Hvad siger du til lækre sprøde boller med masser af lufthuller? Det lyder ret lækkert ikke? Det er netop det du får med denne opskrift, og så er de tilmed ret nemme at lave og kræver ganske få ingredienser. Dette er sprøde boller uden surdej - det er ellers ofte surdejsboller man ser med sprød skorpe og gigantiske lufthuller. Men det kan altså også godt lade sig gøre uden.
Du kan helt selv vælge om du vil bruge opskriften til at lave koldhævede boller eller ej. De kan så stå og hygge sig i køleskabet natten over og blive bagt om morgenen. Eller du kan lade dejen stå i 3 timer på køkkenbordet og bage dem derefter. Lige meget hvad, vil du ende ud med nogle sprøde, saftige og meget luftige boller.
Lige denne opskrift kan du kun lave, hvis du har en røremaskine. Undskyld til dem af jer, der ikke har! Men det er simpelthen fordi det er en meget våd dej, og den skal virkelig æltes igennem og faktisk 'kastes' op på siderne af skålen i røremaskinen.
Sprøde boller med masser af lufthuller
Udstyr (reklamelink)
- (reklamelink)Røremaskine
- (reklamelink)Bagestål (kan undlades)
Ingredienser
Sådan gør du
- Hæld vand i skålen til din røremaskine.
- Smuldr gæren i vandet og bland rundt. Hvis du koldhæver dejen bruger du cirka 10 g gær, ellers skal du bruge 25 g gær.
- Tilsæt honning (eller sirup) og rør det ud i vandet.
- Tilsæt hvedemelet og rør rundt.
- Tilsæt til sidst saltet og rør det godt rundt.Det er vigtigt, at saltet ikke får direkte kontakt med gæren, da det slår gærcellerne ihjel.
- Sæt først K-spaden (det flade piskeris) i din røremaskine og lad den ælte dejen ved højeste hastighed i 10 minutter. Dejen skal være helt glat og meget smidig og elastisk.
- Skift derefter til dejkrogen og lad maskinen ælte på højeste hastighed i 10-15 minutter. Dejen er klar når den slipper siderne på skålen og samler sig på dejkrogen.Det kan også godt lade sig gøre blot at ælte i 20-25 minutter med dejkrogen, uden at bruge k-spaden først.
- Dæk skålen med husholdningsfilm og stil den i køleskabet til næste dag. Hvis du ikke koldhæver dejen lader du den hæve 3 timer ved stuetemperatur.
- Tag skålen med dej ud af køleskabet og lad den stå ved stuetemperatur indtil ovnen er klar.
- Opvarm ovnen til 250 grader med dit bagestål inde i ovnen. Lad ovnen stå i 30-60 minutter indtil bagestålet er varmet helt op. Hvis du ikke har et bagestål, så lader du en bageplade være i ovnen. Her behøves ovnen ikke at være tændt helt så længe.Du kan købe dit bagestål enten hos Bagestaalet.dk (reklamelink)
- Drys lidt mel ud på køkkenbordet og hæld din dej ud på bordet.
- Brug en bordskraber/dejskærer (reklamelink) til at 'skære' dejen ud i boller. Pas på du ikke maser luften ud af dejen. Du skal derfor arbejde så lidt som muligt med dejen.
- Flyt bollen over på et stykke bagepapir, som ligger på din bagespade eller et stort skærebræt, hvis du ikke bruger bagestål.
- Der kan være cirka 6 boller på et stykke bagepapir.
- Flyt nu bagepapiret med bollerne til bagestålet i ovnen, eller din bageplade.
- Lad bollerne bage i cirka 14-15 minutter.
- Tag bollerne ud af ovnen og lad dem køle af på en rist.
Video
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Tip til opskriften!
- Bollerne kan sagtens fryses ned. Brug eventuelt en stasher bag (reklamelink), så du undgår unødig engangsplastik i form af fryseposer.
