• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Louises Madblog
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
menu icon
go to homepage
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • OPSKRIFTER
    • REJSER
    • SAMARBEJDE
    • OM
    • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Forside » Opskrifter » Højtider og særlige lejligheder » Jul

    Risengrød

    Udgivet: nov 21, 2021 · Opdateret: nov 21, 2021 af Louise Dam

    Gå til opskrift Udskriv

    Risengrød er for de fleste en tradition at spise omkring jul. De fleste serverer den lækre lidt søde risengrød med kanelsukker og en smørklat på toppen. Risengrød er super nemt at lave, og du får min opskrift lige her.

    Hjemmelavet risengrød med kanelsukker og smørklat serveret i en skål

    Den skønne grød kan spises året rundt, men for mange er risengrød noget der kun bliver spist i december måned.

    I Danmark er der mange der har det som en tradition, at man spiser risengrød lillejuleaften den 23. december. Så har man nemlig både nem aftensmad, og risengrøden er klar til juleaften tog til risalamanden.

    Gå direkte til:
    • 📖 Opskrift
    • Forslag til brug af rester
    • 💭 Spørgsmål og svar til opskriften
    • 💬 Kommentarer

    Jeg tror ikke, at der er den helt store variation i hvordan man laver risengrød. De væsentlige forskelle ligger nok i om man laver sin grød i gryde, i ovn, mikroovn eller ved at lade den stå i sengen.

    Min opskrift her, er på risengrød lavet i gryde på komfuret. Jeg synes det er nemt, selvom man skal holde lidt øje og røre jævnligt så den ikke brænder på.

    Prøv også disse opskrifter:
    Risalamande | Klatkager | Rocky road

    Efter min mening skal risengrød serveres med masser af kanelsukker og en god smørklat på toppen. Ved siden af skal der helst stå en lækker hvidtøl.

    Her får du min opskrift på risengrød - husk også at se videoen af fremgangsmåden, hvis du bliver i tvivl om noget.

    📖 Opskrift

    ikon piskeris Chestnut

    Risengrød

    4 personer
    Holdbarhed: 3 dage
    Fryseegnet: Ja
    Forb. tid 5 min
    Tilb. tid 40 min
    Samlet tid 45 min

    Udstyr (reklamelink)

    • Tykbundet gryde
    - undgå din skærm går ud

    Ingredienser

    • 180 g grødris f.eks. Pama Grødris
    • 2 dl vand
    • 1 liter sødmælk
    • ½-1 tsk salt

    Kanelsukker

    • 4 spsk sukker
    • 1 spsk kanel

    Serveres med

    • 50 g smør til smørklat på toppen

    Sådan gør du
     

    • Hæld vand og ris i en gryde og lad det koge op og koge i cirka 2-3 minutter.
    • Tilsæt mælken og bring grøden i kog under omrøring.
    • Kog grøden under låg ved svag varme. Rør i den jævnligt så mælken ikke brænder på i bunden. Grøden er færdig når den har kogt i cirka 40 minutter.
    • Smag grøden til med lidt salt og servér risengrøden med kanelsukker, smørklat og en kold hvidtøl eller rød saftevand.

    Dine egne noter

    Klik her for at tilføje dine egne noter

    Video

    Noter

    Hvis du kun skal lave risengrøden til brug i din risalamande, så vil jeg anbefale dig at koge kornene fra en vaniljestang og den tomme vaniljestang sammen med grøden. Du skal også undlade saltet her.

    Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

    Servering: 1 portion | Kalorier: 458 kcal | Kulhydrater: 62 g | Protein: 11 g | Fedt: 19 g
    Bedøm denne opskrift:
    4.2 fra 29 stemmer
    Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplan Gå til favoritter Udskriv
    Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

    Tip til risalamande: Hvis du kun skal lave risengrøden til brug i din risalamande, så vil jeg anbefale dig at koge kornene fra en vaniljestang og den tomme vaniljestang sammen med grøden. Du kan også undlade saltet her.

