Louises Madblog

  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
menu icon
go to homepage
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
search icon
Homepage link
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
×
Forside » Opskrifter » Julesmåkager

Vaniljekranse

Udgivet: 19. nov 2021 · Opdateret: 14. nov 2023

Vaniljekranse er efter min mening den bedste klassiske småkage til jul! En simpel men meget smagfuld småkage, der bare smager af barndom. Jeg laver mine vaniljekranse med mandler, men du kan også lave dine vaniljekranse uden mandler og så bruge mandelmel. De her vaniljekranse er sprøjtevenlige, så du kan sprøjte dem med en sprøjtepose. Du kan også bruge en kødhakker.

abecd b

Opskrift på vaniljekranse

Vaniljekranse er en super lækker klassisk julesmåkage. Den er sprød og lækker og med en god smag af vanilje og mandler. Efter min mening er det altså en af de bedste småkager her i juletiden.

Det er en dansk klassiker, og jeg kender ikke nogen, der ikke er vilde med en god vaniljekrans. Jeg bruger altid en god vaniljestang, men jeg ved også, at de nogle gange kan være dyre. Hvis du synes det er for dyrt kan du erstatte med vaniljesukker, vaniljepulver eller vaniljepasta.

piskeris Grullo

Vaniljekranse

4.39 fra 31 stemmer
Justér antalJustér antal: 40 stk.
Holdbarhed: 1 måned
Fryseegnet: Ja
Forb. tid 35 minutter min
Tilb. tid 10 minutter min
Samlet tid 45 minutter min

Udstyr (reklamelink)

  • (reklamelink)Sprøjtepose
  • (reklamelink)Stjernetyl 12 mm
  • (reklamelink)Food processor (eller andet du kan blende mandlerne med)
- undgå din skærm går ud

Ingredienser

  • 75 g (reklamelink)mandler, eller mandelmel
  • 1 (reklamelink)vaniljestang
  • 175 g sukker
  • 200 g blødt smør
  • 250 g (reklamelink)hvedemel
  • 1 æg

Sådan gør du
 

  • Tag smørret ud af køleskabet i god tid inden du skal i gang med at bage så det kan nå at blive blødt.
  • Mandlerne males til mel i en (reklamelink)food processor eller lignende.
  • Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud. Bland dem med lidt sukker for at skille kornene ad. Få hjælp til hvordan du flækker en vaniljestang i min guide.
  • Bland sukker, smør, mel og mandelmel sammen i en skål.
  • Tilsæt ægget for at samle dejen til en klæg og blød masse
  • Kom massen op i en sprøjtepose med en mellem stjernetylle. Jeg bruger selv (reklamelink)denne stjernetyl. (reklamelink)
  • Sprøjt vaniljemassen ud i små kranse på en bageplade beklædt med bagepapir. Placer kransene med cirka 4 cm mellemrum, så de har plads til at flyde lidt ud.
  • Bag kransene ved 200 grader i cirka 6-8 minutter, eller indtil de er let gyldne.
  • Afkøl vaniljekransene på en bagerist og opbevar dem i en kagedåse eller et patentglas.

Noter

Jeg har taget udgangspunkt i Mette Blomsterberg's opskrift.

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 stk. | Kalorier: 88 kcal | Kulhydrater: 10 g | Protein: 1 g | Fedt: 5 g
Gem på Pinterest Gem som favorit Gå til favoritter Udskriv
Opskrift af Louise Dam
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

Prøv også disse opskrifter: Marengs juletræer | Finskbrød | Jødekager

Vaniljekranse med mandler eller uden mandler

Jeg laver mine vaniljekranse med mandler, som jeg hakker helt fint i en foodprocesser. Vi har altid mandler herhjemme, så det er nemt lige at bruge nogle af dem. Du kan dog også bruge mandelmel. Det er blot mandler der er malet helt fint.

Min opskrift på vaniljekranse tager udgangspunkt i en opskrift fra Mette Blomsterberg, hvor der både bruges mandler og vaniljestang. Du kan dog godt erstatte vaniljestangen med vaniljepulver eller vaniljesukker, hvis du synes det bliver for dyrt.

Sprøjtevenlige vaniljekranse

Jeg sprøjter mine vaniljekranse ud med en sprøjtepose og en stjernetylle på 12 mm. Det kræver at smørret er godt blødt før det kan lade sig gøre. Hvis det er for svært at presse dejen ud, kan du lade den ligge lidt på køkkenbordet og lade den blive mere blød.

