Historien om Mortens Aften
Mortens Aften fejres altid den 10. november om aftenen med mortens and. Den 10. november er aftenen fรธr mindedagen for Den hellige Martin, i Danmark kaldet Morten Bisp. Martin levede i 300-tallet i Romerriget. Da han fyldte 15 รฅr meldte han sig til den romerske hรฆr, hvor rygtet sagde at han havde et varmt hjerte for de fattige, kunne helbrede syge og opvรฆkke de dรธde. Han blev derfor kendt som en hellig mand.
Befolkningen i Tours ville vรฆlge ham til biskop, men det var Martin ikke interesseret i. Da byens indbyggere kom for at udnรฆvne ham til biskop, gemte han sig derfor i en gรฅsesti. Gรฆssenevar var ikke glade for besรธget, og de skrรฆppede op og afslรธrede Martin. Han blev fundet og tvunget til at pรฅtage sig embedet som biskop over byen.
Som hรฆvn besluttede Martin, at alle husstande en gang om รฅret skulle slagte mindst รฉn gรฅs og spise den pรฅ den dag, hvor Martin blev afslรธret. Sรฅdan fik Martin sin hรฆvn over gรฆssene.
Nu spiser vi i Danmark for det meste istedet andesteg fremfor gรฅsesteg Mortens Aften. Den tradition er hรธjst sandsynligt kommet af at gรฆs i gammel tid ikke var sรฅ almindelige i Danmark, og de var samtidig meget dyre. Derfor begyndte man ogsรฅ at spise andre former for fjerkrรฆ. Derudover er en gรฅs for det meste nok ogsรฅ alt for stor for de fleste almindelige familier i Danmark.
Vi fejrer Mortens Aften hvert รฅr sammen med min kรฆrestes familie. Jeg er vild med and og alt hvad der hรธrer sig til, og sรฅ er det da en dejlig anledning at fรฅ samlet familien, og fรฅ afprรธvet opskrifterne til juleaften mรฅske.
Opskrifter til Mortens Aften
Man kan vรฆlge at stege en helt traditionel and med helt traditionelt tilbehรธr, eller man kan vรฆlge at pifte det lidt op med f.eks. en frisk salat eller lignende.
Her kommer mine bud pรฅ opskrifter, som passer perfekt til Mortens Aften. Klik pรฅ billedet for at komme til opskriften. Find flere opskrifter til Mortens aften lige her.
Grete Holm skriver
Juleaften fรธler jeg mig noget unormal for i min familie er traditionen kalkun. Indfรธrt af min mor som kom fra det indre Kbh til en bondegรฅrd langt ude pรฅ landet. Den skal overvรฅges nรธje sรฅdan en stor slambert for den kan nemt blive tรธr. Men hele familien kunne fรฅ mad rester med hjem til dagen efter og det var jo ogsรฅ rart.
Christina skriver
Uhm, gammeldags andesteg med รฆbler og svesker! En af mine absolutte favoritretter. Vi tager forskud pรฅ Mortens aften i dag, sรฅ her stรฅr der en and og hygger i ovnen. Et dejligt forskud pรฅ julemaden :)
Louise Dam skriver
Ja, det er altsรฅ bare noget af det bedste. Vi skal fejre dagen i morgen og jeg glรฆder mig sรฅ meget til at sรฆtte tรฆnderne i en saftig and :-)
Christina skriver
Vi er kun to om anden, sรฅ vi har ogsรฅ til i morgen. Det glรฆder vi os begge til. Det er faktisk sjovt, for min kรฆreste spiste nรฆrmest ikke fjerkrรฆ og havde vist ikke engang smagt and, da vi fandt sammen. Nu er det klart hans favoritjulemad, selvom jeg ogsรฅ laver en mean flรฆskesteg. Intet slรฅr en andesovs og smรธrmรธrt kรธd. Er glad for at have fรฅet ham overbevist :)
Louise Dam skriver
Ja det kan jeg da godt forstรฅ du er glad for. Herhjemme er vi heldigvis ogsรฅ begge to helt vilde med en lรฆkker mรธr and.