• Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
menu icon
go to homepage
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
search icon
Homepage link
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
×
Forside » Opskrifter » Jul

Risengrød

Louisex
Ændret: jan 10, 2025 · Udgivet: nov 21, 2021 af Louise Dam · 30 Kommentarer

Hjemmelavet risengrød med kanelsukker og smørklat serveret i en skål

Risengrød er for de fleste en tradition at spise omkring jul. De fleste serverer den lækre lidt søde risengrød med kanelsukker og en smørklat på toppen. Risengrød er nemt at lave på komfuret, hvis man blot husker at holde øje med grøden og røre i den undervejs.

Her får du min opskrift på risengrød - husk også at se videoen af fremgangsmåden, hvis du bliver i tvivl om noget.

piskeris Grullo

Risengrød

4.25 fra 32 stemmer
Justér antalJustér antal: 4 personer
Holdbarhed: 3 dage
Fryseegnet: Ja
Forb. tid 5 minutter min
Tilb. tid 40 minutter min
Samlet tid 45 minutter min

Udstyr (reklamelink)

  • (reklamelink)Tykbundet gryde
- undgå din skærm går ud

Ingredienser

  • 180 g grødris, f.eks. Pama Grødris
  • 2 dl vand
  • 1 liter sødmælk
  • ½-1 tsk salt

Kanelsukker

  • 4 spsk sukker
  • 1 spsk (reklamelink)kanel

Serveres med

  • 50 g smør, til smørklat på toppen

Sådan gør du
 

  • Hæld vand og ris i en gryde og lad det koge op og koge i cirka 2-3 minutter.
  • Tilsæt mælken og bring grøden i kog under omrøring.
  • Kog grøden under låg ved svag varme. Rør i den jævnligt så mælken ikke brænder på i bunden. Grøden er færdig når den har kogt i cirka 40 minutter.
  • Smag grøden til med lidt salt og servér risengrøden med kanelsukker, smørklat og en kold hvidtøl eller rød saftevand.

Video

Noter

Hvis du kun skal lave risengrøden til brug i din risalamande, så vil jeg anbefale dig at koge kornene fra en vaniljestang og den tomme vaniljestang sammen med grøden. Du skal også undlade saltet her.

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 portion | Kalorier: 458 kcal | Kulhydrater: 62 g | Protein: 11 g | Fedt: 19 g
Gem på Pinterest Gem som favorit Gå til favoritter Udskriv
Opskrift af Louise Dam
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

Tip til risengrød til risalamande

Hvis du kun skal lave risengrøden til brug i din risalamande, så vil jeg anbefale dig at koge kornene fra en vaniljestang og den tomme vaniljestang sammen med grøden. Du kan også undlade saltet her, hvis du ønsker det. Jeg kan dog godt lide at der er lidt salt i min risalamande.

Risengrød med kanelsukker og smørklat

Den skønne grød kan spises året rundt, men for mange er risengrød noget der kun bliver spist i december måned.

I Danmark er der mange der har det som en tradition, at man spiser risengrød lillejuleaften den 23. december. Så har man nemlig både nem aftensmad, og risengrøden er klar til juleaften tog til risalamanden.

Jeg tror ikke, at der er den helt store variation i hvordan man laver risengrød. De væsentlige forskelle ligger nok i om man laver sin grød i gryde, i ovn, mikroovn eller ved at lade den stå i sengen.

Min opskrift her, er på risengrød lavet i gryde på komfuret. Jeg synes det er nemt, selvom man skal holde lidt øje og røre jævnligt så den ikke brænder på.

Efter min mening skal risengrød serveres med masser af kanelsukker og en god smørklat på toppen. Ved siden af skal der helst stå en lækker hvidtøl.

Brug dine rester af risengrød

Hvis du har rester af din risengrød må du endelig ikke smide dem ud! Nej, faktisk vil jeg næsten mene du skal lave en ekstra stor portion så du er helt sikker på du har nok grød til at kunne lave klatkager.

Klatkager er en slags pandekager man laver ud af resterne af risengrøden. I stedet for at stege dejen på panden som risengrødspandekager, så kan man også lave dem i et vaffeljern og i stedet lave lækre risengrødsvafler - eller klatkagevafler

Udover klatkager og risengrødsvafler kan du også bruge din risengrød til at bage med og bage de lækreste risengrødsboller, eller du kan lave risalamande cheesecake eller risalamande cheesecake i glas.