Jeg synes, vaniljekransene bliver rigtig flotte, når man laver dem på denne måde, men hvis du hellere vil lave dem på kødhakker eller på røremaskine med en stjerneplade på, så kan du også sagtens gøre det. Du skal bare sørge for at ligge dejen på køl inden, så den bliver mere fast.

Når man vil sprøjte sine vaniljekranse ud med håndkraft, er det vigtigt med en kraftig sprøjtepose, og så er det også vigtigt, smørret er blødt når du laver din dej. Ellers er det ikke til at få det ud af posen.

💭 Spørgsmål og svar til opskriften

Kan jeg fryse dejen til vaniljekranse?

Du kan både opbevare dejen på køl i 3-4 dage, men du kan også fryse dejen ned. Du skal blot huske den skal tø helt op inden du kan bruge den.

Kan jeg udskifte smør med smørbar (Kærgården el. lign)?

Nej, i denne opskrift på vaniljekranse skal du bruge rigtigt smør, der kommer i blokke. Sørg for at smørret er helt blødt før du bruger det til dine vaniljekranse ellers kan de være svære at sprøjte ud.

Kan jeg erstatte vaniljestangen med noget?

Det er helt sikkert bedst at bruge en vaniljestang. Så det vil jeg til hver en tid anbefale. Især fordi der er så få ingredienser i vaniljekranse. Men det kan godt lade sig gøre at udskift med enten vaniljepulver eller vaniljesukker.

Jeg har ikke en food processor til at blende mandlerne på, hvad gør jeg så?

Du kan blot købe færdigt mandelmel til formålet. Det er lige til at hælde i dejen.

Hvor gammel er vaniljekranse?

Det er en gammel og klassisk småkage, der kan spores helt tilbage til 1840'erne. Det er derfor en dejlig dansk vaniljekrans med få gode ingredienser.

Hvorfor flyder mine vaniljekranse ud?

Du må endelig ikke piske dejen for voldsomt, da det så kan ende ud i, at din dej ikke er fast nok. Du skal kun lige samle dejen, og den skal være så fast, at mønstret kommer frem, når du sprøjter dem ud.

Hvor stammer vaniljekranse fra?

De stammer fra Danmark, og de første opskrifter på vaniljekranse med mandler stammer helt tilbage fra 1840'erne. Det var dengang, at flere og flere danske husstande fik ovne, som de kunne lave småkager i.

Collage der viser hvordan dejen til vaniljekranse bliver lavet
Sprøjtepose med stjernetyl
Sprøjtevenlige vaniljekranse
Vaniljekranse med mandler
Vaniljekranse mette blomsterberg
Vaniljekranse

Kommentarer

  1. Ida skriver

    december 18, 2021 at 6:43 am

    Hej,
    Skal mandlerne smuttes inden de males?

    Svar
    • Louise Dam skriver

      januar 02, 2022 at 3:15 pm

      Det gør jeg ikke i denne opskrift.

      Svar
  2. Maibritt jepsen skriver

    december 16, 2021 at 9:19 pm

    Jeg har lige bagt dine vanille kranse og de smager helt fantastiske.😍😍😍

    Svar
    • Louise Dam skriver

      januar 02, 2022 at 3:15 pm

      Hvor dejligt at høre! :-)

      Svar
  3. Nanna Nielsen skriver

    november 29, 2020 at 1:27 pm

    Jeg har netop lavet dine vanilje kranse og det gik fuldstændig perfekt! Tak for en skøn opskrift, den vil jeg bruge fremover.

    Svar
    • Louise Dam skriver

      november 30, 2020 at 11:18 am

      Ej, hvor er jeg bare glad for at høre det :-)

      Svar
      • Maria Gabrielle skriver

        december 15, 2021 at 9:57 pm

        🤤🤤🤤
        Skriver den ind, I min opskrift bog, blandt Hannes boller (gl nabo), mors...der er flere, Joans pøllebrød osv..For Daaaamn de er gode 🤩👌💪 kom måske til, at "tabe lidt" vanille sukker deri, men det er nok bare mig der ik kan få nok vanille 😅
        SUPER LÆKRE!

        Svar
        • Louise Dam skriver

          januar 02, 2022 at 3:15 pm

          Hvor er det bare skønt at høre!

