Andesteg til juleaften er et must i rigtig mange danske familier. Anden skal gerne være saftig indeni og med dejligt sprødt skind udenpå.
Det er de færreste der ofte tilbereder en hel and, og derfor kræver det nok også for de fleste en opskrift på hvordan man laver en andesteg i ovnen. Her kommer min opskrift på andesteg, mine gode råd og erfaringer som jeg håber du kan bruge.
En and på 2,5-3 kg er ofte nok til 4 personer. Men det kan være en fordel at vælge en and der er lidt større. Nogle af ænderne man kan købe er slagtet allerede når de er 6 uger gamle - og så er der altså ikke meget kød på dem. Derfor skal en and helst veje minimum omkring 3-3,5 kg, da de så først er slagtet i 8-14 ugers alderen afhængig af størrelsen.
Når jeg skal tilberede min andesteg i ovnen beregner jeg cirka 30 minutter per halve kilo and når jeg steger ved 150 graders varme. Undgå helst at stege anden i en varmluftsovn, da det udtørrer anden.
Det er bedst at skære anden ud i stedet for at klippe den ud med en fjerkræssaks. Det skulle nemlig forhindre splinter af ben i kødet. Det kan dog godt kræve en del træning at partere sådan en and. Men øvelse gør mester :-)
Sammen med anden skal du selvfølgelig servere en super lækker hjemmelavet rødkål og nogle skønne brunede kartofler. Efter den lækre andesteg er spist skal der også lidt dessert til, og jeg har selvfølgelig også den perfekte opskrift på risalamande med kirsebærsauce.
Andesteg
Udstyr (reklamelink)
- (reklamelink)stegetermometer
Ingredienser
- 1 and, 3-3,5 kg.
- 3 æbler
- 1 løg
- 15 svesker
- Timiankviste eller tørret timian
- salt & peber
Til bradepanden
- 1 liter vand
- 2 gulerødder
- 1 løg
- Indmad fra anden
Sådan gør du
- Fjern indmaden fra anden (hvis den er med), og læg i en bradepande sammen skrællede gulerødder og løg i grove stykker.
- Skær fedt/hud af anden ved halsen og enden. Læg det i en pande sammen med æbler skåret i tern, svesker og løg i tern. Drys med lidt tørret timian, eller smid et par friske kviste i. Drys også med lidt salt og peber. Varm det hele op og bland det sammen. Lad det stege et par minutter.
- Rens anden godt for blod mv. Rens den både indvendigt og udvendigt. Gnid den grundigt med groft salt, både indvendigt og udvendigt.
- Klip vingespidserne af anden og kom dem i bradepanden. De bliver alligevel ikke til noget og ofte brænder de på.
- Fyld æble/sveske fyldet ind i anden (men ikke fedtet fra anden). Skub gumpen ind i anden og luk den i enden med et par kødnåle så fyldet ikke falder ud.
- I en bradepande lægger du indmaden fra anden, vingespidserne og gumpen. Hæld cirka 1 liter vand i bradepanden sammen med salt og peber.
- Læg anden på brystet med ryggen opad på en rist ovenpå bradepanden, så fedtet kan dryppe ned i bradepanden.
- Steg anden i ovnen (ikke varmluft) ved 150 grader i cirka 30 minutter per halve kg and. Når halvdelen af tiden er gået vender du anden om på ryggen med brystet opad.
- Herefter hælder du lidt af væsken fra bradepanden over anden med en ske cirka hver halve time indtil den er færdig (så cirka 3 gange). Det hjælper til at give en dejlig mør and.
- Lad anden stege færdig. Anden er færdig når lårbenene føles som om man kan hive det af. Det skal altså give sig godt når du hiver i det. Alternativt kan du også måle temperaturen i brystet på anden. Den skal være 75 grader når den er færdigstegt.
- Hvis skindet ikke er helt sprødt så giv den evt. lidt grill i ovnen - men hold godt øje med den!
- Tag anden ud af ovnen og lad den hvile i minimum 15 minutter og gerne længere. Den skal ikke dækkes over, da skindet så bliver blødt. Du kan lave din sovs imens anden trækker.
- Partér din and enten med en skarp kniv eller en fjerkræssaks.
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Hvis du har købt en frossen and skal du være opmærksom på, at det tager cirka 2-3 døgn i køleskabet før den er tøet op. Sørg for at tø anden op i en bakke eller lignende, så der ikke kommer kødsaft ud i køleskabet når den tør op.
Ja, det kan du sagtens. Følg opskriften og når du har skåret andestegen ud lægger du den i et fad og dækker det med film. Næste dag pensler du den med noget af det andefedt du skimmede fra fonden. Den skal haven cirka 15 minutter ved 200 grader i ovnen.
Du kan også sagtens lave den tidligt på dagen og varme den op igen om aftenen. Så er der ingen stress i forhold til at skulle have den færdig til et bestemt tidspunkt.
Jeg vil anbefale at stege anden dagen før eller tidligere på dagen og så lave flæskestegen om aftenen. Det er svært at tilberede and og flæskesteg på samme tid.
En and på omkring 3 kg. rækker til 4-6 personer.
Ja, du kan sænke temperaturen til 120 grader og stege din and (cirka 3 kg) i cirka 6 timer.
En færdigstegt and skal have en temperatur på cirka 75 grader målt i brystet.
🥗 Tilbehør til andestegen
Andesteg bliver ofte serveret juleaften og til Mortens aften. Derfor kommer jeg med forslag til tilbehør til disse anledninger. Klik på linket for at komme til de enkelte opskrifter.
Kogte kartofler
Flemming Christiansen skriver
God opskrift. Men en and på 3,5 kilo skal ifølge den have fire timer (syv halve kilo x 35 minutter) men det er for meget. Min erfaring er at give den 150 grader i halvanden time og så vende den og give den omkring halvanden time mere. Det vil sige omkring 25 minutter pr halvkilo. Evt kan man skære brysterne fra, når de er omkring.70 grader og så lade resten brase videre til godt 75 grader. Ellers bliver det nemt tørt.
Louise Dam skriver
Tak for gode tip! :-)
Jakob Thorsdal skriver
Er du sikker på du ikke kom til at bruge varmluft?
Christer Osvald Størup skriver
Så fik jeg testet den i varmlufts ovn. Den blev simpelthen perfekt. Tak.
Louise Dam skriver
Skønt at høre :-)
Jimmi skriver
Jeg prøver sgu din opskrift på and og rødkålssalat... 😊 det ser lækkert ud!
Christina Larsen skriver
Hvad med trække tid efter den er kommet ud af ovnen?:)
Louise Dam skriver
Det plejer jeg vist ikke rigtig at gøre.
Anna skriver
Hvad bruger du så indholdet af bradepanden til?
Louise Dam skriver
Det laver jeg sauce af.
Julie Sofie skriver
Super lækre billeder, og super lækker inspiration :)
Drømmer mig allerede væk til næste juleaften ! :)
Louise Dam skriver
Dejligt at høre :-)
Chris skriver
Det er nogle flotte billeder, der fint viser hvad man skal gøre.
Louise Dam skriver
Mange tak :-)