Sukkerkogte æbler med gelé hører til på julebordet i min familie. De halve æbler tilberedes i en sukkerlage og fyldes med gelé. De passer super godt til den ellers fede julemad.

Aebler med gele

Æbler med gelé er for mig en ret der skal med på julebordet. Det hører sig til juleaften. I mange år har det været min mormor der har stået for det her lækre tilbehør til jul. Men nu er det vist ved at være min opgave.

Gå direkte til:

De halve æbler med gelé er nemme at lave. Det er helt simpelt æbler der skrælles, halveres og kernehuset fjernes. Så skal de ned i en varm sukkerlage. Når de er kølet af fyldes de traditionelt med ribsgelé, men en anden gelé kan også bruges.

Jeg koger faktisk ikke æblerne i sukkerlagen. Jeg lader blot lige sukkerlagen koge op, og så får æblerne lov til at trække i sukkerlagen. På den måde er der mindre risiko for at æblerne går i stykker eller koger ud.

Se også disse opskrifter:
Andesteg til juleaften | Rødkålssalat med appelsin og granatæble | Brunede kartofler

Jeg synes, at æblerne giver et dejligt modspil til den fede julemad. De smager så godt, og er samtidig meget nemme at lave! Der kommer lidt citronsaft i sukkerlagen så man undgår æblerne bliver brune.

Få min nemme opskrift på sukkerkogte æbler med gelé lige her.

📖 Opskrift

ikon piskeris Chestnut

Æbler med gelé

4 personer
Holdbarhed: 3 dage
Fryseegnet: Ja
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 20 min
Samlet tid 30 min

Udstyr (reklamelink)

Ingredienser

 • 4 æbler vælg et fast æble som f.eks. cox orange, ingrid marie el. lign.
 • 250 g sukker
 • 2 tsk vaniljesukker
 • ½ citron saften heraf
 • 8 tsk ribsgelé

Sådan gør du
 

 • Sæt vandet til at koge under låg i en gryde.
 • Stil sukker, vaniljesukker og citronsaft klar.
 • Skræl æblerne, fjern blomst og stilk og skyl dem under vandhanen.
 • Når vandet koger hælder du sukker, vaniljesukker og citronsaft i gryden.
 • Halvér æblerne på midten.
 • Med et parisiennejern eller en teske fjerner du forsigtigt kernehuset, uden at ødelægge æblet.
 • Når vandet koger igen lægger du forsigtigt æblerne i sukkerlagen.
 • Lad vandet koge op igen. Sluk så for gryden, læg en lille tallerken ovenpå æblerne for at holde dem nede i vandet og læg låg på gryden. Lad æblerne stå og trække i sukkerlagen i 20-30 minutter. Mærk på æblerne, de skal være møre men stadig faste.
 • Tag æblerne op af sukkerlagen og læg dem på en tallerken så de kan afkøle.
 • Når æblerne er kølet af (de kan også serveres let lune) fyldes de med ribsgelé i hullet fra kernehuset. Brug cirka 1 tsk ribsgelé til hvert halve æble.

Dine egne noter

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 person | Kalorier: 386 kcal | Kulhydrater: 100 g | Protein: 1 g | Fedt: 1 g
Bedøm denne opskrift:
5 fra 1 stemme
Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplan Udskriv
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

Brug sukkerlagen til æblesirup

Når du har lavet dine sukkerkogte æbler skal du endelig ikke smide sukkerlagen ud. Lad den koge ind i gryden uden låg på til det bliver til en lækker æblesirup. Husk den tykner lidt mere når den er blevet kold. Hæld æblesiruppen på et rent skoldet glas og opbevar den i køleskabet. Æblesiruppen kan du f.eks. bruge på pandekager, yoghurt eller havregrøden.

💭 Spørgsmål og svar til opskriften

Hvilke æbler kan jeg bruge?

Jeg har brugt Ingrid Marie æbler, men Cox Orange skulle også være rigtig gode at bruge. Det er bare vigtigt at bruge et æble der er lidt fast, så det ikke koger ud i den varme væske.

Kan jeg bruge andet end ribsgelé?

Den klassiske opskrift er med ribsgelé. Men du kan sagtens bruge en anden gelé. F.eks. æblegelé eller paradisæblegelé.

Hvor mange æbler skal jeg lave?

Det kommer an på hvor vilde din familie er med æblerne synes jeg. Jeg kan personligt godt spise et helt æble - altså to af de halve æbler med gelé. Men jeg ved også at der er andre der kun beregner et halvt æble pr. person. Så ½-1 æble pr. person vil jeg sige.

Kan jeg lave æblerne klar dagen før?

Ja, du kan sagtens lave æblerne den 23. december. Så sætter du dem blot i køleskabet i sukkerlagen når de har stået og trukket ved stuetemperatur. Citronsaften skulle gerne sørge for at æblerne ikke bliver brune.

Kan jeg fryse dem ned?

Jeg har hørt at der er andre der laver æblerne i god tid og så fryser dem ned sammen med sukkerlagen. Så skal de blot tages op den 24. december om morgenen så de kan nå at tø op. Jeg har endnu ikke selv afprøvet dette tip.

Skal æblerne serveres kolde eller varme?

Det tror jeg er en smagssag. Jeg kan godt lide dem kolde. Men hvis du synes kan du opvarme dem forsigtigt i sukkerlagen. Men de skal ikke op og koge, og temperaturen skal nok holdes til omkring 50 grader.

Følg mig på Instagram

Læserinteraktioner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Vurdering af opskriften