• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Louises Madblog
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
menu icon
go to homepage
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • OPSKRIFTER
    • REJSER
    • SAMARBEJDE
    • OM
    • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Forside » Opskrifter » Bagværk » Brød

    Mørkt rugbrød med kerner

    Udgivet: sep 13, 2015 · Opdateret: apr 29, 2021 af Louise Dam

    Gå til opskrift Udskriv
     
    ebaa b

    Det er faktisk ret nemt at bage sit eget rugbrød når først man kommer igang med det. Det kræver ikke særlig meget arbejde, men det kræver lidt timing. Først skal du have lavet en surdej klar, hvis du ikke allerede har det. Jeg har en opskrift på surdej her.

    Når surdejen er på plads skal alle kernerne sættes i blød i vand og surdej i omkring 8 timer. Så bliver kernerne udblødt og de står også og syrner sammen med surdejen. Når kernerne har stået i bløde skal melet blandes i og dejen skal hæve først i skålen og derefter i formen. Så er brødet klar til at blive bagt og dernæst spist :-)

    Jeg tilsætter lidt kulør til brødet. Dette er kun for at det får en flot mørk farve og gør intet for smagen. Så hvis farven er ligemeget for dig kan det bare udelades.

    ikon piskeris Chestnut

    Mørkt rugbrød med kerner

    2 rugbrød
    Holdbarhed: 4 dage
    Fryseegnet: Ja
    Forb. tid 30 min
    Samlet tid 12 t
    - undgå din skærm går ud

    Ingredienser

    • 2 dl knækkede rugkerner
    • 2 dl knækkede hvedekerner
    • 2 dl hørfrø
    • 2 dl solsikkekerner
    • 4 dl surdej
    • 8 dl vand
    • 4 dl hvedemel
    • 4 dl rugmel
    • 2 spsk salt
    • 1 spsk maltsirup
    • 2 spsk kulør kan udelades

    Sådan gør du
     

    • Kom knækkede rugkerner, hvedekerner, hørfrø og solsikkefrø i en stor skål sammen med vandet og surdejen. Lad det stå i minimum 8 timer. Sæt det eventuelt i blød om aftenen.
    • Næsten morgen blander du de resterende ingredienser i skålen. Lad det hæve i skålen i 1-2 timer.
    • Fordel dejen i 2 smurte rugbrødsforme. Læg husholdingfilm over brødene og lad dem hæve 1-2 timer igen.
    • Sæt brødene i en 180 grader varm ovn og bag dem i 1 time.
    • Tag rugbrødene ud af formene og lad dem køle af på en rist. Når de er kølet en smule af pakkes de i plastikposer så skorpen ikke bliver for hård.

    Dine egne noter

    Klik her for at tilføje dine egne noter

    Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

    Servering: 1 rugbrød | Kalorier: 3420 kcal | Kulhydrater: 542 g | Protein: 113 g | Fedt: 102 g
    Bedøm denne opskrift:
    4.7 fra 3 stemmer
    Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplan Gå til favoritter Udskriv
    Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

    Jeg har lavet en lille video af fremgangsmåden:

    Opskrift på hjemmelavet mørkt brød med kerner
    Opskrift på hjemmelavet mørkt brød med kerner
    Opskrift på hjemmelavet mørkt rugbrød med kerner
    Opskrift på hjemmelavet mørkt rugbrød med kerner
    Opskrift på hjemmelavet mørkt rugbrød med kerner
    Opskrift på hjemmelavet mørkt rugbrød med kerner
    Opskrift på hjemmelavet mørkt rugbrød med kerner
    Opskrift på hjemmelavet mørkt rugbrød med kerner
    Opskrift på hjemmelavet mørkt rugbrød med kerner
    Opskrift på hjemmelavet mørkt rugbrød med kerner
    Følg mig på Instagram
    « Bananis
    Brombær marmelade »

    Læserinteraktioner

    Kommentarer

    1. Bente

      maj 02, 2021 at 10:05 pm

      Hej. Er brødet fryseegnet

      Svar
      • Louise Dam

        maj 03, 2021 at 10:24 pm

        Hej Bente
        Ja, det kan du tro det er.
        Hilsen Louise

        Svar
    2. Pernille

      februar 23, 2021 at 9:30 pm

      Hej Louise,
      Jeg er også glad for din rugbrøds opskrift. I forhold til kulør og maltsirup. Jeg bruger en spsk brændt maltmel. Det ligner næsten kakao, men det giver farve og maltsmagen :)
      Pernille

      Svar
      • Louise Dam

        marts 06, 2021 at 10:07 pm

        Det lyder også lækkert!

