Louises Madblog

  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
menu icon
go to homepage
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
search icon
Homepage link
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
×
Forside » Opskrifter » Jul

Pebernødder

Udgivet: 6. dec 2021 · Opdateret: 31. jan 2024

Pebernødder er en af de helt klassiske julesmåkager. Mange køber deres pebernødder i supermarkedet, men jeg lover dig, at hvis du prøver at lave hjemmebagte pebernødder efter denne opskrift fortryder du det ikke!

Pebernødder (Lagkagehuset)

Pebernødder opskrift

Pebernødderne hører sig til i julen, og det er vist de færreste der ikke får spist nogle stykker i løbet af december måned. Disse hjemmebagte pebernødder tåler dog INGEN sammenligning med dem man køber. Det her er bare en helt anden liga! Så prøv endelig denne super lækre opskrift på pebernødder fra Lagkagehuset.

Opskriften på disse pebernødder er nok den mest populære opskrift i Danmark, og har været det en del år nu. Opskriften på dem kommer oprindeligt fra Ole Kristoffersen fra Lagkagehuset. Så hvis du er vild med Lagkagehusets pebernødder, så kan du faktisk nu selv bage dem derhjemme. Du kan også prøve pebernødder - den nemme slags. Eller min opskrift på klassiske peberkager, som du kan pynte.

piskeris Grullo

Pebernødder

4.23 fra 93 stemmer
Justér antalJustér antal: 125 stk.
Holdbarhed: 3 uger
Fryseegnet: Ja
Forb. tid 45 minutter min
Tilb. tid 15 minutter min
Samlet tid 1 time t
- undgå din skærm går ud

Ingredienser

  • 125 g blødt smør, stuetemperatur
  • 125 g sukker
  • ½ dl piskefløde
  • ½ tsk (reklamelink)stødt ingefær
  • ½ tsk (reklamelink)stødt kanel
  • ½ tsk hvid peber
  • ½ tsk (reklamelink)stødt kardemomme
  • ½ tsk natron
  • ½ tsk (reklamelink)bagepulver
  • 250 g (reklamelink)hvedemel

Sådan gør du
 

  • Med en elpisker pisker du smør og sukker sammen i en skål.
  • Tilsæt piskefløden og pisk yderligere.
  • I en anden skål blander du hvedemel med alle resten af ingredienserne (alle krydderierne).
  • Sigt mel/krydderiblandingen i skålen med smørblandingen.
  • Med hænderne ælter du dejen godt igennem, så det bliver en sammenhængende dej.
  • Del dejen i cirka 6 stykker, som trilles til lange pølser med cirka samme tykkelse som en lillefinger.
  • Skær pølserne ud i cirka 1 cm i størrelsen og tril til kugler.
    (kan undlades at trilles til kugler, hvis udseendet ikke betyder det store)
  • Fordel pebernødderne på to bageplader med bagepapir.
  • Bag pebernødderne i ovnen ved 200 grader alm. ovn i cirka 7-8 minutter. Husk at holde øje undervejs - de må ikke få for meget farve. Jeg bager én plade af gangen.
  • Lad pebernødderne afkøle på en rist og opbevar dem i en tætlukket kagedåse.

Video

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 stk. | Kalorier: 20 kcal | Kulhydrater: 3 g | Protein: 1 g | Fedt: 1 g
Gem på Pinterest Gem som favorit Gå til favoritter Udskriv
Opskrift af Louise Dam
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

Hjemmebagte pebernødder

Pebernødderne får efter min mening en perfekt krydret smag og er utrolig vanedannende. Det er super nemt og tager ingen tid at røre dejen til kagerne sammen.

Til gengæld er det at skære pebernødderne ud og trille dem til kugle lidt af et tålmodighedsarbejde. Hvis man har børn der kan hjælpe med denne del er jeg sikker på, at de vil synes det er en fest at være med til.

Prøv også disse opskrifter:
Chokoladetrøfler med karamel | Jødekager | Vaniljekranse

Pebernødder oprindelse

Pebernødder har været en juletradition i Danmark i mange mange år. Jeg har læst, at man mener at peberkager kan spores helt tilbage til 1400-tallet og at begrebet pebernødder opstod omkring 1700-tallet.

Dengang bagte man pebernødder uden hævemiddel, hvorfor de små kager blev ret hårde og derfor mindede en del om nødder - heraf navnet.

