Vaniljekranse er efter min mening den bedste klassiske småkage til jul! En simpel men meget smagfuld småkage, der bare smager af barndom. Jeg laver mine vaniljekranse med mandler, men du kan også lave dine vaniljekranse uden mandler og så bruge mandelmel. De her vaniljekranse er sprøjtevenlige, så du kan sprøjte dem med en sprøjtepose. Du kan også bruge en kødhakker.

abecd b

Opskrift på vaniljekranse

Vaniljekranse er en super lækker klassisk julesmåkage. Den er sprød og lækker og med en god smag af vanilje og mandler. Efter min mening er det altså en af de bedste småkager her i juletiden.

Det er en dansk klassiker, og jeg kender ikke nogen, der ikke er vilde med en god vaniljekrans. Jeg bruger altid en god vaniljestang, men jeg ved også, at de nogle gange kan være dyre. Hvis du synes det er for dyrt kan du erstatte med vaniljesukker, vaniljepulver eller vaniljepasta.

Prøv også disse opskrifter:
Marengs juletræer | Finskbrød | Jødekager

Vaniljekranse med mandler eller uden mandler

Jeg laver mine vaniljekranse med mandler, som jeg hakker helt fint i en foodprocesser. Vi har altid mandler herhjemme, så det er nemt lige at bruge nogle af dem. Du kan dog også bruge mandelmel. Det er blot mandler der er malet helt fint.

Min opskrift på vaniljekranse tager udgangspunkt i en opskrift fra Mette Blomsterberg, hvor der både bruges mandler og vaniljestang. Du kan dog godt erstatte vaniljestangen med vaniljepulver eller vaniljesukker, hvis du synes det bliver for dyrt.

ikon piskeris Chestnut

Vaniljekranse

40 stk.
Holdbarhed: 1 måned
Fryseegnet: Ja
Forb. tid 35 min
Tilb. tid 10 min
Samlet tid 45 min

Ingredienser

 • 75 g mandler eller mandelmel
 • 1 vaniljestang
 • 175 g sukker
 • 200 g blødt smør
 • 250 g hvedemel
 • 1 æg

Sådan gør du
 

 • Tag smørret ud af køleskabet i god tid inden du skal i gang med at bage så det kan nå at blive blødt.
 • Mandlerne males til mel i en food processor eller lignende.
 • Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud. Bland dem med lidt sukker for at skille kornene ad. Få hjælp til hvordan du flækker en vaniljestang i min guide.
 • Bland sukker, smør, mel og mandelmel sammen i en skål.
 • Tilsæt ægget for at samle dejen til en klæg og blød masse
 • Kom massen op i en sprøjtepose med en mellem stjernetylle. Jeg bruger selv denne stjernetyl. (reklamelink)
 • Sprøjt vaniljemassen ud i små kranse på en bageplade beklædt med bagepapir. Placer kransene med cirka 4 cm mellemrum, så de har plads til at flyde lidt ud.
 • Bag kransene ved 200 grader i cirka 6-8 minutter, eller indtil de er let gyldne.
 • Afkøl vaniljekransene på en bagerist og opbevar dem i en kagedåse eller et patentglas.

Dine egne noter

Noter

Jeg har taget udgangspunkt i Mette Blomsterberg's opskrift.

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 stk. | Kalorier: 88 kcal | Kulhydrater: 10 g | Protein: 1 g | Fedt: 5 g
Bedøm denne opskrift:
4.4 fra 15 stemmer
Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplan Udskriv
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

Sprøjtevenlige vaniljekranse

Jeg sprøjter mine vaniljekranse ud med en sprøjtepose og en stjernetylle på 12 mm. Det kræver at smørret er godt blødt før det kan lade sig gøre. Hvis det er for svært at presse dejen ud, kan du lade den ligge lidt på køkkenbordet og lade den blive mere blød.

Jeg synes, vaniljekransene bliver rigtig flotte, når man laver dem på denne måde, men hvis du hellere vil lave dem på kødhakker eller på røremaskine med en stjerneplade på, så kan du også sagtens gøre det. Du skal bare sørge for at ligge dejen på køl inden, så den bliver mere fast.

Når man vil sprøjte sine vaniljekranse ud med håndkraft, er det vigtigt med en kraftig sprøjtepose, og så er det også vigtigt, smørret er blødt når du laver din dej. Ellers er det ikke til at få det ud af posen.

💭 Spørgsmål og svar til opskriften

Kan jeg fryse dejen til vaniljekranse?

Du kan både opbevare dejen på køl i 3-4 dage, men du kan også fryse dejen ned. Du skal blot huske den skal tø helt op inden du kan bruge den.

Kan jeg udskifte smør med smørbar (Kærgården el. lign)?

Nej, i denne opskrift på vaniljekranse skal du bruge rigtigt smør, der kommer i blokke. Sørg for at smørret er helt blødt før du bruger det til dine vaniljekranse ellers kan de være svære at sprøjte ud.

Kan jeg erstatte vaniljestangen med noget?

Det er helt sikkert bedst at bruge en vaniljestang. Så det vil jeg til hver en tid anbefale. Især fordi der er så få ingredienser i vaniljekranse. Men det kan godt lade sig gøre at udskift med enten vaniljepulver eller vaniljesukker.

Jeg har ikke en food processor til at blende mandlerne på, hvad gør jeg så?

Du kan blot købe færdigt mandelmel til formålet. Det er lige til at hælde i dejen.

Hvor gammel er vaniljekranse?

Det er en gammel og klassisk småkage, der kan spores helt tilbage til 1840'erne. Det er derfor en dejlig dansk vaniljekrans med få gode ingredienser.

Hvorfor flyder mine vaniljekranse ud?

Du må endelig ikke piske dejen for voldsomt, da det så kan ende ud i, at din dej ikke er fast nok. Du skal kun lige samle dejen, og den skal være så fast, at mønstret kommer frem, når du sprøjter dem ud.

Hvor stammer vaniljekranse fra?

De stammer fra Danmark, og de første opskrifter på vaniljekranse med mandler stammer helt tilbage fra 1840'erne. Det var dengang, at flere og flere danske husstande fik ovne, som de kunne lave småkager i.

Collage der viser hvordan dejen til vaniljekranse bliver lavet
Sprøjtepose med stjernetyl
Sprøjtevenlige vaniljekranse
Vaniljekranse med mandler
Vaniljekranse mette blomsterberg
Vaniljekranse
Følg mig på Instagram

Læserinteraktioner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Vurdering af opskriften