Brunede kartofler hører sig til den store julemiddag juleaften. Det er skønne karamelliserede kartofler, og her får du min bedste opskrift på brunede kartofler. Du kan både lave dem med kartofler, som du selv koger og piller eller du kan lave brune kartofler med kartofler på glas.
Opskrift på brunede kartofler
Maden juleaften er fyldt med traditioner i de fleste hjem. Hos mange er det virkelig den ene dag om året, hvor alt skal være som det plejer. Og sådan er det også herhjemme hos os.
Udover en lækkker andesteg og en skøn risalamande til dessert, så hører der sig altså også nogle helt perfekte søde brunede kartofler til julemaden. Det er altid en god ide at lave rigeligt af dem, da man helst ikke vil gå ned på de lækre kartofler.
Brunede kartofler
Udstyr (reklamelink)
- (reklamelink)Pande
Ingredienser
- 1 kg aspargeskartofler, eller andre små faste kartofler
- 1 dl sukker
- 25 g smør
- lidt andefedt, kan undlades
Sådan gør du
Enten dagen før eller flere timer i forvejen
- Rengør kartoflerne og kog dem med skrællen på i letsaltet vand i cirka 15 minutter. De må ikke blive for bløde.
- Hæld vandet fra kartoflerne og hæld koldt vand i gryden så de køler lidt af. Pil skrællen af kartoflerne med en lille urtekniv.
- Dup kartoflerne tørre med lidt køkkenrulle. Læg kartoflerne i en skål med låg og sæt dem i køleskabet indtil de er helt kolde.
Senere på dagen eller dagen efter
- Tag kartoflerne ud af køleskabet, og lad dem temperere til stuetemperatur.
- Fordel sukkeret i et jævnt lag på en kold pande.
- Tænd for panden på middel - middelhøj varme. Lad sukkeret smelte helt uden at du rører i det - hvis du gør det alligevel kommer der klumper.OBS! Det tager lang tid, og det er svært at modstå fristelsen med at røre undervejs?
- Når sukkeret er smeltet tilsættes smørret.
- Skru panden op på høj varme og hæld kartoflerne på panden.
- Brun kartoflerne ved medium til høj varme i cirka 10-15 minutter. Vend forsigtigt rundt i dem ind i mellem.
- Hvis du har lidt andefedt stående så tilsæt en lille smule til kartoflerne.
- Når sukkeret er fordelt jævnt på kartoflerne og de har et glat udseende er de færdige og skal serveres rimelig hurtigt.
Video
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Brunede eller brune kartofler
De lækre sukkerkartofler hed oprindeligt brunede kartofler fordi de bliver brunet på panden i sukker og smør. Men med tiden har det andet ord også fundet vejen til det danske sprog.
Skal du stå for hele julemiddagen? Så har jeg lavet en god beskrivelse af alle de ting du skal huske i den forbindelse. Få min guide til en stressfri julemiddag. Du kan også så en oversigt over alle mine opskrifter til juleaften.
Prøv også disse opskrifter:
Rødkålssalat med honningmarinerede valnødder | Æbler med gelé | Andesteg til juleaften
Brunede kartofler med kartofler på glas
Det er bestemt en fordel at koge og pille kartoflerne dagen før, så får du ikke så travlt i køkkenet selve juleaften. Her skal der jo gerne være lidt tid til hygge med familien.
Det kan også lade sig gøre at springe over hvor gærdet er lavest og bruge kartofler på glas til de brunede kartofler. Du kan godt bruge kartofler fra glas, men jeg vil anbefale, at du koger dem selv og piller dem. Hvis du bruger glaskartofler, skal du sørge for at skylle dem og tørre dem godt. De må ikke være våde når de kommer på panden.
Tips til brunede kartofler opskrift
- Kog og pil gerne kartoflerne dagen før så de er kølet ned, og det er lige til at gå i gang med kartoflerne.
- Sørg for at tage kartoflerne ud af køleskabet i god tid, så de kan nå stuetemperatur.
- Det tager tid at lave de her brune kartofler, og det er vigtigt, at du ikke laver alt for meget samtidig med. Så er der stor sandsynlighed for, at de vil brænde på. Sæt 30-45 minutter af til det.
