
Det er faktisk ret nemt at bage sit eget rugbrød når først man kommer igang med det. Det kræver ikke særlig meget arbejde, men det kræver lidt timing. Først skal du have lavet en surdej klar, hvis du ikke allerede har det. Jeg har en opskrift på surdej her.
Når surdejen er på plads skal alle kernerne sættes i blød i vand og surdej i omkring 8 timer. Så bliver kernerne udblødt og de står også og syrner sammen med surdejen. Når kernerne har stået i bløde skal melet blandes i og dejen skal hæve først i skålen og derefter i formen. Så er brødet klar til at blive bagt og dernæst spist :-)
Jeg tilsætter lidt kulør til brødet. Dette er kun for at det får en flot mørk farve og gør intet for smagen. Så hvis farven er ligemeget for dig kan det bare udelades.
Mørkt rugbrød med kerner
Ingredienser
Sådan gør du
- Kom knækkede rugkerner, hvedekerner, hørfrø og solsikkefrø i en stor skål sammen med vandet og surdejen. Lad det stå i minimum 8 timer. Sæt det eventuelt i blød om aftenen.
- Næsten morgen blander du de resterende ingredienser i skålen. Lad det hæve i skålen i 1-2 timer.
- Fordel dejen i 2 smurte rugbrødsforme. Læg husholdingfilm over brødene og lad dem hæve 1-2 timer igen.
- Sæt brødene i en 180 grader varm ovn og bag dem i 1 time.
- Tag rugbrødene ud af formene og lad dem køle af på en rist. Når de er kølet en smule af pakkes de i plastikposer så skorpen ikke bliver for hård.
Dine egne noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Jeg har lavet en lille video af fremgangsmåden:
Bente
Hej. Er brødet fryseegnet
Louise Dam
Hej Bente
Ja, det kan du tro det er.
Hilsen Louise
Pernille
Hej Louise,
Jeg er også glad for din rugbrøds opskrift. I forhold til kulør og maltsirup. Jeg bruger en spsk brændt maltmel. Det ligner næsten kakao, men det giver farve og maltsmagen :)
Pernille
Louise Dam
Det lyder også lækkert!
Niels
Hej ! Dejligt rugbrød ! Jeg har smagt rugbrød fra Gilleleje Havn og synes det er noget af det bedste jeg har smagt. Har nogen tricks til at nærme sig en opskrift som dem ?
Louise Dam
Hej Niels
Jeg kender desværre ikke det rugbrød de serverer i Gilleleje Havn, så det er svært at sige hvad forskellen kan være :-)
Hilsen Louise
Christina
Hej Louise
Jeg har for lang tid siden bagt dit skønne rugbrød, men jeg mindes dengang, at det var en biga dej du brugte i dit rugbrød, er det stadig den samme surdejsopskrift du bruger, eller har du opdateret din opskrift på surdej?
Christina
Louise Dam
Hej Christina
Ja, det har du helt ret i! Jeg har opdateret min opskrift på surdej, men jeg skal have skrevet opskriften på biga dej ind sammen med. Men jeg er faktisk begyndt bare at bage mit rugbrød med en 'alm.' surdej, og det fungerer lige så godt som en biga. Så du kan lave den surdej du helst vil :-)
Hilsen Louise
Michael
Hej Louise
Jeg er i gang med opskriften, men vil lige høre om det 180 grader varmluft eller alm. ovn?
Louise Dam
Det er alm. ovn.
Kate Svendsen
Hej Louise
Hvor store er dine brødformer?
Louise Dam
De er faktisk to forskellige størrelser. Én på 3 liter og én på 1,5 liter. Jeg tænker at to på 2 liter ville nok passe perfekt.
Katrine
Hej Louise.
Hvad svarer 4 dl surdej til i gram?
Det lidt svært at fodre sin surdej op til at have 4 dl og det er også svært at måle af. Så det kunne være en hjælp at vide ca antal gram surdej i stedet 😊
På forhånd tak.
Dejlig opskrift i øvrigt.
Mvh Katrine
Louise Dam
Hej Katrine
Nu har jeg lige prøvet at veje det af :-) Det kommer nok lidt an på hvor meget mel/vand der lige er i surdejen. Men jeg brugte 430 g - så jeg vil sige omkring 400-450 g. så skulle det ikke være helt galt.
Dejligt du kan bruge opskriften :o)
Hilsen Louise
Mette
Din opskrift er blevet anbefaler men jeg savner info om størrelse på rugbrødsformene i liter?
Louise Dam
Jamen det kan jeg da godt forstå. Dem jeg bruger er to forskellige størrelser faktisk. 3 liter og 1,5 liter. Så det ene brød bliver for det meste lidt større end det andet. To forme på omkring 2 liter ville nok passe fint.
Cecilia
Hej Louise :)
Det er første gang jeg forsøger mig med at lave rugbrød og surdej. Jeg har lige hældt min surdej i rugbrødsblandingen - hvor meget surdej skal der være tilbage i glasset?
Louise Dam
Hej Cecilia
Det betyder faktisk ikke det helt store. Bare der er lidt tilbage af din surdej, så kan du arbejde videre på den med at fodre den :-)
Anette
hej hvor store er dine rugbrøds forme
Louise Dam
De er faktisk to forskellige størrelser. Én på 3 liter og én på 1,5 liter. Jeg tænker at to på 2 liter ville nok passe perfekt.
Per Hertz
God opskrift, der giver dejligt brød - tak for det!
Jeg bruger en spsk dansk honning i stedet for maltsirup. Det giver ikke farve, men er fint for hæveproces og smag.
/Per
Louise Dam
Hej Per
Dejligt du kan bruge opskriften. Jeg har heller ikke altid selv maltsirup og bruger også nogle gange honning eller alm. sirup istedet for. Det fungerer helt fint!
Hilsen Louise
KE Kamstrup
Hej Louise,
Dejligt saftigt rugbrød og smager fantastisk.. og som du selv nævner man kan undvære madkulør, da det jo bare er en ingrediens med masser E numre, så synd at ødelægge det gode brød med det..:)
KE Kamstrup
Glemte lige at spørge dig ad, kan man ikke bare efter man har kommet de sidste ingredienser i, bare komme det direkte i formene, hvorfor skal det hæve 2 gange. ?
Louise Dam
Det tror jeg faktisk sagtens man kan. Det skal jeg lige have afprøvet 😊
Irena
KE Kamstrup.
Prøv at tilsætte maltmel (mørk) i sted af madkulør og maltsirup. Giver både smag og farve.
Louise Dam
Tak for tippet :-)