Per Danielsen skriver
Det er bare en fantastisk opskrift, har ikke en gang prøvet køleskabs hævning endnu, til gengæld har jeg smidt det i den varme gryde og lavet grydebrød, helt fantastisk. Det er mine fremtidige Boller 😋
Louise Dam skriver
Hvor er det bare dejligt at høre :-)
Peter skriver
Hej,
Er opskriften velegnet til Spiral mixer også ?
Med Venlig Hilsen
bagereleven
Louise Dam skriver
Det er jeg desværre ikke klar over. Da jeg ikke ejer sådan en :-)
Helle Bay skriver
Har bagt disse lækre boller flere gange, både koldhævning til bagning næste dag, og hævning og bagning samme dag. De er meget lækre og luftige. Jeg putter grahamsmel og kerner i for at få en grov udgave.
Louise Dam skriver
Tak for gode tips :-)
Thilde skriver
Hej
Mega god opskrift! Hvilken model er din røremaskine? 🤗
Louise Dam skriver
Dejligt at høre :-) Det er en Kenwood cooking chef.
Mette skriver
Det er de bedste boller, jeg nogensinde har lavet.
Jeg smider lidt sesam og birkes ovenpå, så de bliver mere rundstykke agtige. Min kæreste som ellers ikke er til boller mener, at de her slår alt bagerens bagværk. De er en fast del af morgenbordet herhjemme. Jeg overvejer om man kan lave et franskbrød også med samme gode resultat. Det er måske et projekt til næste wekeend 👏😍
Louise Dam skriver
Wauw hvor er det bare dejligt at høre! Hvis du kommer dejen i en form tror jeg godt du kan lave et brød ud af den - vend endelig tilbage hvis du prøver det :-)
Joe skriver
Så fik jeg også lavet 8 stk og jeg gælder mig allerede til og smage dem. Det er første gang nogensiden har bagt boller
Louise Dam skriver
Håber de blev gode :-)
Uffe Nørris skriver
Jeg tilslutter mig de mange positive anmeldelser og giver denne opskrift 5 stjerner. Jeg vil lige nævne, at det er første gang jeg for alvor har bagt nogle gode boller. Jeg har trods meget madlavning, aldrig fået gang i bageriet. Men nu har jeg købt en røremaskine, og dette er den første opskrift jeg forsøger mig med. Bollerne blev bagt på 2 plader en varmluftovn på 230 grader og med en kop vand i bunden af ovnen. (Den er beregnet til det.)
Tak for opskriften.
Louise Dam skriver
Super dejligt at høre du havde succes med opskriften! :-)
Sussie skriver
Sinpelthen en fantastisk metodik - Tak for den! Bollerne bliver helt fantastiske
Louise Dam skriver
Hvor skønt du kunne bruge opskriften. Det er nemlig helt fascinerende hvordan den våde dej pludselig bliver mere sammenhængende :-)
Regitze skriver
Virklig lækre boller, min ovn kan dsv. Ikke blive 250 grader så jeg skruede den over på varmluft 230 og det fungerede også eminent. Jeg tilføjede også rugkerner og hørfrø, de er himmelske!
Louise Dam skriver
Skønt du kunne bruge opskriften :-) Og det lyder så lækkert med både rugkerner og hørfrø i.
Julie skriver
Det er til dato den bedste opskrift. Vi herhjemme har efterhåndet bagt dem et utal af gange, og alle vores gæster har været lige så vilde med dem.
Jeg vil dog høre dig om du tror at man kan erstatte melet med glutenfrit mel? Når der næste gang kommer en glutenallergier på besøg
Tak for en fantastisk og dejlig nem opskrift :-)
Louise Dam skriver
Hej Julie
Hvor er det dog skønt at høre! Jeg har desværre slet ikke erfaring med at bage med glutenfri mel, så om det kan optage den samme mængde vand er jeg ikke klar over.
