Vaniljekranse er efter min mening den bedste klassiske småkage til jul! En simpel men meget smagfuld småkage, der bare smager af barndom!

Vaniljekranse er en super lækker klassisk julesmåkage. Den er sprød og lækker og med en god smag af vanilje og mandler. Efter min mening er det altså en af de bedste småkager her i juletiden.
Jeg bruger en kraftig sprøjtepose med en stjernetyl til at sprøjte vaniljekransene ud med. Men hvis du hellere vil bruge den klassiske metode med en kødhakker så gør du bare det i stedet for.
Når man vil sprøjte sine vaniljekranse ud med håndkraft er det vigtigt med en kraftig sprøjtepose og så er det også vigtigt smørret er blødt når du laver din dej. Ellers er det ikke til at få det ud af posen.
Prøv også disse opskrifter:
Marengs juletræer | Finskbrød | Jødekager
Min opskrift på vaniljekranse tager udgangspunkt i Mette Blomsterberg opskrift, hvor der både bruges mandler og vaniljestang. Du kan dog godt erstatte vaniljestangen med vaniljepulver eller vaniljesukker, hvis du synes det bliver for dyrt.
Vaniljekranse
Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplanUdstyr (reklamelink)
Ingredienser
- 75 g mandler eller mandelmel
- 1 vaniljestang
- 175 g sukker
- 200 g blødt smør
- 250 g hvedemel
- 1 æg
Sådan gør du
- Tag smørret ud af køleskabet i god tid inden du skal i gang med at bage så det kan nå at blive blødt.
- Mandlerne males til mel i en food processor eller lignende.
- Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud. Bland dem med lidt sukker for at skille kornene ad. Få hjælp til hvordan du flækker en vaniljestang i min guide.
- Bland sukker, smør, mel og mandelmel sammen i en skål.
- Tilsæt ægget for at samle dejen til en klæg og blød masse
- Kom massen op i en sprøjtepose med en mellem stjernetylle. Jeg bruger selv denne stjernetyl. (reklamelink)
- Sprøjt vaniljemassen ud i små kranse på en bageplade beklædt med bagepapir. Placer kransene med cirka 4 cm mellemrum, så de har plads til at flyde lidt ud.
- Bag kransene ved 200 grader i cirka 6-8 minutter, eller indtil de er let gyldne.
- Afkøl vaniljekransene på en bagerist og opbevar dem i en kagedåse eller et patentglas.
Dine egne noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Sprøjtepose eller kødhakker
Jeg sprøjter mine vaniljekranse ud med en sprøjtepose og en stjernetylle på 12 mm. Det kræver at smørret er godt blødt før det kan lade sig gøre. Hvis det er for svært at presse dejen ud kan du lade den ligge lidt på køkkenbordet og blive mere blød.
Jeg synes vaniljekransene bliver rigtig flotte når man laver dem på denne måde, men hvis du hellere vil lave dem på kødhakker eller på røremaskine med en stjerneplade på, så kan du også sagtens gøre det. Du skal bare sørge for at ligge dejen på køl inden, så den bliver mere fast.
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Du kan både opbevare dejen på køl i 3-4 dage, men du kan også fryse dejen ned. Du skal blot huske den skal tø helt op inden du kan bruge den.
Nej, i denne opskrift på vaniljekranse skal du bruge rigtigt smør, der kommer i blokke. Sørg for at smørret er helt blødt før du bruger det til dine vaniljekranse ellers kan de være svære at sprøjte ud.
Det er helt sikkert bedst at bruge en vaniljestang. Så det vil jeg til hver en tid anbefale. Især fordi der er så få ingredienser i vaniljekranse. Men det kan godt lade sig gøre at udskift med enten vaniljepulver eller vaniljesukker.
Du kan blot købe færdigt mandelmel til formålet. Det er lige til at hælde i dejen.
Ida
Hej,
Skal mandlerne smuttes inden de males?
Louise Dam
Det gør jeg ikke i denne opskrift.
Maibritt jepsen
Jeg har lige bagt dine vanille kranse og de smager helt fantastiske.😍😍😍
Louise Dam
Hvor dejligt at høre! :-)
Nanna Nielsen
Jeg har netop lavet dine vanilje kranse og det gik fuldstændig perfekt! Tak for en skøn opskrift, den vil jeg bruge fremover.
Louise Dam
Ej, hvor er jeg bare glad for at høre det :-)
Maria Gabrielle
🤤🤤🤤
Skriver den ind, I min opskrift bog, blandt Hannes boller (gl nabo), mors...der er flere, Joans pøllebrød osv..For Daaaamn de er gode 🤩👌💪 kom måske til, at "tabe lidt" vanille sukker deri, men det er nok bare mig der ik kan få nok vanille 😅
SUPER LÆKRE!
Louise Dam
Hvor er det bare skønt at høre!
Mette
Jeg elsker når sukkeret snaser lidt - men ellers kan man bruge 1/4 flormelis istf. Så holder kanseriet op. Jeg ville måske også bruge lidt hjortetaksalt .... så blir de seupersprøde