• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
Louises Madblog
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
menu icon
go to homepage
  • OPSKRIFTER
  • REJSER
  • SAMARBEJDE
  • OM
  • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • OPSKRIFTER
    • REJSER
    • SAMARBEJDE
    • OM
    • KONTAKT
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Forside » Opskrifter » Bagværk » Boller

    Varme hveder

    Udgivet: apr 28, 2022 · Opdateret: apr 28, 2022 af Louise Dam

    Gå til opskrift Udskriv

    Her kan du finde min bedste opskrift på lækre varme hveder, som du kan servere helt lune med smør. Men hvornår spiser man hveder? Mange spiser dem dagen før Store Bededag, men du kan også godt spise dem på selve dagen. Hjemmebagte hveder smager bare bedst, når de er helt friskbagte.

    Varme hveder hvedeknopper

    Det er en tradition i Danmark, at vi spiser varme hveder eller hvedeknopper aftenen før Store Bededag. Oprindeligt bagte bagerne hvederne dagen før Stor Bededag, fordi de havde lukket på Store Bededag. Ved at bage dem dagen før, så kunne folk stadig spise noget daggammelt brød om fredagen.

    Prøv også disse opskrifter:
    Fødselsdagsboller | Chokoladeboller | Mini pølsehorn

    Om fredagen blev de så ristet og spist. Det har siden ændret sig, så vi spiser de varme hveder aftenen før Store Bededag. Hveder minder rigtig meget om krydderboller. Når de skal spises, skæres de halvt over og ristes på begge sider enten på brødristeren eller i ovnen. Derefter serveres de med smør, der smelter så skønt på den varme bolle.

    Varme hveder hvedeknopper

    Varme hveder

    5 fra 1 stemme
    Gem på Pinterest
    Gem som favorit / på madplan Gå til favoritter
    Holdbarhed: 2 dage
    Fryseegnet: Ja
    12 stk.
    Forb. tid 20 min
    Tilb. tid 10 min
    Samlet tid 2 t 20 min
    Udskriv

    Udstyr (reklamelink)

    • Røremaskine kan dog også røres med håndmixer med dejkroge

    Ingredienser

    • 2,5 dl sødmælk Letmælk kan også bruges, men helst sødmælk
    • 25 g gær 10-12 g hvis du koldhæver hvederne
    • 1 spsk sukker
    • 1 æg
    • 1-2 tsk kardemomme brug gerne kardemommefrø du selv maler, de smager af mere
    • 500 g hvedemel
    • ½ tsk salt
    • 100 g blødt smør
    - undgå din skærm går ud

    Sådan gør du
     

    • Hæld mælken i skålen til din røremaskine, tilsæt gær og sukker og rør til gæren er opløst.
    • Tilsæt ægget og rør rundt.
    • Tilsæt kardemomme, hvedemel og salt og rør dejen et par minutter på røremaskinen til den er sammenhængende.
    • Tilsæt det bløde smør i mindre tern til dejen og ælt dejen på røremaskinen til den er helt glat, blank og elastisk.
    • Kom husholdningsfilm over skålen eller gør som jeg og brug et smart silikonelåg. (reklamelink)
    • Sæt dejen til hævning et lunt sted i cirka 1 til 1,5 time, eller til dejen er cirka dobbelt størrelse.
    • Del dejen i 12 lige store dele, og form til boller. Vej gerne bollerne af så de vejer 75-80 g stykket.
    • Sæt bollerne i en bageform med bagepapir. De skal stå tæt ved siden af hinanden (cirka 1-1,5 cm afstand). De vil bage sammen og blive til hvedeknopper.
    • Kom husholdningsfilm (eller et firkantet silikonelåg der passer) over formen og lad dem hæve i 1 time. (hvis du vil koldhæve dem lader du dem blot hæve 15-30 minutter og stiller dem så i køleskabet)
    • Hvis du foretrækker det kan du pensle hvederne med sammenpisket æg.
    • Bag de varme hveder ved 200 grader i cirka 10-12 minutter eller indtil de er gyldne.
    • Skær hvederne over på midten og rist dem på begge sider, enten i ovnen eller på brødristeren inden de spises lune med smør.