Hilsen Louise
Jonas W skriver
Du skriver dejen skal være let eleastisk og glat og slippe siderne på skålen. Nu har jeg fulgt opskriften og med 500g mel og 500 ml vand får jeg en helt klistret dej? Jeg har nu hældt 2x mere mel i for at få den konsistens du beskriver? Hvad gør jeg galt?
Louise Dam skriver
Umiddelbart vil jeg tro den ikke er æltet færdig. Den skal køre på røremaskinen indtil den slet ikke sidder fast i skålen længere. Den skal ligesom sno sig helt om krogen og slippe siderne. Og konsistensen på dejen bliver glat og som tyggegummi vil jeg mok beskrive det. Jeg får lige optaget en video af processen snart, og så bliver den lagt herind på opskriften, men også ud på min Instagramprofil.
Hilsen Louise
Michael skriver
Den første gang jeg lavede disse var de FANTASTISKE! Men de sidste 5-6 gange har de slet ikke rigtig hævet i ovnen…. Hvad kan der være gået galt?
Louise Dam skriver
Hej Michael
Det lyder da yderst mærkeligt når nu du har lykkedes med dem den første gang. Det er svært at sige hvad der præcist går galt. Er dejen hævet fint nok med masser af luftbobler inden de kommer i ovnen? Er din ovn varmet rigtig godt op med enten bageplade eller bagestål i ovnen?
Hilsen Louise
Cecilie skriver
Hvor smager de bare helt vildt godt. Tak for en dejlig opskrift. Jeg har lige et par spørgsmål: bager du med damp (i bageplade i bunden) under hele bagningen? Og bruger du varmluft eller over/undervarme?
Bedste hilsener
Cecilie
Louise Dam skriver
Hej Cecilie
Det glæder mig at høre. Jeg har selv lige bagt en portion af bollerne i morges :-)
Jeg bager normalt ikke disse boller med damp - det kunne man dog sagtens gøre for en endnu sprødere skorpe. Så ville jeg sætte en bradepande ind i ovnen imens den varmer op. Sætte bollerne ind og så hæld lidt vand i bradepanden.
Jeg bager dem med over/undervarme.
Hilsen Louise
Jens Christian skriver
De sad lige i skabet.. de bedste boller jeg har bagt til dato ❤️❤️
Louise Dam skriver
Hvor er det bare skønt at høre!
Erik skriver
Hej Louise
Sikke nogle "fab" boller, i min ovn fungerer bagestål og O/U varme bedst.
Jeg har prøvet at lave dem med "bagemel" fra supermarkedet, 12% protein med lææækkert resultat ;-).
Er ikke erfaren men, fik noget "Caputo" pizzamel tipo 00 med 14,5% protein så skal man holde tungen lige i munden, meget blø dej - stadig fantastiske boller!!
Louise Dam skriver
Hej Erik
Hvor er det skønt at høre! Og sådan et bagestål er altså næsten 'need to have' når man bager synes jeg :-)
Hilsen Louise
Sisse skriver
Fantastisk lækre boller. Vi synes kun det er lidt synd for vores stakkels overboer, der skal høre på vores Kenwood i 20-25 min. Hold op hvor det larmer, når sådan en røremaskine skal stå på max hastighed. Det er lige før, man er bange for, om den brænder sammen :p
Men de bedste boller på nettet!
Louise Dam skriver
Dejligt I synes om dem!
Ja, det larmer altså lidt meget når den kører på fuld drøn. Måske jeg skal teste endnu mere, og se om man kan røre den på lavere hastighed. Det har bare ikke rigtig lykkedes for mig før.
De bedste boller på nettet er vidst den fineste anmeldelse man kan få! TAK!
Hilsen Louise
Gry skriver
Hej Louise.
Tror du man kan lave flüet/brød ud af dejen istedet for boller? :)
Louise Dam skriver
Ja, det tror jeg godt du kan. Men det er muligt det er nemmest at komme det i en form. Dejen er jo ret blød.
