Pebernødder har været en juletradition i Danmark i mange mange år. Jeg har læst at man mener at peberkager kan spores helt tilbage til 1400-tallet og at begrebet pebernødder opstod omkring 1700-tallet. Dengang bagte man pebernødder uden hævemiddel, hvorfor de små kager blev ret hårde og derfor mindede en del om nødder - heraf navnet. Opskriften på disse pebernødder er nok den mest populære opskrift i Danmark, og har været det en del år nu. Opskriften kommer fra Ole Kristoffersen fra Lagkagehuset. Så hvis du er vild med Lagkagehusets pebernødder, så kan du faktisk nu selv bage dem derhjemme.
Pebernødderne får efter min mening en perfekt krydret smag og er utrolig vanedannende. Det tager ikke lang tid at røre dejen til kagerne sammen, men det at skære pebernødderne ud og trille dem til kugle er lidt af et tålmodighedsarbejde :-) Hvis man har børn der kan hjælpe med denne del er jeg sikker på de vil synes det er en fest at være med til.
Pebernødder hører sig til i julen, og det er vist de færreste der ikke får spist nogle stykker i løbet af december måned. Disse hjemmebagte pebernødder tåler igen sammenligning med de købte pebernødder - det er bare en helt anden liga.
Pebernødder
Ingredienser
- 125 g blødt smør stuetemperatur
- 125 g sukker
- ½ dl piskefløde
- ½ tsk stødt ingefær
- ½ tsk stødt kanel
- ½ tsk hvid peber
- ½ tsk stødt kardemomme
- ½ tsk natron
- ½ tsk bagepulver
- 250 g hvedemel
Sådan gør du
- Med en elpisker pisker du smør og sukker sammen i en skål.
- Tilsæt piskefløden og pisk yderligere.
- I en anden skål blander du hvedemel med alle resten af ingredienserne (alle krydderierne).
- Sigt mel/krydderiblandingen i skålen med smørblandingen.
- Med hænderne ælter du dejen godt igennem, så det bliver en sammenhængende dej.
- Del dejen i cirka 6 stykker, som trilles til lange pølser med cirka samme tykkelse som en lillefinger.
- Skær pølserne ud i cirka 1 cm i størrelsen og tril til kugler. (kan undlades at trilles til kugler, hvis udseendet ikke betyder det store)
- Fordel pebernødderne på to bageplader med bagepapir.
- Bag pebernødderne i ovnen ved 200 grader alm. ovn i cirka 7-8 minutter. Husk at holde øje undervejs - de må ikke få for meget farve. Jeg bager én plade af gangen.
- Lad pebernødderne afkøle på en rist og opbevar dem i en tætlukket kagedåse.
Skrevet af: Louise DamHvedemel, Hvid peber, Ingefær, Kanel, Kardemomme, Piskefløde, Smør, SukkerKategori: Cookies og Småkager, Jul
Hej 😊
Kan jeg bruge creme fine i stedet for piskefløde? Det er af ren reflex jeg har hevet cremefine med hjem i stedet for rigtigt fløde - tænker først over det nu, hvor jeg skal til at bage med mine børn 🥵
Det tror jeg godt kan lade sig gøre. Men det er jo ikke lige noget jeg har afprøvet :-)
Hej.
Er det et must med natron?
Jeg har ikke prøvet at lave dem uden. Men så skal du nok i hvert fald øge mængden af bagepulver.
Hej jeg syntes at min dec blev flydende hvordan kan jeg rede den😜
Det lyder som om du er kommet til at tilsætte for meget piskefløde eller for lidt mel måske? Det er svært at redde uden at vide hvor det er gået galt med målene.
Kan man lave udstiks småkager ud af denne opskrift mon?
Det har jeg ikke prøvet. Men umiddelbart tror jeg godt man kan.
Hej Louise. Ved du om dejen kan laves dagen før og stilles på køl? Mvh Britt
Når jeg googler det kan jeg se der er flere der gør det. Men det ser ud til at de opskrifter er uden bagepulver. Man plejer ikke at kunne lade kager med bagepulver stå - de skal normalt bages med det samme.
Jeg har gjort det tit. Har hidtil fungeret fint!
Tak for dit svar - det er dejligt at vide :-)
Har læst dette på Arlas side. Og har altid selv sat dejen småkagedej på køl. Så er den nemmere at arbejde med.
Langt de fleste småkagedeje kan gemmes rå i køleskabet eller fryseren. Opbevar dejen pakket godt ind i fx bagepapir og herefter en plastikposer egnet til madvarer. På køl kan dejen opbevares 2-3 uger i køleskabet og 2-3 måneder på frost. Skær skiver direkte af den frosne rulle eller lad dejen tø op i køleskabet.
Tak for tippet! :-)