Risalamande med kirsebærsauce er den skønneste juledessert. Den bliver især serveret juleaften og til frokoster. Her får du min opskrift på den klassiske risalamande.

Risalamande med kirsebærsauce
Risalamande er en helt klassisk dessert, som spises i de fleste danske hjem juleaften og til julefrokoster. Risalamande stammer fra det franske ord riz à l'amande, som betyder ris med mandler. Retten har altså fået et franskklingende navn, selvom den er pæredansk.
Gå direkte til:
Risalamande er faktisk en ret simpel dessert. Den består af risengrød, hvori der er blandet flødeskum, sukker, mandler og vanilje. Når man serverer den er det normalt at den spises kold og med lun kirsebærsauce på toppen.
Jeg tror, at det er ret populært i mange familier, at man lillejuleaften laver en stor gryde med risengrød, som spises med kanelsukker og smørklat om aftenen. Resten af risengrøden bruges så juleaften til at lave risalamande af.
Se også disse opskrifter:
Klatkager af risalamande | Risalamande vafler | Cheesecake ala mande | Hjemmelavet kirsebærsovs
Det er sådan set meget smart, da man slipper for besværet med at koge risengrøden samtidig med at man står og skal have stegt den perfekte juleand og mange andre vigtige ting til juleaften.
Her får du min opskrift på risalamande, som jeg godt kan lide den. Du får også en video, så du bedre kan følge processen.
📖 Opskrift
Risalamande
Ingredienser
- 1 portion risengrød cirka 1.100 g færdigkogt risengrød
- 150 g smuttede mandler få hjælp til hvordan du smutter mandlerne
- 40-50 g flormelis
- 1-2 vaniljestang få hjælp til hvordan du flækker en vaniljestang
- 5 dl piskefløde
Serveres med
Sådan gør du
- Hvis du kun laver risengrød for at bruge den til risalamande, så følger du opskriften på min risengrød, men tilføjer kornene fra vaniljestængerne, og de tomme vaniljestænger til grøden, så de kan koge med og give smag. Derudover skal du undlade saltet.
- Når du har en færdig risengrød sætter du den i køleskabet så den bliver helt kold. Lav den gerne dagen inden du skal lave risalamanden.
- Smut mandlerne og hak dem groft. Rør dem i skålen med den kolde risengrød.
- Hvis du ikke har kogt vaniljekornene med i grøden, så halverer du nu vaniljestængerne og skraber kornene ud. Bland kornene godt sammen med flormelis så de ikke klumper for meget sammen. Tilsæt nu vanilje og flormelis til grøden.
- Pisk fløden til en let flødeskum i en anden skål. (pisk lidt mindre end i videoen)
- Fordel flødeskummen lidt ad gangen i grøden, og rør rundt indtil den er helt fordelt.
- Sæt risalamanden på køl indtil den skal spises (gerne mindst 2-3 timer). Servér den med lun kirsebærsauce.
Dine egne noter
Video
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Jeg vil ikke anbefale at fryse risalamande. Det er stor sandsynlighed for at piskefløden vil skille, og det vil blive vandet i konsistensen. Jeg vil dog tilføje, at jeg ikke selv har prøvet det af.
Hvis risengrøden ellers er frisklavet inden du laver risalamande af den, så skal du blot holde dig til holdbarheden på din piskefløde.
Jeg plejer, at koge risengrøden den 23. december, og den 24. om formiddagen laver jeg så risalamanden. Sådan synes jeg det bliver bedst. Men hvis du ikke kan nå at lave risalamanden den 24. december kan du godt lave den helt færdig den 23. december.
Det er blot vigtigt at desserten får lov til at stå og trække 2-3 timer inden den serveres.
Jeg vil bestemt anbefale at bruge en vaniljestang, men jeg ved også godt det kan være en dyr affære. Du kan derfor godt udskifte vaniljestangen med vaniljepulver - og du kan til nøds også bruge vaniljesukker.
Selvom navnet lyder meget fransk, så er det faktisk en ægte dansk opskrift. Det er også kun i Danmark, at vi spiser det til juleaften.
Smuttede mandler til risalamande
Til ris ala mande skal der bruges en del mandler. Og til denne skønne juledessert er det vigtigt at mandlerne bliver smuttet. Det vil sige at man fjerner skrællen fra mandlen. Dette gøres ved at lægge mandlerne i kogende vand, hvorefter man kan smutte skrællen af mandlen. Hvis du vil lære præcis hvordan man gør så prøve at kigge på min guide til hvordan man smutter mandler.