Anne-Grethe skriver
Hej. Skal bagestålet være nederst i ovnen? Og bollerne skal ligge på bagepapir, og så ind på stålet?
Louise Dam skriver
Jeg har bagestålet liggende på en rist i midten af ovnen. Når det er varmet op bruger jeg en kombispade/pizzaspade, som jeg lægger under bagepapiret med de ubagte boller. Så kan jeg flytte bagepapir med boller ind på det varme bagestål.
Håber det gav mening?
Hilsen Louise
Ditte skriver
Hej Louise.
Kan man hæve dejen natten over i stuetemperatur frem for på køl?😊
Louise Dam skriver
Nej, det tror jeg ikke. Så vil dejen overhæve. Hvis du vil hæve ved stuetemperatur skal det være omkring 3 timer.
Inge skriver
De BEDSTE boller, jeg nogensinde har bagt! Perfection!
Louise Dam skriver
Årh hvor er det altså bare fedt at høre!
Bodil skriver
De bedste boller ever
Jeg erstatter 100 gr af hvedemelet med 50 gr rugmel og 50 gr Ølandsmel og det bliver de bestemt ikke ringere af 🙂
Louise Dam skriver
Ej hvor er det bare dejligt at høre! Og tak for tippet med melet.
Mette skriver
Hej louise
HVordan bruger du bagestålet? Det er jo vanvittig varmt når det står i ovnen - hvordan søren får du den linne dej på bagepapiret over på stålet? Tager du det ud?
Louise Dam skriver
Hej Mette
Jeg bruger sådan en kombispade der fulgte med da jeg købte mit bagestål. Så tager jeg den ind under bagepapiret og kan så lige flytte det over på bagestålet inde i ovnen. Og det samme når det skal ud igen :-) Håber det var til at forstå.
Hilsen Louise
Karoline skriver
Hej Louise,
Jeg har i dag prøvet din opskrift, og bollerne er de bedste boller jeg har bagt. Jeg vil dog lige høre, hvor længe de kan stå i køleskabet? Altså har du et maks timeantal i køleskabet, før de skal i ovnen?
På forhånd tak
Louise Dam skriver
Hej Karoline
Dejligt du kan bruge opskriften. Jeg har ikke lige sådan et præcist antal timer. Men umiddelbart tror jeg godt de kan stå 24 timer i køleskabet før de bliver bagt. Men jeg har ikke selv afprøvet det.
Hilsen Louise
Christian skriver
Kære Louise
Jeg bøjer mig i støvet - de boller var fremragende! det bliver en af mine favoritopskrifter fremover. Detaljen vedr. at dejen samler sig (skete efter max hastighed i 5 min, efter at have kørt dejen i 25 ved middel hastighed!) var et mindre brødbagningsmæssigt mirakel. Jeg har lavet din opskrift med øl i stedet for vand, hvilket giver brødet et let surdejsfornemmelse - det kan jeg anbefale. Men min totale kompliment for denne opskrift!
Louise Dam skriver
Hej Christian
Ha ha, ja det er fantastisk når man står og tænker at der ikke sker noget og så lige pludselig - vupti! Så er dejen samlet om dejkrogen :-) Det lyder lækkert med øl i dejen, det vil jeg prøve af. Måske kunne det også være lækkert med maltsirup? Det har jeg selv altid i køleskabet fordi jeg bruger det til rugbrød.
Du burde også næsten prøve disse boller med hørfrø, som minder meget om denne opskrift.
Hilsen Louise
Lene skriver
Hej.
Har lige prøvet at bage bollerne, og de er SÅ lækre!
Dejen havde brug for lidt mere mel for at slippe skålen og den fik kun lidt (1 spsk) ad gangen.
Lod dejen stå i skålen ned dejlig og det hele og hæve, og der kom de fineste bobler i overfladen.
