• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Louises Madblog
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
menu icon
go to homepage
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • OPSKRIFTER
    • REJSER
    • SAMARBEJDE
    • OM
    • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Forside » Opskrifter » Aftensmad

    Nye kartofler

    Udgivet: jul 8, 2021 · Opdateret: jul 8, 2021 af Louise Dam

    Gå til opskrift Udskriv
    Kogte nye kartofler

    Nye danske kartofler er noget der virkelig er skønt om sommeren. Om man så selv har dyrket dem i sin have, om man finder dem i supermarkedet eller køber dem i en lille vejbod. Sammen med jordbær og rabarber er det virkelig indbegrebet af sommer hos mig.

    Nye kartofler er ikke en bestemt sort af kartofler, men betegnelsen bruges om umodne, små og friskopgravede kartofler. Kartoflerne høstes mens de er i vækst, og de har en tydlige smag af "nye kartofler"*

    Gå direkte til:
    • De første nye danske kartofler
    • Sådan skal du koge nye kartofler
    • 📖 Opskrift
    • Nye kartofler
    • Husk disse 4 ting for at lykkes med kartoflerne
    • Hvad kan jeg bruge kartoflerne til?

    Man skal i øvrigt sørge for ikke at opbevare de nye kartofler for længe for de tilberedes og spises. Det er nemlig kun imens de er helt friskopgravede, at de har den helt rigtige smag. Når de står nogle dage begynder de at bliver tørre i det. Det er også derfor, at udenlandske nye kartofler ikke har den samme gode smag som vi kender fra de danske.

    De første nye danske kartofler

    Det er med at være den første landmand til at få kartoflerne klar, for de første nye danske kartofler er dyre! En pris på 150-200 kr. pr. kilo er ikke usædvanligt. De første nye kartofler plejer at kunne købes omkring april måned, og kommer vi lidt længere hen mod sommeren falder prisen heldigvis til et leje hvor alle kan være med.

    Sådan skal du koge nye kartofler

    Nye kartofler har en helt anden konsistens og smag end de kartofler vi spiser resten af året. Og derfor er det også vigtigt, at tilberede dem på en anden måde. Kogetid for nye kartofler er nemlig markant kortere end normalt.

    Nye kartofler skal ikke koge så længe som almindelige kartofler. Faktisk skal de koge ret kort tid, og så skal de ellers bare stå lidt i det varme vand og trække. Koger man dem til de føles møre, så har de faktisk allerede fået for meget. Jeg plejer også kun at fjerne den yderste løse skræl fra kartoflen. Den inderste tynde skræl giver masser af god smag til kartoflen, som jeg godt kan lide.

    Læs også: Klassisk kartoffelsalat med radiser og purløg | Karry kartoffelsalat med tomat og kapers | Kartoffelsalat med avokado, citron og karse

    Vandet man koger sine kartofler i skal være godt saltet og smage som havvand. Derudover kan man tilsætte forskellige krydderurter til kartoflerne når de koger. Det kan f.eks. være løvstikke, persille eller dild. Det giver udover salt en god smag til de færdigkogte kartofler.

    Herunder får du min ultranemme opskrift på hvordan du skal koge nye kartofler.

    📖 Opskrift

    ikon piskeris Chestnut

    Nye kartofler

    4 personer
    Holdbarhed: 3-4 dage
    Fryseegnet: Nej
    Forb. tid 10 min
    Tilb. tid 15 min
    Samlet tid 25 min

    Udstyr (reklamelink)

    • Gryde
    - undgå din skærm går ud

    Ingredienser

    • 800 g nye kartofler
    • vand
    • salt til det smager som havvand

    Sådan gør du
     

    • Start med at rengøre de nye kartofler. Skrub dem godt så jord og den yderste løse skræl kommer af. Den inderste tynde skræl må gerne blive på.
    • Læg kartoflerne i en gryde og dæk dem med vand. Kom godt med salt i gryden. Det skal smage som havvand. Sæt låg på gryden.
    • Sæt gryden på komfuret og få vandet i kog.
    • Når vandet koger skal kartoflerne koge i cirka 7 minutter. Det kommer selvfølgelig lidt an på størrelsen af kartoflerne. Er de meget små så lidt mindre, og er de til den store side så lidt mere. De skal begynde at blive bløde når du stikker i dem, men ikke helt møre.
    • Tag gryden af varmen og lad kartoflerne trække i det varme vand i cirka 7-10 minutter. Igen kommer det lidt an på størrelsen. Stik i dem for at se om de er færdige. De skal kun lige nå at blive møre, så de ikke koger ud.
    • Servér de kogte nye kartofler med smør og salt.

