Butter Chicken er en skøn indisk ret. Det er nok én af de retter, der er flest der kender fra det indiske køkken. Butter Chicken masala er kylling, der marineres i en yoghurtdressing med masser af krydderier og efterfølgende serveres i en smagfuld, cremet og krydret sauce - selvfølgelig med en god klat smør i! Retten bliver også kaldt for Murgh makhani.
Butter chicken masala
Næst efter thaimad og sushi, så tror jeg indisk mad kommer over de retter, jeg nyder mest. Jeg er vild med de mange krydderier, og den gode smag, det giver til retten. Butter Chicken masala er en af mine yndlingsretter når det kommer til indisk mad. Derfor har jeg også prøvet at lave en virkelig god butter chicken opskrift, så man kan drømme sig væk til Indien.
Kyllingen skal helst marinere i den lækre marinade i nogle timer og gerne natten over eller fra om morgenen til om aftenen. Man skal derfor gå i gang med opskriften i god tid. Til gengæld er det så ret nemt, når først man når til at skulle lave saucen. Jeg plejer at lave marinaden om aftenen, så kyllingen rigtig kan nå at trække smag, og den bliver dejlig mør af det. Fordelen er også, at man så har super nem aftensmad dagen efter.
Prøv også min lækre opskrift på chicken korma.
Læs også: Indisk dahl | Kylling i cremet peanut butter sauce | Vegetar curry med kokosmælk og kikærter
Retten serveres med ris, og du kan eventuelt blande risen op med revet blomkål. På den måde bliver retten sundere, og man kan faktisk stort set ikke smage forskel. Jeg serverer også retten med naanbrød og en hjemmelavet raita, som er en slags creme fraiche dressing, som passer rigtig godt til de stærkere retter. Her får du min bedste opskrift på butter chicken. Velbekomme!
Butter Chicken
Udstyr (reklamelink)
- (reklamelink)Gryde
- (reklamelink)Skærebræt
- (reklamelink)Sauterpande
Ingredienser
- 600 g kyllingefilet
Marinade til kyllingen
- 2 fed hvidløg, presset eller finthakket
- 1,5 tsk salt
- 3 tsk gurkemeje
- 3 cm frisk ingefær, revet
- 1 spsk citronsaft
- 1 spsk (reklamelink)hvidvinseddike
- 4 spsk (reklamelink)olivenolie, eller anden olie
- 200 g græsk yoghurt 10 %, (2 dl)
- 1,5 tsk (reklamelink)chilipulver
Saucen
- 50 g smør
- 2 fed hvidløg, presset eller finthakket
- 1,5 tsk (reklamelink)chilipulver
- 3 tsk (reklamelink)garam masala
- 3 tsk paprika
- 3 cm frisk ingefær, revet
- ½ terning grøntsags eller hønsebouillon
- 1 dl vand
- 1 spsk tomatpuré
- 3 dl piskefløde, madlavningsfløde kan bruges, men smager ikke ligeså godt
Sådan gør du
1. dag (eller om morgenen):
- Skær kyllingefileterne i tern.
- Bland alle ingredienserne til marinaden sammen.
- Læg kyllingestykkerne i marinaden og lad dem marinere til dagen efter eller start om morgenen og lad dem marinere til om aftenen.
2. dag (eller samme aften):
- Opvarm en gryde eller sauterpande og læg kyllingefileterne inkl. marinade i gryden.
- Steg kyllingen godt af på alle sider, indtil de er færdige. Tag dem af gryden.
- Smelt smørret i gryden og lad det bruse op.
- Tilsæt hvidløg, ingefær og alle de tørre krydderier og brun dem let af – de må ikke få for meget.
- Tilsæt tomatpuré, piskefløde, vand og bouillonterning.
- Kog saucen op og lad den simre omkring 20 minutter eller til den er tyk og cremet.
- Tilsæt kyllingeternene og lad saucen koge op.
- Servér din butter chicken med kogte ris, naanbrød og raita.
