• Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
menu icon
go to homepage
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
search icon
Homepage link
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
×
Forside » Opskrifter

Jordbær

Jordbær er et lille bær eller frugt, der vokser på jordbærplanter. Det er en frugt, som kan vokse mange forskellige steder. Her i Danmark kan vi få dem fra Spanien eksempelvis, når der ikke er jordbær sæson herhjemme.

Mange kan kende den på at være det lille røde bær, hvor der er en grøn top. Derudover har den små hvide prikker, og så er den helt rød og saftig indeni.

Danske jordbær i en skål med fløde ved siden af

Få ting er bedre end danske jordbær

I Danmark er sommeren lig med danske jordbær. De smager bare bedre, end dem vi kan få fragtet til landet i de måneder, hvor vores egne danske jordbær ikke er i sæson.

Når de er i sæson om sommeren, kan man mange steder komme ud og plukke sine egne jorbær på store jordbær-plantager. Hvis du gerne vil prøve det, kan du tjekke denne oversigt over pluk-selv muligheder.

Er jordbær en nød eller en frugt?

Der opstår nogle gange tvivl, om et jordbær er en frugt eller en nød. Af navnet kan man udlede, at det er et bær, men det er rent faktisk ikke helt sandt. Selve jordbærret består af en masse små nødder, og rent faktisk er de små prikker på jordbærret små nødder. Det er i stedet en form for frugtknude, der er vokset.

Hvornår er danske jordbær i sæson?

De danske jordbær er i sæson om sommeren, og det er særligt i månederne juni og juli, at de har højsæson. Hvis vejret er rigtig godt i løbet af foråret, så kan man være heldige at få de første jorbær fra midten af maj.

De første jordbær er altid noget specielt, og det betyder også, at de er ret dyre i supermarkederne. Dog falder de i pris, så snart at vi når længere hen i den danske jordbær sæson.

Tips til tilberedning og opbevaring af jordbær

De små jordbær har en lille fin grøn top øverst, som ikke er så lækker at spise. Der kan godt sidde noget jord under det grønne, så det er derfor en god ide at skylle dem grundigt, sådan at man ikke får små jordrester i munden. 

Det er dog ikke godt, hvis jordbær ligger alt for længe i vand, da vandet så kan trække lidt smag ud af bærrene. Du kan med fordel skylle dem i en si, så de ikke ligger i vandet for længe.

De kan opbevares på køl i 2-3 dage, men de smager nu bedst på dagen, hvor de er købt eller plukket. Husk at lade bærrene få stuetemperatur inden de spises, så smager det af mere.

Dyrkning af egne jordbær

Vi er så heldige i Danmark, at vi kan dyrke vores egne jordbær i haven eller på altanen i altankasser. Der findes en masse forskellige jordbær-sorter, som man kan plante og dyrke derhjemme. 

De skal generelt have en del vand, da det giver de flotteste og mest smagfulde jordbær. Dog må de heller ikke overvandes, og de har også godt af at få masser af sol i løbet af dagen.

Jordbær er virkelig lækre at bruge i både det søde og det salte køkken. Mange forbinder dem nok med den klassiske og enkle dessert jordbær med fløde. Man kan også putte jordbær i salater, da det er virkelig lækkert med et frisk pift i den. Prøv at lav en spinatsalat med jordbær og grønne asparges.

Du kan generelt lave mange kager med jordbær også, og her kan man ikke komme uden om den danske klassiker jordbær tærte med mazarinbund. Her bager man en kage med marcipan i, kommer en cremet vanilje creme på toppen og putter friske jordbær øverst. Det smager skønt af sommer!

Herunder kan du finde alle mine andre lækre opskrifter med jordbær.

  • Lagkage med jordbær og creme
  • Enhjørningkage
  • Chokolade pavlova
  • Jordbærsovs til risalamande
  • Sommerkage med bær
  • Mazarinkage med jordbær-rabarber mousse
  • Hjemmelavet koldskål
  • Cheesecake med hindbærgelé
  • Jordbær med fløde
  • Spinatsalat med avokado, jordbær og honningristede valnødder
  • Gordons Premium Pink Gin i Danmark - Konkurrence! [AFSLUTTET]
  • Pavlova med laktosefri Carte d'or is og friske jordbær
  • Baked Alaska i miniformat
  • Mini chokoladepavlova med jordbær og blåbær
  • Mini pavlova med jordbær og blåbær
  • Ispinde med jordbær og mørk chokolade
  • Acai bowl
  • Små jordbær/ rabarbertærter med marengslåg
  • Dessert med rabarber og marengs
  • Jordbær med chokolade
  • Jordbæris
  • Jordbær/hindbær syltetøj
  • Friske jordbær, creme anglaise, jordbærsorbet & brændt hvid chokolade
  • Jordbærsorbet
  • Jordbær/rabarber syltetøj
  • Spinatsalat med jordbær og grønne asparges
  • Jordbærkage med mazarinbund
  • Kærnemælkskoldskål med skyr
  • Jordbær-rabarbersuppe serveret kold med vaniljeis
  • Hjerteformet brownie med vaniljeis og jordbær
  • Hjemmelavet jordbærtærte
  • Jordbærsalat med honningmarinerede valnødder
Louise

Jeg hedder Louise, jeg er 36 år og bor i København sammen med min kæreste Martin og min datter Amalie. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave lækre opskrifter til jer. Her på min blog finder du nemme og lækre retter, ofte med billeder af fremgangsmåden. Her kan alle være med! Jeg håber du finder en opskrift du kan bruge i blandt de over 900 opskrifter på siden.

Mere om mig →

NYE OPSKRIFTER

  • Kokostoppe eller kokosmakroner med marcipan og chokolade ()
    Kokostoppe med marcipan og chokolade
  • Pad Krapow
    Pad Krapow
  • Fladbrød
    Fladbrød
  • Forret med røget laks og syltet fennikel ()
    Forret med røget laks og syltet fennikel
  • Æggekage
    Æggekage med bacon på pande
  • Cookies med smarties ()
    Cookies med smarties og chokolade

POPULÆRE OPSKRIFTER

  • Flaeskesteg i airfryer
    Flæskesteg i airfryer
  • Kartoffel porre suppe
    Kartoffel porre suppe
  • Dahl opskrift
    Indisk dahl
  • Saltmandler
  • Bagekartofler opskrift
    Bagekartofler
  • PANANG Curry MED KYLLING PANANG GAI panang curry
    Panang karry med kylling (Panang Gai)

Footer

↑ Til toppen


Opskrifter

Om Louises Madblog

Opskriftsindeks

Råvareindeks

Samarbejde, reklame, annoncering

Morgenmad

Frokost

Aftensmad

Tilbehør

Søde sager

Cookie- og privatlivspolitik

Kontakt


COPYRIGHT
Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.


Copyright © 2024 - Louises Madblog - CVR 35614788

Vurdér opskriften

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required