          Svar
  4. Mette skriver

    december 15, 2018 at 8:18 pm

    Jeg elsker når sukkeret snaser lidt - men ellers kan man bruge 1/4 flormelis istf. Så holder kanseriet op. Jeg ville måske også bruge lidt hjortetaksalt .... så blir de seupersprøde

    Svar
  5. Anna bridgwater skriver

    december 15, 2018 at 6:36 pm

    Der er alt formeret smøri forholdtil mel i denne opskrift. Det er derfor, en anden person oven over har haft problemer med vand liljegrænse, der flyder ud. Jeg kan ikke anbefale den opskrift.

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 21, 2018 at 12:34 pm

      Det synes jeg bestemt ikke der er. Jeg plejer at bruge en sprøjtepose til mine vaniljekranse, og her må massen altså ikke være alt for stiv. Så er den ikke til at få ud af tyllen. Mine holder også formen ganske fint efter bagning.

      Svar
  6. Bodil Spanggaard skriver

    april 15, 2018 at 4:13 pm

    Hej ..... Har lige bagt vanilliekranse den 15. April 2018 da. Vores barnebarn skal konfirmeres og ønskede vanilliekranse til kaffen.
    Vi har fulgt opskriften til punkt og prikke og syntes også at de er blevet rigtig flotte og gode, men men vi syntes ligesom at sukkeret knaser i tænderne, og at den ikke er smeltet, har brugt almindelig Dansukker.
    Hvad er problemet????
    Første gang vi bager vanilliekranse.
    Mvh Bodil

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 02, 2018 at 1:31 pm

      Hej Bodil
      Beklager det sene svar. Jeg ved desværre ikke helt hvad der kan været gået galt. Jeg synes ikke det plejer at være et problem jeg oplever.

      Svar
  7. Peter skriver

    december 30, 2017 at 3:07 am

    Bagetiden står anført som 6 minutter.. de skal have ca 12 minutter før de er færdige.. :)

    Svar
    • Louise Dam skriver

      februar 14, 2018 at 11:56 pm

      Hej Peter, der kan godt være ret stor forskel på hvor godt ens ovn varmer. Så det kan godt gøre en forskel.

      Svar
  8. Susanne skriver

    december 18, 2017 at 2:36 pm

    De smager virkelig godt, og meget nem at lave, jeg puttede 2 æg i, og de blev perfekte... Tak for en god opskrift😊

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 23, 2017 at 11:03 pm

      Dejligt :-)

      Svar
  9. Johnny skriver

    november 25, 2017 at 7:43 pm

    Synes godt nok det er underligt, hvor meget din opskrift ligner Mette Blomsterberg. Der er lige ændret sådan at der er 5 gram sukker til forskel. Ellers er den magen til.

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 04, 2017 at 1:04 pm

      Det er skam ikke spor underligt :-) Jeg har nemlig taget udgangspunkt i de ingredienser hun bruger. Dog er min fremgangsmåde ændret i beskrivelsen, og jeg bager også mine i kortere tid. Der er copyright på billeder og beskrivelse af fremgangsmåden, men ikke på fordelingen af ingredienser i en opskrift :-)

      Svar
  10. Charlotte skriver

    april 18, 2017 at 9:01 pm

    Hej kan dejen lavet og fryses ned

    Svar
    • Louise Dam skriver

      april 19, 2017 at 3:15 pm

      Jeg har ikke selv prøvet det - men det vil jeg godt tro man kan.

      Svar
  11. manse skriver

    december 02, 2016 at 5:03 pm

    er mandlerne smutttede?

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 12, 2016 at 4:08 pm

      Nej, det gør jeg ikke :-)

      Svar
  12. Michelle skriver

    november 22, 2016 at 3:11 pm

    Hej kan man erstatte mandlerne med noget anet?

    Svar
    • Louise Dam skriver

      november 27, 2016 at 10:39 pm

      Så skulle det være nogle andre nødder. Men det har jeg ikke prøvet.

      Svar
  13. Kristina skriver

    december 19, 2015 at 6:39 pm

    Hej Louise
    Jeg nyder mange af dine skønne opskrifter og ift disse lækre vanilje kranse vil jeg blot fortælle hvad jeg gør, for at dejen nemmere kommer ud af sprøjteposen og holder faconen efter bagningen. Måske andre kan bruge min idé😉
    Når dejen er i sprøjteposen ligger jeg den i mikroovnen og giver den ganske få sekunder ved middel effekt, hvorefter den er meget nem at sprøjte ud til fine kranse på bagepladen.
    Jeg sætter pladerne udenfor i 5 min. (Er selvfølgelig opmærksom på vejret😬) Hvorefter jeg bager dem som du har beskrevet. Jeg har også prøvet at sætte dem i vindueskarmen i soveværelset med åben vindue (hvis nu man ikke har én have/terresse)
    Rigtig glædelig jul🎄
    December hilsen Kristina