Video
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Vegetarisk butter chicken
Du kan godt lave en vegetarisk butter chicken, men det kræver, at man undlader kyllingen. Jeg har set mange skifte kyllingen ud med græskar eller kikærter, der også giver en god konsistens til retten. Det skal man også marinere på samme måde som kyllingen. Hvis du gerne vil prøve en anden vegetarisk ret, kan du prøve vegetarisk curry med kokosmælk og kikærter. Jeg har endnu ikke prøvet at lave en vegansk butter chicken.
Historien om butter chicken
Butter Chicken stammer vist nok oprindeligt fra Delhi, og blev opfundet i 1950. I dag findes retten overalt i verden og i virkelig mange versioner! Den er elsket af de fleste, og serveres på alle indiske restauranter.
På indisk hedder retten Murgh makhani (kylling i smørsauce) og på dansk smørkylling - selvom de fleste danskere vist også blot kalder retten for Butter Chicken.
Spørgsmål og svar til opskriften
Nej, det giver slet ikke den samme smag i retten. Du skal derfor få fat i noget godt frisk ingefær.
Ja, det kan du godt. Jeg synes dog den bliver bedre med 10 %.
Ja, men jeg ville holde mig til en på 18 %. Husk madlavningsfløde kan skille hvis det bliver kogt for længe.
Ja, du kan sagtens fryse Butter Chicken! Det er super lækkert at have en nem omgang aftensmad på et senere tidspunkt.
På Indisk hedder retten Murgh makhani.
Det er altid et hit at servere kogte ris og et lækkert naan brød til. Så kan man dyppe brødet i den krydrede sauce, og det er virkelig lækkert. Derudover kan man også lave en skøn dressing kaldet raita. Både naanbrød og raita kan du finde opskriften på oppe i opskriften.
Butter chicken er en indisk ret, hvor kyllingen bliver marineret i yoghurt. Retten er let krydret så alle kan være med. Server med kogte ris og naan brød til.
Det hedder butter chicken da kyllingen bliver marineret, så den bliver helt blød som smør.
Jeg har ikke prøvet at lave vegansk butter chicken selv endnu, men det er jeg sikker på, at man godt kan. Man skal først og fremmest udlade kyllingen, og så kan man lave selve saucen på nogle kikærter, blomkål og de klassiske krydderier.
peter landler skriver
… den foreslåede marinering og sautering af kyllingen er genial - gør forskellen når man komponerer retten - himmelsk ! - har tilføjet løg som første ingrediens til saucen - giver en dybde - nok en smagssag …
Louise Dam skriver
Dejligt du synes om opskriften :-)
Clara skriver
Hej Louise!
Et lille spørgsmål herfra.. min blev meget svag i farven og ikke mær den karismatiske orange farve som på dine billeder, men har fulgt opskriften og ikke puttet mere end 3 del fløde i. Ville man kunne supplere med mere tomat eller paprika? Eller vil det ændre for meget i smagen ?
I øvrigt super lækker opskrift 😃
Hilsen Clara
Louise Dam skriver
Hej Clara
Skønt du kunne lide retten. Jeg vil sige at farven på billedet snyder lidt, den bliver normalt også en smule lysere når jeg laver den. Og så kan der altså også bare være forskel på de forskellige krydderiblandinger man har. Hvis du tilføjer mere tomat eller paprika vil det jo nok ændre lidt i smagen. Men jeg ville godt turde med lidt ad gangen og bare smage det til.
Og ellers er det jo heldigvis smagen der er det vigtigste :-)
Hilsen Louise
Rikke skriver
Super lækker ret og nem opskrift at følge. Den laver jeg helt sikkert igen!
Louise Dam skriver
Skønt at høre! :-)
Kaspet skriver
Hej Louise,
Skal bouillon terningen bare smides i saucen, eller skal den først opløses i vand så der er de 2 dl vand plus den mængde vand jeg opløser terningen i?
Mvh Kasper
Louise Dam skriver
Hej Kasper
Jeg tilsætter den bare direkte i saucen.
Carina Vedelsted skriver
Kan den friskrevne ingefær ikke erstattes af ingefær krydderi?
Hvis ja,hvor meget tror du at man skal bruge?
Louise Dam skriver
Det tror jeg desværre ikke man kan - det giver i hvert fald ikke den samme smag.