Louises Madblog

  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
menu icon
go to homepage
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
search icon
Homepage link
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
×
Forside » Opskrifter » Julesmåkager

Klejner

Udgivet: 10. dec 2021 · Opdateret: 8. dec 2022

Klejner er super dejlig julekage. Den er sprød og lækker og er ikke som andre julekager. Man laver en dej der formes som klejner, og så skal den koges i palmin, svinefedt eller olie. Det er de bedste gammeldags klejner, og jeg lavet lavet mine klejner med citronskal.

Klejner

Hjemmelavede klejner

Klejner hører til julen, og det er slet ikke så svært som mange måske tror. At lave hjemmelavede klejner tager dog lidt tid.

Dejen er super nem og hurtig lige at bikse sammen, men det tager lidt tid at få formet alle klejnerne. Det går dog hurtigere når man har lavet de første par stykker og har fået følelsen af metoden.

Prøv også disse opskrifter:
Vaniljekranse | Pebernødder | Småkager med chokolade og nødder

Sprøde gammeldags klejner

Formningen af klejner med citron er også noget børn sagtens kan være med til - og man kan jo faktisk bare forme klejnerne efter fri fantasi, hvis man vil det. Men jeg har også lavet en lille video, der ligger nede i min opskrift på klejner. Den viser hvordan man folder dejen til klejner på traditionel vis.

Efter de gammeldags klejner er formet skal de koges i palmin, hvilket også tager lidt tid, og her er det vigtigt at man forsøger at holde palminen på cirka 180 grader under hele kogningen. Herunder får du mit bud på en lækker opskrift på gammeldags klejner med fløde. Jeg håber du bliver glad for opskriften.

piskeris Grullo

Klejner

4.43 fra 14 stemmer
Justér antalJustér antal: 75 stk.
Holdbarhed: 2 dage
Fryseegnet: Ja
Forb. tid 45 minutter min
Tilb. tid 30 minutter min
Hviletid 1 time t
Samlet tid 2 timer t 15 minutter min

Udstyr (reklamelink)

  • (reklamelink)Klejnespore
- undgå din skærm går ud

Ingredienser

  • 3 æg
  • 150 g sukker
  • 150 g blødt smør
  • ½ tsk kardemomme
  • lidt revet citronskal, kan udelades
  • 3 spsk piskefløde
  • 500 g (reklamelink)hvedemel
  • 1 tsk hjortetaksalt
  • 500 g palmin

Sådan gør du
 

  • Æg og sukker piskes godt sammen til massen bliver lys og luftig.
  • Tilsæt det bløde smør og citronskal og pisk videre til der ikke er store klumper smør længere.
  • Bland hvedemel, hjortetaksalt og kardemomme sammen i en skål og hæld det dernæst i dejen sammen med fløden.
  • Rør rundt i dejen til den er ved at være samlet og ælt den til sidst godt igennem med hænderne.
  • Stil dejen på køl i cirka 1 time.
  • Rul dejen ud med en kagerulle til den er cirka 0,5 cm tyk.
  • Skær nu strimler af dejen på cirka 4-5 cm tykkelse. Gerne med en klejnespore.
  • Bagefter skærer du strimler lidt på skrå så du ender ud med rudeformede stykker af dej på cirka 5x5 cm.
  • I hvert rudeformet stykke af dej skærer du et aflangt hul i midten på den lange kant.
  • Så skal klejnen foldes. Tag et stykke dej og pres det hjørne igennem hullet og træk lidt. Hjælp gerne siderne lidt til med fingrene. (se videoguide)
  • Varm palminen op i gryde til 175-180 grader - eller til olien syder omkring en træpind.
  • Når palminen er varm nok placerer du et par klejner i den varm olie. Vend dem undervejs og kog dem til de er blevet gyldne på begge sider.
  • Tag klejnerne op af gryden med en hulske el. lign. og læg klejnerne på et fad med et par lag køkkenrulle, som kan suge det overskydende fedt.
  • Sådan fortsætter du til alle klejnerne er kogt. Klejnerne er bedst når de er nykogte. Men de kan opbevares i en tætlukket kagedåse eller et patentglas.

Video

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 stk. | Kalorier: 99 kcal | Kulhydrater: 7 g | Protein: 1 g | Fedt: 7 g
Gem på Pinterest Gem som favorit Gå til favoritter Udskriv
Opskrift af Louise Dam
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

Tip til opskriften!