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 19, 2015 at 7:12 pm

      Hej Kristina
      Dejligt at du bruger mine opskrifter :-) Mange tak for tippet - jeg vil lige sige at hvis man bruger engangssprøjteposer i plastik ved jeg ikke om de skal i mikroovnen :-)

      Svar
  14. Stine skriver

    december 18, 2015 at 11:17 am

    Mine vaniljekranse er blevet ret seje efter de kølede af? Har dine samme konsistens? :-)

    God jul <3

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 18, 2015 at 12:36 pm

      Hej Stine
      Måske er de blevet en anelse underbagte så de ikke er blevet sprøde i ovnen. Jeg har ikke prøvet at de skulle blive seje. Også god jul til dig :-)

      Svar
  15. Camilla Jensen skriver

    december 15, 2015 at 1:01 am

    Kan ikke få mine vaniljekranse til at beholde den flotte form, de flyder ud :( er der noget man kan gøre ved det? Eller hvad kan grunden være?

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 16, 2015 at 12:01 am

      Hej Camilla
      Du kan muligvis sætte dem på køl lidt tid inden du bager dem.
      Hilsen Louise

      Svar
  16. Lotte skriver

    december 05, 2015 at 4:07 pm

    Hej louise 😊
    Anvender du alm. Ovn eller varmluft? 😊

    Mvh Lotte

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 05, 2015 at 9:12 pm

      Jeg anvender almindelig ovn.

      Svar
  17. Stine skriver

    december 23, 2014 at 4:15 pm

    Rigtig god opskrift - de smager så godt.
    Havde desværre ikke en stjernetyl, men så blev det til fine vanilje-hjerter i stedet :)

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 25, 2014 at 11:08 am

      Dejligt at høre. Er sikker på vanilje-hjerterne er rigtig fine :-)

      Svar
  18. Winnie skriver

    december 21, 2014 at 12:54 pm

    Ps jeg kørte dem ud i min kødhakker

    Svar
  19. Winnie skriver

    december 21, 2014 at 12:53 pm

    Ps de var også helt flade jeg kørte dem ud i min kødhakker

    Svar
  20. Winnie skriver

    december 21, 2014 at 12:52 pm

    Hej glædelig Jul!
    Kan du sige mig hvorfor mine vaniliekranse flød helt ud til flade kager uden hul? Jeg synted det er meget ærgeligt

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 25, 2014 at 11:16 am

      Hej Winnie
      Øv, det var da også irriterende. Du har ikke lavet dem for små måske? Det kan muligvis være det ville være godt at sætte dejen lidt på køl når den skal køres på en kødhakker. Det er bare svært at presse dem ud af en tyl, hvis dejen er for kold. Håber de smagte godt selvom der ikke blev noget hul i midten.

      Svar
  21. Anette skriver

    december 10, 2014 at 1:09 pm

    Var dejen til at sprøjte ud på den måde? Jeg har før stået med vanillekranse som var fuldstændigt umuligt at presse igennem en tylle, da dejen var så fast.

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 10, 2014 at 8:20 pm

      Hej Anette

      Ja, det var den. Man skal presse lidt til og det hjælper også lidt at lune dejen i sprøjteposen lidt i hånden først.

      Svar
      • Anette skriver

        december 12, 2014 at 10:03 am

        Okay, så må jeg i gang - havde ellers droppet vanillekranse i år, men de smager jo så godt :)

        Svar
  22. Louise skriver

    december 10, 2014 at 9:29 am

    Godt nok noget af en stjernetylle ;-) Mon ikke det skal være 12 mm? :-)

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 10, 2014 at 9:46 am

      Haha, jo du har helt ret! Jeg har rettet det i teksten nu :-)

      Svar
4.39 from 31 votes (31 stemmer uden kommentar)

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Footer

↑ Til toppen


Opskrifter

Om Louises Madblog

Opskriftsindeks

Råvareindeks

Samarbejde, reklame, annoncering

Morgenmad

Frokost

Aftensmad

Tilbehør

Søde sager

Cookie- og privatlivspolitik

Kontakt


COPYRIGHT
Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.


Copyright © 2024 - Louises Madblog - CVR 35614788

Vurdér opskriften

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.