Tip til nemme pebernødder

Hvis der er én ting, der er tidskrævende, når man laver hjemmebagte pebernødder, så er det, når de skal skæres ud og trilles. I denne her opskrift får du cirka 125 pebernødder, så det er en del, der skal trilles.

Under selve opskriften kan du se en video, hvor jeg bruger min bagerist til at sikre mig, at pebernødderne får samme størrelse. Du kan vælge at trille dem eller ligge dem på pladen lige som de er. De bliver selvfølgelig mere runde, når de bliver trillet. Skal det dog gå ekstra stærkt, kan du godt bare bage dem uden at trille dem.

💭 Spørgsmål og svar til opskriften

Kan man bruge sort peber i stedet for hvid peber?

Hvid peber har en lidt anden smag en sort peber. Men generelt bruger man mest hvid peber fordi det er en lys kage. Du burde derfor godt kunne udskifte den hvide peber med almindeligt sort peber og få næsten samme småkage ud af det.

Kan dejen laves dagen før?

Ja, dejen kan holde sig et par dage på køl (2-3 dage). Husk der er piskefløde i, så det kommer an på holdbarheden på denne. Tag dejen ud af køleskabet 1 times tid før du skal forme dine pebernødder.

Kan dejen fryses?

Ja, du kan fryse dejen ned og have den liggende i 1-2 måneder.

Hvor længe kan de færdige pebernødder holde?

Altså de holder sjældent særlig længe herhjemme :-) Men de kan nok holde i 3-4 uger vil jeg bestemt mene.

Smør og sukker i en skål
Start med at piske smør og sukker sammen i en skål.
Smør og sukker pisket i en skål
Så skal du tilsætte fløden og piske det let sammen.
Pebernødder (Lagkagehuset)
Det skal gerne ende med at nogenlunde sådan ud.
Hvedemel og krydderier i en skål
Tag nu en anden skål frem og bland mel og de forskellige krydderier sammen.
Hvedemel og krydderier blandes sammen med smør og sukker
Hæld melblandingen sammen med den anden skål og ælt det godt sammen.
Dej til pebernødder
Når du er færdig, skulle dejen gerne se sådan ud her. Helt glat og fin.
Dej til pebernødder
Du skal nu dele dejen i 6 stykker og trille lange små pølser. Skær nu alle stykkerne i ens størrelser, så de også skal bage i samme tid. Hvis du gerne vil gøre det her ekstra nemt, kan du se mit bedste tip til at gøre det her hurtigt og enkelt lige under opskriften.
Pebernødder udrullet og klar til at blive bagt
Du kan enten vælge at trille kuglerne runde eller bare ligge dem på bagepladen, som de er. Bag dem nu i ovnen i 7-8 minutter ved 200 grader.
Pebernødder (Lagkagehuset)

Kommentarer

  1. Mette Northman Hermansen skriver

    december 08, 2024 at 1:50 pm

    5 stars
    Spicy, sprøde og lækre

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 09, 2024 at 12:55 pm

      Jeg er også vild med dem! :-)

      Svar
  2. Joseph skriver

    december 23, 2023 at 5:04 am

    5 stars
    Jeg er Amerikaner der taler dansk men bor i USA. Min familie laver denne opskrift hver jul! Syntes bare jeg ville skrive og sige at hver aar naar vi laver opskriften vi bliver noedt til at tilfoeje ekstra smoer og piskefloede. Ved ikke hvorfor.. mon Amerikanske piskefloede er ikke saa vaad som dansk piskefloede? Tak for opskriften!

    Svar
    • Louise Dam skriver

      oktober 02, 2024 at 2:21 pm

      Dejligt du synes om opskriften. Ja, det lyder da mystisk hvor der skal smør og piskefløde i. Det har jeg ikke lige noget godt bud på :-)

      Svar
  3. Jakob Werner skriver

    december 18, 2023 at 11:18 pm

    Hejsa,

    Jeg kan ikke printe opskriften ud. Udskrivningssiden lukker efter ca. 0.5 sekund.

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 20, 2023 at 10:50 am

      Hej Jakob
      Ej, hvor irriterende. Det vil jeg gerne undersøge, men oplever ikke selv fejlen. Er det fra pc? Og hvilken browser bruger du?

      Svar
  4. A skriver

    november 17, 2021 at 6:04 pm

    Hejsa,
    hvad kan man bruge istedet for hvid peber?

    Svar
    • Louise Dam skriver

      november 18, 2021 at 1:36 pm

      Du burde kunne udskifte med sort peber uden at der er en kæmpe stor forskel i smagen.

