
Hvad siger du til lækre sprøde boller med masser af lufthuller? Det lyder ret lækkert ikke? Det er netop det du får med denne opskrift, og så er de tilmed ret nemme at lave og kræver ganske få ingredienser. Dette er sprøde boller uden surdej - det er ellers ofte surdejsboller man ser med sprød skorpe og gigantiske lufthuller. Men det kan altså også godt lade sig gøre uden.
Du kan helt selv vælge om du vil bruge opskriften til at lave koldhævede boller eller ej. De kan så stå og hygge sig i køleskabet natten over og blive bagt om morgenen. Eller du kan lade dejen stå i 3 timer på køkkenbordet og bage dem derefter. Lige meget hvad, vil du ende ud med nogle sprøde, saftige og meget luftige boller.
Lige denne opskrift kan du kun lave, hvis du har en røremaskine. Undskyld til dem af jer, der ikke har! Men det er simpelthen fordi det er en meget våd dej, og den skal virkelig æltes igennem og faktisk 'kastes' op på siderne af skålen i røremaskinen.
📖 Opskrift
Sprøde boller med masser af lufthuller
Udstyr (reklamelink)
Ingredienser
Sådan gør du
- Hæld vand i skålen til din røremaskine.
- Smuldr gæren i vandet og bland rundt. Hvis du koldhæver dejen bruger du cirka 10 g gær, ellers skal du bruge 25 g gær.
- Tilsæt honning (eller sirup) og rør det ud i vandet.
- Tilsæt hvedemelet og rør rundt.
- Tilsæt til sidst saltet og rør det godt rundt.Det er vigtigt, at saltet ikke får direkte kontakt med gæren, da det slår gærcellerne ihjel.
- Sæt først K-spaden (det flade piskeris) i din røremaskine og lad den ælte dejen ved højeste hastighed i 10 minutter. Dejen skal være helt glat og meget smidig og elastisk.
- Skift derefter til dejkrogen og lad maskinen ælte på højeste hastighed i 10-15 minutter. Dejen er klar når den slipper siderne på skålen og samler sig på dejkrogen.Det kan også godt lade sig gøre blot at ælte i 20-25 minutter med dejkrogen, uden at bruge k-spaden først.
- Dæk skålen med husholdningsfilm og stil den i køleskabet til næste dag. Hvis du ikke koldhæver dejen lader du den hæve 3 timer ved stuetemperatur.
- Tag skålen med dej ud af køleskabet og lad den stå ved stuetemperatur indtil ovnen er klar.
- Opvarm ovnen til 250 grader med dit bagestål inde i ovnen. Lad ovnen stå i 30-60 minutter indtil bagestålet er varmet helt op. Hvis du ikke har et bagestål, så lader du en bageplade være i ovnen. Her behøves ovnen ikke at være tændt helt så længe.Du kan købe dit bagestål enten hos Bagestaalet.dk (reklamelink)
- Drys lidt mel ud på køkkenbordet og hæld din dej ud på bordet.
- Brug en bordskraber/dejskærer (reklamelink) til at 'skære' dejen ud i boller. Pas på du ikke maser luften ud af dejen. Du skal derfor arbejde så lidt som muligt med dejen.
- Flyt bollen over på et stykke bagepapir, som ligger på din bagespade eller et stort skærebræt, hvis du ikke bruger bagestål.
- Der kan være cirka 6 boller på et stykke bagepapir.
- Flyt nu bagepapiret med bollerne til bagestålet i ovnen, eller din bageplade.
- Lad bollerne bage i cirka 14-15 minutter.
- Tag bollerne ud af ovnen og lad dem køle af på en rist.
Video
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Tip til opskriften!
- Bollerne kan sagtens fryses ned. Brug eventuelt en stasher bag (reklamelink), så du undgår unødig engangsplastik i form af fryseposer.
Joe
Så fik jeg også lavet 8 stk og jeg gælder mig allerede til og smage dem. Det er første gang nogensiden har bagt boller
Louise Dam
Håber de blev gode :-)
Uffe Nørris
Jeg tilslutter mig de mange positive anmeldelser og giver denne opskrift 5 stjerner. Jeg vil lige nævne, at det er første gang jeg for alvor har bagt nogle gode boller. Jeg har trods meget madlavning, aldrig fået gang i bageriet. Men nu har jeg købt en røremaskine, og dette er den første opskrift jeg forsøger mig med. Bollerne blev bagt på 2 plader en varmluftovn på 230 grader og med en kop vand i bunden af ovnen. (Den er beregnet til det.)