    Dine egne noter

    Klik her for at tilføje dine egne noter

    Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)

    Servering: 1 stk. | Kalorier: 236 kcal | Kulhydrater: 34 g | Protein: 6 g | Fedt: 8 g
    Har du prøvet denne opskrift?Nævn @louisesmadblog eller tag #louisesmadblog!

    Tips til min opskrift - Koldhævede hveder

    Du kan sagtens koldhæve dine hveder, hvis du gerne vil have dem endnu friskere på dagen. Hvis du gerne vil gøre det, skal du i stedet tilsætte 10 g gær og altså ikke 25 g. Så følger du opskriften indtil trin 9. Læg så husholdningsfilm over bageformen og lad den stå ved stuetemperatur i 30 minutter.

    Herefter stiller du dem på køl natten over eller indtil næste eftermiddag/aften, hvis det er der de skal serveres. Tag dem ud af køleskabet og lad dem stå ved stuetemperatur i 30-60 minutter. Bag så de koldhævede hveder i ovnen ved 200 grader i 10-12 minutter.

    💭 Spørgsmål og svar til opskriften

    Hvornår spiser man hveder?

    Efter traditionen spiser man det torsdag aften, altså dagen før Store Bededag. Dog hvis man skruer tiden helt tilbage, blev de spist om fredagen, da bageren havde lukket på Store Bededag.

    Hvad er historien bag varme hveder?

    I gamle dage måtte ingen arbejde før efter gudstjenesten på Store Bededag. Det gjaldt også bageren, og derfor fandt bageren på at bage brød, der kunne købes om torsdagen men nydes om fredagen.

    Hvorfor er der kardemomme i hveder?

    Det er der fordi, at det er noget, der altid har været i det traditionelle bagværk. Kardemommen giver en utrolig god duft og en god smag i et bagværk, der ellers er ret simpelt.

    Hvad spiser man hveder med?

    Normalt spiser man kun smør til dem, men man kan også spise en god ost eller marmelade på.

    Kan jeg bage dem dagen før?

    Ja, det kan du godt. De smager nu allerbedst, når de er helt friske. Du kan også gøre det, at du koldhæver dine hjemmebagte hveder, så er de klar til at komme i ovnen dagen efter. Det er dejlig nemt.

    Varme hveder hvedeknopper
    Varme hveder hvedeknopper
    Varme hveder hvedeknopper
    Varme hveder hvedeknopper
    Varme hveder hvedeknopper
    Varme hveder hvedeknopper
    Varme hveder hvedeknopper
    Følg mig på Instagram
    « Bananboller med chokolade
    Chicken tikka masala »

    Læserinteraktioner

    Skriv et svar Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Vurdering af opskriften




    Primær Sidebar

    Louise Dam, Louisesmadblog.dk

    Jeg hedder Louise, jeg er 34 år og bor i København sammen med min kæreste Martin og min datter Amalie. Jeg elsker at stå i mit køkken og lave lækre opskrifter til jer. Her på min blog finder du nemme og lækre retter, ofte med billeder af fremgangsmåden. Her kan alle være med! Jeg håber du finder en opskrift du kan bruge i blandt de over 800 opskrifter på siden.
    Læs mere om mig!

    Nye opskrifter

    Rabarbersaft

    Rabarbersaft

    Rabarberkompot

    Rabarberkompot

    Mango Lassi

    Mango lassi

    Chicken Tikka Masala

    Chicken tikka masala

    Varme hveder hvedeknopper

    Varme hveder

    Bananboller med chokolade

    Bananboller med chokolade

    Copyright

    Kopiering fra denne hjemmeside må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun indenfor de rammer, der er nævnt i aftalen.

    For alle andre gælder det at der er copyright på billeder og tekst (også fra sociale medier som Facebook og Instagram). Billeder og tekst må derfor aldrig bruges uden forudgående skriftlig tilladelse.

    Overtrædelse af ophavsretten medfører et krav om vederlag for krænkelse af ophavsret og krav om øjeblikkeligt at fjerne billeder.

    Tilmelding til mit nyhedsbrev

    Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig mails når jeg udgiver en ny opskrift. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen.

    Footer

    ↑ Til toppen


    Om

    Råvareindeks

    Kontakt

    Privatlivspolitik


    Copyright © 2021 - Louises Madblog - CVR 35614788

    X
    Giv blomster med 10 % i rabat hos Euroflorist med koden LOUISEMAD10 (reklamelink)
    Køb her