Louises Madblog

  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
menu icon
go to homepage
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
search icon
Homepage link
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
×
Forside » Opskrifter » Fastelavn

Vandbakkelser

Udgivet: 19. okt 2022 · Opdateret: 8. jan 2025

Her kan du finde min bedste opskrift på vandbakkelser. Creme er for mig noget af det bedste fyld til vandbakkelser, men man kan også lave andet lækkert fyld! Det kan godt være lidt en kunst at lære at lave vandbakkelser, men hvis du bare følger min opskrift, så skal du nok nå i mål.

Vandbakkelser

Vandbakkelser er en skøn kage, som består af en dej, der laves af vand, smør, sukker, mel og æg, der koges op i en gryde under omrøring. Blandingen sættes så i små dupper på bagepapiret og bages i ovnen. Når de bliver bagt i ovnen, hæver de op og bliver luftige i midten med plads til en masse fyld.

Vandbakkelser der ikke falder sammen

I denne opskrift lærer du, hvordan du laver vandbakkelser, der ikke falder sammen! Her er et par hurtige fif til, hvad kan gå galt med vandbakkelser:

  • Du må ikke åbne ovnen til vandbakkelserne for tidligt: Hvis de ikke er bagt færdige, risikerer du, at de falder sammen
  • Hvis din dej er for tynd, vil den ikke hæve ordentligt op (se gerne min video, hvor du kan fornemme konsistensen på dejen)
  • Bag kun én plade vandbakkelser i ovnen ad gangen. En overfyldt ovn vil betyde mere damp, som også kan give et dårligt resultat

Se også disse opskrifter:
Vandbakkelser med vaniljecreme og hindbærskum | Kagemand af vandbakkelse | Fastelavnsboller af wienerbrødsdej

Fyld til vandbakkelser

Vandbakkelser kan fyldes med mange lækre ting. Jeg synes, at denne her simple version med en lækker blanding af vaniljecreme og flødeskum er super lækker! Her har jeg pyntet med kakaoglasur og frysetørrede hindbær. Andre forslag til fyld til vandbakkelser kunne være:

  • hindbærskum
  • kaffe/mokkacreme
piskeris Grullo

Vandbakkelser med creme

4.67 fra 3 stemmer
Justér antalJustér antal: 15 stk.
Holdbarhed: 1 dag
Fryseegnet: Ja
Forb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 20 minutter min
Samlet tid 40 minutter min
- undgå din skærm går ud

Ingredienser

Vandbakkelser

  • 2 dl vand
  • 100 g smør
  • 1 tsk sukker
  • 100 g (reklamelink)hvedemel
  • 3 æg, størrelse M/L

Fyld

  • 1 portion vaniljecreme
  • 2,5 dl piskefløde pisket til flødeskum

Pynt

  • glasur
  • (reklamelink)frysetørret hindbær

Sådan gør du
 

Vandbakkelser

  • Bring vand og smør i kog i en gryde. Når smørret er smeltet kommes sukker og mel i på en gang.
  • Rør dejen godt sammen til den slipper gryde og ske.
  • Kom dejen i en skål og lad den køle lidt af.
  • Tilsæt 1 æg ad gangen og brug en elektrisk pisker imellem hvert æg. Fortsæt indtil dejen er godt våd og klistret.
  • Sæt med 2 spiseskeer eller med sprøjtepose 15 små toppe på en plade med bagepapir. De bliver cirka dobbelt så store, så lav god plads imellem hver vandbakkelse.
  • Bag vandbakkelserne midt i ovnen ved 200 grader almindelig ovn i cirka 20 minutter, til de er hævede og gyldne. Luk ikke ovndøren op de første 10 minutter af bagetiden, da vandbakkelserne let falder sammen.
  • Tag en enkelt vandbakkelse ud efter endt bagetid og kontroller at den ikke falder sammen. Hvis den falder sammen giver du resten af portionen et par minutter til. Og tager igen en enkelt ud og prøver. Hvis de ikke er færdigbagte vil de falde sammen (de kan dog sagtens stadig spises!)
  • Lad vandbakkelserne køle af på en bagerist, klip et lille hul i midten med en saks (der hvor du vil skære dem over) dette lader dampen komme ud, og mindsker risikoen for at de falder sammen.

Fyld

  • Lav vaniljecremen efter opskriften, og lad den køle ned.
  • Pisk fløden til flødeskum.
  • Rør vaniljecremen godt igennem og bland så stille og roligt flødeskummen sammen med vaniljecremen lidt af gangen.
  • Kom eventuelt blandingen i en sprøjtepose og sprøjt cremen i dine vandbakkelser. Du kan også bare komme den i med en ske.
  • Rør en kakaoglasur sammen og pynt eventuelt med lidt frysetørret hindbær.

Video

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 stk. | Kalorier: 194 kcal | Kulhydrater: 18 g | Protein: 2 g | Fedt: 13 g
Gem på Pinterest Gem som favorit Gå til favoritter Udskriv
Opskrift af Louise Dam
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

💭 Spørgsmål og svar til opskriften

Hvorfor falder vandbakkelser sammen?

Vandbakkelser falder sammen, hvis du åbner ovnen, inden de er bagt færdige.

Hvordan opbevarer man vandbakkelser?

Det er bedst at opbevare vandbakkelser i en lufttæt beholder eller i en lufttæt pose.

Hvorfor hæver mine vandbakkelser ikke?

Vandbakkelser kan ikke hæve, hvis du har lavet din dej for tynd. Den skal gerne være lidt tyk i konsistensen.

Hvornår er vandbakkelser færdige?

Vandbakkelser er færdige, når de har fået en flot og gylden overflade, men de må endelig ikke blive for brune!

Kan vandbakkelser fryses?

