Louises Madblog

  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
menu icon
go to homepage
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
search icon
Homepage link
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
×
Forside » Opskrifter » Julesmåkager

Brunkager

Udgivet: 3. dec 2021 · Opdateret: 14. nov 2023

Brunkager er en klassisk julesmåkage med lækre varme krydderier som kanel, ingefær, nellike og allehånde. Få en lækker opskrift på brunkager ala Mette Blomsterberg her.

Brunkager - mette blomsterberg

Brunkager hører til juletiden i de fleste hjem. Enten i den købte version eller i den hjemmebagte version. Denne opskrift på brunkager tager udgangspunkt i den opskrift Mette Blomsterberg har lavet.

Det er super nemt at lave dejen, især fordi mandlerne og pistaciekernerne skal hele i dejen. Når dejen er lavet presses den ned i en form og så skal den bare stå at køle af til dagen efter.

Så kan du skære dejen i skiver og bage dem i ovnen og kort tid efter kan du nyde hjemmebagte brunkager.

Disse brunkager er ikke en helt traditionel brunkage. I den helt klassiske opskrift bruges der sjældent pistaciekerner, og så er en helt traditionel brunkage også rund i stedet for firkantet. Hvis du er vant til at lave de traditionelle brunkager, vil jeg gerne udfordre dig til også at prøve denne opskrift af og se om det ikke er noget for dig.

piskeris Grullo

Brunkager (ala Blomsterberg)

4.59 fra 12 stemmer
Justér antalJustér antal: 100 stk.
Holdbarhed: 1 måned
Fryseegnet: Ja
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 10 minutter min
Hviletid 8 timer t
Samlet tid 8 timer t 40 minutter min
- undgå din skærm går ud

Ingredienser

  • 250 g smør
  • 250 g brun farin
  • 125 g (reklamelink)lys sirup, (1 dl)
  • 3 tsk (reklamelink)stødt kanel
  • 2 tsk (reklamelink)stødt ingefær
  • 1 tsk stødt nellike
  • 1 tsk stødt allehånde
  • 500 g (reklamelink)hvedemel
  • 150 g hele mandler
  • 25 g (reklamelink)usaltede pistaciekerner
  • 2 tsk (reklamelink)potaske
  • 1 spsk koldt vand

Sådan gør du
 

  • I en gryde blander du smør, sirup og farin. Lad det hele smelte sammen indtil det er cirka 70 grader varmt.
  • Tag gryden af varmen.
  • Bland kanel, nelliker, ingefær, allehånde, hvedemel, mandler og pistaciekerner sammen i en skål (gerne til røremaskinen).
  • Hæld blandingen med smør, sirup og farin i skålen.
  • Rør potaske og vand sammen i en lille skål og hæld det ligeledes i skålen.
  • Ælt dejen sammen indtil den er ensartet. Brug gerne en røremaskine.
  • Fordel dejen i en bageform på cirka 18x18 cm, som er beklædt med bagepapir.
  • Pres dejen godt ud i formen, og dæk toppen med bagepapir.
  • Lad dejen stå ved stuetemperatur til næste dag.
  • Kom dejen ud på et skærebræt og skær den ud i 5-6 lange baner.
  • Hver bane skæres i så tynde skiver som muligt uden de går i stykker.
  • Bag brunkagerne på en bradepande med bagepapir ved 180 grader i cirka 9-12 minutter.
  • Afkøl kagerne på en bagerist og opbevar dem i en dåse eller et glas med tætsluttende låg.

Noter

I den oprindelige opskrift fra Mette Blomsterberg bruger hun også 60 g syltet appelsin i tern.

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 stk | Kalorier: 59 kcal | Kulhydrater: 7 g | Protein: 1 g | Fedt: 3 g
Gem på Pinterest Gem som favorit Gå til favoritter Udskriv
Opskrift af Louise Dam
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

Prøv også disse opskrifter: Finskbrød | Lakridskranse | Pebernødder

💭 Spørgsmål og svar til opskriften

Hvad er potaske?

Potaske er en type hævemiddel der bruges til småkager for at gøre dem ekstra sprøde. Det kan købes i de fleste dagligvarebutikker op til jul til næsten ingen penge.

Skal mandlerne smuttes?

Du behøver ikke, at smutte dine mandler. Men hvis din kniv f.eks. er lidt sløv kan det hjælpe til at det er nemmere at skære kagerne ud, hvis du har smuttet mandlerne. Det kan også være du bedre kan lide dem uden skallen på, og så smutter du dem selvfølgelig bare. Du kan evt. se her hvordan man smutter mandler.

