• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Louises Madblog
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
menu icon
go to homepage
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • OPSKRIFTER
    • REJSER
    • SAMARBEJDE
    • OM
    • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Forside » Opskrifter » Højtider og særlige lejligheder » Jul » Julesmåkager

    Brunkager

    Udgivet: dec 3, 2021 · Opdateret: dec 3, 2021 af Louise Dam

    Gå til opskrift Udskriv

    Brunkager er en klassisk julesmåkage med lækre varme krydderier som kanel, ingefær, nellike og allehånde. Få en lækker opskrift på brunkager ala Mette Blomsterberg her.

    Brunkager med pistaciekerner og mandler

    Brunkager hører til juletiden i de fleste hjem. Enten i den købte version eller i den hjemmebagte version. Denne opskrift på brunkager tager udgangspunkt i den opskrift Mette Blomsterberg har lavet.

    Det er super nemt at lave dejen, især fordi mandlerne og pistaciekernerne skal hele i dejen. Når dejen er lavet presses den ned i en form og så skal den bare stå at køle af til dagen efter.

    Så kan du skære dejen i skiver og bage dem i ovnen og kort tid efter kan du nyde hjemmebagte brunkager.

    Prøv også disse opskrifter:
    Finskbrød | Lakridskranse | Pebernødder

    Disse brunkager er ikke en helt traditionel brunkage. I den helt klassiske opskrift bruges der sjældent pistaciekerner, og så er en helt traditionel brunkage også rund i stedet for firkantet. Hvis du er vant til at lave de traditionelle brunkager, vil jeg gerne udfordre dig til også at prøve denne opskrift af og se om det ikke er noget for dig.

    ikon piskeris Chestnut

    Brunkager (ala Blomsterberg)

    100 stk.
    Holdbarhed: 1 måned
    Fryseegnet: Ja
    Forb. tid 30 min
    Tilb. tid 10 min
    Hviletid 8 t
    Samlet tid 8 t 40 min
    - undgå din skærm går ud

    Ingredienser

    • 250 g smør
    • 250 g farin
    • 125 g lys sirup (1 dl)
    • 3 tsk stødt kanel
    • 2 tsk stødt ingefær
    • 1 tsk stødt nellike
    • 1 tsk stødt allehånde
    • 500 g hvedemel
    • 150 g hele mandler
    • 25 g usaltede pistaciekerner
    • 2 tsk potaske
    • 1 spsk koldt vand

    Sådan gør du
     

    • I en gryde blander du smør, sirup og farin. Lad det hele smelte sammen indtil det er cirka 70 grader varmt.
    • Tag gryden af varmen.
    • Bland kanel, nelliker, ingefær, allehånde, hvedemel, mandler og pistaciekerner sammen i en skål (gerne til røremaskinen).
    • Hæld blandingen med smør, sirup og farin i skålen.
    • Rør potaske og vand sammen i en lille skål og hæld det ligeledes i skålen.
    • Ælt dejen sammen indtil den er ensartet. Brug gerne en røremaskine.
    • Fordel dejen i en bageform på cirka 18x18 cm, som er beklædt med bagepapir.
    • Pres dejen godt ud i formen, og dæk toppen med bagepapir.
    • Lad dejen stå ved stuetemperatur til næste dag.
    • Kom dejen ud på et skærebræt og skær den ud i 5-6 lange baner.
    • Hver bane skæres i så tynde skiver som muligt uden de går i stykker.
    • Bag brunkagerne på en bradepande med bagepapir ved 180 grader i cirka 9-12 minutter.
    • Afkøl kagerne på en bagerist og opbevar dem i en dåse eller et glas med tætsluttende låg.

    Dine egne noter

    Klik her for at tilføje dine egne noter

    Noter

    I den oprindelige opskrift fra Mette Blomsterberg bruger hun også 60 g syltet appelsin i tern.

    Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

    Servering: 1 stk | Kalorier: 59 kcal | Kulhydrater: 7 g | Protein: 1 g | Fedt: 3 g
    Bedøm denne opskrift:
    4.6 fra 11 stemmer
    Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplan Gå til favoritter Udskriv
    Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

    💭 Spørgsmål og svar til opskriften

    Hvad er potaske?

    Potaske er en type hævemiddel der bruges til småkager for at gøre dem ekstra sprøde. Det kan købes i de fleste dagligvarebutikker op til jul til næsten ingen penge.

    Skal mandlerne smuttes?

    Du behøver ikke, at smutte dine mandler. Men hvis din kniv f.eks. er lidt sløv kan det hjælpe til at det er nemmere at skære kagerne ud, hvis du har smuttet mandlerne. Det kan også være du bedre kan lide dem uden skallen på, og så smutter du dem selvfølgelig bare. Du kan evt. se her hvordan man smutter mandler.

    Runde eller firkantede brunkager?

    Ofte er brunkager runde, men i denne opskrift bliver de i stedet firkantede. Hvis du hellere vil have dine julesmåkager runde kan du dele dejen 5 eller 6 og rulle den til pølser, som du pakker ind i bagepapir. Lad dem ligge til dagen efter og skær dem så ud i tynde skiver.

