Louises Madblog

  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
menu icon
go to homepage
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
search icon
Homepage link
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
×
Forside » Opskrifter » Juleaften

Æbler med gelé

Udgivet: 17. nov 2021 · Opdateret: 17. nov 2021

Sukkerkogte æbler med gelé hører til på julebordet i min familie. De halve æbler tilberedes i en sukkerlage og fyldes med gelé. De passer super godt til den ellers fede julemad.

Aebler med gele

Æbler med gelé er for mig en ret der skal med på julebordet. Det hører sig til juleaften. I mange år har det været min mormor der har stået for det her lækre tilbehør til jul. Men nu er det vist ved at være min opgave.

Gå til:
  • Æbler med gelé
  • Brug sukkerlagen til æblesirup
  • 💭 Spørgsmål og svar til opskriften
  • Kommentarer

De halve æbler med gelé er nemme at lave. Det er helt simpelt æbler der skrælles, halveres og kernehuset fjernes. Så skal de ned i en varm sukkerlage. Når de er kølet af fyldes de traditionelt med ribsgelé, men en anden gelé kan også bruges.

Jeg koger faktisk ikke æblerne i sukkerlagen. Jeg lader blot lige sukkerlagen koge op, og så får æblerne lov til at trække i sukkerlagen. På den måde er der mindre risiko for at æblerne går i stykker eller koger ud.

Se også disse opskrifter:
Andesteg til juleaften | Rødkålssalat med appelsin og granatæble | Brunede kartofler

Jeg synes, at æblerne giver et dejligt modspil til den fede julemad. De smager så godt, og er samtidig meget nemme at lave! Der kommer lidt citronsaft i sukkerlagen så man undgår æblerne bliver brune.

Få min nemme opskrift på sukkerkogte æbler med gelé lige her.

piskeris Grullo

Æbler med gelé

4.50 fra 4 stemmer
Justér antalJustér antal: 4 personer
Holdbarhed: 3 dage
Fryseegnet: Ja
Forb. tid 10 minutter min
Tilb. tid 20 minutter min
Samlet tid 30 minutter min

Udstyr (reklamelink)

  • (reklamelink)Parisiennejern/melonske
- undgå din skærm går ud

Ingredienser

  • 1 liter vand
  • 4 æbler, vælg et fast æble som f.eks. cox orange, ingrid marie el. lign.
  • 250 g sukker
  • 2 tsk (reklamelink)vaniljesukker
  • ½ citron, saften heraf
  • 8 tsk ribsgelé

Sådan gør du
 

  • Sæt vandet til at koge under låg i en gryde.
  • Stil sukker, vaniljesukker og citronsaft klar.
  • Skræl æblerne, fjern blomst og stilk og skyl dem under vandhanen.
  • Når vandet koger hælder du sukker, vaniljesukker og citronsaft i gryden.
  • Halvér æblerne på midten.
  • Med et parisiennejern eller en teske fjerner du forsigtigt kernehuset, uden at ødelægge æblet.
  • Når vandet koger igen lægger du forsigtigt æblerne i sukkerlagen.
  • Lad vandet koge op igen. Sluk så for gryden, læg en lille tallerken ovenpå æblerne for at holde dem nede i vandet og læg låg på gryden. Lad æblerne stå og trække i sukkerlagen i 20-30 minutter. Mærk på æblerne, de skal være møre men stadig faste.
  • Tag æblerne op af sukkerlagen og læg dem på en tallerken så de kan afkøle.
  • Når æblerne er kølet af (de kan også serveres let lune) fyldes de med ribsgelé i hullet fra kernehuset. Brug cirka 1 tsk ribsgelé til hvert halve æble.

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 person | Kalorier: 386 kcal | Kulhydrater: 100 g | Protein: 1 g | Fedt: 1 g
Gem på Pinterest Gem som favorit Gå til favoritter Udskriv
Opskrift af Louise Dam
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

Brug sukkerlagen til æblesirup

Når du har lavet dine sukkerkogte æbler skal du endelig ikke smide sukkerlagen ud. Lad den koge ind i gryden uden låg på til det bliver til en lækker æblesirup. Husk den tykner lidt mere når den er blevet kold. Hæld æblesiruppen på et rent skoldet glas og opbevar den i køleskabet. Æblesiruppen kan du f.eks. bruge på pandekager, yoghurt eller havregrøden.

💭 Spørgsmål og svar til opskriften

Hvilke æbler kan jeg bruge?

Jeg har brugt Ingrid Marie æbler, men Cox Orange skulle også være rigtig gode at bruge. Det er bare vigtigt at bruge et æble der er lidt fast, så det ikke koger ud i den varme væske.

Kan jeg bruge andet end ribsgelé?

Den klassiske opskrift er med ribsgelé. Men du kan sagtens bruge en anden gelé. F.eks. æblegelé eller paradisæblegelé.

Hvor mange æbler skal jeg lave?

Det kommer an på hvor vilde din familie er med æblerne synes jeg. Jeg kan personligt godt spise et helt æble - altså to af de halve æbler med gelé. Men jeg ved også at der er andre der kun beregner et halvt æble pr. person. Så ½-1 æble pr. person vil jeg sige.

Kan jeg lave æblerne klar dagen før?

Ja, du kan sagtens lave æblerne den 23. december. Så sætter du dem blot i køleskabet i sukkerlagen når de har stået og trukket ved stuetemperatur. Citronsaften skulle gerne sørge for at æblerne ikke bliver brune.

Kan jeg fryse dem ned?

Jeg har hørt at der er andre der laver æblerne i god tid og så fryser dem ned sammen med sukkerlagen. Så skal de blot tages op den 24. december om morgenen så de kan nå at tø op. Jeg har endnu ikke selv afprøvet dette tip.

Skal æblerne serveres kolde eller varme?

Det tror jeg er en smagssag. Jeg kan godt lide dem kolde. Men hvis du synes kan du opvarme dem forsigtigt i sukkerlagen. Men de skal ikke op og koge, og temperaturen skal nok holdes til omkring 50 grader.

  • Aebler med gele
  • Sukkerkogte æbler med gele

Kommentarer

  1. Tina Møller skriver

    december 23, 2023 at 12:09 pm

    Hvor meget vand skal de koge i?

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 26, 2023 at 8:07 pm

      Hej Tina
      Cirka 1 liter vand. Det vigtigste er bare de er dækket.

      Svar
  2. Birgitte Brandt skriver

    december 19, 2022 at 9:10 pm

    Vi laver også altid halve æbler, dog i sukker/eddike lage og altid af store Belle de Boskoop æbler.
    Vi laver halvt med ribsgelé og halv med svedsker som har ligget i ovnen med flæskestegen.
    Personligt foretrækker jeg ribsgelé.

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 23, 2022 at 9:08 pm

      Mange tak for at dele dine erfaringer med de halve æbler. Det er altid sjovt at høre hvordan andre gør.

      Svar
4.50 from 4 votes (4 stemmer uden kommentar)

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Footer

↑ Til toppen


Opskrifter

Om Louises Madblog

Opskriftsindeks

Råvareindeks

Samarbejde, reklame, annoncering

Morgenmad

Frokost

Aftensmad

Tilbehør

Søde sager

Cookie- og privatlivspolitik

Kontakt


COPYRIGHT
Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.


Copyright © 2024 - Louises Madblog - CVR 35614788

Vurdér opskriften

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.