Jordbær

Jordbær er et lille bær eller frugt, der vokser på jordbærplanter. Det er en frugt, som kan vokse mange forskellige steder. Her i Danmark kan vi få dem fra Spanien eksempelvis, når der ikke er jordbær sæson herhjemme.

Mange kan kende den på at være det lille røde bær, hvor der er en grøn top. Derudover har den små hvide prikker, og så er den helt rød og saftig indeni.

Danske jordbær i en skål med fløde ved siden af

Indhold

Få ting er bedre end danske jordbær

I Danmark er sommeren lig med danske jordbær. De smager bare bedre, end dem vi kan få fragtet til landet i de måneder, hvor vores egne danske jordbær ikke er i sæson.

Når de er i sæson om sommeren, kan man mange steder komme ud og plukke sine egne jorbær på store jordbær-plantager. Hvis du gerne vil prøve det, kan du tjekke denne oversigt over pluk-selv muligheder.

Er jordbær en nød eller en frugt?

Der opstår nogle gange tvivl, om et jordbær er en frugt eller en nød. Af navnet kan man udlede, at det er et bær, men det er rent faktisk ikke helt sandt. Selve jordbærret består af en masse små nødder, og rent faktisk er de små prikker på jordbærret små nødder. Det er i stedet en form for frugtknude, der er vokset.

Hvornår er danske jordbær i sæson?

De danske jordbær er i sæson om sommeren, og det er særligt i månederne juni og juli, at de har højsæson. Hvis vejret er rigtig godt i løbet af foråret, så kan man være heldige at få de første jorbær fra midten af maj.

De første jordbær er altid noget specielt, og det betyder også, at de er ret dyre i supermarkederne. Dog falder de i pris, så snart at vi når længere hen i den danske jordbær sæson.

Tips til tilberedning og opbevaring af jordbær

De små jordbær har en lille fin grøn top øverst, som ikke er så lækker at spise. Der kan godt sidde noget jord under det grønne, så det er derfor en god ide at skylle dem grundigt, sådan at man ikke får små jordrester i munden. 

Det er dog ikke godt, hvis jordbær ligger alt for længe i vand, da vandet så kan trække lidt smag ud af bærrene. Du kan med fordel skylle dem i en si, så de ikke ligger i vandet for længe.

De kan opbevares på køl i 2-3 dage, men de smager nu bedst på dagen, hvor de er købt eller plukket. Husk at lade bærrene få stuetemperatur inden de spises, så smager det af mere.

Dyrkning af egne jordbær

Vi er så heldige i Danmark, at vi kan dyrke vores egne jordbær i haven eller på altanen i altankasser. Der findes en masse forskellige jordbær-sorter, som man kan plante og dyrke derhjemme. 

De skal generelt have en del vand, da det giver de flotteste og mest smagfulde jordbær. Dog må de heller ikke overvandes, og de har også godt af at få masser af sol i løbet af dagen.

Mine opskrifter med Jordbær

Jordbær er virkelig lækre at bruge i både det søde og det salte køkken. Mange forbinder dem nok med den klassiske og enkle dessert jordbær med fløde. Man kan også putte jordbær i salater, da det er virkelig lækkert med et frisk pift i den. Prøv at lav en spinatsalat med jordbær og grønne asparges.

Du kan generelt lave mange kager med jordbær også, og her kan man ikke komme uden om den danske klassiker jordbær tærte med mazarinbund. Her bager man en kage med marcipan i, kommer en cremet vanilje creme på toppen og putter friske jordbær øverst. Det smager skønt af sommer!

Herunder kan du finde alle mine andre lækre opskrifter med jordbær.