Ja, vandbakkelser kan fryses, når de er bagt, men uden fyld. Tø vandbakkelserne forsigtigt op, varm dem i ovnen 1-2 minutter og kom det ønskede fyld i.

Hvad er choux?

Choux er også vandbakkelser – det er blot den franske betegnelse.

Smør i gryde
Smeltet smør i gryde
Dej
Dej
Vandbakkelsesdej
Ubagte vandbakkelser
Vandbakkelser
Fyld til vandbakkelser
Vandbakkelser med fyld

Kommentarer

  1. Katrine Buggild skriver

    oktober 26, 2019 at 4:05 pm

    Det er super fine jeg var dog nød til at lave en ny portion fordi den anden blev for våd og nummer to reddet jeg med lidt mel men de blev alligevel fine og luftige har ikke smagt dem endnu men de ser lækre ud

    Svar
  2. DUygu skriver

    maj 13, 2019 at 5:29 pm

    Lækker opskrift! Den skal prøves :-)

    Skal vandbakkelserne bages i almindelig ovn eller varmluft?

    Svar
    • Louise Dam skriver

      juni 03, 2019 at 11:05 am

      Jeg bruger almindelig ovn.

      Svar
  3. kirsten Kunz skriver

    februar 04, 2019 at 3:40 pm

    Kan man fylde dem med creme ca 2 timer før de skal spises

    Svar
    • Louise Dam skriver

      marts 14, 2019 at 12:48 pm

      Jeg er lidt usikker på om de bliver bløde af det. Men umiddelbart tror jeg godt du kan gøre det.

      Svar
      • Alma skriver

        august 11, 2024 at 9:40 am

        almindelig ovn er det med over og undervarme 🙂

        Svar
        • Louise Dam skriver

          august 22, 2024 at 11:20 am

          Ja, det er det :-)

          Svar
  4. Pia skriver

    februar 11, 2018 at 8:01 pm

    Lavede disse i dag - nurj, de blev gode! Fuldstændig perfekte vandbakkelser 😊

    Svar
  5. Jannie skriver

    januar 25, 2018 at 9:43 am

    Hej Louise
    Tak for dine gode opskrifter
    Jeg har dog forsøgte mig flere gange med vandbakkelses bollerne og det vil ikke lykkes for mig.
    De smager dog super godt.
    Når jeg kommer dejen over på bagepladen flyder de ud? mine bliver ikke små toppe.
    Jeg ved ikke om dejen er for varm eller jeg ikke pisker det nok sammen? har du et bud?
    Venlig hilsen
    Jannie

    Svar
    • Louise Dam skriver

      januar 28, 2018 at 1:51 pm

      Hej Jannie, det lyder mærkeligt. Har du set videoen i opslaget? Har dejen samme konsistens som min?

      Svar
  6. Louise Wandahl skriver

    februar 02, 2016 at 9:47 am

    Hej Louise
    Vil man kunne lave dem dagen før (og så selvfølgelig først fylde dem med creme på dagen) uden de bliver "kedelig"? Hvis ja, hvordan vil du så opbevare dem?
    Mvh louise

    Svar
    • Louise Dam skriver

      februar 03, 2016 at 9:45 pm

      Hej Louise
      Det tror jeg godt du kan - de skal nok opbevares i en kagedåse eller andet der er tætlukket. Men det kan godt være de mister noget af sprødheden. Måske kan de lige kan få 5 minutter i ovnen for at blive sprøde igen.

      Svar
  7. sara skriver

    december 24, 2015 at 9:01 pm

    hej Louise

    Jeg har gjord alt det der stod i opskriften, o alt gik fint. de blev hævet, men da jeg tog dem ud fald de sammen??
    de blev i 20 min i 200 grader.

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 25, 2015 at 6:12 pm

      Hej Sara
      Det kan desværre godt ske. Det kan være at de skal have længere tid i din ovn end i min ovn. Der er desværre stor forskel på hvordan forskellige ovne varmer. Næste gang skal du prøve kun at tage en enkelt ud og se om den falder sammen. Hvis den gør det skal du lade resten få lidt længere tid.
      Håber de stadig smagte godt? :-)
      Hilsen Louise

      Svar
      • sara skriver

        december 25, 2015 at 7:41 pm

        Ja de smagte rigtig godt, tak for den rigtig gode opskrift, ; )

        Svar
  8. Sofies Spisekammer skriver

    september 28, 2013 at 11:02 am

    Mums! Vandbakkelser er bare gode. Jeg forstår heller ikke alles frygt for dem. Så svært er det altså ikke :)

    Svar
    • Louise Dam skriver

      oktober 04, 2013 at 7:33 pm

      Nej, det er da bare med at kaste sig ud i det. Det er jo så lækkert!

      Svar
  9. Madling skriver

    september 22, 2013 at 9:39 pm

    De ser så lækre ud! Jeg elsker vandbakkelser. Sidst jeg lavede dem var til waleskager med hindbær. Ved du om man kan fryse vandbakkelser - altså uden creme og pynt? :-)

    Svar
    • Louise Dam skriver

      september 24, 2013 at 8:53 am

      Tak! Jeg har læst mig frem til at de sagtens kan fryses. Så er det jo virkelig nemt lige at tage dem op og fylde dem med noget lækkert :-)

      Svar
4.67 from 3 votes (3 stemmer uden kommentar)

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Footer

↑ Til toppen


Opskrifter

Om Louises Madblog

Opskriftsindeks

Råvareindeks

Samarbejde, reklame, annoncering

Morgenmad

Frokost

Aftensmad

Tilbehør

Søde sager

Cookie- og privatlivspolitik

Kontakt


COPYRIGHT
Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.


Copyright © 2024 - Louises Madblog - CVR 35614788

Vurdér opskriften

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.