Louises Madblog

  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
menu icon
go to homepage
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
search icon
Homepage link
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad
  • Aftensmad
  • Søde sager
  • Om
×
Forside » Opskrifter » Søde sager

Studenterbrød

Udgivet: 5. okt 2020 · Opdateret: 10. nov 2020

Studenterbroed

Romkugler, studenterbrød og træstammer er mine yndlingskager hos bageren! Måske ikke den traditionelle yndlingskage, men ikke desto mindre er det min. Jeg har tidligere begivet mig ud i både hjemmelavede romkugler og hjemmelavede træstammer, men har aldrig fået lavet de hjemmelavede studenterbrød. Ikke før nu! Og det er da virkelig en fejl at jeg først har lavet det nu. For nøj, hvor smager de bare for vildt godt! Studenterbrød består af en mørdejsbund, et lag hindbærmarmelade, et lag med romkugle/trøffelmasse og så er de pyntet med glasur og krymmel. Den sprøde mørdejsbund og den bløde romkuglemasse passer bare så godt sammen!

Når jeg har lidt kage tilovers, som jeg ikke lige synes vi behøves at spise med det samme, så ryger det i fryseren. Det kan også være en kage der er blevet lidt tør. Når jeg så har samlet nok kage sammen, så laver jeg gerne en portion romkugler.

Læs også: Hjemmelavet jordbærtærte| Hjemmelavede hindbærsnitter | Hjemmelavede træstammer

Denne gang blev romkuglemassen så tryllet om til disse lækre studenterbrød i stedet for. Hvis du ikke lige har kagerester på lager (og i øvrigt tænker jeg er tosset at have den slags! :-)), så kan du sagtens bage en nem kage til formålet, eller du kan købe noget sandkage, chokolade el.lign. Jeg har toppet mine studenterbrød med hvid glasur og farvet krymmel, men det kan også være rigtig fint med en lyserød glasur på toppen.

piskeris Grullo

Studenterbrød

4.69 fra 16 stemmer
Justér antalJustér antal: 8 stk.
Forb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 15 minutter min
Hviletid 1 time t 30 minutter min
Samlet tid 2 timer t 5 minutter min

Udstyr (reklamelink)

  • (reklamelink)Foodprocessor eller lign.
  • (reklamelink)Kagerulle
- undgå din skærm går ud

Ingredienser

Mørdejsbund

  • 150 g (reklamelink)hvedemel
  • 75 g smør
  • 50 g flormelis
  • ¼ tsk. salt
  • 1 lille æg

Romkuglemasse

  • 700 g kagerester, jeg brugte chokoladekage og drømmekage
  • 3 spsk (reklamelink)hindbærmarmelade
  • 3 spsk (reklamelink)rom aroma, eller rom
  • 2 spsk (reklamelink)kakaopulver

Derudover

  • 2 spsk (reklamelink)hindbærmarmelade
  • (reklamelink)krymmel
  • flormelis, til glasur

Sådan gør du
 

Mørdejsbund

  • Bland mel, flormelis, salt og smør i små stykker sammen indtil konsistensen er helt smuldret. Du kan med fordel bruge en foodprocessor til at få det smuldret.
  • Tilsæt så ægget og arbejd det ind i dejen med fingrene eller brug igen foodprocessoren til at samle dejen. Dejen skal kun lige kunne samles, så skal den ikke æltes længere. Ellers får man ikke en sprød bund.
  • Læg dejen i en pose eller i husholdningsfilm og kom den på køl i 30 minutter. Imens kan du lave romkuglemassen.
  • Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud med en kagerulle imellem to stykker bagepapir. Udrul dejen til en tykkelse på cirka 4-5 mm. Skær dejen til så du har et kvadrat på cirka 18x18 cm.
  • Læg dejen med bagepapir på en bageplade og bag i ovnen ved 175 grader i cirka 15 minutter. Bag indtil kanterne bliver gyldne.
  • Tag bunden ud af ovnen og lad den køle helt af på en rist.

Romkuglemassen

  • Start med at fordele dine kagerester i en (reklamelink)food processor (reklamelink) eller lignende maskine. Kør til de er helt smuldrede.
  • Tilsæt så hindbærmarmelade, romessens og kakaopulver. Kør igen på food processoren indtil du har en fast sammenhængende masse. Smag til og tilsæt eventuelt mere hindbærmarmelade, romessens og/eller kakaopulver. Mængden kommer lidt an på hvilken kage du har brugt. Hvis du ikke har brugt chokoladekage skal du f.eks. nok bruge lidt mere kakaopulver.