    Forslag til brug af rester

    Hvis du har rester af din risengrød må du endelig ikke smide dem ud! Nej, faktisk vil jeg næsten mene du skal lave en ekstra stor portion så du er helt sikker på du har nok grød til at kunne lave klatkager.

    Klatkager er en slags pandekager man laver ud af resterne af risengrøden. I stedet for at stege dejen på panden som risengrødspandekager, så kan man også lave dem i et vaffeljern og i stedet lave lækre risengrødsvafler - eller klatkagevafler

    Hjemmelavet risengrød med kanelsukker og smørklat

    💭 Spørgsmål og svar til opskriften

    Hvilke grødris skal jeg bruge?

    Jeg plejer for det meste at købe Pama grødris. Jeg synes de har en god kvalitet. Jeg har dog ikke lavet en større test eller sammenligning med andre mærker.

    Hvorfor skal jeg bruge vand i min risengrød?

    Når der kommer lidt vand i din grød hjælper det til at den ikke så nemt brænder på. Det er så lidt vand, at det ikke har betydning for smagen. Du skal altså ikke være bange for den bliver vandet.

    Hvordan undgår jeg at min risengrød brænder på?

    I min opskrift skal der lidt vand i gryden til at starte med. Det hjælper til at grøden ikke så nemt brænder på. Derudover vil jeg anbefale dig at bruge en tykbundet gryde når du laver din grød.

    Kan jeg udskifte sødmælken med letmælk?

    Jeg synes grøden bliver bedst med sødmælk. Men hvis du er en der elsker risengrød, og spiser det ofte, så kan du sagtens udskifte sødmælk med letmælk - eller minimælk for den sags skyld.

    Hvad drikker man til?

    Jeg er opvokset med, at man drikker hvidtøl til risengrøden eller som vi kaldte det da jeg var barn, nisseøl. Men jeg ved, at der også er mange der drikker rød saftevand til risengrød.

    Hvordan gør jeg hvis jeg vil lave risalamande af risengrøden?

    Så bruger du blot min opskrift på risalamande. Du kan eventuelt koge vaniljen med i grøden. Men den kan også blot tilsættes bagefter.

    Kan risengrød fryses?

    Ja, du kan godt fryse risengrød ned. Den kan dog godt få en lidt anden konsistens ved optøning. Men jeg ved, at der er mange der laver en stor portion risengrød og fryser den ned i små portioner. Det er især smart, hvis man har børn der er helt vilde med risengrød.

    Hvor længe kan grøden holde sig i køleskabet?

    Risengrød kan holde sig op til cirka 1 uge på køl, hvis du sørger for at køle grøden hurtigt ned.

    En tommelfingerregel siger at den skal køles fra 65 grader til 10 grader på max 3 timer. En stor portion risengrød kan være lang tid om at køle ned, så det kan være godt at røre lidt i den mens den køler ned.

    Læs eventuelt mere på Samvirke.dk.

    Hjemmelavet risengrød med kanelsukker og smørklat
    Hjemmelavet risengrød med kanelsukker og smørklat
    Hjemmelavet risengrød med kanelsukker og smørklat
    Følg mig på Instagram
    « Vaniljekranse
    Risalamande »

    Læserinteraktioner

    Kommentarer

    1. K

      december 15, 2017 at 11:58 am

      Har brugt denne opskrift en million gange. Fejler aldrig! Mange tak for en nem og dejlig opskrift😊

      Svar
      • Louise Dam

        december 23, 2017 at 11:06 pm

        Dejligt at høre :-)

        Svar
    2. Jari Larsen

      december 14, 2017 at 8:21 pm

      Så fin ud, brugte den dog som bund til Risalamande! :)
      Vil folk lave videre på den til en stor potion Risalamende :)
      så lav, hvad der svare til 3 liter sødmælk.
      Lad den køle af.
      1 liter piskefløde til flødeskum.
      200 gram Mangler, som hakkes i, HUSK GEM 1 MANDEL til Mandelgave
      4-5 tsk. vaniliesukker.
      4-5 Spsk Sukker.
      Bland det hele sammen og vend den til det ser godt ud!: D

      Svar
    3. Stinne

      december 25, 2016 at 10:58 am

      Hvis jeg skal bruge grøden til risalamande, og vil tilsætte vanille i grøden, skal jeg så bare komme i,uden at have fordelt korn i sukker?

