Svensk pølseret er en rigtig klassiker, som både er et hit hos børn og voksne. Retten er super nem at lave, og indeholder ingen mærkelig ingredienser du ikke kan få fat i.
En svensk pølseret består af kogte kartofler, pølser og løg. Løg og pølser bliver stegt på panden og blandet med de kogte kartofler i en tomat/paprika sauce. Så det er altså en ret simpel ret, der er hurtig at lave.
Jeg er sikker på de fleste kender denne simple ret fra deres barndom. Det er nemlig en meget børnevenlig ret, som jeg er sikker på de fleste børn vil være glade for at få serveret til aftensmad. Herhjemme elsker vores datter i hvert fald alt der har noget at gøre med pølser :-)
Herunder får du min opskrift på en lækker og klassisk svensk pølseret.
Svensk pølseret
Ingredienser
- 1 kg kartofler
- 500 g pølser
- 2 løg
- 1 dåse tomatpuré
- 1 spsk paprika
- 1 spsk ketchup
- 2,5 dl fløde, madlavningsfløde, kaffefløde eller piskefløde
- 2 dl mælk
- salt og peber
- purløg til pynt
Sådan gør du
- Skræl kartoflerne, skær dem i mundrette bidder.
- Kog dem i letsaltet vand i cirka 10-12 minutter.
- Hæld vandet fra og stil til side.
- Hak løgene.
- Skær pølserne i skiver.
- Opvarm lidt olie på en pande og steg løgene til de er klare.
- Tilsæt pølserne og rist dem på panden til de har fået lidt farve.
- Tilsæt tomatpuré, paprika, fløde og mælk og lad det småsimre et par minutter.
- Tilsæt de kogte kartofler og smag til med salt og peber.
- Servér med friskklippet purløg.
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Svensk pølseret med grøntsager
Retten er nem at lave og smager virkelig godt. I den klassiske opskrift på svensk pølseret er der jo ikke mange grøntsager i - altså udover kartofler. Du kan derfor sagtens skifte halvdelen af kartoflerne ud i retten med f.eks. gulerødder, pastinak og knoldselleri. Så kan du sætte en sundere version på bordet.
Retten er en rigtig god reste-ret. Hvis du har rester af de kogte kartofler fra dagen før, så er det perfekt at lave en svensk pølseret. Hvis du da ikke vil bruge dem til brasede kartofler eller knuste kartofler med hvidløg, rosmarin og parmesan.
Ofte stillede spørgsmål til opskriften
Alle pølser kan bruges. Men wienerpølser og grillpølser er at foretrække til svensk pølseret.
Man kunne fristes til at tro at svensk pølseret oprinder fra Sverige. Men umiddelbart er retten faktisk ganske dansk. De kender i hvert fald ikke til retten i Sverige. Det menes, at retten er kommet til live da nogle danske børn var på lejrskole i Sverige og lavede en sammenkogt ret af deres rester.
Ja, du kan evt. udskifte fløden med mælk. Så skal du dog jævne retten lidt. Jeg vil dog understrege at retten helt sikkert smager bedste med fløde - især piskefløde.
Glennie skriver
Hvor meget tomatpuré bruger du ca? Mit er på tube, derfor mit spørgsmål :-)
Louise Dam skriver
Cirka 140 g :-)
Stina skriver
Lækkert! Det skal jeg prøve i morgen det her! Mange tak :)