        Svar
    3. Niels

      januar 29, 2021 at 2:37 pm

      Hej ! Dejligt rugbrød ! Jeg har smagt rugbrød fra Gilleleje Havn og synes det er noget af det bedste jeg har smagt. Har nogen tricks til at nærme sig en opskrift som dem ?

      Svar
      • Louise Dam

        februar 10, 2021 at 11:24 pm

        Hej Niels
        Jeg kender desværre ikke det rugbrød de serverer i Gilleleje Havn, så det er svært at sige hvad forskellen kan være :-)
        Hilsen Louise

        Svar
    4. Christina

      januar 25, 2021 at 9:53 pm

      Hej Louise

      Jeg har for lang tid siden bagt dit skønne rugbrød, men jeg mindes dengang, at det var en biga dej du brugte i dit rugbrød, er det stadig den samme surdejsopskrift du bruger, eller har du opdateret din opskrift på surdej?

      Christina

      Svar
      • Louise Dam

        februar 11, 2021 at 10:32 pm

        Hej Christina
        Ja, det har du helt ret i! Jeg har opdateret min opskrift på surdej, men jeg skal have skrevet opskriften på biga dej ind sammen med. Men jeg er faktisk begyndt bare at bage mit rugbrød med en 'alm.' surdej, og det fungerer lige så godt som en biga. Så du kan lave den surdej du helst vil :-)
        Hilsen Louise

        Svar
    5. Michael

      oktober 26, 2020 at 11:57 am

      Hej Louise
      Jeg er i gang med opskriften, men vil lige høre om det 180 grader varmluft eller alm. ovn?

      Svar
      • Louise Dam

        oktober 29, 2020 at 12:17 pm

        Det er alm. ovn.

        Svar
    6. Kate Svendsen

      maj 04, 2020 at 3:24 pm

      Hej Louise
      Hvor store er dine brødformer?

      Svar
      • Louise Dam

        maj 08, 2020 at 7:31 pm

        De er faktisk to forskellige størrelser. Én på 3 liter og én på 1,5 liter. Jeg tænker at to på 2 liter ville nok passe perfekt.

        Svar
    7. Katrine

      april 23, 2020 at 10:28 pm

      Hej Louise.
      Hvad svarer 4 dl surdej til i gram?
      Det lidt svært at fodre sin surdej op til at have 4 dl og det er også svært at måle af. Så det kunne være en hjælp at vide ca antal gram surdej i stedet 😊
      På forhånd tak.
      Dejlig opskrift i øvrigt.
      Mvh Katrine

      Svar
      • Louise Dam

        april 30, 2020 at 2:56 pm

        Hej Katrine
        Nu har jeg lige prøvet at veje det af :-) Det kommer nok lidt an på hvor meget mel/vand der lige er i surdejen. Men jeg brugte 430 g - så jeg vil sige omkring 400-450 g. så skulle det ikke være helt galt.
        Dejligt du kan bruge opskriften :o)

        Hilsen Louise

        Svar
    8. Mette

      april 11, 2020 at 5:59 pm

      Din opskrift er blevet anbefaler men jeg savner info om størrelse på rugbrødsformene i liter?

      Svar
      • Louise Dam

        maj 08, 2020 at 7:33 pm

        Jamen det kan jeg da godt forstå. Dem jeg bruger er to forskellige størrelser faktisk. 3 liter og 1,5 liter. Så det ene brød bliver for det meste lidt større end det andet. To forme på omkring 2 liter ville nok passe fint.

        Svar
    9. Cecilia

      april 02, 2020 at 7:16 pm

      Hej Louise :)

      Det er første gang jeg forsøger mig med at lave rugbrød og surdej. Jeg har lige hældt min surdej i rugbrødsblandingen - hvor meget surdej skal der være tilbage i glasset?

