her i opskriften.
  • Mængden i min opskrift på brunede kartofler passer til 4-6 personer, afhængigt af hvor glade I er for brune kartofler.
  • HUSK! Hvis din karamel/sukker brænder på skal den kasseres og du skal starte forfra. Ellers kommer dine kartofler til at smage brændt og bittert.
Brunede kartofler
Følg mig på Instagram

Læserinteraktioner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Vurdering af opskriften