Hybenmarmelade

Jeg kan rigtig godt lide tanken om at man finder frugter og bær i naturen, selv plukker dem og forvandler dem til en lækker kage, smoothie eller en lækker marmelade. Jeg har tidligere plukket hyldeblomster i den skønne natur, som jeg lavede hyldeblomstsaft af. Så snart hyldebærrene er modne skal jeg også have plukket dem og have lavet noget lækker hyldebærsaft. Men lige nu er det sæson for hyben.

De fleste kender måske hyben fra deres barndom, hvor man kun bruge det indeni hybenerne, som kløpulver og drille de andre børn med det. Hyben er orange/røde frugter, som vokser på forskellige roser. De vokser vildt rigtig mange steder i Danmark, og mange ser dem måske som ukrudt, fordi de breder sig meget voldsomt. Frugterne består af blødt frugtkød, der omgiver hårde, hvide frø. Frugterne indeholder store mængder C-vitamin, A-vitamin og kalcium. Hyben bruges ofte til syltning og fremstilling af gele, saft, suppe og te. Hybenpulver er også blevet meget populært herhjemme, som naturmedicin og siges at kunne afhjælpe milde gigtsmerter.

Jeg var på stranden fornyligt, hvor der var en masse fine hybenroser med flotte modne hyben på. Jeg plukkede en god pose og smuttede så hjem for at lave en lækker hybenmarmelade med æble. Det er forholdsvis nemt at lave, men rensningen af de fine hyben er altså noget der kræver lidt tålmodighed. Det hjælper at sætte sig udenfor i solen og rense dem, så føles tiden ikke helt så lang :-)

ikon piskeris Chestnut

Hybenmarmelade med æble

5 små glas
Forb. tid 1 t
Tilb. tid 1 t
Samlet tid 2 t

Ingredienser

  • 550 g rensede hybenskaller ca. 1 kg friske
  • 550 g æbler
  • 2 dl vand
  • 1 dl sukker

Sådan gør du
 

  • Start med at plukke en masse friske hyben, lige omkring 1 kg inden de er renset skulle passe.
  • Rens dine hyben. Skær top og bund af og halver frugten. Skrab kernerne ud med en teske.
  • Skyl alle hybenskallerne grundigt i koldt vand.
  • Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær i mindre stykker.
  • Hybenskaller og æbler fordeles i en gryde og der tilsættes sukker og vand.
  • Lad det koge til det er helt mørt. Mit fik cirka 1 time ved middel varme. Blend eventuelt lidt med en stavblender til sidst hvis du vil have mindre klumper i din marmelade.
  • Hæld på skoldede glas og stil det i køleskabet.

Dine egne noter

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 glas | Kalorier: 313 kcal | Kulhydrater: 77 g | Protein: 2 g | Fedt: 1 g
Bedøm denne opskrift:
3.7 fra 3 stemmer
Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplan Udskriv
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!
Følg mig på Instagram

Læserinteraktioner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Vurdering af opskriften