• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Louises Madblog
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
menu icon
go to homepage
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • OPSKRIFTER
    • REJSER
    • SAMARBEJDE
    • OM
    • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Forside » Opskrifter » Søde sager » Is og desserter

    Hjemmelavet koldskål

    Udgivet: jul 15, 2022 · Opdateret: jul 15, 2022 af Louise Dam

    Gå til opskrift Udskriv

    Kærnemælkskoldskål er så lækkert! Her kan du få min bedste opskrift på hjemmelavet koldskål med æg. Du kan også lave din koldskål uden æg eller en laktosefri koldskål, hvis du er mere til det. Det kan du læse mere om længere nede, hvor du også kan finde link til en koldskål med skyr.

    Hjemmelavet Koldskål med æg serveret med jordbær og kammerjunker

    Koldskål med æg

    Koldskål er virkelig noget der hører sig til om sommeren. Det er så nemt at lave en hjemmelavet portion, og det smager meget bedre end de købte varianter. Man har samtidig fordelen af at kunne tilsmage den præcis som man bedst kan lide den. F.eks. synes jeg ofte at de købte versioner både er for tynde og for søde. Men det bestemmer man jo så heldigvis helt selv når den er hjemmelavet.

    Prøv også disse opskrifter:
    Kærnemælkskoldskål med skyr | Nem hjemmelavet koldskål med jordbær | Rabarberkoldskål

    Herunder kommer opskriften på den version, der bliver lavet herhjemme for det meste. Denne kærnemælkskoldskål er helt simpel med få ingredienser. Den bliver lavet med æg, tykmælk, kærnemælk, rørsukker, vanilje og citron. Den smager så skønt! Jeg bruger lige dele kærnemælk og tykmælk i min koldskål, da jeg godt kan lide en forholdsvis tyk kærnemælk. Hvis du ønsker den lidt tyndere i konsistensen kan du med fordel bruge mindre tykmælk.

    Lav en laktosefri koldskål uden æg

    Der er flere personer, der af den ene eller anden grund ikke skal indtage produkter med laktose. Hvis du gerne vil lave en laktosefri udgave kan du erstatte tykmælken med en laktosefri neutral yoghurt og købe en laktosefri kærnemælk.

    Æg kan du også godt undlade. Æggene er dog med til at gøre den lidt mere cremet, men hvis du gerne vil undgå æg, eller ikke har dem, kan du godt lave koldskål uden æg.

    Koldskål med kammerjunkere

    Jeg serverer altid min koldskål med friske jordbær og sprøde kammerjunkere, jordbærrene gør det bare ekstra sommmerligt og lækkert. Men man kan også servere sin koldskål med andre bær - f.eks. blåbær. Og man kan i stedet for kammerjunkere servere den med granola.

    ikon piskeris Chestnut

    Hjemmelavet koldskål

    2 liter
    Holdbarhed: 2-3 dage
    Fryseegnet: Nej
    Tilb. tid 15 min
    Samlet tid 15 min

    Udstyr (reklamelink)

    • Håndmixer
    - undgå din skærm går ud

    Ingredienser

    • 4 æggeblommer
    • 1 liter tykmælk
    • 1 liter kærnemælk
    • 4 spsk rørsukker kan udskiftes af alm. sukker
    • 1 vaniljestang Udskift evt. 2 spsk sukker med 2 spsk vaniljesukker
    • 1 spsk citronsaft

    Sådan gør du
     

    • Halvér vaniljestangen og skrab kornene ud. Se min guide til det her. Gem de tomme vaniljestænger og læg dem i skålen med koldskål imens den er i køleskabet.
    • Bland vaniljekornene med lidt sukker.
    • I en stor skål piskes med en håndmixer æggeblommer, sukker og vaniljekorn sammen til det bliver lyst og luftigt.
    • Imens du fortsat pisker hældes tykmælken i ad 3-4 omgange så det bliver blandet godt sammen med æggemassen. Bland til sidst kærnemælken i og smag til med citronsaften.
    • Servér i skåle med friske jordbær og kammerjunkere.

    Dine egne noter

    Klik her for at tilføje dine egne noter

    Noter

    Hvis der er koldskål tilbage stilles det i køleskabet med de tomme vaniljestænger i skålen. Så giver de lidt ekstra smag til koldskålen.
    Æg i din koldskål er med til en give den en mere cremet konsistens og smag. Hvis du en dag ikke lige har nogle æg, så kan de godt udelades.

    Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

    Servering: 1 liter | Kalorier: 771 kcal | Kulhydrater: 74 g | Protein: 38 g | Fedt: 36 g
    Bedøm denne opskrift:
    4.3 fra 21 stemmer
    Gem på Pinterest Gem som favorit / på madplan Gå til favoritter Udskriv
    Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

    Tip til opskriften!

    • Hvis der er koldskål tilbage stilles det i køleskabet med de tomme vaniljestænger i skålen. Så giver de lidt ekstra smag til koldskålen.

