
At bage med surdej lyder lidt besværligt og det kan det da også være indtil man lige finder fidusen. Men med denne ret simple opskrift på er det bare med at gå igang. Jeg er sikker på, at du allerede har de 3 ingredienser du skal bruge. Det kræver nemlig blot hvedemel, rugmel og vand. Når man laver en surdej sker der en gæringsproces. Jeg laver kun surdejen med vand og mel og det tager cirka 5 dage før surdejen begynder at gære nok til, at den kan få brød til at hæve.
Man kan godt speede processen op ved at tilsætte f.eks. kærnemælk, honning eller en smule gær. Men det kan dog også få surdejen til at løbe løbsk for dig. Den simple version er lidt nemmere at styre. Surdejen sørger for at hæve brødet og bager man med surdej skal man derfor ikke bruge gær. Derudover giver surdejen en let syrlig smag til brødet, som især er at foretrække når man bager rugbrød.
Når man ikke bruger sin surdej i en periode kan den 'sættes i dvale' ved at stille den i køleskabet, og derfor er det slet ikke så besværligt at holde liv i den, som mange måske tror. Men alt det prøvet jeg at forklare herunder. Held og lykke med din surdej ;o)
Prøv din surdej i denne opskrift: Mit super lækre mørke rugbrød med kerner lige her.
6/5-2020: Det er lidt af en videnskab at lave den helt perfekte surdej - og der er også lidt forskel på hvad man skal bruge sin surdej til. Jeg bruger mest min surdej til rugbrød, hvor den fungerer helt fint. Hvis der virkelig skal gang i din surdej kan det være en god idé at kassere noget af surdejen, friske den resterende del op om aftenen, og næste morgen skal den så fodres igen. Så får du virkelig en livlig surdej. Jeg skal have opdateret min opskrift lidt, så den passer til denne metode. I mellemtiden vil jeg virkelig anbefale jer at kigge med hos Cathrine Brandt, som nærmest er dronningen indenfor surdej :-)
Min opskrift, som jeg også selv brugte tidligere var en Biga surdej. Det er en tyndere surdej, som man mest bruger som smagsgiver, og den bruges også i større mængder.
Surdej - vejledning til opstart og vedligehold
Udstyr (reklamelink)
- Elastik
Ingredienser
Surdejsstarter
- 25 g økologisk hvedemel
- 25 g økologisk rugmel
- 50 g vand
Fodring af surdej
- 10 g surdej
- 60 g økologisk mel enten kun hedemel, kun rugmel eller halvt af hver
- 60 g lunkent vand
Sådan gør du
Dag 1
- Bland hvedemel, rugmel og vand sammen i et højt glas. Sørg for at der ikke sidder en masse dej på glasset, da det kan mugne. Brug en dejskraber til at fjerne det med.
- BESKRIVELSE KOMMER
Hold liv i din surdej
Opbevaring i køleskab - hvis du bager mindre end cirka hver dag
- Når du ikke skal bruge surdejen i et stykke tid kan du sætte den i køleskabet med låg på. Så sætter du surdejen i dvale. Du skal helst fodre den cirka en gang om ugen når den står i køleskabet. Tag den ud af køleskabet og lad den stå og temperere lidt. Fodr den derefter med forholdet 1:6:6 - dvs. 1 del surdej, 6 dele mel og 6 dele vand. Din surdej skal have masser at spise! Bruge 10 g surdej, 60 g mel og 60 g vand.
Opbevaring på køkkenbordet - hvis du bager næsten hver dag
- Når din surdej står på køkkenbordet skal den stå med låget skråt på så den får ilt, men der ikke kommer noget ned i dejen.
Anne
Hej Louise, tak for en dejlig nem opskrift på surdej. Har allerede haft held med en omgang rugbrød lavet med denne surdej. Det smagte skønt!
Jeg har dog lige et par spørgsmål:
1) Du skriver, at inden brug skal surdejen fodres.. Efter fodring skal jeg så vente til dagen efter med at bruge surdejen eller kan jeg gå igang med det samme?
2) Når jeg har taget surdej fra for at bruge den, skal der så ske YDERLIGERE fodring; eller er det altid inden?
3) Jeg har læst mig til andre steder, at halvdelen af surdejen skal kasseres. Det er ikke noget, du gør eller hvordan?
Jeg glæder mig til at høre fra dig; og jeg håber mine spørgsmål er forståelige😊
Louise Dam
Hej Anne
Dejligt at høre du er kommet igang med din surdej og har fået bagt rugbrød.
Jeg er faktisk netop igang med at teste surdej, og lave min metode lidt om. Så jeg prøver lige at svare dig ud fra det jeg gør lige nu, som jeg synes fungerer rigtig godt, og giver en lidt stærkere surdej, end det jeg tidligere har gjort.
Hvis du har din surdej stående på køkkenbordet skal du fodre den én gang om dagen. Jeg kasserer cirka halvdelen af surdejen og fordrer cirka med lige dele surdej, mel og vand (altså 1:1:1). Den er klar til at bage med cirka 4 timer efter fodring. Hvis den står længere tid, så bliver den mere syrlig i smagen. Når du har den på køkkenbordet er det nemmere lige hurtigt at skulle til at bage med den. Hvis du har den på køl, skal den lige fodres i nogle dage, før den er klar til at bage med.
Og ellers vil jeg faktisk anbefale dig at læse mere om surdej hos Cathrine Brandt. Hun er den jeg kender der ved mest om surdej, og skriver rigtig meget om det. Se f.eks. her: https://www.cathrinebrandt.dk/saadan-holder-du-liv-i-din-surdej/
Hilsen Louise