Bagekartofler er super simpelt at lave, men det er helt vildt lækkert! Det er virkelig noget tilbehør, der er elsket af både voksne og børn. Til bagte kartofler bruger man kartofler der er større end andre kartofler, og så bruger man sorter der er velegnede til bagning. Sorter der egner sig til bagekartofler er f.eks. Marabel, Fontane, Bintje, Estima, Folva, Jutlandia. Men det skal du sjældent bekymre dig om i supermarkedet, da der vil står 'bagekartofler' på posen.
En bagt kartoffel kan spises som tilbehør med en lækker hvidløgssmør med persille, ligesom på billedet her. Men man kan faktisk også spise den med mere fyld og dermed udgør den et helt måltid i sig selv som en fyldt bagt kartoffel. Bagekartofler bages bedst i en ovn synes jeg, men kan også laves i både mikroovn og på grill. Jeg opvarmer min ovn til 200 grader varmluft og så skal mine bagekartofler have omkring 1 timer og 15 minutter før de er møre. Det er altså super nemt at lave gode bage kartofler, du skal nemlig blot vaske kartoflerne og så skal der olie og salt på og så kan dine bage kartofler blot stå og hygge sig din ovn imens du laver resten af maden klar.
Læs også: Knuste kartofler | Pommes Anna | Flødekartofler | Hvidløgssmør med persille
Jeg er nu kæmpe fan af en bagt kartoffel med persille/hvidløgssmør. Det er bare super lækkert og nemt tilbehør til mange retter. Jeg laver mine bagte kartofler uden sølvpapir. Der er ikke rigtig nogen grund til at pakke dem ind i sølvpapir, da det er meget belastende for miljøet og ikke har den store effekt på opskriften til bagekartofler. Faktisk synes jeg de bliver meget bedre uden. Skrællen bliver sprød og med masser af smag. Jeg kan nemlig godt lide også at spise skrællen på de bagte kartofler. Der sidder så mange lækre vitaminer her, og så smager det også bare godt.
Bagekartofler
Ingredienser
- 4 bagekartofler
- 4 tsk olie
- salt
Serveres med
- Hvidløgssmør med persille, du kan også købe en færdig kryddersmør
Sådan gør du
- Vask bagekartoflerne grundigt. Brug evt. en børste. Skrællen skal blive på og de skal derfor være helt rene.
- Dup kartoflerne tørre med lidt køkkenrulle.
- Læg bagekartoflerne i et ovnfast fad. Jeg bruger et hvor der er en rist i bunden.
- Skær et dybt kryds i alle bagekartoflerne. Det skal gå ret langt ned, men uden at gå helt igennem kartoflerne.
- Smør bagekartoflerne ind i olie og krydr med salt.
- Sæt i ovnen ved 200 grader varmluft i cirka 1 time og 15 minutter. Afhængig af størrelsen på kartoflerne skal de måske have 1 time og 30 minutter før de er helt møre.
- Når kartoflerne spises trykkes der med fingrene i alle 4 hjørner så den åbner sig op. Kom en god klat hvidløgssmør med persille ned i kartoflen.
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Hvis du ikke lige vil lave en smør med smag i, så kan man også sagtens spise bagekartoflerne med helt almindelig smør og et godt drys salt over dem. Det er bestemt også lækkert! Ellers kan man også købe smør, hvor der allerede er tilsat forskellige krydderurter og hvidløg. Så det er lige et lille tip, hvis det lige skal gå ekstra stærkt.
Bagekartofler i mikroovnen
Man kan faktisk også lave sine bagte kartofler i mikroovnen hvis det skal gå ekstra hurtigt en dag. Her skal du prikke nogle huller i kartoflen f.eks. med en kødnål eller en gaffel. Læg kartoflen på en tallerken og sæt den i mikroovnen. Hvis du laver 2 kartofler ad gangen skal de have cirka 10 minutter. 5 minutter på hver side. Tilberedningstiden afhænger lidt af størrelsen på kartoflerne, så du må lige holde øje undervejs. Derudover skal du huske at fordoble tiden, hvis du skal lave 4 kartofler ad gangen. Tiden er baseret på en mikroovn på cirka 800 W.
Dette kan du også lave i din mikroovn: Flødekarameller | Chokoladefudge med nødder | Hjemmelavede chips
Laila skriver
Hej Louise , tak for opskriften , hvilke salgs olie bruger su på kartoflerne ?
Louise Dam skriver
Jeg bruger normalt rapsolie :-)
Jesper Uhrskov Hansen skriver
Dejlige kartofler og lækkert smør.😊 elsker det.
Louise Dam skriver
Bagekartofler er bare så lækkert!
søren larsen skriver
Opskriften er næsten som at koge vand. Det kan ikke blive simplere. Jeg benytter mig af en ren (ny) skure/grydesvamp til at rengøre kartoflerne.
Louise Dam skriver
Hej Søren
Dejligt at opskriften kan bruges, det er nemlig nemt og lækkert at lave bagekartofler. Og det er et rigtig godt tip at bruge en ny skuresvamp til rengøringen :-)
Hilsen Louise