Risengrød er for de fleste en tradition at spise omkring jul. De fleste serverer den lækre lidt søde risengrød med kanelsukker og en smørklat på toppen. Risengrød er super nemt at lave, og du får min opskrift lige her.

Hjemmelavet risengrød med kanelsukker og smørklat serveret i en skål

Den skønne grød kan spises året rundt, men for mange er risengrød noget der kun bliver spist i december måned.

I Danmark er der mange der har det som en tradition, at man spiser risengrød lillejuleaften den 23. december. Så har man nemlig både nem aftensmad, og risengrøden er klar til juleaften tog til risalamanden.

Gå direkte til:

Jeg tror ikke, at der er den helt store variation i hvordan man laver risengrød. De væsentlige forskelle ligger nok i om man laver sin grød i gryde, i ovn, mikroovn eller ved at lade den stå i sengen.

Min opskrift her, er på risengrød lavet i gryde på komfuret. Jeg synes det er nemt, selvom man skal holde lidt øje og røre jævnligt så den ikke brænder på.

Prøv også disse opskrifter:
Risalamande | Klatkager | Rocky road

Efter min mening skal risengrød serveres med masser af kanelsukker og en god smørklat på toppen. Ved siden af skal der helst stå en lækker hvidtøl.

Her får du min opskrift på risengrød - husk også at se videoen af fremgangsmåden, hvis du bliver i tvivl om noget.

📖 Opskrift

ikon piskeris Chestnut

Risengrød

4 personer
Holdbarhed: 3 dage
Fryseegnet: Ja
Forb. tid 5 min
Tilb. tid 40 min
Samlet tid 45 min

Udstyr (reklamelink)

Ingredienser

 • 180 g grødris f.eks. Pama Grødris
 • 2 dl vand
 • 1 liter sødmælk
 • ½-1 tsk salt

Kanelsukker

 • 4 spsk sukker
 • 1 spsk kanel

Serveres med

 • 50 g smør til smørklat på toppen

Sådan gør du
 

 • Hæld vand og ris i en gryde og lad det koge op og koge i cirka 2-3 minutter.
 • Tilsæt mælken og bring grøden i kog under omrøring.
 • Kog grøden under låg ved svag varme. Rør i den jævnligt så mælken ikke brænder på i bunden. Grøden er færdig når den har kogt i cirka 40 minutter.
 • Smag grøden til med lidt salt og servér risengrøden med kanelsukker, smørklat og en kold hvidtøl eller rød saftevand.

Dine egne noter

Video

Noter

Hvis du kun skal lave risengrøden til brug i din risalamande, så vil jeg anbefale dig at koge kornene fra en vaniljestang og den tomme vaniljestang sammen med grøden. Du skal også undlade saltet her.

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 portion | Kalorier: 458 kcal | Kulhydrater: 62 g | Protein: 11 g | Fedt: 19 g
Bedøm denne opskrift:
4.2 fra 18 stemmer
Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplan Udskriv
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

Tip til risalamande: Hvis du kun skal lave risengrøden til brug i din risalamande, så vil jeg anbefale dig at koge kornene fra en vaniljestang og den tomme vaniljestang sammen med grøden. Du kan også undlade saltet her.

Forslag til brug af rester

Hvis du har rester af din risengrød må du endelig ikke smide dem ud! Nej, faktisk vil jeg næsten mene du skal lave en ekstra stor portion så du er helt sikker på du har nok grød til at kunne lave klatkager.

Klatkager er en slags pandekager man laver ud af resterne af risengrøden. I stedet for at stege dejen på panden som risengrødspandekager, så kan man også lave dem i et vaffeljern og i stedet lave lækre risengrødsvafler - eller klatkagevafler

Hjemmelavet risengrød med kanelsukker og smørklat

💭 Spørgsmål og svar til opskriften

Hvilke grødris skal jeg bruge?

Jeg plejer for det meste at købe Pama grødris. Jeg synes de har en god kvalitet. Jeg har dog ikke lavet en større test eller sammenligning med andre mærker.

Hvorfor skal jeg bruge vand i min risengrød?

Når der kommer lidt vand i din grød hjælper det til at den ikke så nemt brænder på. Det er så lidt vand, at det ikke har betydning for smagen. Du skal altså ikke være bange for den bliver vandet.

Hvordan undgår jeg at min risengrød brænder på?

I min opskrift skal der lidt vand i gryden til at starte med. Det hjælper til at grøden ikke så nemt brænder på. Derudover vil jeg anbefale dig at bruge en tykbundet gryde når du laver din grød.

Kan jeg udskifte sødmælken med letmælk?

Jeg synes grøden bliver bedst med sødmælk. Men hvis du er en der elsker risengrød, og spiser det ofte, så kan du sagtens udskifte sødmælk med letmælk - eller minimælk for den sags skyld.

Hvad drikker man til?

Jeg er opvokset med, at man drikker hvidtøl til risengrøden eller som vi kaldte det da jeg var barn, nisseøl. Men jeg ved, at der også er mange der drikker rød saftevand til risengrød.

Hvordan gør jeg hvis jeg vil lave risalamande af risengrøden?

Så bruger du blot min opskrift på risalamande. Du kan eventuelt koge vaniljen med i grøden. Men den kan også blot tilsættes bagefter.

Kan risengrød fryses?

Ja, du kan godt fryse risengrød ned. Den kan dog godt få en lidt anden konsistens ved optøning. Men jeg ved, at der er mange der laver en stor portion risengrød og fryser den ned i små portioner. Det er især smart, hvis man har børn der er helt vilde med risengrød.

Hvor længe kan grøden holde sig i køleskabet?

Risengrød kan holde sig op til cirka 1 uge på køl, hvis du sørger for at køle grøden hurtigt ned.

En tommelfingerregel siger at den skal køles fra 65 grader til 10 grader på max 3 timer. En stor portion risengrød kan være lang tid om at køle ned, så det kan være godt at røre lidt i den mens den køler ned.

Læs eventuelt mere på Samvirke.dk.

Hjemmelavet risengrød med kanelsukker og smørklat
Hjemmelavet risengrød med kanelsukker og smørklat
Hjemmelavet risengrød med kanelsukker og smørklat
Følg mig på Instagram

Læserinteraktioner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Vurdering af opskriften