Tak for opskriften.
Louise Dam
Super dejligt at høre du havde succes med opskriften! :-)
Sussie
Sinpelthen en fantastisk metodik - Tak for den! Bollerne bliver helt fantastiske
Louise Dam
Hvor skønt du kunne bruge opskriften. Det er nemlig helt fascinerende hvordan den våde dej pludselig bliver mere sammenhængende :-)
Regitze
Virklig lækre boller, min ovn kan dsv. Ikke blive 250 grader så jeg skruede den over på varmluft 230 og det fungerede også eminent. Jeg tilføjede også rugkerner og hørfrø, de er himmelske!
Louise Dam
Skønt du kunne bruge opskriften :-) Og det lyder så lækkert med både rugkerner og hørfrø i.
Julie
Det er til dato den bedste opskrift. Vi herhjemme har efterhåndet bagt dem et utal af gange, og alle vores gæster har været lige så vilde med dem.
Jeg vil dog høre dig om du tror at man kan erstatte melet med glutenfrit mel? Når der næste gang kommer en glutenallergier på besøg
Tak for en fantastisk og dejlig nem opskrift :-)
Louise Dam
Hej Julie
Hvor er det dog skønt at høre! Jeg har desværre slet ikke erfaring med at bage med glutenfri mel, så om det kan optage den samme mængde vand er jeg ikke klar over.
Hilsen Louise
Jonas W
Du skriver dejen skal være let eleastisk og glat og slippe siderne på skålen. Nu har jeg fulgt opskriften og med 500g mel og 500 ml vand får jeg en helt klistret dej? Jeg har nu hældt 2x mere mel i for at få den konsistens du beskriver? Hvad gør jeg galt?
Louise Dam
Umiddelbart vil jeg tro den ikke er æltet færdig. Den skal køre på røremaskinen indtil den slet ikke sidder fast i skålen længere. Den skal ligesom sno sig helt om krogen og slippe siderne. Og konsistensen på dejen bliver glat og som tyggegummi vil jeg mok beskrive det. Jeg får lige optaget en video af processen snart, og så bliver den lagt herind på opskriften, men også ud på min Instagramprofil.
Hilsen Louise
Michael
Den første gang jeg lavede disse var de FANTASTISKE! Men de sidste 5-6 gange har de slet ikke rigtig hævet i ovnen…. Hvad kan der være gået galt?
Louise Dam
Hej Michael
Det lyder da yderst mærkeligt når nu du har lykkedes med dem den første gang. Det er svært at sige hvad der præcist går galt. Er dejen hævet fint nok med masser af luftbobler inden de kommer i ovnen? Er din ovn varmet rigtig godt op med enten bageplade eller bagestål i ovnen?
Hilsen Louise
Cecilie
Hvor smager de bare helt vildt godt. Tak for en dejlig opskrift. Jeg har lige et par spørgsmål: bager du med damp (i bageplade i bunden) under hele bagningen? Og bruger du varmluft eller over/undervarme?
Bedste hilsener
Cecilie
Louise Dam
Hej Cecilie
Det glæder mig at høre. Jeg har selv lige bagt en portion af bollerne i morges :-)
Jeg bager normalt ikke disse boller med damp - det kunne man dog sagtens gøre for en endnu sprødere skorpe. Så ville jeg sætte en bradepande ind i ovnen imens den varmer op. Sætte bollerne ind og så hæld lidt vand i bradepanden.
Jeg bager dem med over/undervarme.
Hilsen Louise
Jens Christian
De sad lige i skabet.. de bedste boller jeg har bagt til dato ❤️❤️
Louise Dam
Hvor er det bare skønt at høre!
Erik
Hej Louise
Sikke nogle "fab" boller, i min ovn fungerer bagestål og O/U varme bedst.
Jeg har prøvet at lave dem med "bagemel" fra supermarkedet, 12% protein med lææækkert resultat ;-).
Er ikke erfaren men, fik noget "Caputo" pizzamel tipo 00 med 14,5% protein så skal man holde tungen lige i munden, meget blø dej - stadig fantastiske boller!!
Louise Dam
Hej Erik
Hvor er det skønt at høre! Og sådan et bagestål er altså næsten 'need to have' når man bager synes jeg :-)
Hilsen Louise