
Der er få ting, der dufter så hyggeligt som friskbagte kokostoppe med marcipan - også kendt som kokosmakroner. Jeg har faktisk altid kaldt dem kokosmakroner, men har nu opdaget at der er flere der kalder dem kokostoppe. De små sprøde kager med saftig kokos og sprød chokolade er en klassiker, der både er virkelig nemme at bage og altid vækker glæde på kagebordet.
Mine kokosmakroner er lavet med æggehvider, hvilket giver en let og luftig konsistens. Samtidig har jeg tilføjet marcipan i dejen, så kokostoppene bliver ekstra saftige og får en dejlig dyb smag, der passer perfekt sammen med kokos.
Hvis du har æggehvider til overs fra andre opskrifter, er kokostoppe med æggehvider en genial måde at undgå madspild. Du kan enten bage dem helt klassiske eller, som her, tilføje marcipan og dyppe bunden i mørk chokolade for lidt ekstra luksus.
De færdige kokosmakroner med chokolade kan holde sig i en lufttæt dåse i flere dage - og de er mindst lige så gode dagen efter, når smagen har sat sig.

Kokostoppe (kokosmakroner) med marcipan og chokolade
Ingredienser
- 6 æggehvider
- 300 g sukker
- 300 g (reklamelink)kokosmel
- 75 g (reklamelink)marcipan
- 150 g (reklamelink)mørk chokolade
Sådan gør du
- Rør kokosmel, sukker og æggehvider godt sammen i en skål.
- Riv marcipanen og bland det i dejen.
- Lad blandingen hvile i cirka 20-30 minutter.
- Beklæd en bageplade med bagepapir og sæt små klatter på bagepapiret. Form dem til små toppe med fingrene. Hvis det klistrer for meget kan du komme lidt vand på hænderne.
- Bag kokosmakronerne i ovnen ved 200 grader almindelig ovn i cirka 15 minutter indtil de er gyldne.
- Lad kokosmakronerne køle af på en rist.
- Temperer chokoladen og dyp bunden af hver kokosmakron i den smeltede chokolade.
- Læg kokostoppene på skrå med chokoladen i vejret og lad dem ligge til chokoladen er helt størknet.
- Opbevar dem i en lufttæt beholder i køleskabet.
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Brug rester af æggehvide til kokostoppe
Til denne opskrift på kokosmakroner bruger jeg kun æggehvide. De er derfor perfekte at lave når du har rester af æggehvide tilbage efter du f.eks. har lavet hjemmelavet is eller mayonnaise, hvor du har rester af æggehvide tilovers. Så kan du redde æggehviderne fra at blive smidt ud i bedste Stop-madspild stil.
Opbevaring af kokostoppe
Dine kokostoppe eller kokosmakroner kan du enten opbevare i en lufttæt beholder i køleskabet i en uges tid, eller du kan fryse dem ned. Med kokostoppe i fryseren har du altid en nem kage du kan tage op til gæster.
Tips og variationer
- Kokosmakroner uden marcipan: Udelad marcipanen, hvis du ønsker en mere klassisk variant. Marcipanen er med til at gøre dem ekstra svampede og saftige.
- Kokostoppe med lys chokolade: Jeg bruger normalt mørk chokolade. Men du kan også dyppe bunden i lys chokolade, hvis du foretrækker.
- Kokostoppe med appelsin: Riv skallen af 1 økologisk appelsin og kom den i dejen. Du kan også dyppe dem i orange chokolade for at give dem lidt ekstra appelsinsmag.
- Kokosmakroner med kondenseret mælk: I stedet for at bruge æggehvide og sukker kan du bruge kondenseret mælk. Den har fået sin egen selvstændige opskrift, så du kan se hvordan du laver det super nemt.







Kirsten skriver
Dejlig opskrift, hvis du har lidt marcipan til overs.
Louise Dam skriver
God idé lige at få brugt marcipanresterne til dem :-)
Malene christensen skriver
Hej Louise,
Har du prøvet at fryse dem?
Hilsen
Malene
Louise Dam skriver
Nej, det har jeg desværre ikke.
Ryan skriver
Jeg kan se, du har samme ide som jeg
Jeg pleje at kalde dem : juleudgaven af kokosmakroner
Dem har jeg lavet i flere år.
Jeg søgte for sjov på dine opskrifter, om du kendte den, ellers ville jeg sende ideen til dig
Og ja, de falder altid i god smag
Jeg bruger frk. Jensens kogebog, med opskriften med hele æg - som udgangs punkt - så er de hurtig at lave
Marcipanen blødgør jeg lidt i mikroen, så er det letter at arbejde med