• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Louises Madblog
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
menu icon
go to homepage
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • OPSKRIFTER
    • REJSER
    • SAMARBEJDE
    • OM
    • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Forside » Opskrifter » Højtider og særlige lejligheder » Jul » Julesmåkager

    Vaniljekranse

    Udgivet: nov 19, 2021 · Opdateret: nov 10, 2022 af Louise Dam

    Gå til opskrift Udskriv

    Vaniljekranse er efter min mening den bedste klassiske småkage til jul! En simpel men meget smagfuld småkage, der bare smager af barndom. Jeg laver mine vaniljekranse med mandler, men du kan også lave dine vaniljekranse uden mandler og så bruge mandelmel. De her vaniljekranse er sprøjtevenlige, så du kan sprøjte dem med en sprøjtepose. Du kan også bruge en kødhakker.

    abecd b

    Opskrift på vaniljekranse

    Vaniljekranse er en super lækker klassisk julesmåkage. Den er sprød og lækker og med en god smag af vanilje og mandler. Efter min mening er det altså en af de bedste småkager her i juletiden.

    Det er en dansk klassiker, og jeg kender ikke nogen, der ikke er vilde med en god vaniljekrans. Jeg bruger altid en god vaniljestang, men jeg ved også, at de nogle gange kan være dyre. Hvis du synes det er for dyrt kan du erstatte med vaniljesukker, vaniljepulver eller vaniljepasta.

    Prøv også disse opskrifter:
    Marengs juletræer | Finskbrød | Jødekager

    Vaniljekranse med mandler eller uden mandler

    Jeg laver mine vaniljekranse med mandler, som jeg hakker helt fint i en foodprocesser. Vi har altid mandler herhjemme, så det er nemt lige at bruge nogle af dem. Du kan dog også bruge mandelmel. Det er blot mandler der er malet helt fint.

    Min opskrift på vaniljekranse tager udgangspunkt i en opskrift fra Mette Blomsterberg, hvor der både bruges mandler og vaniljestang. Du kan dog godt erstatte vaniljestangen med vaniljepulver eller vaniljesukker, hvis du synes det bliver for dyrt.

    📖 Opskrift

    ikon piskeris Chestnut

    Vaniljekranse

    40 stk.
    Holdbarhed: 1 måned
    Fryseegnet: Ja
    Forb. tid 35 min
    Tilb. tid 10 min
    Samlet tid 45 min

    Udstyr (reklamelink)

    • Sprøjtepose
    • Stjernetyl 12 mm
    • Food processor (eller andet du kan blende mandlerne med)
    - undgå din skærm går ud

    Ingredienser

    • 75 g mandler eller mandelmel
    • 1 vaniljestang
    • 175 g sukker
    • 200 g blødt smør
    • 250 g hvedemel
    • 1 æg

    Sådan gør du
     

    • Tag smørret ud af køleskabet i god tid inden du skal i gang med at bage så det kan nå at blive blødt.
    • Mandlerne males til mel i en food processor eller lignende.
    • Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud. Bland dem med lidt sukker for at skille kornene ad. Få hjælp til hvordan du flækker en vaniljestang i min guide.
    • Bland sukker, smør, mel og mandelmel sammen i en skål.
    • Tilsæt ægget for at samle dejen til en klæg og blød masse
    • Kom massen op i en sprøjtepose med en mellem stjernetylle. Jeg bruger selv denne stjernetyl. (reklamelink)
    • Sprøjt vaniljemassen ud i små kranse på en bageplade beklædt med bagepapir. Placer kransene med cirka 4 cm mellemrum, så de har plads til at flyde lidt ud.
    • Bag kransene ved 200 grader i cirka 6-8 minutter, eller indtil de er let gyldne.
    • Afkøl vaniljekransene på en bagerist og opbevar dem i en kagedåse eller et patentglas.

    Dine egne noter

    Klik her for at tilføje dine egne noter

    Noter

    Jeg har taget udgangspunkt i Mette Blomsterberg's opskrift.

    Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

    Servering: 1 stk. | Kalorier: 88 kcal | Kulhydrater: 10 g | Protein: 1 g | Fedt: 5 g
    Bedøm denne opskrift:
    4.3 fra 25 stemmer
    Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplan Gå til favoritter Udskriv
    Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

    Sprøjtevenlige vaniljekranse

    Jeg sprøjter mine vaniljekranse ud med en sprøjtepose og en stjernetylle på 12 mm. Det kræver at smørret er godt blødt før det kan lade sig gøre. Hvis det er for svært at presse dejen ud, kan du lade den ligge lidt på køkkenbordet og lade den blive mere blød.

    Jeg synes, vaniljekransene bliver rigtig flotte, når man laver dem på denne måde, men hvis du hellere vil lave dem på kødhakker eller på røremaskine med en stjerneplade på, så kan du også sagtens gøre det. Du skal bare sørge for at ligge dejen på køl inden, så den bliver mere fast.

    Når man vil sprøjte sine vaniljekranse ud med håndkraft, er det vigtigt med en kraftig sprøjtepose, og så er det også vigtigt, smørret er blødt når du laver din dej. Ellers er det ikke til at få det ud af posen.

    💭 Spørgsmål og svar til opskriften

    Kan jeg fryse dejen til vaniljekranse?

    Du kan både opbevare dejen på køl i 3-4 dage, men du kan også fryse dejen ned. Du skal blot huske den skal tø helt op inden du kan bruge den.

    Kan jeg udskifte smør med smørbar (Kærgården el. lign)?

    Nej, i denne opskrift på vaniljekranse skal du bruge rigtigt smør, der kommer i blokke. Sørg for at smørret er helt blødt før du bruger det til dine vaniljekranse ellers kan de være svære at sprøjte ud.

    Kan jeg erstatte vaniljestangen med noget?

    Det er helt sikkert bedst at bruge en vaniljestang. Så det vil jeg til hver en tid anbefale. Især fordi der er så få ingredienser i vaniljekranse. Men det kan godt lade sig gøre at udskift med enten vaniljepulver eller vaniljesukker.

    Jeg har ikke en food processor til at blende mandlerne på, hvad gør jeg så?

    Du kan blot købe færdigt mandelmel til formålet. Det er lige til at hælde i dejen.

    Hvor gammel er vaniljekranse?

    Det er en gammel og klassisk småkage, der kan spores helt tilbage til 1840'erne. Det er derfor en dejlig dansk vaniljekrans med få gode ingredienser.

    Hvorfor flyder mine vaniljekranse ud?

    Du må endelig ikke piske dejen for voldsomt, da det så kan ende ud i, at din dej ikke er fast nok. Du skal kun lige samle dejen, og den skal være så fast, at mønstret kommer frem, når du sprøjter dem ud.

    Hvor stammer vaniljekranse fra?

    De stammer fra Danmark, og de første opskrifter på vaniljekranse med mandler stammer helt tilbage fra 1840'erne. Det var dengang, at flere og flere danske husstande fik ovne, som de kunne lave småkager i.

    Collage der viser hvordan dejen til vaniljekranse bliver lavet
    Sprøjtepose med stjernetyl
    Sprøjtevenlige vaniljekranse
    Vaniljekranse med mandler
    Vaniljekranse mette blomsterberg
    Vaniljekranse
    Følg mig på Instagram
    « Marengs juletræer
    Risengrød »

    Læserinteraktioner

    Kommentarer

    1. Ida

      december 18, 2021 at 6:43 am

      Hej,
      Skal mandlerne smuttes inden de males?

      Svar
      • Louise Dam

        januar 02, 2022 at 3:15 pm

        Det gør jeg ikke i denne opskrift.

        Svar
    2. Maibritt jepsen

      december 16, 2021 at 9:19 pm

      Jeg har lige bagt dine vanille kranse og de smager helt fantastiske.😍😍😍

      Svar
      • Louise Dam

        januar 02, 2022 at 3:15 pm

        Hvor dejligt at høre! :-)

        Svar
    3. Nanna Nielsen

      november 29, 2020 at 1:27 pm

      Jeg har netop lavet dine vanilje kranse og det gik fuldstændig perfekt! Tak for en skøn opskrift, den vil jeg bruge fremover.

