Vaniljekranse er efter min mening den bedste klassiske småkage til jul! En simpel men meget smagfuld småkage, der bare smager af barndom. Jeg laver mine vaniljekranse med mandler, men du kan også lave dine vaniljekranse uden mandler og så bruge mandelmel. De her vaniljekranse er sprøjtevenlige, så du kan sprøjte dem med en sprøjtepose. Du kan også bruge en kødhakker.

Opskrift på vaniljekranse
Vaniljekranse er en super lækker klassisk julesmåkage. Den er sprød og lækker og med en god smag af vanilje og mandler. Efter min mening er det altså en af de bedste småkager her i juletiden.
Det er en dansk klassiker, og jeg kender ikke nogen, der ikke er vilde med en god vaniljekrans. Jeg bruger altid en god vaniljestang, men jeg ved også, at de nogle gange kan være dyre. Hvis du synes det er for dyrt kan du erstatte med vaniljesukker, vaniljepulver eller vaniljepasta.
Prøv også disse opskrifter:
Marengs juletræer | Finskbrød | Jødekager
Vaniljekranse med mandler eller uden mandler
Jeg laver mine vaniljekranse med mandler, som jeg hakker helt fint i en foodprocesser. Vi har altid mandler herhjemme, så det er nemt lige at bruge nogle af dem. Du kan dog også bruge mandelmel. Det er blot mandler der er malet helt fint.
Min opskrift på vaniljekranse tager udgangspunkt i en opskrift fra Mette Blomsterberg, hvor der både bruges mandler og vaniljestang. Du kan dog godt erstatte vaniljestangen med vaniljepulver eller vaniljesukker, hvis du synes det bliver for dyrt.
📖 Opskrift
Vaniljekranse
Udstyr (reklamelink)
Ingredienser
- 75 g mandler eller mandelmel
- 1 vaniljestang
- 175 g sukker
- 200 g blødt smør
- 250 g hvedemel
- 1 æg
Sådan gør du
- Tag smørret ud af køleskabet i god tid inden du skal i gang med at bage så det kan nå at blive blødt.
- Mandlerne males til mel i en food processor eller lignende.
- Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud. Bland dem med lidt sukker for at skille kornene ad. Få hjælp til hvordan du flækker en vaniljestang i min guide.
- Bland sukker, smør, mel og mandelmel sammen i en skål.
- Tilsæt ægget for at samle dejen til en klæg og blød masse
- Kom massen op i en sprøjtepose med en mellem stjernetylle. Jeg bruger selv denne stjernetyl. (reklamelink)
- Sprøjt vaniljemassen ud i små kranse på en bageplade beklædt med bagepapir. Placer kransene med cirka 4 cm mellemrum, så de har plads til at flyde lidt ud.
- Bag kransene ved 200 grader i cirka 6-8 minutter, eller indtil de er let gyldne.
- Afkøl vaniljekransene på en bagerist og opbevar dem i en kagedåse eller et patentglas.
Dine egne noter
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Sprøjtevenlige vaniljekranse
Jeg sprøjter mine vaniljekranse ud med en sprøjtepose og en stjernetylle på 12 mm. Det kræver at smørret er godt blødt før det kan lade sig gøre. Hvis det er for svært at presse dejen ud, kan du lade den ligge lidt på køkkenbordet og lade den blive mere blød.
Jeg synes, vaniljekransene bliver rigtig flotte, når man laver dem på denne måde, men hvis du hellere vil lave dem på kødhakker eller på røremaskine med en stjerneplade på, så kan du også sagtens gøre det. Du skal bare sørge for at ligge dejen på køl inden, så den bliver mere fast.
Når man vil sprøjte sine vaniljekranse ud med håndkraft, er det vigtigt med en kraftig sprøjtepose, og så er det også vigtigt, smørret er blødt når du laver din dej. Ellers er det ikke til at få det ud af posen.
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Du kan både opbevare dejen på køl i 3-4 dage, men du kan også fryse dejen ned. Du skal blot huske den skal tø helt op inden du kan bruge den.
Nej, i denne opskrift på vaniljekranse skal du bruge rigtigt smør, der kommer i blokke. Sørg for at smørret er helt blødt før du bruger det til dine vaniljekranse ellers kan de være svære at sprøjte ud.
Det er helt sikkert bedst at bruge en vaniljestang. Så det vil jeg til hver en tid anbefale. Især fordi der er så få ingredienser i vaniljekranse. Men det kan godt lade sig gøre at udskift med enten vaniljepulver eller vaniljesukker.
Du kan blot købe færdigt mandelmel til formålet. Det er lige til at hælde i dejen.
Det er en gammel og klassisk småkage, der kan spores helt tilbage til 1840'erne. Det er derfor en dejlig dansk vaniljekrans med få gode ingredienser.
Du må endelig ikke piske dejen for voldsomt, da det så kan ende ud i, at din dej ikke er fast nok. Du skal kun lige samle dejen, og den skal være så fast, at mønstret kommer frem, når du sprøjter dem ud.
De stammer fra Danmark, og de første opskrifter på vaniljekranse med mandler stammer helt tilbage fra 1840'erne. Det var dengang, at flere og flere danske husstande fik ovne, som de kunne lave småkager i.
Ida
Hej,
Skal mandlerne smuttes inden de males?
Louise Dam
Det gør jeg ikke i denne opskrift.
Maibritt jepsen
Jeg har lige bagt dine vanille kranse og de smager helt fantastiske.😍😍😍
Louise Dam
Hvor dejligt at høre! :-)
Nanna Nielsen
Jeg har netop lavet dine vanilje kranse og det gik fuldstændig perfekt! Tak for en skøn opskrift, den vil jeg bruge fremover.
Louise Dam
Ej, hvor er jeg bare glad for at høre det :-)
Maria Gabrielle
🤤🤤🤤
Skriver den ind, I min opskrift bog, blandt Hannes boller (gl nabo), mors...der er flere, Joans pøllebrød osv..For Daaaamn de er gode 🤩👌💪 kom måske til, at "tabe lidt" vanille sukker deri, men det er nok bare mig der ik kan få nok vanille 😅
SUPER LÆKRE!
Louise Dam
Hvor er det bare skønt at høre!
Mette
Jeg elsker når sukkeret snaser lidt - men ellers kan man bruge 1/4 flormelis istf. Så holder kanseriet op. Jeg ville måske også bruge lidt hjortetaksalt .... så blir de seupersprøde