      Svar
      • Louise Dam

        april 06, 2020 at 9:13 pm

        Hej Cecilia
        Det betyder faktisk ikke det helt store. Bare der er lidt tilbage af din surdej, så kan du arbejde videre på den med at fodre den :-)

        Svar
    10. Anette

      marts 16, 2020 at 1:32 pm

      hej hvor store er dine rugbrøds forme

      Svar
      • Louise Dam

        juni 03, 2020 at 11:42 am

        De er faktisk to forskellige størrelser. Én på 3 liter og én på 1,5 liter. Jeg tænker at to på 2 liter ville nok passe perfekt.

        Svar
    11. Per Hertz

      januar 22, 2020 at 9:49 am

      God opskrift, der giver dejligt brød - tak for det!

      Jeg bruger en spsk dansk honning i stedet for maltsirup. Det giver ikke farve, men er fint for hæveproces og smag.

      /Per

      Svar
      • Louise Dam

        januar 31, 2020 at 11:25 am

        Hej Per
        Dejligt du kan bruge opskriften. Jeg har heller ikke altid selv maltsirup og bruger også nogle gange honning eller alm. sirup istedet for. Det fungerer helt fint!
        Hilsen Louise

        Svar
    12. KE Kamstrup

      november 14, 2019 at 1:26 pm

      Hej Louise,
      Dejligt saftigt rugbrød og smager fantastisk.. og som du selv nævner man kan undvære madkulør, da det jo bare er en ingrediens med masser E numre, så synd at ødelægge det gode brød med det..:)

      Svar
      • KE Kamstrup

        november 14, 2019 at 1:28 pm

        Glemte lige at spørge dig ad, kan man ikke bare efter man har kommet de sidste ingredienser i, bare komme det direkte i formene, hvorfor skal det hæve 2 gange. ?

        Svar
        • Louise Dam

          december 04, 2019 at 12:03 am

          Det tror jeg faktisk sagtens man kan. Det skal jeg lige have afprøvet 😊

          Svar
      • Irena

        december 31, 2019 at 8:00 am

        KE Kamstrup.
        Prøv at tilsætte maltmel (mørk) i sted af madkulør og maltsirup. Giver både smag og farve.

        Svar
        • Louise Dam

          januar 05, 2020 at 10:20 am

          Tak for tippet :-)

          Svar
    « Ældre kommentarer

    Skriv et svar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Vurdering af opskriften




    Primær Sidebar

    Louise

    Jeg hedder Louise, jeg er 35 år og bor i København sammen med min kæreste Martin og min datter Amalie. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave lækre opskrifter til jer. Her på min blog finder du nemme og lækre retter, ofte med billeder af fremgangsmåden. Her kan alle være med! Jeg håber du finder en opskrift du kan bruge i blandt de over 800 opskrifter på siden.

    Mere om mig →

    NYE OPSKRIFTER

    • Vegetarisk hoensesalat
      Vegetarisk hønsesalat
    • Paaske islagkage
      Påske islagkage
    • Oreo is
      Oreo is
    • Cashew chicken
      Cashew chicken
    • Sproede foraarsruller i airfryer
      Forårsruller i airfryer
    • Kylling i groen karry
      Kylling i grøn karry

    POPULÆRE OPSKRIFTER

    • Gulerodskage med floedeosteglasur
      Gulerodskage med ostecreme
    • Syltede rødløg
      Syltede rødløg
    • Bananpandekager
      Bananpandekager
    • Dahl opskrift
      Indisk dahl
    • Pastasalat med cremet karrydressing og groentsager
      Pastasalat med cremet karrydressing og grøntsager
    • Bagekartofler opskrift
      Bagekartofler

    Tilmelding til mit nyhedsbrev

    Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig mails når jeg udgiver en ny opskrift. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.

    Footer

    Copyright

    Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

    For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

    Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.

    Footer

    ↑ Til toppen


    Om

    Råvareindeks

    Kontakt

    Privatlivspolitik


    Copyright © 2021 - Louises Madblog - CVR 35614788

    X
    Køb en airfryer fra Cosori med 15 % rabat med koden Dam15
    Køb airfryer her