
Risalamande er faktisk en ret simpel dessert. Den består af risengrød, hvori der er blandet flødeskum, sukker, mandler og vanilje. Når man serverer den er det normalt at den spises kold og med lun kirsebærsauce på toppen. De fleste familier i Danmark gemmer også en hel smuttet mandel i skålen med risalamande. Den der får den hele mandel har så vundet mandelgaven. Denne lille mandel hjælper vist til at mange danskere hvert år ender med ondt i maven efter julemaden. Man viser jo først hvem der har mandlen når skålen er tom.. :-)
Jeg tror, at det er ret populært i mange familier, at man lillejuleaften laver en stor gryde med risengrød, som spises med kanelsukker og smørklat om aftenen. Resten af risengrøden bruges så juleaften til at lave risalamande af. Det er sådan set meget smart, da man slipper for besværet med at koge risengrøden samtidig med at man står og skal have stegt den perfekte juleand og mange andre vigtige ting til juleaften.
Risalamande
4 personer
Forberedelsestid: 30 min
Ingredienser
1 portion risengrød
150 g smuttede mandler, få hjælp til hvordan du smutter mandlerne
2 spsk sukker
1-2 vaniljestænger (få hjælp til hvordan du flækker en vaniljestang)
5 dl fløde
Serveres med kirsebærsauce.
1. Hvis du kun laver risengrød for at bruge den til risalamande, så følger du opskriften på min risengrød, men tilføjer kornene fra vaniljestængerne, og de tomme vaniljestænger til grøden, så de kan koge med og give smag. Deruodver skal du undlade salten.
2. Når du har en færdig risengrød sætter du den i køleskabet så den bliver helt kold. Lav den gerne dagen inden du skal lave risalamanden.
3. Smut mandlerne og hak dem groft. Rør dem i skålen med den kolde risengrød.
4. Hvis du ikke har kogt vaniljekornene med i grøden, så halverer du nu vaniljestængerne og skraber kornene ud. Bland kornene godt sammen med sukkeret så de ikke klumper for meget sammen. Tilsæt nu vanilje og sukker til grøden.
5. Pisk fløden til flødeskum i en anden skål.
6. Fordel flødeskummen lidt ad gangen i grøden, og rør rundt indtil den er helt fordelt.
7. Sæt risalamanden på køl indtil den skal spises. Server den med lun kirsebærsauce.
(Bemærk der laves dobbelt portion i videoen)





Skrevet af: Louise DamMandler, Piskefløde, Ris, Sødmælk, Sukker, VaniljeKategori: Dessert, Is og andre desserter, Jul, Julefrokost
Gode opskrifter du har. Jeg skal lave risengrød og derefter risalamande til 5 personer. Kan jeg nøjes med den vægtangivelse du opgiver til 4 pers. MÅSKE LIDT MERE END 1 L. MÆLK OG LIDT MERE RIS EBD 2 EN HALV DL. RIS.
Hej Bente
Din kommentar var desværre havnet i spam ved en fejl. Jeg håber du fik lavet en god risalamande. Men vil tro at portionen godt kan række til 5 personer.
Hej Louise
Først tusind tak for alle dine lækre og nemme opskrifter! Dernæst, jeg står for risalamanden i år, og den skal selvfølgelig smage helt fantastisk af vanilje, mandler og risengrød. Jeg vil klart bruge fremgangsmåden med at tage vaniljekornene ud, og koge korn/stang med i grøden. Jeg kan dog ikke se, at der tilføjes sukker til den udgave, men kan se, at du tilføjer lidt sukker sammen med vanilje, hvis det ikke bliver puttet i gryden. Skal jeg tilføje lidt sukker med vanilje når jeg koger den, så jeg får skilt kornene ad? Tænker også mest, så sukkeret bliver opløst :-)
På forhånd tak!
Hej Louise
Mange tak skal du have :-)
Du kan sagtens tilføje lidt sukker sammen med vaniljen for at være sikker på kornene bliver skilt ad. Men jeg synes ikke det er et problem i forhold til at få sukkeret opløst. Men er helt sikker på du sagtens kan koge sukkeret med i risengrøden uden problemer. God fornøjelse med risalamanden og rigtig god jul!
Hilsen Louise