Louises Madblog

  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
menu icon
go to homepage
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
search icon
Homepage link
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
×
Forside » Opskrifter » Jul

Risalamande

Udgivet: 28. nov 2023 · Opdateret: 6. sep 2024

Risalamande med kirsebærsauce er den skønneste juledessert. Den bliver især serveret juleaften og til frokoster. Her får du min opskrift på den klassiske risalamande og du får også tips til hvordan du kan variere den klassiske sauce, hvis du vil prøve noget nyt til jul.

Risalamande

Risalamande med kirsebærsauce

Risalamande er en helt klassisk dessert, som spises i de fleste danske hjem juleaften og til julefrokoster. Risalamande stammer fra det franske ord riz à l'amande, som betyder ris med mandler. Retten har altså fået et franskklingende navn, selvom den er pæredansk.

Gå til:
  • Risalamande med kirsebærsauce
  • Risalamande
  • Risalamande opskrift
  • Sauce til risalamande af risengrød
  • Smuttede mandler til risalamande
  • Hvad kan jeg bruge rester af risalamande til?
  • 💭 Spørgsmål og svar til opskriften
  • Hvordan laver man ris ala mande?
  • Risalamande og mandelgave
  • Hurtig risalamande med købe risengrød
  • Historien bag risalamande
  • Kommentarer
piskeris Grullo

Risalamande

4.66 fra 44 stemmer
Justér antalJustér antal: 6 personer
Holdbarhed: 3-4 dage
Fryseegnet: Nej
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 40 minutter min
Samlet tid 1 time t 10 minutter min
- undgå din skærm går ud

Ingredienser

Risengrød

  • 180 g grødris
  • 2 dl vand
  • 1 liter sødmælk
  • 1 tsk sukker
  • 1-2 (reklamelink)vaniljestang, få hjælp til hvordan du flækker en vaniljestang
  • 1 knivspids salt, kan undlades

Risalamande

  • 150 g smuttede mandler, få hjælp til hvordan du smutter mandlerne
  • 40 g flormelis
  • 5 dl piskefløde

Serveres med

  • kirsebærsauce

Sådan gør du
 

Risengrød

  • Halvér vaniljestangen og skrab kornene ud. Fordel dem i lidt sukker.
  • Hæld vand og ris i en gryde og lad det koge op og koge i cirka 2-3 minutter.
  • Tilsæt mælken og bring grøden i kog under omrøring. Kom vaniljekornene og den tomme vaniljestang i gryden.
  • Kog grøden under låg ved svag varme.
  • Rør i den jævnligt så mælken ikke brænder på i bunden. Grøden er færdig når den har kogt i cirka 40 minutter.
  • Når du har en færdig risengrød sætter du den i køleskabet så den bliver helt kold. Lav den gerne dagen inden du skal lave risalamanden.

Risalamande

  • Smut mandlerne og hak dem enten fint eller groft. Det kommer an på hvad du bedst kan lide. Rør dem i skålen med den kolde risengrød.
  • Tilsæt flormelis til grøden.
  • Pisk fløden til en let flødeskum i en anden skål. (pisk lidt mindre end i videoen)
  • Fordel den letpiskede flødeskum lidt ad gangen i grøden, og vend forsigtigt rundt indtil den er helt fordelt.
  • Sæt risalamanden på køl indtil den skal spises (gerne mindst 2-3 timer). Servér den med lun eller kold kirsebærsauce.

Video

Noter

I videoen laves der dobbelt portion og jeg bruger sukker i stedet for flormelis. Tilsæt blot flormelis hvor jeg bruger sukker i videoen. 

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 person | Kalorier: 458 kcal | Kulhydrater: 14 g | Protein: 7 g | Fedt: 43 g
Gem på Pinterest Gem som favorit Gå til favoritter Udskriv
Opskrift af Louise Dam
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

Risalamande er faktisk en ret simpel dessert. Den består af risengrød, hvori der er blandet flødeskum, sukker, mandler og vanilje. Når man serverer den er det normalt at den spises kold og med kold eller lun kirsebærsauce på toppen. Jeg selv foretrækker at lune kirsebærsaucen.

Risalamande opskrift

Jeg tror, at det er ret populært i mange familier, at man lillejuleaften laver en stor gryde med risengrød, som spises med kanelsukker og smørklat om aftenen. Resten af risengrøden bruges så juleaften til at lave risalamande af.

Det er sådan set meget smart, da man slipper for besværet med at koge risengrøden samtidig med at man står og skal have stegt den perfekte juleand og mange andre vigtige ting til juleaften. Her får du min opskrift på risalamande, som jeg godt kan lide den. Du får også en video, så du bedre kan følge processen.