      Svar
      • Louise Dam

        december 25, 2016 at 11:05 am

        Ja, og du tilsætter også bare de tomme vaniljestænger og lader dem koge med.

        Svar
    4. Ole

      december 23, 2016 at 7:35 pm

      hvorfor bruge vand? helt unödigt, det gör bara at den ik blir så fyldig, mer splattet, skip vandet og bara mälk, ska bara passes lidt bedre i starten, men hust 2 ting, lidt vanilie smag og så ska all ris, skylles godt för brug,

      Svar
      • Louise Dam

        december 25, 2016 at 9:41 am

        Man kan ikke smage den lille bitte smule vand - men det gør at den ikke brænder så nemt på.

        Svar
      • Carsten

        oktober 27, 2017 at 5:05 pm

        Skal ikke skylles, rismelet E45 med til at jævne grøden

        Svar
    5. Karen Groth

      december 20, 2016 at 7:49 pm

      Fuldstændig perfekt opdkrift - min no. 1🙌🏻

      Svar
      • Louise Dam

        december 21, 2016 at 10:16 pm

        Skønt at høre! :-)

        Svar
    6. Jette

      december 19, 2016 at 9:27 pm

      Vors risengrød var for tyk

      Svar
      • Louise Dam

        december 20, 2016 at 5:34 pm

        Så tilsætter man bare lidt mere mælk. Jeg synes nu konsistensen er som den skal være. Men du kan have fået kogt den lidt for meget måske.

        Svar
    7. Lars

      december 18, 2016 at 11:45 pm

      Det er ærgerligt at mængdeangivelsen for tørvarer angives i rummål i stedet for i vægtmål.
      Det er fint nok at væsker angives i litermål, men ærgerligt at tørvarer angives i rummål (kop,
      spiseske, theske efter engelsk forbillede.

      Svar
      • Louise Dam

        december 21, 2016 at 10:17 pm

        I de fleste tilfælde ville jeg give dig ret. Men lige her synes jeg det er meget nemmere end at stå og veje risene.

        Svar
    8. Esther

      november 24, 2016 at 5:54 pm

      Passer opskriften virkelig til 4 personer? Som aftensmad?
      Synes det lyder af så lidt med kun to en halv dl ris..
      men jeg har heller aldrig lavet risengrød før, og skal lave det til tolv personer i weekenden...

      Svar
      • Louise Dam

        november 27, 2016 at 10:36 pm

        Det skulle gerne passe nogenlunde :-)

        Svar
        • Sofia

          december 02, 2016 at 5:34 pm

          Jeg lavede opskriften til 2 voksne og 2 små børn og der var ikke nok. Jeg tror opskriften passer til 2 voksne. Derfor gang med 2 hvis det er til 4 personer.

          Svar
          • Louise Dam

            december 12, 2016 at 4:05 pm

            Hej Sofia
            Jeg har rettet det i opskriften nu så der står det er til 2 personer :-)

            Svar
    9. Ida

      november 07, 2016 at 8:39 pm

      Hej Louise. Jeg synes også, grøden fungerer vældig godt! Det blev i hvert fald den bedste risengrød, jeg har prøvet at lave :-)

      Svar
      • Louise Dam

        november 09, 2016 at 7:18 pm

        Det var da dejligt at høre Ida :-)

        Svar
    10. Mia Hansen

      juli 29, 2016 at 5:14 pm

      En mega nem opskrift. Risengrøden bliver perfekt 😍

      Svar
      • Louise Dam

        august 14, 2016 at 2:52 pm

        Dejligt at høre! :-)

        Svar
    11. Helle

      juli 08, 2016 at 7:19 am

      Endelig fik jeg fremtryllet en rigtig risengrød 😉 Tak for opskriften.

