• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Louises Madblog
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
menu icon
go to homepage
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • OPSKRIFTER
    • REJSER
    • SAMARBEJDE
    • OM
    • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Forside » Opskrifter » Højtider og særlige lejligheder » Jul » Julesmåkager

    Jødekager

    Udgivet: dec 3, 2021 · Opdateret: dec 8, 2022 af Louise Dam

    Gå til opskrift Udskriv

    Jødekager er nogle virkelig skønne og nemme julesmåkager, der bliver drysset med kanelsukker. Min opskrift på jødekager uden hjortetaksalt er meget simple at lave, så både børn og voksne kan være med.

    Jødekager med kanelsukker og mandler

    Nemme klassiske julesmåkager

    Julen betyder for mig hygge og samvær med familien. Én af de ting jeg synes er rigtig hyggelig er selvfølgelig at bage julesmåkager. Jødekager er en helt simpel julesmåkage, som er drysset med kanelsukker og eventuelt lidt hakkede mandler. Jødekager kan enten laves med eller uden hjortetaksalt.

    Det er sådan en kage, hvor du rullet dejen ud på en stor flade, og så stikker du alle småkagerne ud. Det tager lidt tid, men så kan børnene være med til den del.

    Prøv også disse opskrifter:
    Pebernødder | Brunkager | Småkager med chokolade og nødder

    Opskrift på jødekager

    De er gode at lave sammen med børn, da det er julesmåkager der skal udstikkes. I kan sagtens bruge forskellige udstikkere som f.eks. juletræer, hjerter og stjerner. Så er det lidt sjovere for de små børn at være med til.

    Herunder får du min opskrift på de lækre jødekager og meget nemme julesmåkager, velbekomme.

    ikon piskeris Chestnut

    Jødekager

    50 stk.
    Holdbarhed: 1 måned
    Fryseegnet: Ja
    Forb. tid 15 min
    30 min
    Samlet tid 45 min
    - undgå din skærm går ud

    Ingredienser

    • 150 g smør
    • 250 g hvedemel
    • 100 g sukker
    • 1 æg

    Topping

    • 1 æg
    • 50 g hakkede mandler
    • 3 spsk sukker
    • 2 tsk kanel

    Sådan gør du
     

    • Smuldr smørret i melet, og kom sukkeret i. Tilsæt herefter ægget, og ælt dejen sammen.
    • Stil dejen tildækket i køleskabet i en halv times tid.
    • Rul dejen ud til en tynd plade på cirka 2-3 mm tykkelse. Udstik dejen i små runde kager på 5-6 cm i diameter. Brug enten et lille glas eller nogle udstikkerforme. Du kan også forme dejen som en eller 2 ruller og så skære dejen ud i tynde småkager.
    • Overfør kagerne til en bageplade med bagepapir.
    • Pensl kagerne med sammenpisket æg.
    • Bland hakkede mandler, sukker og kanel, og drys det over kagerne.
    • Bag kagerne ved 200 grader i cirka 6-8 minutter.
    • Opbevar jødekagerne i en kagedåse eller i en bøtte med bagpapir i bunden så de holder sig sprøde.

    Dine egne noter

    Klik her for at tilføje dine egne noter

    Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

    Servering: 1 stk. | Kalorier: 59 kcal | Kulhydrater: 7 g | Protein: 1 g | Fedt: 3 g
    Bedøm denne opskrift:
    4.4 fra 5 stemmer
    Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplan Gå til favoritter Udskriv
    Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

    Tips til opskriften

    • Jeg elsker alt med jul, og jeg ved også, at der er rigtig mange, der går i køkkenet og laver mad og bager i december måned. Du kan finde mine opskrifter til juleaften, opskrifter til julefrokost, opskrifter på julesmåkager og opskrifter på konfekt lige her.
    • Betegnelsen jødekager opstod i 1700-tallet fordi denne type kage faktisk blev solgt af jødiske bagerier. Og så har navnet bare holdt ved lige siden.
    • Det kan være en god ide ikke at ælte småkagedejen alt for meget sammen. Det er ofte sådan med sådan nogle deje, at de bare lige skal samles kort.
    • Prøv også de her opskrifter på nemme julesmåkager: vaniljekranse, pebernødder, finskbrød, klejner og brunkager.