Samling af studenterbrød

  • Når mørdejsbunden er kølet af og du har lavet romkuglemassen, så er det tid til at samle det hele til lækre studenterbrød.
  • Smør mørdejsbunden med et tyndt lag hindbærmarmelade.
  • Læg romkuglemassen imellem to stykker bagepapir og udrul den så den bliver samme størrelse som din mørdej.
  • Læg et skærebræt under den udrullede romkuglemasse med bagepapir imellem. Læg så mørdejsbunden ovenpå romkuglemassen og et skærebræt ovenpå. Vend det på hovedet ved at holde på skærebrædderne sådan så mørdejsbunden kommer til at være nederst. Fjern bagepapiret fra romkuglemassen.
  • Lav glasur af flormelis og kogende vand. Se evt. min guide til dette her.
  • Fordel glasuren ovenpå kagen og drys derefter med krymmel inden glasuren stivner.
  • Sæt kagen i køleskabet i cirka 1 time indtil den er helt kold.
  • Skær derefter dit kæmpe studenterbrød ud i mindre. Jeg lavede 8 stk. ud af denne portion, men hvis man vil have dem mindre kan man også lave f.eks. 12 stk.
    Tip: For at få dine studenterbrød rigtig fine anbefaler jeg at bruge en stor skarp kniv, som du gør ren efter hvert snit du laver. Derudover kan du skære kanterne til først og måle med et målebånd eller lineal hvor du skal skære for at de bliver ens i størrelsen.

Noter

Det kan også være rigtig fint med lyserød glasur på toppen. Her skal du blot blande lidt rød pastafarve eller rød frugtfarve i din glasur.

Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

Servering: 1 stk. | Kalorier: 518 kcal | Kulhydrater: 80 g | Protein: 8 g | Fedt: 19 g
Gem på Pinterest Gem som favorit Gå til favoritter Udskriv
Opskrift af Louise Dam
Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

*Fun fact: Studenterbrød har fået deres navn fordi de ligesom romkugler laves af kagerester, og dermed er ret billige. Derfor er det også populært blandt studerende - det er i hvert fald til at betale for dem ;-)

  • Studenterbroed
  • Studenterbroed
  • Studenterbrød

*Kilde: wikipedia.org

Kommentarer

  1. Selma skriver

    november 02, 2021 at 10:59 am

    Kan man godt lave kagen stå over natten og så fx putte glasur på om morgenen inden den skal spises?

    Svar
    • Louise Dam skriver

      november 03, 2021 at 12:49 pm

      Ja, det kan du sagtens :-)

      Svar
  2. Tina skriver

    oktober 22, 2020 at 9:12 pm

    Årh wow! Det er virkelig længe siden jeg har fået sådan nogen.. Mums

    Svar
    • Louise Dam skriver

      november 10, 2020 at 10:05 am

      Det er bare så lækkert! :-)

      Svar
  3. Piskeriset skriver

    oktober 07, 2020 at 8:43 pm

    Argh, nu blev jeg lækkersulten, og 21.43 er ikke et særlig godt tidspunkt at blive det på. Slet ikke når der ikke er studenterbrød på lager! :D

    Svar
    • Louise Dam skriver

      oktober 22, 2020 at 11:38 am

      Ha ha, nej det er sørme upraktisk :-)

      Svar
      • Maria skriver

        oktober 19, 2022 at 10:16 am

        Hej Louise

        Hvordan skal de opbevares?

        Svar
        • Louise Dam skriver

          oktober 22, 2022 at 5:32 pm

          Jeg opbevarer dem i køleskabet.

          Svar
4.69 from 16 votes (16 stemmer uden kommentar)

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurdering af opskriften




Footer

↑ Til toppen


Opskrifter

Om Louises Madblog

Opskriftsindeks

Råvareindeks

Samarbejde, reklame, annoncering

Morgenmad

Frokost

Aftensmad

Tilbehør

Søde sager

Cookie- og privatlivspolitik

Kontakt


COPYRIGHT
Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.


Copyright © 2024 - Louises Madblog - CVR 35614788

Vurdér opskriften

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.