Brunkager er en klassisk julesmåkage med lækre varme krydderier som kanel, ingefær, nellike og allehånde. Få en lækker opskrift på brunkager ala Mette Blomsterberg her.

Brunkager med pistaciekerner og mandler

Brunkager hører til juletiden i de fleste hjem. Enten i den købte version eller i den hjemmebagte version. Denne opskrift på brunkager tager udgangspunkt i den opskrift Mette Blomsterberg har lavet.

Det er super nemt at lave dejen, især fordi mandlerne og pistaciekernerne skal hele i dejen. Når dejen er lavet presses den ned i en form og så skal den bare stå at køle af til dagen efter.

Så kan du skære dejen i skiver og bage dem i ovnen og kort tid efter kan du nyde hjemmebagte brunkager.

Prøv også disse opskrifter:
Finskbrød | Lakridskranse | Pebernødder

Disse brunkager er ikke en helt traditionel brunkage. I den helt klassiske opskrift bruges der sjældent pistaciekerner, og så er en helt traditionel brunkage også rund i stedet for firkantet. Hvis du er vant til at lave de traditionelle brunkager, vil jeg gerne udfordre dig til også at prøve denne opskrift af og se om det ikke er noget for dig.

ikon piskeris Chestnut

Brunkager (ala Blomsterberg)

100 stk.
Holdbarhed: 1 måned
Fryseegnet: Ja
Forb. tid 30 min
Tilb. tid 10 min
Hviletid 8 t
Samlet tid 8 t 40 min

Ingredienser

  • 250 g smør
  • 250 g farin
  • 125 g lys sirup (1 dl)
  • 3 tsk stødt kanel
  • 2 tsk stødt ingefær
  • 1 tsk stødt nellike
  • 1 tsk stødt allehånde
  • 500 g hvedemel
  • 150 g hele mandler
  • 25 g usaltede pistaciekerner
  • 2 tsk potaske
  • 1 spsk koldt vand

Sådan gør du
 

  • I en gryde blander du smør, sirup og farin. Lad det hele smelte sammen indtil det er cirka 70 grader varmt.
  • Tag gryden af varmen.
  • Bland kanel, nelliker, ingefær, allehånde, hvedemel, mandler og pistaciekerner sammen i en skål (gerne til røremaskinen).
  • Hæld blandingen med smør, sirup og farin i skålen.
  • Rør potaske og vand sammen i en lille skål og hæld det ligeledes i skålen.
  • Ælt dejen sammen indtil den er ensartet. Brug gerne en røremaskine.
  • Fordel dejen i en bageform på cirka 18x18 cm, som er beklædt med bagepapir.
  • Pres dejen godt ud i formen, og dæk toppen med bagepapir.
  • Lad dejen stå ved stuetemperatur til næste dag.
  • Kom dejen ud på et skærebræt og skær den ud i 5-6 lange baner.
  • Hver bane skæres i så tynde skiver som muligt uden de går i stykker.
  • Bag brunkagerne på en bradepande med bagepapir ved 180 grader i cirka 9-12 minutter.
  • Afkøl kagerne på en bagerist og opbevar dem i en dåse eller et glas med tætsluttende låg.

Dine egne noter

Noter

I den oprindelige opskrift fra Mette Blomsterberg bruger hun også 60 g syltet appelsin i tern.

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 stk | Kalorier: 59 kcal | Kulhydrater: 7 g | Protein: 1 g | Fedt: 3 g
Bedøm denne opskrift:
5 fra 5 stemmer
Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplan Udskriv
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

💭 Spørgsmål og svar til opskriften

Hvad er potaske?

Potaske er en type hævemiddel der bruges til småkager for at gøre dem ekstra sprøde. Det kan købes i de fleste dagligvarebutikker op til jul til næsten ingen penge.

Skal mandlerne smuttes?

Du behøver ikke, at smutte dine mandler. Men hvis din kniv f.eks. er lidt sløv kan det hjælpe til at det er nemmere at skære kagerne ud, hvis du har smuttet mandlerne. Det kan også være du bedre kan lide dem uden skallen på, og så smutter du dem selvfølgelig bare. Du kan evt. se her hvordan man smutter mandler.

Runde eller firkantede brunkager?

Ofte er brunkager runde, men i denne opskrift bliver de i stedet firkantede. Hvis du hellere vil have dine julesmåkager runde kan du dele dejen 5 eller 6 og rulle den til pølser, som du pakker ind i bagepapir. Lad dem ligge til dagen efter og skær dem så ud i tynde skiver.

Smør, brun farin og sirup
Mel og krydderier i en skål
mandler og pistaciekerner tilsættes i skålen
Brunkager dej i en form
Brunkager dejen skæres ud
Hjemmelavede brunkager mette blomsterberg
brunkager mette blomsterberg
Brunkager Mette Blomsterberg
Brunkager mette blomsterberg
Følg mig på Instagram

Læserinteraktioner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Vurdering af opskriften