Sauce til risalamande af risengrød

Den mest udbredte sauce til risalamande er kirsebærsaucen. Men der findes faktisk også en del andre variationer, man kan prøve til sin ris ala mande.

  • Appelsinsauce
  • Hindbærsauce
  • Jordbærsauce
  • Karamelsauce

Smuttede mandler til risalamande

Til ris ala mande skal der bruges en del mandler. Og til denne skønne juledessert er det vigtigt at mandlerne bliver smuttet. Det vil sige at man fjerner skrællen fra mandlen. Dette gøres ved at lægge mandlerne i kogende vand, hvorefter man kan smutte skrællen af mandlen. Hvis du vil lære præcis hvordan man gør så prøve at kigge på min guide til hvordan man smutter mandler.

Hvad kan jeg bruge rester af risalamande til?

Til jul laver vi ofte rigtig meget mad, og for at maden ikke skal gå til spilde skal der jo findes på noget at bruge resterne til. Rester af risalamande kan f.eks. bruges til klatkager eller vafler. Men du kan altså også sagtens bare spise resterne af desserten dagen efter, præcis som du gjorde juleaften eller til julefrokosten.

💭 Spørgsmål og svar til opskriften

Kan man fryse risalamande?

Jeg vil ikke anbefale at fryse risalamande. Det er stor sandsynlighed for at piskefløden vil skille, og det vil blive vandet i konsistensen. Jeg vil dog tilføje, at jeg ikke selv har prøvet det af.

Hvor lang tid kan risalamande holde sig i køleskabet?

Hvis risengrøden ellers er frisklavet inden du laver risalamande af den, så skal du blot holde dig til holdbarheden på din piskefløde.

Hvor lang tid før juleaften kan jeg lave risalamande?

Jeg plejer, at koge risengrøden den 23. december, og den 24. om formiddagen laver jeg så risalamanden. Sådan synes jeg det bliver bedst. Men hvis du ikke kan nå at lave risalamanden den 24. december kan du godt lave den helt færdig den 23. december.

Det er blot vigtigt at desserten får lov til at stå og trække 2-3 timer inden den serveres.

Kan jeg udskifte vaniljestangen med noget andet?

Jeg vil bestemt anbefale at bruge en vaniljestang, men jeg ved også godt det kan være en dyr affære. Du kan derfor godt udskifte vaniljestangen med vaniljepulver - og du kan til nøds også bruge vaniljesukker.

Hvilket land kommer risalamande fra?

Selvom navnet lyder meget fransk, så er det faktisk en ægte dansk opskrift. Det er også kun i Danmark, at vi spiser det til juleaften.

Hedder det risalamande eller ris a la mande?

Der er mange forskellige måder at stave den klassiske dessert på. En enkelt søgning på Google byder bl.a. på ris a la mande, ris à l'amande, ris ala mande. Men jeg har læst mig frem til, at risalamande er den korrekte måde at skrive det på, så det holder jeg mig til.

Hvad betyder risalamande?

Oversat til dansk betyder det ris med mandel. Og det beskriver vel egentlig meget godt, hvad det er, det består af.

Hvordan laver man ris ala mande?

Flødeskum
Pisk din fløde til en let flødeskum.
Risengrød og mandler
Vend risengrød sammen med de smuttede og hakkede mandler. Husk at lade én mandel være tilbage. Den der finder den, vinder årets mandelgave.
Risalamande ris ala mande
Tilsæt nu vanilje og flormelis og rør godt rundt.
Risalamande
Vend det sammen med flødeskummen, så det bliver fordelt jævnt.
ris a la mande
Server i små skåle med kirsebærsauce på.

Risalamande og mandelgave

De fleste familier i Danmark gemmer også en hel smuttet mandel i skålen. Den der får den hele mandel har så vundet mandelgaven. Denne lille mandel hjælper vist til at mange danskere hvert år ender med ondt i maven efter julemaden. Man viser jo først, hvem der har mandlen, når skålen er tom.

I min familie portionsanretter vi for det meste vores ris ala mande, så man ikke er tvunget til at spise en kæmpe skål op for at finde mandlen. Vi plejer, at gøre det sådan, at der er én der fordeler risalamande i skåle/tallerkner, én anden gemmer mandlen i en portion, og så er der en tredje der bærer tallerknerne ind på bordet. Så er der helt sikkert ikke nogen, der ved, hvor mandlen gemmer sig!

