Louises Madblog

  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
menu icon
go to homepage
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
search icon
Homepage link
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
×
Forside » Opskrifter » Grød

Øllebrød

Udgivet: 7. jan 2023 · Opdateret: 14. dec 2023

Her får du en virkelig lækker opskrift på hjemmelavet øllebrød med flødeskum lavet på hvidtøl. Det er en god måde at få brugt sine rugbrødsrester, så de ikke ender i skraldespanden.

Øllebrød med hvidtøl

Klassisk øllebrød serveret med flødeskum

Øllebrød er en rigtig gammel dansk opskrift, der stammer helt tilbage fra 1200-tallet, hvor munkene dyppede deres brød i øl og vand. Det er siden hen blevet til øllebrød, som vi kender det i dag. Det er altså én af de danske retter, der er ældst. Selvom det er en gammel opskrift, så er det nu stadig en dansk klassiker.

Øllebrød med flødeskum serveres ofte enten som morgenmad eller dessert, og det er mest den topping man kommer ovenpå der bestemmer om det er det ene eller det andet. Der er også mange, der kommer vaniljecreme på eller friske bær.

Se også disse opskrifter:
Blommegrød | Havregrød | Risengrød

Hjemmelavet øllebrød med hvidtøl

Jeg laver min øllebrød med hvidtøl, da det er med til at give en rigtig god og let sød smag. Du kan også sagtens bruge en anden øl, alt efter hvad du lige har stående. Du kan også bruge øllebrød til at lave øllebrødsboller.

piskeris Grullo

Øllebrød

4.93 fra 13 stemmer
Justér antalJustér antal: 4 personer
Holdbarhed: 2-3 dage
Fryseegnet: Ja
Forb. tid 5 minutter min
Tilb. tid 30 minutter min
Samlet tid 35 minutter min

Udstyr (reklamelink)

  • (reklamelink)Gryde
- undgå din skærm går ud

Ingredienser

  • 500 g rugbrød
  • 7 dl vand
  • 2 hvidtøl á 33 cl
  • 3-4 spsk sukker, eller brun farin
  • 3 tsk (reklamelink)vaniljesukker
  • 1 kanelstang
  • ½-1 appelsin, saften heraf
  • lidt salt

Sådan gør du
 

  • Skær rugbrød i mindre stykker og kom det i en gryde.
  • Hæld vand og øl over rugbrødet og lad det stå og trække i minimum 15 minutter. Du kan dog også sagtens stille det til at udbløde hele natten f.eks.
  • Tilsæt resten af ingredienserne og lad det hele koge op.
  • Lad øllebrøden koge i cirka 15-20 og smag så til. og tilsæt evt. mere sukker eller andet efter behov.
  • Rør godt rundt i øllebrøden så der ikke er klumper i grøden. Hvis du ønsker det kan du også pressen grøden igennem en si så alle klumper og kerner forsvinder.
  • Servér din øllebrød med letpisket flødeskum.
Gem på Pinterest Gem som favorit Gå til favoritter Udskriv
Opskrift af Louise Dam
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

Tip til opskriften!

  • Du kan bruge lige det rugbrød, som du har liggende. Jeg bruger selv ofte et med en masse kerner, da kernerne er med til at give smag. Det er en smagssag om man hellere vil bruge rugbrød uden kerner.
  • Jeg kan godt lide, når der kommer lidt klumper i grøden. Hvis du ikke er så vild med det, kan du presset det hele igennem en sigte eller bruge en stavblender.
  • Øllebrød kan f.eks. serveres med flødeskum, fløde, mælk, æggesnaps, bær eller æblekompot.

Øllebrød til baby

Det er meget populært at lave øllebrød til baby, og hvis du gør det, skal du selvfølgelig lave en øllebrød uden øl.

Denne her opskrift er ikke tiltænkt til babyer, men der er det en god ide at lave opskriften med noget rugbrød uden kerner.

Der skal desuden ikke kommes sukker i, da babyer ikke skal have det, når de er så små.

Brug dine rugbrødsrester

Klassisk øllebrød er også en genial måde at få brugt sine tørre rugbrødsrester. Det ender desværre ofte med, at den tørre rugbrød ender i skraldespanden, da man ikke lige har fået brugt det hele. Man kan også bruge rugbrødsrester til at lave lækre rugbrødschips.

💭 Spørgsmål og svar til opskriften

Hvornår må man give øllebrød til baby?

Du kan servere det for din baby fra de er 6-9 måneder gamle. Det afhænger lidt af, hvornår de er begyndt at spise grød generelt.

Kan man varme øllebrød igen?

Ja, det kan du godt.

Hvor er øllebrød fra?

Det stammer fra munkene i klostrene, der dyppede brød i varmt øl. Selve princippet er mange hundrede år gammelt.

Kan man fryse øllebrød?

Ja, det kan du sagtens. Derfor kan du også med fordel lave en stor portion og så fryse det ned, som I ikke får spist.

Øllebrød med hvidtøl og flødeskum
Oellebroed

Kommentarer

  1. Louise skriver

    december 02, 2024 at 5:49 pm

    5 stars
    Den bedste øllebrød jeg har smagt!

    Svar
    • Louise Dam skriver

      december 09, 2024 at 2:28 pm

      Ej hvor godt at høre!

      Svar
  2. Charlotte skriver

    juli 02, 2024 at 10:47 am

    5 stars
    Virkelig lækker opskrift. Jeg lavede den på mørkt rugbrød, med masser af kerner. Gav den overfladisk med stavblender til sidst.
    Det er ikke sidste gang vi skal have det. :-)

    Svar
    • Louise Dam skriver

      juli 02, 2024 at 11:06 am

      Hvor er det bare dejligt at høre :-)

      Svar
  3. Lasse Kruse skriver

    februar 15, 2024 at 9:38 pm

    5 stars
    skøn og nem måde at bruge sine brødrister på samtidig med at mine børn er med til at holde traditionerne ved lige

    Svar
    • Louise Dam skriver

      februar 27, 2024 at 1:00 pm

      Det er nemlig så godt - elsker at kunne bruge alle rester op. Og skulle du have rester af øllebrød, så bruger du dem i min opskrift på øllebrødsboller :-)

      Svar
  4. jens skriver

    juni 19, 2023 at 4:57 pm

    Da jeg var barn, tilbage i slut 50erne, gemte vi rugbrødsresterne til der var nok til en portion øllebrød. De tørre skorper, ofte 1 - 3 uger gamle, blev lagt i blød i hvidtøl og varmet op. Serveret med æggesnaps, eller hvis det skulle være fint, med flødeskum. Men det var dyrere.
    Det skulle være gammeldags mørkt, maltet rugbrød. Lyst og fuldkorn kunne ikke bruges. Kan man få mørkt, maltet rugbrød uden hele korn i dag?

    Svar
    • Louise Dam skriver

      juli 03, 2023 at 11:24 am

      Hej Jens
      Jeg vil tro det kan fås hos bageren, og ellers kan man helt sikkert bage det selv :-)
      Hilsen Louise

      Svar
4.93 from 13 votes (10 stemmer uden kommentar)

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Footer

↑ Til toppen


Opskrifter

Om Louises Madblog

Opskriftsindeks

Råvareindeks

Samarbejde, reklame, annoncering

Morgenmad

Frokost

Aftensmad

Tilbehør

Søde sager

Cookie- og privatlivspolitik

Kontakt


COPYRIGHT
Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.


Copyright © 2024 - Louises Madblog - CVR 35614788

Vurdér opskriften

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.