• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Louises Madblog
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
menu icon
go to homepage
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • OPSKRIFTER
    • REJSER
    • SAMARBEJDE
    • OM
    • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Forside » Opskrifter » Højtider og særlige lejligheder » Jul » Juleaften

    Andesteg

    Udgivet: dec 17, 2021 · Opdateret: dec 17, 2021 af Louise Dam

    Gå til opskrift Udskriv

    Andesteg til juleaften er et must i rigtig mange danske familier. Anden skal gerne være saftig indeni og med dejligt sprødt skind udenpå.

    Andesteg i ovnen til juleaften

    Det er de færreste der ofte tilbereder en hel and, og derfor kræver det nok også for de fleste en opskrift på hvordan man laver en andesteg i ovnen. Her kommer min opskrift på andesteg, mine gode råd og erfaringer som jeg håber du kan bruge.

    En and på 2,5-3 kg er ofte nok til 4 personer. Men det kan være en fordel at vælge en and der er lidt større. Nogle af ænderne man kan købe er slagtet allerede når de er 6 uger gamle - og så er der altså ikke meget kød på dem. Derfor skal en and helst veje minimum omkring 3-3,5 kg, da de så først er slagtet i 8-14 ugers alderen afhængig af størrelsen.

    Gå direkte til:
    • 📖 Opskrift
    • 💭 Spørgsmål og svar til opskriften
    • 🥗 Tilbehør til andestegen
    • 💬 Kommentarer

    Når jeg skal tilberede min andesteg i ovnen beregner jeg cirka 30 minutter per halve kilo and når jeg steger ved 150 graders varme. Undgå helst at stege anden i en varmluftsovn, da det udtørrer anden.

    Det er bedst at skære anden ud i stedet for at klippe den ud med en fjerkræssaks. Det skulle nemlig forhindre splinter af ben i kødet. Det kan dog godt kræve en del træning at partere sådan en and. Men øvelse gør mester :-)

    Sammen med anden skal du selvfølgelig servere en super lækker hjemmelavet rødkål og nogle skønne brunede kartofler. Efter den lækre andesteg er spist skal der også lidt dessert til, og jeg har selvfølgelig også den perfekte opskrift på risalamande med kirsebærsauce.

    📖 Opskrift

    ikon piskeris Chestnut

    Andesteg

    6 personer
    Holdbarhed: 3 dage
    Fryseegnet: Nej
    Forb. tid 30 min
    Tilb. tid 3 t
    Hviletid 15 min
    Samlet tid 3 t 45 min

    Udstyr (reklamelink)

    • stegetermometer
    - undgå din skærm går ud

    Ingredienser

    • 1 and 3-3,5 kg.
    • 3 æbler
    • 1 løg
    • 15 svesker
    • Timiankviste eller tørret timian
    • salt & peber