Hurtig risalamande med købe risengrød

Hvis du ikke har tid til at lave din risalamande helt fra bunden, så kan du købe en 'pølse' med færdig risengrød og tilføje vanilje, sukker, mandler og flødeskum til den. Den bliver meget bedre, end hvis du vælger at købe en helt færdig risalamande, og jeg er er sikker på, at alle vil tro, den er helt hjemmelavet! Du skal bare bruge cirka 1,1 kg. risengrød og så ellers følge min opskrift på risalamande.

Historien bag risalamande

Selvom risalamande lyder meget fransk, så er den skønne juledessert altså pære dansk. Risalamande blev opfundet i slutningen af 1800-tallet af en kok på D'Anglettere. Angiveligt opstod retten ved en tilfældighed en sen nattetime. Kokken havde kun en rest kold risengrød tilbage, og derfor tryllede han den om til en dessert med fløde og mandler til de fine gæster.

Risalamande
Risalamande
Risalamande ris a la mande
Risalamande ris ala mande

Kommentarer

  1. Eva skriver

    oktober 29, 2023 at 12:39 pm

    Hejsa
    Jeg skal lave risalamande til ca 60 personer, hvis jeg taster 60 ind i opskriftberegneren, skriver den 10 portioner risengød.
    Er en portion = 4 personer, så jeg skal lave risengrød til 40 personer?
    Eller skal jeg lave risengrød til 60 personer?
    Mvh Eva (som er lidt forvirret)

    Svar
    • Louise Dam skriver

      november 03, 2023 at 12:40 pm

      Hej Eva
      Det er helt korrekt det du skriver. Du laver min opskrift på risengrød til 40 personer, så er der nok til at du kan lave risalamande til 60 personer med min opskrift :-)
      Hilsen Louise

      Svar
  2. Malene skriver

    december 21, 2022 at 9:59 am

    Hej,
    I din video bruger du ikke flormelis som ellers står i opskriften. Hvornår tager du den i?

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 23, 2022 at 3:15 pm

      Åh, det er fordi jeg er gået over til at søde med flormelis i stedet for sukker. Du tilsætter blot flormelis hvor jeg bruger sukker i videoen :-)

      Svar
  3. bente skriver

    december 21, 2018 at 8:55 am

    Gode opskrifter du har. Jeg skal lave risengrød og derefter risalamande til 5 personer. Kan jeg nøjes med den vægtangivelse du opgiver til 4 pers. MÅSKE LIDT MERE END 1 L. MÆLK OG LIDT MERE RIS EBD 2 EN HALV DL. RIS.

    Svar
    • Louise Dam skriver

      april 15, 2019 at 2:55 pm

      Hej Bente
      Din kommentar var desværre havnet i spam ved en fejl. Jeg håber du fik lavet en god risalamande. Men vil tro at portionen godt kan række til 5 personer.

      Svar
  4. Louise skriver

    december 10, 2018 at 10:50 am

    Hej Louise
    Først tusind tak for alle dine lækre og nemme opskrifter! Dernæst, jeg står for risalamanden i år, og den skal selvfølgelig smage helt fantastisk af vanilje, mandler og risengrød. Jeg vil klart bruge fremgangsmåden med at tage vaniljekornene ud, og koge korn/stang med i grøden. Jeg kan dog ikke se, at der tilføjes sukker til den udgave, men kan se, at du tilføjer lidt sukker sammen med vanilje, hvis det ikke bliver puttet i gryden. Skal jeg tilføje lidt sukker med vanilje når jeg koger den, så jeg får skilt kornene ad? Tænker også mest, så sukkeret bliver opløst :-)
    På forhånd tak!

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 11, 2018 at 9:19 am

      Hej Louise
      Mange tak skal du have :-)
      Du kan sagtens tilføje lidt sukker sammen med vaniljen for at være sikker på kornene bliver skilt ad. Men jeg synes ikke det er et problem i forhold til at få sukkeret opløst. Men er helt sikker på du sagtens kan koge sukkeret med i risengrøden uden problemer. God fornøjelse med risalamanden og rigtig god jul!
      Hilsen Louise

      Svar
4.66 from 44 votes (44 stemmer uden kommentar)

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Footer

↑ Til toppen


Opskrifter

Om Louises Madblog

Opskriftsindeks

Råvareindeks

Samarbejde, reklame, annoncering

Morgenmad

Frokost

Aftensmad

Tilbehør

Søde sager

Cookie- og privatlivspolitik

Kontakt


COPYRIGHT
Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.


Copyright © 2024 - Louises Madblog - CVR 35614788

Vurdér opskriften

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.