Hvad kan jeg bruge resterne til?
Til jul laver vi ofte rigtig meget mad, og for at maden ikke skal gå til spilde skal der jo findes på noget at bruge resterne til. Rester af risalamande kan f.eks. bruges til klatkager eller vafler. Men du kan altså også sagtens bare spise resterne af desserten dagen efter, præcis som du gjorde juleaften eller til julefrokosten.
Kom en hel mandel i risalamande
De fleste familier i Danmark gemmer også en hel smuttet mandel i skålen. Den der får den hele mandel har så vundet mandelgaven. Denne lille mandel hjælper vist til at mange danskere hvert år ender med ondt i maven efter julemaden. Man viser jo først, hvem der har mandlen, når skålen er tom.
I min familie portionsanretter vi for det meste vores ris ala mande, så man ikke er tvunget til at spise en kæmpe skål op for at finde mandlen. Vi plejer, at gøre det sådan, at der er én der fordeler risalamande i skåle/tallerkner, én anden gemmer mandlen i en portion, og så er der en tredje der bærer tallerknerne ind på bordet. Så er der helt sikkert ikke nogen, der ved, hvor mandlen gemmer sig!
Nem risalamande med køberisengrød
Hvis du ikke har tid til at lave din risalamande helt fra bunden, så kan du købe en 'pølse' med færdig risengrød og tilføje vanilje, sukker, mandler og flødeskum til den. Den bliver meget bedre, end hvis du vælger at købe en helt færdig risalamande, og jeg er er sikker på, at alle vil tro, den er helt hjemmelavet!
Du skal bare bruge cirka 1,1 kg. risengrød og så ellers følge min opskrift på risalamande.
Historien om risalamande
Selvom risalamande lyder meget fransk, så er den skønne juledessert altså pære dansk. Risalamande blev opfundet i slutningen af 1800-tallet af en kok på D'Anglettere. Angiveligt opstod retten ved en tilfældighed en sen nattetime. Kokken havde kun en rest kold risengrød tilbage, og derfor tryllede han den om til en dessert med fløde og mandler til de fine gæster.
Hedder det risalamande eller ris a la mande?
Der er mange forskellige måder at stave den klassiske dessert på. En enkelt søgning på Google byder bl.a. på ris a la mande, ris à l'amande, ris ala mande. Men jeg har læst mig frem til, at risalamande er den korrekte måde at skrive det på, så det holder jeg mig til.
Malene
Hej,
I din video bruger du ikke flormelis som ellers står i opskriften. Hvornår tager du den i?
Louise Dam
Åh, det er fordi jeg er gået over til at søde med flormelis i stedet for sukker. Du tilsætter blot flormelis hvor jeg bruger sukker i videoen :-)
bente
Gode opskrifter du har. Jeg skal lave risengrød og derefter risalamande til 5 personer. Kan jeg nøjes med den vægtangivelse du opgiver til 4 pers. MÅSKE LIDT MERE END 1 L. MÆLK OG LIDT MERE RIS EBD 2 EN HALV DL. RIS.
Louise Dam
Hej Bente
Din kommentar var desværre havnet i spam ved en fejl. Jeg håber du fik lavet en god risalamande. Men vil tro at portionen godt kan række til 5 personer.
Louise
Hej Louise
Først tusind tak for alle dine lækre og nemme opskrifter! Dernæst, jeg står for risalamanden i år, og den skal selvfølgelig smage helt fantastisk af vanilje, mandler og risengrød. Jeg vil klart bruge fremgangsmåden med at tage vaniljekornene ud, og koge korn/stang med i grøden. Jeg kan dog ikke se, at der tilføjes sukker til den udgave, men kan se, at du tilføjer lidt sukker sammen med vanilje, hvis det ikke bliver puttet i gryden. Skal jeg tilføje lidt sukker med vanilje når jeg koger den, så jeg får skilt kornene ad? Tænker også mest, så sukkeret bliver opløst :-)
På forhånd tak!
Louise Dam
Hej Louise
Mange tak skal du have :-)
Du kan sagtens tilføje lidt sukker sammen med vaniljen for at være sikker på kornene bliver skilt ad. Men jeg synes ikke det er et problem i forhold til at få sukkeret opløst. Men er helt sikker på du sagtens kan koge sukkeret med i risengrøden uden problemer. God fornøjelse med risalamanden og rigtig god jul!
Hilsen Louise