Holdbarhed

Risengrød kan holde sig op til cirka 1 uge på køl, hvis du sørger for at køle grøden hurtigt ned.

En tommelfingerregel siger at den skal køles fra 65 grader til 10 grader på max 3 timer. En stor portion risengrød kan være lang tid om at køle ned, så det kan være godt at røre lidt i den mens den køler ned.

Du kan også godt fryse risengrød ned. Den kan dog godt få en lidt anden konsistens ved optøning. Men jeg ved, at der er mange der laver en stor portion risengrød og fryser den ned i små portioner. Det er især smart, hvis man har børn der er helt vilde med risengrød.

Læs eventuelt mere på Samvirke.dk.

Hjemmelavet risengrød med kanelsukker og smørklat

💭 Spørgsmål og svar til opskriften

Hvilke grødris skal jeg bruge?

Jeg plejer for det meste at købe Pama grødris. Jeg synes de har en god kvalitet. Jeg har dog ikke lavet en større test eller sammenligning med andre mærker.

Hvorfor skal jeg bruge vand i min risengrød?

Når der kommer lidt vand i din grød hjælper det til at den ikke så nemt brænder på. Det er så lidt vand, at det ikke har betydning for smagen. Du skal altså ikke være bange for den bliver vandet.

Hvordan undgår jeg at min risengrød brænder på?

I min opskrift skal der lidt vand i gryden til at starte med. Det hjælper til at grøden ikke så nemt brænder på. Derudover vil jeg anbefale dig at bruge en tykbundet gryde når du laver din grød.

Kan jeg udskifte sødmælken med letmælk?

Jeg synes grøden bliver bedst med sødmælk. Men hvis du er en der elsker risengrød, og spiser det ofte, så kan du sagtens udskifte sødmælk med letmælk - eller minimælk for den sags skyld.

Hvad drikker man til?

Jeg er opvokset med, at man drikker hvidtøl til risengrøden eller som vi kaldte det da jeg var barn, nisseøl. Men jeg ved, at der også er mange der drikker rød saftevand til risengrød.

Hjemmelavet risengrød med kanelsukker og smørklat
Hjemmelavet risengrød med kanelsukker og smørklat
Hjemmelavet risengrød med kanelsukker og smørklat

Kommentarer

  1. K skriver

    december 15, 2017 at 11:58 am

    Har brugt denne opskrift en million gange. Fejler aldrig! Mange tak for en nem og dejlig opskrift😊

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 23, 2017 at 11:06 pm

      Dejligt at høre :-)

      Svar
  2. Jari Larsen skriver

    december 14, 2017 at 8:21 pm

    Så fin ud, brugte den dog som bund til Risalamande! :)
    Vil folk lave videre på den til en stor potion Risalamende :)
    så lav, hvad der svare til 3 liter sødmælk.
    Lad den køle af.
    1 liter piskefløde til flødeskum.
    200 gram Mangler, som hakkes i, HUSK GEM 1 MANDEL til Mandelgave
    4-5 tsk. vaniliesukker.
    4-5 Spsk Sukker.
    Bland det hele sammen og vend den til det ser godt ud!: D

    Svar
  3. Stinne skriver

    december 25, 2016 at 10:58 am

    Hvis jeg skal bruge grøden til risalamande, og vil tilsætte vanille i grøden, skal jeg så bare komme i,uden at have fordelt korn i sukker?

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 25, 2016 at 11:05 am

      Ja, og du tilsætter også bare de tomme vaniljestænger og lader dem koge med.

      Svar
  4. Ole skriver

    december 23, 2016 at 7:35 pm

    hvorfor bruge vand? helt unödigt, det gör bara at den ik blir så fyldig, mer splattet, skip vandet og bara mälk, ska bara passes lidt bedre i starten, men hust 2 ting, lidt vanilie smag og så ska all ris, skylles godt för brug,

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 25, 2016 at 9:41 am

      Man kan ikke smage den lille bitte smule vand - men det gør at den ikke brænder så nemt på.