    Til bradepanden

    • 1 liter vand
    • 2 gulerødder
    • 1 løg
    • Indmad fra anden

    Sådan gør du
     

    • Fjern indmaden fra anden (hvis den er med), og læg i en bradepande sammen skrællede gulerødder og løg i grove stykker.
    • Skær fedt/hud af anden ved halsen og enden. Læg det i en pande sammen med æbler skåret i tern, svesker og løg i tern. Drys med lidt tørret timian, eller smid et par friske kviste i. Drys også med lidt salt og peber. Varm det hele op og bland det sammen. Lad det stege et par minutter.
    • Rens anden godt for blod mv. Rens den både indvendigt og udvendigt. Gnid den grundigt med groft salt, både indvendigt og udvendigt.
    • Klip vingespidserne af anden og kom dem i bradepanden. De bliver alligevel ikke til noget og ofte brænder de på.
    • Fyld æble/sveske fyldet ind i anden (men ikke fedtet fra anden). Skub gumpen ind i anden og luk den i enden med et par kødnåle så fyldet ikke falder ud.
    • I en bradepande lægger du indmaden fra anden, vingespidserne og gumpen. Hæld cirka 1 liter vand i bradepanden sammen med salt og peber.
    • Læg anden på brystet med ryggen opad på en rist ovenpå bradepanden, så fedtet kan dryppe ned i bradepanden.
    • Steg anden i ovnen (ikke varmluft) ved 150 grader i cirka 30 minutter per halve kg and. Når halvdelen af tiden er gået vender du anden om på ryggen med brystet opad.
    • Herefter hælder du lidt af væsken fra bradepanden over anden med en ske cirka hver halve time indtil den er færdig (så cirka 3 gange). Det hjælper til at give en dejlig mør and.
    • Lad anden stege færdig. Anden er færdig når lårbenene føles som om man kan hive det af. Det skal altså give sig godt når du hiver i det. Alternativt kan du også måle temperaturen i brystet på anden. Den skal være 75 grader når den er færdigstegt.
    • Hvis skindet ikke er helt sprødt så giv den evt. lidt grill i ovnen - men hold godt øje med den!
    • Tag anden ud af ovnen og lad den hvile i minimum 15 minutter og gerne længere. Den skal ikke dækkes over, da skindet så bliver blødt. Du kan lave din sovs imens anden trækker.
    • Partér din and enten med en skarp kniv eller en fjerkræssaks.

    Dine egne noter

    Klik her for at tilføje dine egne noter

    Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

    Servering: 1 person | Kalorier: 168 kcal | Kulhydrater: 34 g | Protein: 4 g | Fedt: 3 g
    Bedøm denne opskrift:
    4.7 fra 17 stemmer
    Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplan Gå til favoritter Udskriv
    Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

    💭 Spørgsmål og svar til opskriften

    Hvor lang tid skal en frossen and tø op?

    Hvis du har købt en frossen and skal du være opmærksom på, at det tager cirka 2-3 døgn i køleskabet før den er tøet op. Sørg for at tø anden op i en bakke eller lignende, så der ikke kommer kødsaft ud i køleskabet når den tør op.

    Kan jeg lave anden dagen før?

    Ja, det kan du sagtens. Følg opskriften og når du har skåret andestegen ud lægger du den i et fad og dækker det med film. Næste dag pensler du den med noget af det andefedt du skimmede fra fonden. Den skal haven cirka 15 minutter ved 200 grader i ovnen.

    Du kan også sagtens lave den tidligt på dagen og varme den op igen om aftenen. Så er der ingen stress i forhold til at skulle have den færdig til et bestemt tidspunkt.

    Jeg skal både lave and og flæskesteg, hvordan gør jeg det?

    Jeg vil anbefale at stege anden dagen før eller tidligere på dagen og så lave flæskestegen om aftenen. Det er svært at tilberede and og flæskesteg på samme tid.

    Hvor meget and skal man beregne pr. person?

    En and på omkring 3 kg. rækker til 4-6 personer.

    Kan jeg langtidsstege anden ved endnu lavere temperatur?

    Ja, du kan sænke temperaturen til 120 grader og stege din and (cirka 3 kg) i cirka 6 timer.

    Hvor mange grader skal anden være når den er færdig?

    En færdigstegt and skal have en temperatur på cirka 75 grader målt i brystet.

    🥗 Tilbehør til andestegen

    Andesteg bliver ofte serveret juleaften og til Mortens aften. Derfor kommer jeg med forslag til tilbehør til disse anledninger. Klik på linket for at komme til de enkelte opskrifter.