    💭 Spørgsmål og svar til opskriften

    Kan dejen til jødekager fryses?

    Ja, når du har lavet dejen kan du forme den som en eller to ruller. Frys så dejen ned. Når du tager den op af fryseren, kan du skære dejen i skiver og bage.

    Hvor længe kan de holde?

    Når småkagerne er bagt, vil jeg mene, at de kan holde 1 måneds tid i en kagedåse. Dejen i fryseren kan nok holde sig i hvert fald 2 måneder.

    Skal der ikke hjortetaksalt i?

    Min opskrift på jødekager bliver lavet uden hjortetaksalt. Du kan sagtens tilsætte cirka ½ tsk. hjortetaksalt, hvis du ønsker det. Det er en type hævemiddel, der er med til at gøre småkagerne sprøde.

    Hvad hedder jødekager i dag?

    De hedder stadig jødekager, ligesom de har gjort siden 1700-tallet, hvor man første gang hørte om kanelsmåkagen.

    Hvorfor kalder man det jødekager?

    Det er et rigtig godt spørgsmål. Det hedder det fordi, at de små kager blev bagt i de jødiske bagerier i 1700-tallet.

    Hvad er den mest populære julekage?

    Hvert år til jul er der gang i bageriet i de danske hjem. Det er særligt vaniljekranse, pebernødder, klejner og jødekager der er de bedste julesmåkager.

    Collage med dej til julesmåkager
    Collage hvor jødekagerne udstikkes
    Ubagte jødekager på bageplade
    Jødekager med kanelsukker og mandler der er stablet
    Jødekager med kanelsukker og mandler  og uden hjortetaksalt
    Jødekager uden hjortetaksalt er nemme julesmåkager
    Jødekager uden hjortetaksalt er nemme julesmåkager
    Følg mig på Instagram
    « Brunkager
    Pebernødder »

    Læserinteraktioner

    Kommentarer

    1. Anne

      december 02, 2014 at 9:50 pm

      Det som faktisk er litt interessant er at i Norge er der to forskjellige typer jødekaker. Det er de som ligner på disse du har postet, og så er det andre, som er større og mere "fluffy". Den inkluderer således hjortetakssalt, og kærnemælk.

      Jeg laget begge variantene i 2010, men har kun fortsatt og lage den andre til jul etter det. (og blogget om den i 2011) http://norwegianne.net/2011/12/10/jewish-cakes/

      Svar
      • Louise Dam

        december 09, 2014 at 11:41 pm

        Ej, hvor sjovt! De luftige varianter har jeg aldrig hørt om. De ser så fine ud.

        Svar

    Skriv et svar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Vurdering af opskriften




    Primær Sidebar

    Louise

    Jeg hedder Louise, jeg er 35 år og bor i København sammen med min kæreste Martin og min datter Amalie. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave lækre opskrifter til jer. Her på min blog finder du nemme og lækre retter, ofte med billeder af fremgangsmåden. Her kan alle være med! Jeg håber du finder en opskrift du kan bruge i blandt de over 800 opskrifter på siden.

    Mere om mig →

    NYE OPSKRIFTER

    • Cookies i airfryer
    • Øllebrødsboller
    • Rosenkål i airfryer
    • Pistacieis
    • Øllebrød
    • Saltmandler i airfryer

    POPULÆRE OPSKRIFTER

    • Gulerodskage med ostecreme
    • Syltede rødløg
    • Bananpandekager
    • Indisk dahl
    • Pastasalat med cremet karrydressing og grøntsager
    • Bagekartofler

    Tilmelding til mit nyhedsbrev

    Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig mails når jeg udgiver en ny opskrift. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.

    Footer

    Copyright

    Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

    For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

    Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.

    Footer

    ↑ Til toppen


    Om

    Råvareindeks

    Kontakt

    Privatlivspolitik


    Copyright © 2021 - Louises Madblog - CVR 35614788

    X
    Køb en airfryer fra Cosori med 15 % rabat med koden Dam15
    Køb airfryer her