Brunkager er en klassisk julesmåkage med lækre varme krydderier som kanel, ingefær, nellike og allehånde. Få en lækker opskrift på brunkager ala Mette Blomsterberg her.
Brunkager hører til juletiden i de fleste hjem. Enten i den købte version eller i den hjemmebagte version. Denne opskrift på brunkager tager udgangspunkt i den opskrift Mette Blomsterberg har lavet.
Det er super nemt at lave dejen, især fordi mandlerne og pistaciekernerne skal hele i dejen. Når dejen er lavet presses den ned i en form og så skal den bare stå at køle af til dagen efter.
Så kan du skære dejen i skiver og bage dem i ovnen og kort tid efter kan du nyde hjemmebagte brunkager.
Disse brunkager er ikke en helt traditionel brunkage. I den helt klassiske opskrift bruges der sjældent pistaciekerner, og så er en helt traditionel brunkage også rund i stedet for firkantet. Hvis du er vant til at lave de traditionelle brunkager, vil jeg gerne udfordre dig til også at prøve denne opskrift af og se om det ikke er noget for dig.
Brunkager (ala Blomsterberg)
Ingredienser
- 250 g smør
- 250 g farin
- 125 g (reklamelink)lys sirup, (1 dl)
- 3 tsk (reklamelink)stødt kanel
- 2 tsk (reklamelink)stødt ingefær
- 1 tsk stødt nellike
- 1 tsk stødt allehånde
- 500 g (reklamelink)hvedemel
- 150 g hele mandler
- 25 g (reklamelink)usaltede pistaciekerner
- 2 tsk potaske
- 1 spsk koldt vand
Sådan gør du
- I en gryde blander du smør, sirup og farin. Lad det hele smelte sammen indtil det er cirka 70 grader varmt.
- Tag gryden af varmen.
- Bland kanel, nelliker, ingefær, allehånde, hvedemel, mandler og pistaciekerner sammen i en skål (gerne til røremaskinen).
- Hæld blandingen med smør, sirup og farin i skålen.
- Rør potaske og vand sammen i en lille skål og hæld det ligeledes i skålen.
- Ælt dejen sammen indtil den er ensartet. Brug gerne en røremaskine.
- Fordel dejen i en bageform på cirka 18x18 cm, som er beklædt med bagepapir.
- Pres dejen godt ud i formen, og dæk toppen med bagepapir.
- Lad dejen stå ved stuetemperatur til næste dag.
- Kom dejen ud på et skærebræt og skær den ud i 5-6 lange baner.
- Hver bane skæres i så tynde skiver som muligt uden de går i stykker.
- Bag brunkagerne på en bradepande med bagepapir ved 180 grader i cirka 9-12 minutter.
- Afkøl kagerne på en bagerist og opbevar dem i en dåse eller et glas med tætsluttende låg.
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Prøv også disse opskrifter: Finskbrød | Lakridskranse | Pebernødder
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Potaske er en type hævemiddel der bruges til småkager for at gøre dem ekstra sprøde. Det kan købes i de fleste dagligvarebutikker op til jul til næsten ingen penge.
Du behøver ikke, at smutte dine mandler. Men hvis din kniv f.eks. er lidt sløv kan det hjælpe til at det er nemmere at skære kagerne ud, hvis du har smuttet mandlerne. Det kan også være du bedre kan lide dem uden skallen på, og så smutter du dem selvfølgelig bare. Du kan evt. se her hvordan man smutter mandler.
Ofte er brunkager runde, men i denne opskrift bliver de i stedet firkantede. Hvis du hellere vil have dine julesmåkager runde kan du dele dejen 5 eller 6 og rulle den til pølser, som du pakker ind i bagepapir. Lad dem ligge til dagen efter og skær dem så ud i tynde skiver.
Morten Dahl skriver
Vil bare lige sige :-) Prøvede den her opskrift sidste jul og har lige siden klædet mig til at det blev jul igen
Louise Dam skriver
Hvor skønt! :-)
Marie skriver
Jeg havde ikke noget potaske, så jeg erstattede lige over med natron, og kagerne blev fantastiske og også virkelig sprøde. Lækker opskrift og blog generelt :-)
Ruth skriver
Mine brunkager flød hel ud på pladen!!!!!
Hvad har jeg gjort forkert?
Har gået slavisk efter opskriften.
Louise Dam skriver
Der er svært at sige præcist hvor det er gået galt.
Anja skriver
Mine blev perfekte 👩🏼🍳 Du må mangle mel !!?
Kis Eck Sørensen skriver
Forresten- et lille tip: brunkagerne kan være svære at skære, da mandlerne "smutter". Prøv at afskalle dem - så går det meget nemmere :)
Louise Dam skriver
Mange tak, det vil jeg prøve næste gang. Der er faktisk en til der har tippet om det :-)
Anja skriver
Mine smuttede overhovedet ikke uden afskalning 🤷🏼♀️ de blev super lækre. Jeg skar kagerne med en skarp kokkekniv. I 3 mm. Intet problem what so ever
Kis Eck Sørensen skriver
Fint at du lægger Blomsterbergs opskrift ud, men vil du ikke i selve opskriften gøre opmærksom på, at pommeransen er fravalgt?? Her i juletravlheden lavede jeg indkøbseddel efter din opskrift- og så først her klokken 23, at den originale opskrift er MED pommeransskal- det havde jeg så bare ikke- og havde blandet det meste! Jeg kan rigtig godt lide appelsinsmagen, men så prøver vi dem uden denne gang !
Mvh. Kis
Louise Dam skriver
Hej Kis
Håber brunkagerne alligevel smagte godt selvom der ikke kom pomeransskal i :-)
Hanne Feiling skriver
Hvor meget hvedemel skal der bruges?
Louise Dam skriver
Hov, det er smuttet i farten. Der skal bruges 500 g :-)