      Svar
  5. Louise skriver

    december 14, 2020 at 1:33 pm

    Hej 😊
    Kan jeg bruge creme fine i stedet for piskefløde? Det er af ren reflex jeg har hevet cremefine med hjem i stedet for rigtigt fløde - tænker først over det nu, hvor jeg skal til at bage med mine børn 🥵

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 14, 2020 at 10:12 pm

      Det tror jeg godt kan lade sig gøre. Men det er jo ikke lige noget jeg har afprøvet :-)

      Svar
  6. Ditte Simonsen skriver

    november 28, 2020 at 10:59 am

    Kan man lave dejen dagen i forvejen?

    Svar
    • Louise Dam skriver

      februar 11, 2021 at 9:57 pm

      Beklager det sene svar, som du nok ikke rigtig kan bruge nu :-) Men ja, det burde man godt kunne har jeg hørt fra andre.

      Svar
  7. Janni skriver

    november 24, 2020 at 8:11 pm

    Kan dejen fryses? 😃

    Svar
    • Louise Dam skriver

      februar 11, 2021 at 9:58 pm

      Beklager det sene svar! Det har jeg desværre ikke afprøvet. Men det kan man jo normalt med småkager, så mon ikke det også gælder pebernødder?

      Svar
  8. Duaa skriver

    november 05, 2020 at 4:54 pm

    Hej.
    Er det et must med natron?

    Svar
    • Louise Dam skriver

      november 09, 2020 at 9:52 am

      Jeg har ikke prøvet at lave dem uden. Men så skal du nok i hvert fald øge mængden af bagepulver.

      Svar
  9. Emilie skriver

    december 16, 2019 at 9:18 am

    Hej jeg syntes at min dec blev flydende hvordan kan jeg rede den😜

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 20, 2019 at 11:13 am

      Det lyder som om du er kommet til at tilsætte for meget piskefløde eller for lidt mel måske? Det er svært at redde uden at vide hvor det er gået galt med målene.

      Svar
    • Marie skriver

      november 20, 2020 at 6:55 pm

      Det er uden sammenligning de bedste pebernødder EVER! Jeg kan ellers ikke lide pebernødder, men de her smager himmelsk:)

      Svar
      • Louise Dam skriver

        februar 11, 2021 at 9:58 pm

        Skønt at høre!

        Svar
  10. Louise skriver

    december 07, 2019 at 3:34 pm

    Kan man lave udstiks småkager ud af denne opskrift mon?

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 08, 2019 at 3:30 pm

      Det har jeg ikke prøvet. Men umiddelbart tror jeg godt man kan.

      Svar
  11. Britt skriver

    december 05, 2019 at 6:21 pm

    Hej Louise. Ved du om dejen kan laves dagen før og stilles på køl? Mvh Britt

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 06, 2019 at 11:54 pm

      Når jeg googler det kan jeg se der er flere der gør det. Men det ser ud til at de opskrifter er uden bagepulver. Man plejer ikke at kunne lade kager med bagepulver stå - de skal normalt bages med det samme.

      Svar
      • Sara skriver

        oktober 06, 2020 at 11:20 am

        Jeg har gjort det tit. Har hidtil fungeret fint!

        Svar
        • Louise Dam skriver

          oktober 22, 2020 at 11:38 am

          Tak for dit svar - det er dejligt at vide :-)

          Svar
      • Lotte skriver

        december 17, 2020 at 12:46 pm

        Har læst dette på Arlas side. Og har altid selv sat dejen småkagedej på køl. Så er den nemmere at arbejde med.

        Langt de fleste småkagedeje kan gemmes rå i køleskabet eller fryseren. Opbevar dejen pakket godt ind i fx bagepapir og herefter en plastikposer egnet til madvarer. På køl kan dejen opbevares 2-3 uger i køleskabet og 2-3 måneder på frost. Skær skiver direkte af den frosne rulle eller lad dejen tø op i køleskabet.

        Svar
        • Louise Dam skriver

          december 21, 2020 at 3:08 pm

          Tak for tippet! :-)

          Svar
4.23 from 93 votes (91 stemmer uden kommentar)

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Footer

↑ Til toppen


Opskrifter

Om Louises Madblog

Opskriftsindeks

Råvareindeks

Samarbejde, reklame, annoncering

Morgenmad

Frokost

Aftensmad

Tilbehør

Søde sager

Cookie- og privatlivspolitik

Kontakt


COPYRIGHT
Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.


Copyright © 2024 - Louises Madblog - CVR 35614788

Vurdér opskriften

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.