Croque Monsieur og Croque Madame stammer fra Frankrig, og er vel egentlig den originale parisertoast. Dog er den altså så langt fra en parisertoast, som vi kender den, som den overhovedet kan være. En Croque Monsieur består af to skiver godt brød, en ostesauce og en god skinke. Hvis man vil lave en Croque Madame tilføjer man blot et spejlæg på toppen af sin Croque Monsieur. Jeg foretrækker den med et æg på toppen, men begge dele er vildt lækre!
Det er den helt perfekte ret til morgenmad eller brunch! Hvis man skal have flere retter til brunch er det en god idé at lave dem halv eller måske endda kvart størrelse. De mætter nemlig ret godt :-)
Læs også: Brunchbuffet | Røræg | Egg Mcmuffin
Jeg synes faktisk at sådan en lækker luksus toast kan spises til alle måltider. Vi har også fået dem til frokost (fordelen ved at arbejde hjemme :-)), og de kan da også sagtens serveres til aftensmad. Måske med en lille grøn salat ved siden af din Croque Monsieur.
Det er lidt forskelligt hvordan man laver ostesaucen. Jeg har valgt at lave den på revet ost, creme fraiche 38 % og dijonsennep. Det bliver lækkert cremet og med lidt af den skarpe smag fra senneppen. Hvis den skal være helt perfekt skal der bruges Gruyére ost, men den bliver altså også fantastisk med en Emmentaler, der er noget billigere, og også nemmere at få fat i.
Hvilken variant er du mon mest til? Den med eller uden æg på toppen? Min favorit er helt sikkert Croque Madame med spejlæg på toppen. Det gør bare den lille ret endnu mere lækker og cremet synes jeg.
Er du klar til at nappe opskriften herunder og lave din egen Croque Monsieur eller Croque Madame?
Croque Monsieur & Croque Madame
Ingredienser
- 100 g Emmentaler eller Gruyére ost
- 100 g creme fraiche 38 %
- 1 spsk. (reklamelink)dijonsennep
- salt
- peber
- smør til stegning
- 4 skiver surdejsbrød
- 2 skiver kogt skinke, vælg en god skinke
- 2 æg, kun til Croque Madame
Sådan gør du
- Riv osten fint.
- Bland den fintrevne ost med creme fraiche, sennep og lidt salt og peber.
- Opvarm en pande med smør.
- Steg brødskiverne i smørret på panden på begge til det er sprødt og gyldent.
- Læg brødskiverne i et fad eller på en bageplade med bagepapir i.
- Smør alle skiverne med ostecremen.
- Læg en skive skinke på 2 af brødskiverne ovenpå ostecremen.Hvis din skinke er i mindre stykker lægger du 2 skiver på hver.
- Læg en brødskive ovenpå med ostecremen øverst.
- Sæt fadet i ovnen ved 200 grader i cirka 10 minutter eller indtil osten ovenpå er blevet gylden.
- Kun til Croque MadameImens fadet er i ovnen laver du 2 spejlæg på panden. Opvarm lidt olie el. smør på panden og slå dine æg ud. Lad dem stege ved lav varme indtil hviden har sat sig, men blommen stadig er blød og kan flyde ud.
- Tag fadet ud af ovnen og anret med spejlægget på toppen, hvis du laver Croque Madame. Hvis du laver Croque Monsieur er den klar når den kommer ud af ovnen.
Karin G. skriver
Lækker og hurtig aftensmad, vi få lavet det jævnligt!
Louise Dam skriver
Dejligt at høre :-)