En helstegt kalkun er noget de fleste danskere laver få gange i livet. Det er nemlig en kæmpe fugl, og der er mad til mange mennesker. Når jeg laver en hel stegt kalkun i ovn smører jeg den med en urtesmør både under skindet og udenpå skindet. Dette er for at holde på smag og saftighed i kødet, som er til den magre side.
Opskriften her giver en saftig stegt kalkun med masser af smag! Derudover en lækker kalkunsovs, som bare passer helt perfekt til det smagfulde kød.
Stegt kalkun
Udstyr (reklamelink)
- 1 stor bradepande/fad med en rist
Ingredienser
- 4,5 kg kalkun
- 1 æble
- 1 citron, økologisk
- 1 appelsin, økologisk
- 1 løg
- salt og peber
Urtesmør
- 200 g blødt smør
- 1 tsk salt
- ½ tsk peber
- 6 fed hvidløg
- 3 spsk friske krydderurter, hakkede. f.eks. timian, rosmarin, salvie, persille. Hvis du bruger tørrede krydderurter skal du kun bruge 3 tsk.
Grøntsager under kalkunen
- 2 gulerødder
- 2 løg
- halsen, hvis den er med
- 1 liter vand
Kalkunsovs
- 6 spsk smør
- 3 spsk (reklamelink)hvedemel
- 7 dl fond
- 1 dl piskefløde
- 3 tsk ribsgelé
- kulør
Serveres med
- tranebærsovs
- kartofler eller kartoffelmos
Sådan gør du
Urtesmør
- Bland 200 g blødt smør med 1 tsk salt, ½ tsk peber, 6 fed hvidløg hakket eller presset og 3 spsk friske krydderurter, der er finthakket.
- Sørg for at tø din kalkun helt op i køleskabet. Inden kalkunen skal i ovnen skal den gerne være stuetemperatur og ikke køleskabskold. Så tag den helst ud af køleskabet 1 time før den skal i ovnen.
- Hvis indvolde og hals ligger inde i kalkunen fjernes det. Kom eventuelt halsen i bradepanden til kalkunen.
- Dup kalkunen tør med køkkenrulle
- Kom først salt og peber i kalkunen og fyld den dernæst med 1 citron i kvarte, 1 løg i kvarte, 1 æble i kvarte og 1 appelsin i kvarte.
- Løsn skindet fra kødet på brystet af kalkunen med dine hænder. Kom et par spsk urtesmør under skindet og fordel det ud. Smør resten af smørret uden på kalkunen på brystet, lårene og vingerne.
- Buk vingerne ned under kalkunen.
- Kom 2 gulerødder og 2 løg i en bradepande - eventuelt sammen med halsen fra kalkunen. Kom 1 liter vand i fadet. Det skal give smag til sovsen. Læg risten i din bradepande og kom kalkunen oveni fad/bradepande med brystet opad.
- Sæt fadet i midten af ovnen ved 160 grader almindelig ovn. Kalkunen skal have cirka 40-45 minutter pr. kilo.
- Kalkunen skal have en kernetemperatur på 70 grader på den tykkeste del af låret når du tager den ud af ovnen. Imens kalkunen hviler vil temperaturen stige et par grader og skal gerne lande på 75 grader.
- Lad kalkunen hvile i mindst 30 minutter inden du skærer den ud og serverer den.
Kalkunsauce
- Hæld fonden fra bradepanden igennem en si over i en skål eller kande. De udkogte grøntsager kan du enten kasserer, de kan spises eller du kan gemme dem og komme dem i en grøntsagssuppe, der skal blendes.
- Er der meget fedt øverst på fonden, kan noget af det skummes væk. Men husk også smagen sidder i fedtet.
- I en gryde smelter du 6 spsk smør.
- Tilsæt 3 spsk hvedemel og rør godt rundt med et piskeris. Lad melet afbage 1 minuts tid.
- Tilsæt nu din kalkunfond meget lidt ad gangen imens du pisker. Det er vigtigt at tilsætte lidt væske ad gangen da melet skal absorbere væsken og der ikke må komme klumper i sovsen. Tilsæt så den resterende fond.
- Lad sovsen koge op og lad den simre i 10 minutter.
- Tilsæt så piskefløde, ribsgelé (hold evt. lidt tilbage og smag til senere med det), lidt kulør indtil farven er som ønsket.
- Lad sovsen småsimre i 5 minutter og smag til med salt, peber og ribsgelé.
- Hvis sovsen ikke er tyk nok kan du jævne den med lidt sovsejævner. Men husk den tykner lidt mere når den køler lidt ned på bordet.
Vælg den rigtige størrelse kalkun
Når du skal vælge størrelsen på din kalkun skal du se på hvor mange den skal serveres for. Beregn cirka 400-500 g pr. person (husk der også er ben i denne vægt).
En kalkun på 4 kg passer derfor til cirka 8 personer.
Vigtigt! Husk at optø kalkunen
En kalkun er en stor fugl, og den købes oftest frossen. Fordi den er så stor tager det også lang tid for den at tø helt op. Sørg altid for at tø kalkunen langsomt op i køleskabet. Du skal regne med at det tager cirka 3 dage afhængig af størrelsen på din kalkun. Beregn cirka 1 dag pr. 1,5-2 kg. kalkun til optøning i køleskabet.
Inden kalkunen skal i ovnen skal den gerne være stuetemperatur og ikke køleskabskold. Så tag den helst ud af køleskabet cirka 1 time før den skal i ovnen.
Stegetid og hviletid for helstegt kalkun
En hel kalkun har en stegetid på 40-45 minutter pr. kilo ved 160 grader i almindelig ovn. Det vil sige en kalkun på 4 kg. skal stege i omkring 3 timer.
Husk at lade din kalkun hvile når du har taget den ud af ovnen. Lad den hvile i mindst 30 minutter så saften kan fordele sig i kødet.
Kalkun til juleaften
8 procent af danskerne spiser kalkun juleaften. I min familie har vi spist kalkun ét enkelt år, men ellers står den på andesteg og flæskesteg. De fleste der serverer helstegt kalkun i ovn juleaften vil lave samme tilbehør, som til en andesteg. Altså hvide (kogte) kartofler, brunede kartofler, måske halve æbler med gelé, rødkål og sovs.
Tilbehør til stegt kalkun
Hvis man vil servere stegt kalkun som i de gør til Thanksgiving i USA, så er det helt klassiske tilbehør kalkunsauce, tranebærsauce, kartoffelmos, bagte søde kartofler, grønne bønner, majskolber og boller. Når man får stegt kalkun i USA er den ofte fyldt med en 'stuffing' lavet blandt andet af brød, som man også serverer til maden.
Og så får man som afslutning på en Thanksgiving-middag også en sød græskartærte (pumpkin pie).
Jeg vil også anbefale dig at prøve at servere Rosenkål med mandler og appelsin til kalkunen.
Thanksgiving kalkun
Thanksgiving er en højtid der særligt fejres i USA. Thanksgiving fejres hvert år den 4. torsdag i november. Thanksgiving stammer helt tilbage fra 1621, hvor dagen var en høstfest og hvor man fejrede en veloverstået høst. Dagen har været en officiel helligdag i USA siden 1863.
Thanksgiving fejres sammen med hele familien, hvor man mødes og spiser helstegt kalkun og viser man er taknemmelig for livet og de mennesker man er sammen med.
Thanksgiving fejres også i Canada, men her fejres det allerede 2. mandag i oktober, fordi høsten slutter tidligere på året.
Comments
No Comments