      Svar
    • Carsten skriver

      oktober 27, 2017 at 5:05 pm

      Skal ikke skylles, rismelet E45 med til at jævne grøden

      Svar
  5. Karen Groth skriver

    december 20, 2016 at 7:49 pm

    Fuldstændig perfekt opdkrift - min no. 1🙌🏻

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 21, 2016 at 10:16 pm

      Skønt at høre! :-)

      Svar
  6. Jette skriver

    december 19, 2016 at 9:27 pm

    Vors risengrød var for tyk

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 20, 2016 at 5:34 pm

      Så tilsætter man bare lidt mere mælk. Jeg synes nu konsistensen er som den skal være. Men du kan have fået kogt den lidt for meget måske.

      Svar
  7. Lars skriver

    december 18, 2016 at 11:45 pm

    Det er ærgerligt at mængdeangivelsen for tørvarer angives i rummål i stedet for i vægtmål.
    Det er fint nok at væsker angives i litermål, men ærgerligt at tørvarer angives i rummål (kop,
    spiseske, theske efter engelsk forbillede.

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 21, 2016 at 10:17 pm

      I de fleste tilfælde ville jeg give dig ret. Men lige her synes jeg det er meget nemmere end at stå og veje risene.

      Svar
  8. Esther skriver

    november 24, 2016 at 5:54 pm

    Passer opskriften virkelig til 4 personer? Som aftensmad?
    Synes det lyder af så lidt med kun to en halv dl ris..
    men jeg har heller aldrig lavet risengrød før, og skal lave det til tolv personer i weekenden...

    Svar
    • Louise Dam skriver

      november 27, 2016 at 10:36 pm

      Det skulle gerne passe nogenlunde :-)

      Svar
      • Sofia skriver

        december 02, 2016 at 5:34 pm

        Jeg lavede opskriften til 2 voksne og 2 små børn og der var ikke nok. Jeg tror opskriften passer til 2 voksne. Derfor gang med 2 hvis det er til 4 personer.

        Svar
        • Louise Dam skriver

          december 12, 2016 at 4:05 pm

          Hej Sofia
          Jeg har rettet det i opskriften nu så der står det er til 2 personer :-)

          Svar
  9. Ida skriver

    november 07, 2016 at 8:39 pm

    Hej Louise. Jeg synes også, grøden fungerer vældig godt! Det blev i hvert fald den bedste risengrød, jeg har prøvet at lave :-)

    Svar
    • Louise Dam skriver

      november 09, 2016 at 7:18 pm

      Det var da dejligt at høre Ida :-)

      Svar
  10. Mia Hansen skriver

    juli 29, 2016 at 5:14 pm

    En mega nem opskrift. Risengrøden bliver perfekt 😍

    Svar
    • Louise Dam skriver

      august 14, 2016 at 2:52 pm

      Dejligt at høre! :-)

      Svar
  11. Helle skriver

    juli 08, 2016 at 7:19 am

    Endelig fik jeg fremtryllet en rigtig risengrød 😉 Tak for opskriften.

    Svar
    • Louise Dam skriver

      juli 09, 2016 at 6:07 pm

      Hej Helle
      Dejligt du kunne bruge opskriften :-)

      Svar
  12. Mathilda skriver

    juli 04, 2016 at 6:24 pm

    Jeg synes, at mængden af væske til er ret passende. Med mindre væske ville risene ikke nå at blive bløde nok til min smag, før grøden var så tyk, som den skal være :-)
    Evt. kan man måske putte lidt mere vand i til at starte med, og nøjes med lidt mindre mælk bagefter.

    Svar
  13. Bente Keller skriver

    december 24, 2015 at 2:11 pm

    Alt for mange ris ift mællk. Forholdet er forkert. ALT for meget salt..... Sorry men ikke en god opskrift

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 25, 2015 at 6:09 pm

      Hej Bente

      Jeg synes nu grøden bliver fin. Men det er selvfølgelig en smagssag.

      Svar
4.25 from 32 votes (32 stemmer uden kommentar)

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Footer

↑ Til toppen


Opskrifter

Om Louises Madblog

Opskriftsindeks

Råvareindeks

Samarbejde, reklame, annoncering

Morgenmad

Frokost

Aftensmad

Tilbehør

Søde sager

Cookie- og privatlivspolitik

Kontakt


COPYRIGHT
Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.


Copyright © 2024 - Louises Madblog - CVR 35614788

Vurdér opskriften

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.