  • For at lave den klassiske klejneform skal du gerne have en klejnespore, du kan dog også bruge et pizzahjul eller blot en kniv og få et fint resultat.
  • Jeg koger mine klejner i palmin, men man kan også koge dem i svinefedt eller i olie.
  • Klejner er helt klart bedst når de er nykogte.

💭 Spørgsmål og svar til opskriften

Kan man fryse dem?

Du kan fryse de ubagte klejner. Læg dem i en bøtte i lag med bagepapir i mellem så de ikke klistrer sammen. Så kan du tage en lille portion ud af fryseren og koge så de er nykogte når de serveres.

De frosne lader du tø op ved stuetemperatur i cirka 15 minutter og så følger du blot opskriften.

Kan dejen holde sig i køleskabet?

Ja, du kan sagtens have dejen stående i køleskabet i et par dage, og så koge klejnerne ad flere omgange. Klejnerne er nemlig bedst, når de er nykogte.

Hvad er bedst at koge i?

Jeg plejer at bruge palmin til at koge mine klejner i. Men du kan også sagtens bruge en smagsneutral olie som f.eks. rapsolie. Der er også nogen, der koger klejnerne i svinefedt.

Hvor længe kan de kogte klejner holde?

Klejnerne er helt sikkert bedst, lige når de er kogt. Men et par dage i en kagedåse kan de godt klare og stadig være gode.

Hvor mange kan jeg koge ad gangen?

Det gælder om ikke at komme for mange klejner i gryden ad gangen. Så køler du nemlig olien for meget ned, og klejnerne kan gå i opløsning fordi de ikke bliver kogt hurtigt nok. Så du skal gerne nøjes med et par stykker.

Hvilket land kommer klejner fra?

Det er en af de ældste danske småkager, og den kommer fra Danmark. Man kan dog også få norske klejner, der er lidt anderledes, men som stammer fra Norge.

Hvorfor er mine klejner bløde?

De kan godt blive bløde, hvis de ligger i et par dage, og ikke bliver spist. De er derfor allerbedst, når de er helt frisklavet.

Hvorfor spiser man klejner til jul?

Det var faktisk ikke en typisk julesmåkage tilbage i gamle dage. Der var det nærmere noget, som man lavede i november måned, men det er så gået hen og blevet en juleting.

Æg og sukker i en skål
Smør tilsættes æg og sukker
Dej
Dejen udrulles
Dejen skæres ud
Klejner
Klejnespore
Klejner
Klejner
Klejner
Klejner
Klejner
Palmin
Palmin
Klejner koges
Klejner
Klejner

Kommentarer

  1. Louise skriver

    december 16, 2014 at 1:58 pm

    Hej Louise

    Faldt lige over din blog på bloglovin, og måtte ind og kigge til dit univers. Wow, nogle flotte, lækre og inspirerende billeder, du tager. Jeg tror jeg bliver nødt til at følge med :-)

    Glædelig jul
    Louise
    http://www.louiseslammesky.dk

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 17, 2014 at 8:59 pm

      Hej Louise
      Mange tak for rosen! Det er da også en super fin blog du selv har. Velkommen til her på min blog :-)
      Hilsen Louise

      Svar
  2. Stephanie skriver

    december 16, 2014 at 12:23 am

    Uhmmm, de er testet her i weekenden og de er rigtig gode! Der røg lynhurtigt 10 stk. Mens jeg arbejdede på dagens indlæg om vinterbryllup i sølv og hvid på http://bryllupsfeensblog.dk i dag :-) Næste år må jeg prøve dine vanillekranse, dem havde jeg allerede bagt, da jeg så din opskrift...

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 17, 2014 at 8:56 pm

      Super godt at høre Stephanie! De forsvandt også hurtigt herhjemme :-)

      Svar
4.43 from 14 votes (14 stemmer uden kommentar)

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Footer

↑ Til toppen


Opskrifter

Om Louises Madblog

Opskriftsindeks

Råvareindeks

Samarbejde, reklame, annoncering

Morgenmad

Frokost

Aftensmad

Tilbehør

Søde sager

Cookie- og privatlivspolitik

Kontakt


COPYRIGHT
Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.


Copyright © 2024 - Louises Madblog - CVR 35614788

Vurdér opskriften

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.