    Koldskål med skyr

    Hvis du vil variere din koldskål lidt eller gerne vil have den bliver mere proteinrig, så kan du også lave en koldskål med skyr. Jeg har faktisk selv en opskrift på koldskål med skyr. Den smager virkelig godt men indeholder blot lidt mere protein end denne her klassiske udgave.

    💭 Spørgsmål og svar til koldskål med æg

    Hvorfor hedder det koldskål?

    Oprindeligt var det en form for vælling, der var lavet af mælk, vin og noget udblødt brød. Det blev serveret koldt og heraf kom navnet.

    Hvor mange kalorier er der i koldskål?

    I denne her opskrift er der cirka 77 kalorier pr. 100 g. Det kan variere lidt alt efter hvilke ingredienser, du bruger.

    Hvem opfandt koldskål?

    Oprindeligt stammer det faktisk fra Danmark, men som skrevet tidligere var det en form for vælling. I slutningen af 1800-tallet opfandt man kærnemælken og derefter blev denne ret til.

    Hvad kan man putte i koldskål?

    Det er helt klassisk at komme kammerjunkere oven på. Det er også lækkert at toppe med friske bær, da det giver en virkelig frisk smag til den. Hvis man ikke vil have kammerjunker på kan man også bruge granola, som er en sprød müsli.

    Hvor længe kan hjemmelavet koldskål holde sig?

    Det kan holde sig 2-3 dage på køl.

    Hvor meget koldskål pr. person?

    Denne her opskrift giver i alt 2 liter koldskål. Jeg vil sige, at det kan gå til en 4-6 personer, alt efter om I spiser det til aftensmad eller som en dessert.

    Psst... Tip til en god købt koldskål🤫

    Hvis du en dag virkelig ikke orker selv at bikse din koldskål sammen, så synes jeg at Løgismose har lavet en helt udmærket variant. Den er både økologisk og med vanilje og æg. Så den har både en fin smag og en god konsistens.

    Koldskål med æg
    kærnemælkskoldskål
    hjemmelavet Koldskål med æg
    kærnemælkskoldskål
    Følg mig på Instagram
    « Butter Chicken
    Bedste brownies »

    Læserinteraktioner

    Kommentarer

    1. Johnny

      august 13, 2020 at 5:23 pm

      Fantastisk opskrift, vores børn elskede den, og kunne slet ikke få hold i det igen 😊 Kom lidt ekstra vanille og citronsaft i, men det er jo smag og behag.

      Svar
      • Louise Dam

        august 28, 2020 at 12:05 pm

        Dejligt at høre at børnene var vilde med den :-)

        Svar
    2. Anita

      juli 02, 2015 at 6:04 pm

      Har egentlig altid sværget til koldskål uden tykmælk, hørte så i dag at det skulle mætte mere og tænkte at det måske kunne overbevise kæresten om at det er gyldig aftensmad.

      Søgte lidt og faldt for din opskrift fordi den mindede om min egen, har lige lavet den og den er godt nok lækker! Brugte dog kun 3spsk sukker + vanilie og ville smage til med den sidste men det var ikke nødvendigt hos os

      Svar
      • Louise Dam

        juli 03, 2015 at 7:33 pm

        Dejligt at høre. Jeg lavede selv lige en portion den anden dag. Det er bare så godt! :-)

        Svar
    3. Sofie

      juni 12, 2015 at 4:38 pm

      det smager rigtig godt med lidt kardemomme i - det giver ligesom en varm smag, man ikke helt kan definere, men er ikke desto mindre utroligt lækkert :)

      Svar
      • Louise Dam

        juni 12, 2015 at 9:21 pm

        Det lyder lækkert, det må jeg prøve en dag :-)

        Svar

    Skriv et svar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Vurdering af opskriften




    Primær Sidebar

    Louise

    Jeg hedder Louise, jeg er 35 år og bor i København sammen med min kæreste Martin og min datter Amalie. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave lækre opskrifter til jer. Her på min blog finder du nemme og lækre retter, ofte med billeder af fremgangsmåden. Her kan alle være med! Jeg håber du finder en opskrift du kan bruge i blandt de over 800 opskrifter på siden.

    Mere om mig →

    NYE OPSKRIFTER

    • Cookies i airfryer
    • Øllebrødsboller
    • Rosenkål i airfryer
    • Pistacieis
    • Øllebrød
    • Saltmandler i airfryer

    POPULÆRE OPSKRIFTER

    • Gulerodskage med ostecreme
    • Syltede rødløg
    • Bananpandekager
    • Indisk dahl
    • Pastasalat med cremet karrydressing og grøntsager
    • Bagekartofler

    Tilmelding til mit nyhedsbrev

    Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig mails når jeg udgiver en ny opskrift. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.

    Footer

    Copyright

    Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

    For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

    Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.

    Footer

    ↑ Til toppen


    Om

    Råvareindeks

    Kontakt

    Privatlivspolitik


    Copyright © 2021 - Louises Madblog - CVR 35614788

    X
    Køb en airfryer fra Cosori med 15 % rabat med koden Dam15
    Køb airfryer her