Louises Madblog

  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
menu icon
go to homepage
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
search icon
Homepage link
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
×
Forside » Opskrifter » Julesmåkager

Jødekager

Udgivet: 3. dec 2021 · Opdateret: 8. dec 2022

Jødekager er nogle virkelig skønne og nemme julesmåkager, der bliver drysset med kanelsukker. Min opskrift på jødekager uden hjortetaksalt er meget simple at lave, så både børn og voksne kan være med.

Jødekager med kanelsukker og mandler

Nemme klassiske julesmåkager

Julen betyder for mig hygge og samvær med familien. Én af de ting jeg synes er rigtig hyggelig er selvfølgelig at bage julesmåkager. Jødekager er en helt simpel julesmåkage, som er drysset med kanelsukker og eventuelt lidt hakkede mandler. Jødekager kan enten laves med eller uden hjortetaksalt.

Det er sådan en kage, hvor du rullet dejen ud på en stor flade, og så stikker du alle småkagerne ud. Det tager lidt tid, men så kan børnene være med til den del.

Prøv også disse opskrifter:
Pebernødder | Brunkager | Småkager med chokolade og nødder

Opskrift på jødekager

De er gode at lave sammen med børn, da det er julesmåkager der skal udstikkes. I kan sagtens bruge forskellige udstikkere som f.eks. juletræer, hjerter og stjerner. Så er det lidt sjovere for de små børn at være med til.

Herunder får du min opskrift på de lækre jødekager og meget nemme julesmåkager, velbekomme.

piskeris Grullo

Jødekager

4.30 fra 10 stemmer
Justér antalJustér antal: 50 stk.
Holdbarhed: 1 måned
Fryseegnet: Ja
Forb. tid 15 minutter min
30 minutter min
Samlet tid 45 minutter min
- undgå din skærm går ud

Ingredienser

  • 150 g smør
  • 250 g (reklamelink)hvedemel
  • 100 g sukker
  • 1 æg

Topping

  • 1 æg
  • 50 g hakkede mandler
  • 3 spsk sukker
  • 2 tsk (reklamelink)kanel

Sådan gør du
 

  • Smuldr smørret i melet, og kom sukkeret i. Tilsæt herefter ægget, og ælt dejen sammen.
  • Stil dejen tildækket i køleskabet i en halv times tid.
  • Rul dejen ud til en tynd plade på cirka 2-3 mm tykkelse. Udstik dejen i små runde kager på 5-6 cm i diameter. Brug enten et lille glas eller nogle udstikkerforme. Du kan også forme dejen som en eller 2 ruller og så skære dejen ud i tynde småkager.
  • Overfør kagerne til en bageplade med bagepapir.
  • Pensl kagerne med sammenpisket æg.
  • Bland hakkede mandler, sukker og kanel, og drys det over kagerne.
  • Bag kagerne ved 200 grader i cirka 6-8 minutter.
  • Opbevar jødekagerne i en kagedåse eller i en bøtte med bagpapir i bunden så de holder sig sprøde.

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 stk. | Kalorier: 59 kcal | Kulhydrater: 7 g | Protein: 1 g | Fedt: 3 g
Gem på Pinterest Gem som favorit Gå til favoritter Udskriv
Opskrift af Louise Dam
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

Tips til opskriften

  • Jeg elsker alt med jul, og jeg ved også, at der er rigtig mange, der går i køkkenet og laver mad og bager i december måned. Du kan finde mine opskrifter til juleaften, opskrifter til julefrokost, opskrifter på julesmåkager og opskrifter på konfekt lige her.
  • Betegnelsen jødekager opstod i 1700-tallet fordi denne type kage faktisk blev solgt af jødiske bagerier. Og så har navnet bare holdt ved lige siden.
  • Det kan være en god ide ikke at ælte småkagedejen alt for meget sammen. Det er ofte sådan med sådan nogle deje, at de bare lige skal samles kort.
  • Prøv også de her opskrifter på nemme julesmåkager: vaniljekranse, pebernødder, finskbrød, klejner og brunkager.

💭 Spørgsmål og svar til opskriften

Kan dejen til jødekager fryses?

Ja, når du har lavet dejen kan du forme den som en eller to ruller. Frys så dejen ned. Når du tager den op af fryseren, kan du skære dejen i skiver og bage.

Hvor længe kan de holde?

Når småkagerne er bagt, vil jeg mene, at de kan holde 1 måneds tid i en kagedåse. Dejen i fryseren kan nok holde sig i hvert fald 2 måneder.

Skal der ikke hjortetaksalt i?

Min opskrift på jødekager bliver lavet uden hjortetaksalt. Du kan sagtens tilsætte cirka ½ tsk. hjortetaksalt, hvis du ønsker det. Det er en type hævemiddel, der er med til at gøre småkagerne sprøde.

Hvad hedder jødekager i dag?

De hedder stadig jødekager, ligesom de har gjort siden 1700-tallet, hvor man første gang hørte om kanelsmåkagen.

Hvorfor kalder man det jødekager?

Det er et rigtig godt spørgsmål. Det hedder det fordi, at de små kager blev bagt i de jødiske bagerier i 1700-tallet.

Hvad er den mest populære julekage?

Hvert år til jul er der gang i bageriet i de danske hjem. Det er særligt vaniljekranse, pebernødder, klejner og jødekager der er de bedste julesmåkager.

Collage med dej til julesmåkager
Collage hvor jødekagerne udstikkes
Ubagte jødekager på bageplade
Jødekager med kanelsukker og mandler der er stablet
Jødekager med kanelsukker og mandler  og uden hjortetaksalt
Jødekager uden hjortetaksalt er nemme julesmåkager
Jødekager uden hjortetaksalt er nemme julesmåkager

Kommentarer

  1. Pia Rørby Frederisken skriver

    december 08, 2024 at 12:21 pm

    5 stars
    Klar mine favorit jødekager, laver dem hver jul

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 09, 2024 at 12:55 pm

      Skønt at høre :-)

      Svar
  2. Anne skriver

    december 02, 2014 at 9:50 pm

    Det som faktisk er litt interessant er at i Norge er der to forskjellige typer jødekaker. Det er de som ligner på disse du har postet, og så er det andre, som er større og mere "fluffy". Den inkluderer således hjortetakssalt, og kærnemælk.

    Jeg laget begge variantene i 2010, men har kun fortsatt og lage den andre til jul etter det. (og blogget om den i 2011) http://norwegianne.net/2011/12/10/jewish-cakes/

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 09, 2014 at 11:41 pm

      Ej, hvor sjovt! De luftige varianter har jeg aldrig hørt om. De ser så fine ud.

      Svar
4.30 from 10 votes (9 stemmer uden kommentar)

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Footer

↑ Til toppen


Opskrifter

Om Louises Madblog

Opskriftsindeks

Råvareindeks

Samarbejde, reklame, annoncering

Morgenmad

Frokost

Aftensmad

Tilbehør

Søde sager

Cookie- og privatlivspolitik

Kontakt


COPYRIGHT
Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.


Copyright © 2024 - Louises Madblog - CVR 35614788

Vurdér opskriften

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.