    Brunede kartofler

    Gammeldags rødkål

    Rødkålssalat

    Halve æbler med gelé

    Andesovs

    Kogte kartofler

    • Æbler, svesker og løg til and
    • Andesteg
    • En hel and i en bradepande anesteg i ovnen
    • Hel and eller andesteg i ovnen til jul
    Følg mig på Instagram
    « Andesovs
    Blinis med røget laks, creme fraiche, rogn og rødløg »

    Læserinteraktioner

    Kommentarer

    1. Flemming Christiansen

      december 23, 2017 at 7:20 pm

      God opskrift. Men en and på 3,5 kilo skal ifølge den have fire timer (syv halve kilo x 35 minutter) men det er for meget. Min erfaring er at give den 150 grader i halvanden time og så vende den og give den omkring halvanden time mere. Det vil sige omkring 25 minutter pr halvkilo. Evt kan man skære brysterne fra, når de er omkring.70 grader og så lade resten brase videre til godt 75 grader. Ellers bliver det nemt tørt.

      Svar
      • Louise Dam

        december 23, 2017 at 11:12 pm

        Tak for gode tip! :-)

        Svar
      • Jakob Thorsdal

        december 23, 2020 at 3:06 pm

        Er du sikker på du ikke kom til at bruge varmluft?

        Svar
    2. Christer Osvald Størup

      november 12, 2017 at 12:09 pm

      Så fik jeg testet den i varmlufts ovn. Den blev simpelthen perfekt. Tak.

      Svar
      • Louise Dam

        november 16, 2017 at 7:28 pm

        Skønt at høre :-)

        Svar
    3. Jimmi

      december 24, 2016 at 1:25 pm

      Jeg prøver sgu din opskrift på and og rødkålssalat... 😊 det ser lækkert ud!

      Svar
    4. Christina Larsen

      december 23, 2016 at 7:48 pm

      Hvad med trække tid efter den er kommet ud af ovnen?:)

      Svar
      • Louise Dam

        december 30, 2016 at 3:34 am

        Det plejer jeg vist ikke rigtig at gøre.

        Svar
    5. Anna

      november 09, 2016 at 2:47 pm

      Hvad bruger du så indholdet af bradepanden til?

      Svar
      • Louise Dam

        november 27, 2016 at 10:45 pm

        Det laver jeg sauce af.

        Svar
    6. Julie Sofie

      april 04, 2016 at 2:48 am

      Super lækre billeder, og super lækker inspiration :)
      Drømmer mig allerede væk til næste juleaften ! :)

      Svar
      • Louise Dam

        april 04, 2016 at 5:39 pm

        Dejligt at høre :-)

        Svar
    7. Chris

      december 23, 2014 at 12:34 pm

      Det er nogle flotte billeder, der fint viser hvad man skal gøre.

      Svar
      • Louise Dam

        december 25, 2014 at 11:11 am

        Mange tak :-)

        Svar

    Skriv et svar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Vurdering af opskriften




    Primær Sidebar

    Louise

    Jeg hedder Louise, jeg er 35 år og bor i København sammen med min kæreste Martin og min datter Amalie. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave lækre opskrifter til jer. Her på min blog finder du nemme og lækre retter, ofte med billeder af fremgangsmåden. Her kan alle være med! Jeg håber du finder en opskrift du kan bruge i blandt de over 800 opskrifter på siden.

    Mere om mig →

    NYE OPSKRIFTER

    • Cookies i airfryer
    • Øllebrødsboller
    • Rosenkål i airfryer
    • Pistacieis
    • Øllebrød
    • Saltmandler i airfryer

    POPULÆRE OPSKRIFTER

    • Gulerodskage med ostecreme
    • Syltede rødløg
    • Bananpandekager
    • Indisk dahl
    • Pastasalat med cremet karrydressing og grøntsager
    • Bagekartofler

    Tilmelding til mit nyhedsbrev

    Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig mails når jeg udgiver en ny opskrift. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.

    Footer

    Copyright

    Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

    For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

    Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.

    Footer

    ↑ Til toppen


    Om

    Råvareindeks

    Kontakt

    Privatlivspolitik


    Copyright © 2021 - Louises Madblog - CVR 35614788

    X
    Køb en airfryer fra Cosori med 15 % rabat med koden Dam15
    Køb airfryer her