
Flødeboller med marcipanbund og nøddebund
20 stk.
Forberedelsestid: 1,5 time
Ingredienser
Marcipanbunde (10 stk)
50 g sukker
1 æggehvide
125 g marcipan
Nøddebunde (10 stk)
130 g hasselnødder
1 æggehvide
50 g sukker
Skum
185 g sukker
3 æggehvider
85 g glukosesirup
0,6 dl vand
1 tsk sukker
Pynt
200 g mørk chokolade
kokosmel og/eller frysetørrede bær, kakao nibs
Marcipanbunde
1. Pisk sukker og æggehvide sammen.
2. Tilsæt marcipan revet i mindre stykker og bland/pisk det hele sammen.
3. Fordel marcipanmassen på en bageplade med bagepapir. Hver bund skal være cirka 5 cm i diameter.
4. Bag bundene ved 180 grader i cirka 10 minutter.
Nøddebunde
5. Pisk sukker og æggehvide stive
6. I en minihakker eller lignende hakker du hasselnødderne helt fint til nøddemel.
7. Vend nødderne i de stivpiskede æggehvider og sukker.
8. Smør et firkantet lag ud på en bageplade med bagepapir (cirka ½ cm tykkelse).
9. Bag bunden i cirka 10 minutter ved 175 grader
Skum
10. Kog vand, sukker og glukosesirup op i en gryde og lad det koge i 2 min.
11. Æggehviderne piskes let stive sammen med 1 tsk sukker.
12. Når æggehviderne begynder at blive stive i konsistensen tilsættes sukkerlagen langsomt. Skummet piskes stift med en håndmikser eller i en røremaskine ved middel hastighed i cirka 15 minutter.
13. Skummet sprøjtes på bundene med en plasticpose eller en sprøjtepose med en tyl. Jeg brugte en stjernetyl – men de bliver nok finere af en glat tyl.
14. Flødebollerne bages i 5 minutter ved 180 grader så de får en fast overflade.
15. Overtræk flødebollerne med smeltet og gerne tempereret mørk chokolade. Se f.eks. hvordan Mette Blomsterberg gør i denne video. Pynt med kokosmel eller frysetørret bær.
Tip til at overtrække flødebollerne:
Du kan gøre det på to forskellige måder. Du kan enten stille flødebollen på en gaffel og holde den over skålen med chokolade. Så bruger du en ske til at hælde chokoladen over og det overskydende kommer så ned i skålen igen.
Du kan også dyppe flødebollen ned i den smeltede chokolade. Derefter tager du den op og lader den dryppe af.










Skrevet af: Louise DamÆggehvider, Chokolade, Glukosesirup, Hasselnødder, Kokosmel, Marcipan, NødderKategori: Desserter, kager og andre søde sager, Tørkager, kugler, barer, karameller og konfekt
Spændende med nøddebunden - den skal prøves - tak.
Det var så lidt, håber du fik lavet nogle lækre flødeboller!
Hej
Er det to slags bunde? For jeg forstod det som at der er en nødebund også en marcipanbund der skulle oven på eller hvordan gør du?
Det er to slags bunde. Så man kan lave nogle med én slags og nogle med en anden slags bund.
Hejsa
Du skriver at man skal smøre nøddemassen ud i en firkant - skal man så bare stikke nogle runde bunde ud bagefter eller hvordan??
Ja, det er helt korrekt. Det skal jeg vist have rettet i min opskrift.
Hej Louise,
Hvordan overrækker du flødebollerne med chokoladen? Hælder du chokoladen ud over eller kan du dyppe flødebollen i chokoladen uden skummet falder af?
Hvordan har du tempereret chokoladen?
Hej Ann-Sophie
Jeg har lige tilføjet lidt beskrivelse omkring hvordan man kan overtrække flødebollerne, og derudover et link til en video der viser hvordan man temperer chokoladen.
Hilsen Louise
Hej Louise
Nøddebundene er de bløde eller sprøde?🤔
De er bløde :o)
Hej Louise,
Hvor længe kan bundene holde sig? Bliver de kedelige af at stå i et pr dage, inden de bliver brugt til flødebollerne? Skal bruge dem på søndag, men pga. tidsmangel, ville jeg bage dem i dag..
Mvh
Hej Anna, jeg har ikke nået at svare dig før nu desværre. Jeg ved desværre ikke hvordan de bliver hvis man laver dem inden. Gjorde du det og hvordan blev det?
Hej Louise,
Jeg laver "tusind" af dine flødeboller i øjeblikket, men er noget i tvivl om du mener traditionel ovn eller varmluft?
Jeg har bagt bundene ved traditionel ovn, men det tog noget tid længe end hvad du har skrevet i opskriften, og min ovn er ellers lidt hidsig i det.
Ps. de der nøddebunde er så lækre!
Hej Puk
Jeg bager stort set altid ved almindelig ovn. Medmindre der står andet i opskriften :-) Jeg synes der kan være stor forskel på ovne, og jeg er da også flyttet siden og har en anden ovn nu. Så jeg kan ikke helt huske hvordan den gamle var. Er glad for du synes om opskriften.
Hej Louise.
Er det rigtigt forstået at flødebollerne skal i ovnen i 5 min når skummet er sprøjtet på bundene og inden de betrækkes med chokolade?
Mvh Karina.
Ja, det er helt rigtigt :-)
Hvirfor skal de det ? Så flyder massen da ud? Vi har brugt pasteuriseret æggehvider
Det burde det ikke gøre. Men man kan også undlade at bage dem i ovnen. Det kan bare være en smule nemmere at styre når man skal overtrække dem med chokoladen.
Hej Louise.
Kan jeg bruge pastauseret æggehvider? Og hvis jeg skal lave flødeboller med lakridssmag, skal jeg så bare tilsætte lakridspulver når skummet er rørt sammen?
Mvh Betina
Hej Betina
Ja det kan du sagtens. Jeg har ikke prøvet at lave flødeboller med lakridssmag. Men jeg tror jeg ville tilsætte lakridspulveret når skummet er færdigt, som du selv foreslår.
Hej Louise.
Hvor lang tid tror du flødebollerne kan holde sig på køl?
Vh Malene
Hej Malene
En uges tid - måske længere.
Lyder smadder lækkert, men hvor og hvornår tilsættes glukosen ?
Ja det kan jeg godt se jeg har glemt. Det er tilføjet i opskriften nu, og der skal koges op sammen med sukker og vand.
ER glukosen vigtig ??? Kan nemlig se nogle opskrifter med og nogle er uden :-)
Skummet bliver mere holdbart af glukosen, så det er nemmere at styre. Men man kan muligvis godt lave det uden. Jeg har dog ikke selv prøvet det :-)
Man kan godt lave flødeboller uden glukose, men de bliver ikke lige så lækre i skummet. Glukosen skaber noget lækker cremethed, hjælper med stabilitet i skummet og giver en mere luftig skum. At bruge den korrekte glukosesirup er også en stor videnskab - jeg har selv startet en virksomhed som fokuserer på at producere "hjemmelavede" økologiske gourmet flødeboller (www.ærli.dk), hvor jeg er lykkedes med at sikre en lækker skum med holdbarhed så længe som ikke økologiske varianter.