- Ja, sukkeret skal smelte helt (eller i hvert fald næsten helt!), og nej du skal ikke røre i det undervejs. Sukkeret vil klumpe, og du får ikke et fint glat udseende på kartoflerne.
- HUSK! Hvis din karamel/sukker brænder på skal den kasseres og du skal starte forfra. Ellers kommer dine kartofler til at smage brændt og bittert.
- Vælg små faste kartofler til de brunede kartofler. F.eks. aspargeskartofler, som jeg har brugt her i opskriften.
- Hvis du bruger kartofler på glas til de brunede kartofler skal de skylles og tørres inden brug.
- Mængden i min opskrift på brunede kartofler passer til 4-6 personer, afhængigt af hvor glade I er for brune kartofler.
Brunede kartofler med fløde
Du kan også tilføje lidt fløde til dine brunede kartofler. Det giver en lidt mere rund smag og bliver mere som en karamelsauce på dine kartofler. Tilsæt cirka ½ dl piskefløde når smørret er smeltet og lad det småsimre i cirka 5 minutter inden du kommer de kogte kartofler på panden og bruner dem i omkring 15 minutter.
Historien om de brunede kartofler
Ligesom med så meget andet af den danske julemad, så er de her kartofler også en form for sparemad. Selve historien om kartoflerne stammer tilbage fra 1800-tallet. Dengang fik de rige brunede kastanjer, men dem der ikke havde råd til det måtte tage til takke med kartofler.
Over en længere periode blev de brunede kartofler mere og mere populære at servere til jul. Det er også derfor, at mange forbinder dem med julemiddagen i dag. De er nemlig blevet servere igennem mere end 150 år.
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Ja, det kan du godt. Det er en god ide at gøre det ved lav varme på en pande, da de så bliver lunet helt stille og roligt. Du kan også gøre det i en mikroovn.
Ja, det er de. Hvis du køber kartofler på glas, så køber du kartofler, der er kogte og skrællede. Når du skal bruge dem til brunede kartofler, skal du skylle dem og duppe dem helt tørre, inden de kommer på panden.
Ja, det er det. Det er en gammel dansk tradition, og vi har efterhånden i mange år lavet dem og serveret dem til julemaden eller til Mortens Aften.
Der findes flere supermarkeder, hvor du kan købe brunede kartofler. Med dem skal du komme det på panden og selv lune dem færdige.
Beregn cirka 200-250 g. brunede kartofler pr. person. Men tag eventuelt højde for hvis der er nogen der ikke spiser dem.
Ja, det kan du sagtens. Det er en smagssag hvad man bruger. Rørsukker kan dog være en smule sværere at styre på panden end hvid sukker.
Erik skriver
Hej,
Herhjemme har vi brugt honning istedet for sukker til de brunede kartofler. Det er ikke nødvendigt med smør, hvis man har en slip let pande, og det er super nemt at gøre panden ren bagefter.
Louise Dam skriver
Hej Erik
Det lyder spændende - så I bruger altså kun honning og kartofler?
Hilsen Louise
Christian Jensen skriver
“Hvor mange brunede kartofler pr. person?
Beregn cirka 200-250 brunede kartofler pr. person. Men tag eventuelt højde for hvis der er nogen der ikke spiser dem.”
Det er alligevel mange brune kartofler I spiser i jeres familie 😳
Louise Dam skriver
Ups, der mangler vist lige et lille 'gram' bagefter :-)
Anja skriver
Hej Louise
Hvor meget varme skal sukkeret have, når det skal smeltes? Og hvad kan man gøre, hvis panden ikke varmer jævnt, og noget af sukkeret smelter hurtigere?
Mvh Anja
Louise Dam skriver
Jeg håber de brunede kartofler blev gode. Sukkeret skal smelte ved svar varme, og gerne ligge i et lige tykt lag på hele panden. Hvis panden er skæv og dermed ikke varmer lige meget over det hele skal man selvfølgelig passe på at noget at sukkeret ikke når at brænde på før resten er smeltet.
Linda skriver
Hej Louise
Hvordan opbevarer jeg kartoflerne, hvis jeg koger og piller dem dagen før?
Mvh. Linda
Louise Dam skriver
Blot i en bøtte med låg og i køleskabet.