Nytårsaften hører der en helt klassisk kransekage til, og jeg synes at kransekage er så nemt at lave. Derfor er der slet ingen grund til at gå ud købe den i dyre domme. Det er meget billigere selv at lave den, og så bliver den altså bare rigtig meget bedre når den er hjemmelavet. Hvis du ikke har mod på at lave et kransekagetårn som her, kan du sagtens bruge denne opskrift alligevel. Så former du bare små aflange stykker kransekage - de smager ens :o) Husk at servere kransekagen sammen med din yndlingschampagne. Jeg lover dig, at dine gæster vil kunne smage forskel på den hjemmelavede og købte variant! I denne opskrift har jeg skrevet målene som ringene skal have, hvis du synes det er for besværligt kan man også købe kransekageforme (reklamelink) og bruge dem istedet for.
Jeg anbefaler, at man laver kransekagen i god tid og så fryser den ned et par dage før den skal bruges. Så tager du den op af fryseren samme dag som den skal bruges. Her skal kransekagen så samles og pyntes. Når kransekagen får en tur i fryseren først får den en meget bedre tekstur og smag. Derudover er det jo bare et plus at man ikke behøves at stå og bage den nytårsdag, hvor man ofte har mange andre ting at se til. Kransekage smager fantastisk, og så er det for de fleste en fast del af nytårsaften. Det er slet ikke så svært igen at bage sin egen kransekage og lave et flot kransekagetårn.
Kransekage
Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplanIngredienser
- 500 g marcipan
- 125 g sukker
- 1 ½ æggehvide
Glasur
- 1 æggehvide
- 150 g flormelis
- ½ tsk hvidvinseddike/hvid balsamico
Sådan gør du
- Pisk æggehvide og sukker grundigt sammen med en gaffel. Stil til side mindst 15 minutter og gerne 30 minutter.
- Del marcipanen i mindre stykker og ælt sukkerhviderne ind i marcipanen. Tilsæt sukkerhviderne lidt af gangen og tilsæt ikke mere end der skal til for at danne en ensartet tæt masse. Det er muligt at der bliver en lille rest tilbage, det er helt fint.
- Anbring kransekagemassen i en tildækket skål og sæt den i køleskabet. Mindst 30 minutter og gerne længere.
- Rul dejen ud til 2 lige store pølser, som er 60 cm lange.
- Skær den ene pølse ud i 3 stykker på henholdsvis 15, 18 og 27 cm.
- Skær også den anden pølse ud i 3 stykker på henholdsvis 12, 21 og 24 cm.
- Der bliver et lille stykke dej i overskud – tril det til en kugle, tryk den lidt spids, og gem den til toppen af kransekagen.
- Form hver pølse til en ring, og læg dem på bageplader beklædt med bagepapir. Tryk dem lidt spidse i toppen.
- Bag kransekagestykkerne midt i ovnen ved 200 grader. De skal blive lysebrune både foroven og forneden men så heller ikke mere. Bagetiden afhænger meget af størrelsen så hold øje med ovnen. Bagetiden er cirka 10 minutter.
- Lad kransekagen køle lidt af på bagepladen før du forsigtigt ligger den over på en rist til afkøling.
- Når kransekagen er kold kan den pyntes med den klassiske hvide kransekageglasur. Det er en rigtig god idé at lave kransekagen i god tid, og så give den et par dage i fryseren. Det bliver den meget bedre af! Læg den i fryseren inden du samler og pynter den.
- Rør æggehvide, flormelis og hvidvinseddike sammen til en sej og fast glasur. Hæld glasuren i en sprøjtepose med en lille tyl eller en frysepose hvor du klipper et lille bitte hul i det en hjørne og sprøjt så glasuren ud over kransekagestykkerne i et klassik zigzagmønster.Jeg brugte denne smarte dekopen (reklamelink) til glasuren. Det er ret nemt at styre glasuren med den synes jeg. Pynt eventuelt med små knallerter eller andet.
Henny
Hej. Mon jeg kan spørge om noget. Jeg har bagt kransekagestykker. Jeg læste, at du havde brugt dekopen til at dekorere med. Jeg har købt sådan en, men er der alligevel ikke for stort hul i tyllen - (det mindste). Glasuren skal jo være meget tynd og fin til kransekage. Jeg har forsøgt at lave et kræmmerhus af bagepapir, en lille frysepose og klippe et lillebitte hul til glasuren. Men det er mislykkedes hver gang. Glasuren bliver for tyk.
Venlig hilsen
Henny Christensen
Louise Dam
Hej Henny
Jeg synes det fungerer rigtig fint med en dekopen og den med det mindste hul. Det kan godt være du skal have mindre flormelis i din glasur, hvis du skal bruge et kræmmerhus af bagepapir til det. Prøv evt. lige at se denne video med Mette Blomsterberg. Der bruger hun et kræmmerhus af bagepapir og hun bruger faktisk det halve flormelis (dog ikke noget eddike). https://www.youtube.com/watch?v=aBM8LgIP-zo
Håber du får styr på glasuren :-)
Hilsen Louise
Henny
Hej. Tak for svar. Jeg prøver.
Hilsen Henny
Suzan
What is the purpose of the vinegar in this recipe?
Louise Dam
Glasuren bliver sej i det af eddiken mener jeg.