Har de sidste par stykker i ovnen nu.
En helt vinder!
Louise Dam skriver
Hvor skønt at høre! Der kan nemt være lidt forskel på mel. Både hvilket mærke man bruger, men faktisk også bare hvilken batch man får af melet. Så nogle gange skal der måske bruges lidt mere eller lidt mindre i en opskrift. Men hvor dejligt du fik nogle skønne boller ud af det :-)
Cecilia skriver
Hej,
Min dej vil desværre heller ikke slippe og samle sig. Har så tilføjet mere mel, det hjalp heller ikke. Mega ærgerligt, for bollerne ser og lyder virkelig lækre.
De bedste hilsner
Cecilia
Louise Dam skriver
Hej Cecilia
Det er en meget våd dej. Så den skal æltes længe før den slipper. Der er forskel på røremaskiner og hastigheden på dem, derfor er det svært at sige præcis hvor lang tid der går før dejen slipper skålen. Men det burde den altså gøre.
Karina skriver
Dem glæder jeg mig til at prøve at bage. Bager du en plade ad gangen eller kan man bage to plader på samme tid ved varmluft?
Louise Dam skriver
Jeg bager en plade af gangen. Det synes jeg fungerer bedst selvom det er ved varmluft.
Louise Dam skriver
Men også fordi jeg bager på mit bagestål, og der har jeg kun ét :-)
Julia skriver
Kan man lave dem uden en røremaskine, hvor de stadig får en masse lufthuller?
Louise Dam skriver
Beklager det sene svar! Jeg har ikke fået prøvet at lave dem på en anden måde desværre. Men der er en anden der har lagt en kommentar om at hun har rørt dem med dejkrogene på håndmixeren og de blev gode. Så det kan du jo afprøve :-)
Victoria skriver
Jeg rørte dem i hånden, på mit arbejde her til aften. Jeg har lige puttet to i ovnen for at afprøve om de blev gode nu jeg brugte håndkraft. De var fantastiske! Wauw! Men de ville ikke slippe bagepapiret, nok mest fordi jeg liiige glemte at putte dem på en bund af mel først 😂😅 men glæder mig til at servere dem til ungerne her til morgen!
Louise Dam skriver
Ej, hvor lyder det bare godt! Fedt det kunne lade sig gøre - altså du rørte bare dejen med en ske?
Anya skriver
Hej. Kan man bruge rødgær/tørgær i stedet for almindelig gær?
Louise Dam skriver
Det tror jeg godt man kan, men jeg har ikke afprøvet det med denne opskrift.
Rikke skriver
Hej. Kan man bruge lidt grovere mel? Måske halv, halv?
Louise Dam skriver
Hej Rikke
Jeg har ikke selv testet det med disse boller, men det vil jeg tro at du godt kan. Det kan dog være du skal bruge en smule mere mel når du også bruger en grov meltype.
Julie skriver
Hej Louise, bruger du almindelige eller varmluft når du bager bollerne?
Louise Dam skriver
Jeg plejer at bruge almindelig ovn.
Michael Himmelstrup skriver
Super boller.
Men jeg kan ikke få dem sprøde i overfladen, jeg bruger manitoba mel.
Louise Dam skriver
Hej Michael
Prøv evt. at bage dem med varmluft istedet for. Så bliver ovnen varmere, og måske er det det der skal til før de bliver sprøde i din ovn.
Lisbeth skriver
Virkelig god opskrift.
Jeg har brugt en muffinform - så hæver de flot op og bliver lidt stenovns-agtige
Louise Dam skriver
Hej Lisbeth
Tak for tippet med formene! Rigtig god idé :-)
Lise skriver
Hej Louise.
Tror du ikke det kan lade sig gøre ,at jeg bruger dejkrogene fra elpiskeren , når jeg ikke h⁹ar en røremaskine. ?