    Smør, brun farin og sirup
    Mel og krydderier i en skål
    mandler og pistaciekerner tilsættes i skålen
    Brunkager dej i en form
    Brunkager dejen skæres ud
    Hjemmelavede brunkager mette blomsterberg
    brunkager mette blomsterberg
    Brunkager Mette Blomsterberg
    Brunkager mette blomsterberg
    Følg mig på Instagram
    « Lune Churros (spanskrør) med chokoladesauce
    Jødekager »

    Læserinteraktioner

    Kommentarer

    1. Marie

      december 22, 2016 at 12:16 pm

      Jeg havde ikke noget potaske, så jeg erstattede lige over med natron, og kagerne blev fantastiske og også virkelig sprøde. Lækker opskrift og blog generelt :-)

      Svar
    2. Ruth

      december 01, 2016 at 12:28 pm

      Mine brunkager flød hel ud på pladen!!!!!
      Hvad har jeg gjort forkert?
      Har gået slavisk efter opskriften.

      Svar
      • Louise Dam

        december 30, 2016 at 3:33 am

        Der er svært at sige præcist hvor det er gået galt.

        Svar
      • Anja

        december 08, 2019 at 1:27 pm

        Mine blev perfekte 👩🏼‍🍳 Du må mangle mel !!?

        Svar
    3. Kis Eck Sørensen

      december 20, 2014 at 1:22 am

      Forresten- et lille tip: brunkagerne kan være svære at skære, da mandlerne "smutter". Prøv at afskalle dem - så går det meget nemmere :)

      Svar
      • Louise Dam

        december 25, 2014 at 11:13 am

        Mange tak, det vil jeg prøve næste gang. Der er faktisk en til der har tippet om det :-)

        Svar
      • Anja

        december 08, 2019 at 1:31 pm

        Mine smuttede overhovedet ikke uden afskalning 🤷🏼‍♀️ de blev super lækre. Jeg skar kagerne med en skarp kokkekniv. I 3 mm. Intet problem what so ever

        Svar
    4. Kis Eck Sørensen

      december 20, 2014 at 1:19 am

      Fint at du lægger Blomsterbergs opskrift ud, men vil du ikke i selve opskriften gøre opmærksom på, at pommeransen er fravalgt?? Her i juletravlheden lavede jeg indkøbseddel efter din opskrift- og så først her klokken 23, at den originale opskrift er MED pommeransskal- det havde jeg så bare ikke- og havde blandet det meste! Jeg kan rigtig godt lide appelsinsmagen, men så prøver vi dem uden denne gang !

      Mvh. Kis

      Svar
      • Louise Dam

        december 25, 2014 at 11:13 am

        Hej Kis
        Håber brunkagerne alligevel smagte godt selvom der ikke kom pomeransskal i :-)

        Svar
    5. Hanne Feiling

      november 26, 2014 at 10:10 am

      Hvor meget hvedemel skal der bruges?

      Svar
      • Louise Dam

        november 26, 2014 at 1:58 pm

        Hov, det er smuttet i farten. Der skal bruges 500 g :-)

        Svar

    Skriv et svar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Vurdering af opskriften




    Primær Sidebar

    Louise

    Jeg hedder Louise, jeg er 35 år og bor i København sammen med min kæreste Martin og min datter Amalie. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave lækre opskrifter til jer. Her på min blog finder du nemme og lækre retter, ofte med billeder af fremgangsmåden. Her kan alle være med! Jeg håber du finder en opskrift du kan bruge i blandt de over 800 opskrifter på siden.

    Mere om mig →

    NYE OPSKRIFTER

    • Vegetarisk hoensesalat
      Vegetarisk hønsesalat
    • Paaske islagkage
      Påske islagkage
    • Oreo is
      Oreo is
    • Cashew chicken
      Cashew chicken
    • Sproede foraarsruller i airfryer
      Forårsruller i airfryer
    • Kylling i groen karry
      Kylling i grøn karry

    POPULÆRE OPSKRIFTER

    • Gulerodskage med floedeosteglasur
      Gulerodskage med ostecreme
    • Syltede rødløg
      Syltede rødløg
    • Bananpandekager
      Bananpandekager
    • Dahl opskrift
      Indisk dahl
    • Pastasalat med cremet karrydressing og groentsager
      Pastasalat med cremet karrydressing og grøntsager
    • Bagekartofler opskrift
      Bagekartofler

    Tilmelding til mit nyhedsbrev

    Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig mails når jeg udgiver en ny opskrift. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.

    Footer

    Copyright

    Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

    For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

    Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.

    Footer

    ↑ Til toppen


    Om

    Råvareindeks

    Kontakt

    Privatlivspolitik


    Copyright © 2021 - Louises Madblog - CVR 35614788

    X
    Køb en airfryer fra Cosori med 15 % rabat med koden Dam15
    Køb airfryer her