Her kommer en helt klassisk kiksekage opskrift. Denne version er dog luksusudgaven af den helt gammeldags slags. Før i tiden lavede man nemlig kiksekage af kakaopulver og palmin. Men jeg havde lyst til at denne kiksekage skulle være lidt bedre. Derfor har jeg brugt smør og mørk chokolade i stedet for, så det er altså en kiksekage uden palmin. Man bruger typisk vaniljekiks, men du kan godt lave kiksekage med mariekiks, hvis det er nemmest.

Jeg husker tydeligt kiksekagen fra min barndom. Det var altid min far, der lavede denne kage og vi elskede den begge to. Det var bare en helt fantastisk lækker og tung kage. Men så kom salmonellaen snigende, og der var en lang årrække hvor der ikke blev spist meget kiksekage i de danske hjem. Nu er salmonellaen ryddet af vejen, og vi kan igen spise rå æg. Hvis man stadig foretrækker de pasteuriserede æg, så bruger man bare dem.
Det er simpelt at lave kagen. Du skal bruge 5 ingredienser, og kagen skal bare stå koldt til den er blevet helt fast. Den har også en virkelig god smag og konsistens. Smagen bliver helt klart bedre af, at det er en kiksekage uden palmin men med rigtig smør i stedet for. Palmin brugte man mest i gamle dage. Jeg er især vild med den bløde chokolademasse kontra den helt sprøde kiks. Prøv min kiksekage opskrift og prøv den af!
Prøv også disse opskrifter:
Mini kiksekager | S'mores - Hapser med kiks, chokolade og skumfidus | Cookies med chokolade (chocolate chip cookies)
De kiks der skal bruges til kagen er vaniljekiks. Karen Volf har lavet nogle - hvor der endda er en kiksekage udenpå pakken. Hvis man er ligeglad med, om kiksene er firkantede, så kan man også sagtens bruge helt almindelige Marie Kiks.
Kiksekage
Ingredienser
- 225 g smør
- 450 g chokolade 50-60 %
- 1 ½ dl flormelis
- 3 æggeblommer
- 1 pakke firkantede vaniljekiks cirka 25-30 stk.
Sådan gør du
- Smelt smørret i en gryde.
- Tag gryden af varmen og tilsæt chokoladen. Rør rundt indtil alt chokoladen er smeltet.
- Tilsæt flormelis og æggeblommer og rør rundt til massen er helt glat.
- Beklæd en aflang form med husholdningsfilm.
- Hæld lidt af chokoladeblandingen i bunden så der er et tyndt lag i bunden.
- Læg et lag vaniljekiks ovenpå (jeg lagde 5 kiks i hvert lag, men der kunne godt have været mere kiks ude i siden) og derefter endnu et tyndt lag chokolade.
- Fortsæt på denne måde indtil alt chokoladen er brugt op. Sørg for at der afsluttes med et lag chokolade øverst.
- Dæk formen med stanniol og sæt den i køleskabet, gerne til dagen efter og ellers i mindst 6 timer, til den er blevet helt fast.
- Tag kiksekagen ud af køleskabet 10-15 minutter før den skal serveres - så er den nemmere at skære ud.
Dine egne noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Ja, det kan du sagtens. I denne her opskrift bruger jeg dog almindelige vaniljekiks, men du kan sagtens bruge mariekiks, hvis det er den kiks, som du lige har mulighed for at købe.
Kagen kan sagtens holde sig i 3-5 dage på køl, hvis man blot opbevarer den i en tæt beholder. På den måde holder smagen sig meget bedre.
Ja, der er flere opskrifter, som jeg er stødt på, hvor der er revet appelsinskal i. Appelsin og chokolade er også en virkelig god kombination. Den revede appelsin skal tilsættes i selve chokolademassen.
Heidi tobiasen
Hvor længe kan den holde sig?
Louise Dam
Det er jeg ikke klar over. Men nogle dage i hver fald.
Anita
kan man lave kikse kage i en rund form
Louise Dam
Ja, det kan du sagtens :-)
Camilla
Kan man ikke bruge palmin,i denne opskrift? Jeg kan ikke tåle smør men elsker kiksekage. Er mængden af palmin den samme som smør?
Louise Dam
Hej Camilla
Jeg tror sagtens du kan skifte smørret ud 1:1 med palmin. Jeg har dog ikke selv afprøvet det.
Hilsen Louise
A+K/VenterPaaVin
Haha, minder mig sådan om spejder, bål og hygge.
- Anne
Louise Dam
Haha, ja det er skønt! :-)