Mange opskrifter på boller hvor man skal bruge røremaskine, siger nemlig at man godt kan bruge det til nøds. Håber du har tid til at svare .
Mvh.Lise
Louise Dam skriver
Hej Lise
Jeg har desværre ikke selv fået det afprøvet endnu, så jeg tør ikke helt at svare på det. Men hvis du afprøver det må du meget gerne skrive tilbage her hvordan det fungerede :o)
Charlotte skriver
Hej Louise
Jeg har prøvet opskriften af rørt med håndmixer og bollerne er blevet virkelig gode og ligner dem på dine fotos.
Det var hårdt arbejde at agere røremaskine og håndmixeren blev da også lidt varm 😉, men det kan lade sig gøre 🤩
Jeg bagte ved varmluft, start ved 250 grader og satte temperaturen ned til 220 grader efter 5 min.
Tak for en virkelig god opskrift, den bliver en kommende favorit i vores familie ☺️
Louise Dam skriver
Hej Charlotte
Hvor er det bare dejligt at høre det kunne lade sig gøre! Juhuuu! HVor lang tid rørte du dem mon med håndmixeren?
Simone skriver
Kære Louise
Min dej samlede sig på dejkrogen og slap siderne fuldstændig, indtil jeg stoppede maskinen så faldt dejen helt fra krogen og fladede ud. Er dette rigtigt, eller skal den blive på krogen og være samlet når man stopper maskinen?
Venlig hilsen Simone
Louise Dam skriver
Hej Simone
Det lyder meget rigtigt, hvordan blev bollerne?
Hilsen Louise
Jens Juhl skriver
Hej Louise
Jeg har lige rørt dejen i de opskrift Boller med huller i
Efter 10 min. med K spaden og 15 min. med dejkrogen var dejen stadig meget lind og havde bestemt ikke sluppet skålen og sat sig om dejkrogen. Er mængden af mel og vand - halvt af hver - mon korrekt?
Hvad har jeg mon eller gjort forkert?
Mvh
Jens
Louise Dam skriver
Hej Jens
Forholdet mellem vand og mel er korrekt. Dejen er meget lind, men burde slippe skålen. Men måske skal den blot køre i længere tid på din røremaskine. Det sker nærmest fra det ene øjeblik til det andet.
Håber bollerne alligevel blev gode og du har mod på at prøve igen.
Hilsen Louise
Vivian skriver
Jeg har lavet disse boller og Meyers brød masser af gange og nogle gange passer forholdet halvt halvt ikke helt ..det kan være der bare skal 20-40 gr mere mel før det samler sig det har jeg ihvertsfald bemærket ...🥰🥰🥰
Louise Dam skriver
Tak for tippet. Det er nemlig også bare forskel på mel - både de forskellige mærker, men også bare fra pose til pose.
Muskovit skriver
Det er bare go' boller. Kom ikke salt og sukker direkte i gær/vand blandingen, men vent indtil der er kommet lidt mel i. Hæver til 3-4 gang størrelse. Jeg brugte italiensk mel og der skulle ca 200 gram mere i før dejen samlede sig omkring dejkrogen. Bagte i 14 min med vand i ovnen - mindre kunne gøre det. Bedste boller jeg har lavet. :.)
Louise Dam skriver
Det er rigtigt at salt ikke må komme direkte ned til gæren, da det slår gæren ihjel. Derfor skal melet i først :o) Dejligt du kunne bruge opskriften, og fik den tilpasset til det mel du brugte.
Juan skriver
Virkelig lækker opskrift. Mine boller bliver dog ikke så luftige. Jeg tror "luften" går ud, når jeg tager dejen ud af skålen. Kan man lade dejen hæve på bordet med folie og viskestykke over?
Bh. Juan
Louise Dam skriver
Det har jeg ikke prøvet, men jeg tror det er svært når dejen er så blød. Lad du dejen selv 'løbe' ud på bordet uden at røre for meget ved den?