      Svar
      • Louise Dam

        juli 09, 2016 at 6:07 pm

        Hej Helle
        Dejligt du kunne bruge opskriften :-)

        Svar
    12. Mathilda

      juli 04, 2016 at 6:24 pm

      Jeg synes, at mængden af væske til er ret passende. Med mindre væske ville risene ikke nå at blive bløde nok til min smag, før grøden var så tyk, som den skal være :-)
      Evt. kan man måske putte lidt mere vand i til at starte med, og nøjes med lidt mindre mælk bagefter.

      Svar
    13. Bente Keller

      december 24, 2015 at 2:11 pm

      Alt for mange ris ift mællk. Forholdet er forkert. ALT for meget salt..... Sorry men ikke en god opskrift

      Svar
      • Louise Dam

        december 25, 2015 at 6:09 pm

        Hej Bente

        Jeg synes nu grøden bliver fin. Men det er selvfølgelig en smagssag.

        Svar

    Skriv et svar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Vurdering af opskriften




    Primær Sidebar

    Louise

    Jeg hedder Louise, jeg er 35 år og bor i København sammen med min kæreste Martin og min datter Amalie. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave lækre opskrifter til jer. Her på min blog finder du nemme og lækre retter, ofte med billeder af fremgangsmåden. Her kan alle være med! Jeg håber du finder en opskrift du kan bruge i blandt de over 800 opskrifter på siden.

    Mere om mig →

    NYE OPSKRIFTER

    • Paaske cookies
      Påske cookies
    • Vegetarisk hoensesalat
      Vegetarisk hønsesalat
    • Paaske islagkage
      Påske islagkage
    • Oreo is
      Oreo is
    • Cashew chicken
      Cashew chicken
    • Sproede foraarsruller i airfryer
      Forårsruller i airfryer

    POPULÆRE OPSKRIFTER

    • Gulerodskage med floedeosteglasur
      Gulerodskage med ostecreme
      #wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-1-33); }#wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-1-50); }#wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-1-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-1-33 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-1-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-1-66 stop { stop-color: #343434; }
    • Syltede rødløg
      Syltede rødløg
      #wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-2-33); }#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-2-50); }#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-2-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-2-33 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-2-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-2-66 stop { stop-color: #343434; }
    • Bananpandekager
      Bananpandekager
      #wprm-recipe-user-rating-3 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-3 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-3-33); }#wprm-recipe-user-rating-3 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-3-50); }#wprm-recipe-user-rating-3 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-3-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-3-33 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-3-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-3-66 stop { stop-color: #343434; }
    • Dahl opskrift
      Indisk dahl
      #wprm-recipe-user-rating-4 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-4 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-4-33); }#wprm-recipe-user-rating-4 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-4-50); }#wprm-recipe-user-rating-4 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-4-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-4-33 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-4-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-4-66 stop { stop-color: #343434; }
    • Pastasalat med cremet karrydressing og groentsager
      Pastasalat med cremet karrydressing og grøntsager
      #wprm-recipe-user-rating-5 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-5 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-5-33); }#wprm-recipe-user-rating-5 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-5-50); }#wprm-recipe-user-rating-5 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-5-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-5-33 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-5-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-5-66 stop { stop-color: #343434; }
    • Bagekartofler opskrift
      Bagekartofler
      #wprm-recipe-user-rating-6 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-6 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-6-33); }#wprm-recipe-user-rating-6 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-6-50); }#wprm-recipe-user-rating-6 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-6-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-6-33 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-6-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-6-66 stop { stop-color: #343434; }

    Tilmelding til mit nyhedsbrev

    Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig mails når jeg udgiver en ny opskrift. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.

    Footer

    Copyright

    Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

    For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

    Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.

    Footer

    ↑ Til toppen


    Om

    Råvareindeks

    Kontakt

    Privatlivspolitik


    Copyright © 2021 - Louises Madblog - CVR 35614788

    X
    Køb en airfryer fra Cosori med 15 % rabat med koden Dam15
    Køb airfryer her