      Svar
      • Louise Dam

        november 30, 2020 at 11:18 am

        Ej, hvor er jeg bare glad for at høre det :-)

        Svar
        • Maria Gabrielle

          december 15, 2021 at 9:57 pm

          🤤🤤🤤
          Skriver den ind, I min opskrift bog, blandt Hannes boller (gl nabo), mors...der er flere, Joans pøllebrød osv..For Daaaamn de er gode 🤩👌💪 kom måske til, at "tabe lidt" vanille sukker deri, men det er nok bare mig der ik kan få nok vanille 😅
          SUPER LÆKRE!

          Svar
          • Louise Dam

            januar 02, 2022 at 3:15 pm

            Hvor er det bare skønt at høre!

            Svar
    4. Mette

      december 15, 2018 at 8:18 pm

      Jeg elsker når sukkeret snaser lidt - men ellers kan man bruge 1/4 flormelis istf. Så holder kanseriet op. Jeg ville måske også bruge lidt hjortetaksalt .... så blir de seupersprøde

      Svar
    « Ældre kommentarer

    Skriv et svar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Vurdering af opskriften




    Primær Sidebar

    Louise

    Jeg hedder Louise, jeg er 35 år og bor i København sammen med min kæreste Martin og min datter Amalie. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave lækre opskrifter til jer. Her på min blog finder du nemme og lækre retter, ofte med billeder af fremgangsmåden. Her kan alle være med! Jeg håber du finder en opskrift du kan bruge i blandt de over 800 opskrifter på siden.

    Mere om mig →

    NYE OPSKRIFTER

    • Paaske cookies
      Påske cookies
    • Vegetarisk hoensesalat
      Vegetarisk hønsesalat
    • Paaske islagkage
      Påske islagkage
    • Oreo is
      Oreo is
    • Cashew chicken
      Cashew chicken
    • Sproede foraarsruller i airfryer
      Forårsruller i airfryer

    POPULÆRE OPSKRIFTER

    • Gulerodskage med floedeosteglasur
      Gulerodskage med ostecreme
      #wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-1-33); }#wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-1-50); }#wprm-recipe-user-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-1-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-1-33 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-1-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-1-66 stop { stop-color: #343434; }
    • Syltede rødløg
      Syltede rødløg
      #wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-2-33); }#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-2-50); }#wprm-recipe-user-rating-2 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-2-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-2-33 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-2-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-2-66 stop { stop-color: #343434; }
    • Bananpandekager
      Bananpandekager
      #wprm-recipe-user-rating-3 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-3 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-3-33); }#wprm-recipe-user-rating-3 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-3-50); }#wprm-recipe-user-rating-3 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-3-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-3-33 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-3-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-3-66 stop { stop-color: #343434; }
    • Dahl opskrift
      Indisk dahl
      #wprm-recipe-user-rating-4 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-4 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-4-33); }#wprm-recipe-user-rating-4 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-4-50); }#wprm-recipe-user-rating-4 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-4-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-4-33 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-4-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-4-66 stop { stop-color: #343434; }
    • Pastasalat med cremet karrydressing og groentsager
      Pastasalat med cremet karrydressing og grøntsager
      #wprm-recipe-user-rating-5 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-5 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-5-33); }#wprm-recipe-user-rating-5 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-5-50); }#wprm-recipe-user-rating-5 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-5-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-5-33 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-5-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-5-66 stop { stop-color: #343434; }
    • Bagekartofler opskrift
      Bagekartofler
      #wprm-recipe-user-rating-6 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-6 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-6-33); }#wprm-recipe-user-rating-6 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-6-50); }#wprm-recipe-user-rating-6 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-6-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-6-33 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-6-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-6-66 stop { stop-color: #343434; }

    Tilmelding til mit nyhedsbrev

    Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig mails når jeg udgiver en ny opskrift. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.

    Footer

    Copyright

    Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

    For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

    Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.

    Footer

    ↑ Til toppen


    Om

    Råvareindeks

    Kontakt

    Privatlivspolitik


    Copyright © 2021 - Louises Madblog - CVR 35614788

    X
    Køb en airfryer fra Cosori med 15 % rabat med koden Dam15
    Køb airfryer her