    Dine egne noter

    Klik her for at tilføje dine egne noter

    Noter

    Sørg for at kartoflerne er nogenlunde ens i størrelsen for at de bliver tilberedt lige meget.

    Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

    Servering: 1 person | Kalorier: 154 kcal | Kulhydrater: 35 g | Protein: 4 g | Fedt: 1 g
    Bedøm denne opskrift:
    4.3 fra 3 stemmer
    Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplan Gå til favoritter Udskriv
    Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

    Husk disse 4 ting for at lykkes med kartoflerne

    Jeg har prøvet at bryde det ned til disse 4 helt simple steps - så kan du måske huske det når du står og er i gang i køkkenet.

    1. Fjern kun den løse skræl.
    2. Masser af salt i vandet.
    3. Kogetid for nye kartofler er cirka 7 minutter.
    4. Trækketid i vandet er også cirka 7 minutter.
    • Kogte nye kartofler
    • Kogte nye kartofler

    Hvad kan jeg bruge kartoflerne til?

    Kartoflerne kan jo bruges til meget forskelligt. Jeg ELSKER at få dem serveret varme og med koldt smør og lidt ekstra flagesalt på. Dét smager altså bare godt! Især de helt små kartofler smager forrygende!

    Gem også lidt kartofler i køleskabet til frokosten dagen efter. Lav så en lækker kartoffelmad med de små nye kartofler.

    Derudover er de små nye kartofler jo helt perfekte at bruge i kartoffelsalat. Jeg har nogle opskrifter på kartoffelsalat, som jeg lige har fundet frem lige her:

    Klassisk kartoffelsalat med radiser og purløg
    Cremet og lækker kartoffelsalatmed sprøde radiser og frisk purløg.
    Gå til opskrift
    Kartoffelsalat med radiser og purløg
    Karry kartoffelsalat med tomat og kapers
    En klassisk karry kartoffelsalat med tomat og kapers
    Gå til opskrift
    Karry kartoffelsalat med tomat og kapers
    Kartoffelsalat med avokado, citron og karse
    Gå til opskrift
    cce b
    Følg mig på Instagram

    *kilde: arla.dk

    « Rabarbersirup
    Tomatsalat med nektariner »

    Læserinteraktioner

    Skriv et svar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Vurdering af opskriften




    Primær Sidebar

    Louise

    Jeg hedder Louise, jeg er 35 år og bor i København sammen med min kæreste Martin og min datter Amalie. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave lækre opskrifter til jer. Her på min blog finder du nemme og lækre retter, ofte med billeder af fremgangsmåden. Her kan alle være med! Jeg håber du finder en opskrift du kan bruge i blandt de over 800 opskrifter på siden.

    Mere om mig →

    NYE OPSKRIFTER

    • Vegetarisk hoensesalat
      Vegetarisk hønsesalat
    • Paaske islagkage
      Påske islagkage
    • Oreo is
      Oreo is
    • Cashew chicken
      Cashew chicken
    • Sproede foraarsruller i airfryer
      Forårsruller i airfryer
    • Kylling i groen karry
      Kylling i grøn karry

    POPULÆRE OPSKRIFTER

    • Gulerodskage med floedeosteglasur
      Gulerodskage med ostecreme
    • Syltede rødløg
      Syltede rødløg
    • Bananpandekager
      Bananpandekager
    • Dahl opskrift
      Indisk dahl
    • Pastasalat med cremet karrydressing og groentsager
      Pastasalat med cremet karrydressing og grøntsager
    • Bagekartofler opskrift
      Bagekartofler

    Tilmelding til mit nyhedsbrev

    Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig mails når jeg udgiver en ny opskrift. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.

    Footer

    Copyright

    Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

    For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

    Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.

    Footer

    ↑ Til toppen


    Om

    Råvareindeks

    Kontakt

    Privatlivspolitik


    Copyright © 2021 - Louises Madblog - CVR 35614788

    X
    Køb en airfryer fra Cosori med 15 % rabat med koden Dam15
    Køb airfryer her