Jeg har ved flere lejligheder udtalt mig om, at en sund kage er noget mærkeligt noget. En kage skal da både indeholder masser af sukker og smør! Så må man jo bare spise lidt mindre af de usunde sager. Men jeg tror simpelthen, at jeg bliver nødt til at tage ordene i mig igen. For det er gået op for mig, at man faktisk godt kan bage en sundere kage, som samtidig smager godt. Altså sådan RIGTIG godt!
Kagen er hvad jeg vil kalde en sund brownie eller chokoladekage. Den indeholder hverken tilsat sukker eller mel og så smager den som sagt ret godt. Det der søder kagen er banan og dadler, og så er der også nødder i som giver en god crunchy fornemmelse. Af de lidt "usunde" ting så er der altså noget chokolade i, men jeg har brugt mørk chokolade på 70 %, som jo skulle være bedre. Men det er altså alligevel ikke det samme som at spise et æble som at spise denne kage :-) Hvis du forsøger at skære lidt ned på sukker eller gluten af den eller den anden grund, så bør du helt sikkert prøve denne kage. Husk at der er sukker i det meste chokolade. Brug en chokolade på over 70 %. Du kan faktisk købe en chokolade på 100 %, hvor der altså ikke er tilsat sukker.
Husk, at selvom det er en sund brownie og denne kage er spækket med en masse gode ingredienser, så er kagen altså ikke kaloriefattig. Både dadler og nødder er energiholdige - men indeholder selvfølgelig nogle rigtig gode ting for kroppen. Så blot husk at bare fordi der ikke er sukker og smør i betyder det ikke at man skal spise hele kagen selv :o)
📖 Opskrift
Sund brownie uden sukker og mel
Udstyr (reklamelink)
Ingredienser
- 125 g nødder brug hvad du har
- 150 g mørk chokolade gerne sukkerfri chokolade - 100 % kakao
- 50 g kokosmel
- 1 knivspids salt
- 50 g kakaopulver
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk vaniljeessens eller 1 tsk vaniljepulver
- 5 dadler
- 2 modne bananer eller brug frosne hvis du har det
- 1 dl mælk
- 2 æg
- 75 g kokosolie
Til pynt
- 50 g blandede nødder
- 25 g kokosmel eller kokoschips/spåner
Sådan gør du
- På en foodprocessor (reklamelink), blender eller minihakker males 50 gram (husk at ændre hvis du ganger opskriften op!) af nødderne til en fin nøddemel.
- De sidste 75 g (husk at ændre hvis du ganger opskriften op!) nødder og chokoladen hakkes groft.
- Bland nødder (både hakkede og malede), chokolade, kokosmel, salt, bagepulver og kakaopulver sammen i en skål og stil til side.
- Befri dadlerne for sten og blend dem sammen med bananerne i en foodprocessor (reklamelink).
- Smelt kokosolien let og blend det i dadel/bananmassen sammen med æg, mælk og vaniljeessens.
- Hæld bananmassen over i skålen med de tørre ingredienser og bland det hele godt sammen.
- Beklæd en bageform på cirka 20×15 cm med bagepapir og fordel dejen heri.
- Pynt kagen med lidt hakkede blandede nødder og lidt kokosmel eller kokoschips, hvis du har det.
- Bag kagen ved 165 grader i cirka 40-45 minutter.
Malene Nordenbæk
Min veninde bagte den til mig, det er en vildt lækker kage. Nu skal jeg selv bage den, men er i tvivl om det er på alm. ovn eller varmluft? Dbh. Malene
Louise Dam
Dejligt du kunne lide den! Det er alm. ovn :-)
Camilla
Jeg har prøvet opskriften idag, helt perfekt resultat. Ændrede ikke på noget, det hele passede. Det oplever jeg generelt med dine opskrifter Louise. Om det er aftensmad eller kage, så bliver resultatet altid perfekt. Og dejligt der findes opskrifter til os der ikke kan tåle gluten. Jeg brugte iøvrigt havremælk. Bananer og dadler er en god detalje for at undgå det hvide sukker. Tak for dig
Louise Dam
Hej Camilla
Hvor er det bare skønt at høre. Jeg gør mig også umage med at beskrive mine opskrifter grundigt så det er til at forstå for alle.
Hilsen Louise
Naja
Synes slet ikke den er kedelig, som andre skriver. Man skal ikke regne med, at det er en klassisk chokoladekage, men det er et sundt alternativ, som smager dejligt. Forholdene passer ikke helt, men jeg supplerede bare med vædde:)
Louise Dam
Dejligt du synes om opskriften. Smag er jo altid individuelt, og som du skriver skal man ikke regne med en klassisk chokoladekage. Det her er en anden type kage. Men alle jeg har serveret den for har syntes den var lækker.
renate
sund hvor? næsten 500 kcal per st- et måltid normal er de 500-600 kcal.
Louise Dam
Det kommer jo meget an på hvordan du måler sundhed. Der kan godt være mange kalorier i madvarer der er gode for ens krop. I denne kage undgår man tilsat sukker og mel. Men der er stadig kalorier fra bl.a. nødder og dadler - det står også i teksten :-)
P.S.
Stor skuffelse. Smagsløs og kedelig.
Louise Dam
Øv, det er jeg ked af at du synes. Det synes jeg bestemt ikke, og har serveret den for snart mange mennesker, der også synes den var lækker. Men smag er jo individuelt :-)
Allma
Kan man bruge almindelig hvedemel i stedet for kokosmel
og en anden slags olie end kokos olie
Louise Dam
Du kan ikke bare erstatte kokosmel med hvedemel. De har slet ikke samme konsistens. Du kan sagtens bruge en anden olie en kokosolie :-)
Jane
Kan man ikke udelade chokoladen?
Louise Dam
Det vil jeg tro bliver lidt kedeligt. Men jeg har ikke prøvet :-)