Runde eller firkantede brunkager?

Ofte er brunkager runde, men i denne opskrift bliver de i stedet firkantede. Hvis du hellere vil have dine julesmåkager runde kan du dele dejen 5 eller 6 og rulle den til pølser, som du pakker ind i bagepapir. Lad dem ligge til dagen efter og skær dem så ud i tynde skiver.

Brunkager ()
Brunkager ()
Brunkager ()
Brunkager ()
Brunkager ()
Brunkager ()
Brunkager ()
Brunkager ()

Kommentarer

  1. Sanne Meldgaard Nielsen skriver

    november 29, 2024 at 5:30 pm

    Hejsa...
    kan dejen fryses?

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 09, 2024 at 2:29 pm

      Ja, det kan den godt.

      Svar
  2. Tina skriver

    november 17, 2024 at 5:41 pm

    Når der står farin, er det så alm. sukker, eller brun farin?

    Svar
    • Louise Dam skriver

      november 18, 2024 at 10:53 am

      Det er brun farin, jeg har rettet det i opskriften nu.

      Svar
  3. Morten Dahl skriver

    november 13, 2023 at 1:24 pm

    Vil bare lige sige :-) Prøvede den her opskrift sidste jul og har lige siden klædet mig til at det blev jul igen

    Svar
    • Louise Dam skriver

      november 13, 2023 at 4:15 pm

      Hvor skønt! :-)

      Svar
  4. Marie skriver

    december 22, 2016 at 12:16 pm

    Jeg havde ikke noget potaske, så jeg erstattede lige over med natron, og kagerne blev fantastiske og også virkelig sprøde. Lækker opskrift og blog generelt :-)

    Svar
  5. Ruth skriver

    december 01, 2016 at 12:28 pm

    Mine brunkager flød hel ud på pladen!!!!!
    Hvad har jeg gjort forkert?
    Har gået slavisk efter opskriften.

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 30, 2016 at 3:33 am

      Der er svært at sige præcist hvor det er gået galt.

      Svar
    • Anja skriver

      december 08, 2019 at 1:27 pm

      Mine blev perfekte 👩🏼‍🍳 Du må mangle mel !!?

      Svar
  6. Kis Eck Sørensen skriver

    december 20, 2014 at 1:22 am

    Forresten- et lille tip: brunkagerne kan være svære at skære, da mandlerne "smutter". Prøv at afskalle dem - så går det meget nemmere :)

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 25, 2014 at 11:13 am

      Mange tak, det vil jeg prøve næste gang. Der er faktisk en til der har tippet om det :-)

      Svar
    • Anja skriver

      december 08, 2019 at 1:31 pm

      Mine smuttede overhovedet ikke uden afskalning 🤷🏼‍♀️ de blev super lækre. Jeg skar kagerne med en skarp kokkekniv. I 3 mm. Intet problem what so ever

      Svar
  7. Kis Eck Sørensen skriver

    december 20, 2014 at 1:19 am

    Fint at du lægger Blomsterbergs opskrift ud, men vil du ikke i selve opskriften gøre opmærksom på, at pommeransen er fravalgt?? Her i juletravlheden lavede jeg indkøbseddel efter din opskrift- og så først her klokken 23, at den originale opskrift er MED pommeransskal- det havde jeg så bare ikke- og havde blandet det meste! Jeg kan rigtig godt lide appelsinsmagen, men så prøver vi dem uden denne gang !

    Mvh. Kis

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 25, 2014 at 11:13 am

      Hej Kis
      Håber brunkagerne alligevel smagte godt selvom der ikke kom pomeransskal i :-)

      Svar
  8. Hanne Feiling skriver

    november 26, 2014 at 10:10 am

    Hvor meget hvedemel skal der bruges?

    Svar
    • Louise Dam skriver

      november 26, 2014 at 1:58 pm

      Hov, det er smuttet i farten. Der skal bruges 500 g :-)

      Svar
4.59 from 12 votes (12 stemmer uden kommentar)

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Footer

↑ Til toppen


Opskrifter

Om Louises Madblog

Opskriftsindeks

Råvareindeks

Samarbejde, reklame, annoncering

Morgenmad

Frokost

Aftensmad

Tilbehør

Søde sager

Cookie- og privatlivspolitik

Kontakt


COPYRIGHT
Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.


Copyright © 2024 - Louises Madblog - CVR 35614788

Vurdér opskriften

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.