Brændende kærlighed er en helt klassisk dansk ret, der består af kartoffelmos og en bacon/løg blanding. Ved siden af kan man servere syltede rødbeder.
Brændende kærlighed er en meget nem ret, som du nemt kan lave på en travl hverdag. Det er altid godt at kunne bikse en god ret sammen, når tiden er lidt knap. Du skal bruge meget få ingredienser til at lave denne skønne ret.
Brændende kærlighed er en klassisk dansk ret. Retten er meget simpel og egner sig perfekt til en mørk og kold vinteraften. Den består af en kartoffelmos, der bliver toppet med en bacon/løgblanding. Ved siden af serveres der syltede rødbeder. Det smager helt fantastisk og så er det samtidig både nem og billig mad.
Det er en gammel ret, som første gang blev lavet tilbage i 1800-tallet, og så er den bare blevet hængende i de danske hjem siden. Kartoffelmosen er desuden også at finde i mange andre gamle retter, da det er billigt at lave, og så smager det jo også skønt! Her får du min opskrift på brændende kærlighed.
Brændende kærlighed
Ingredienser
Kartoffelmos
- 600 g bagekartofler
- 1 dl mælk
- 25 g smør
- salt
Topping
- 200 g bacon
- 2 løg
Tilbehør
Sådan gør du
- Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker.
- Fordel kartoflerne i en gryde og hæld vand over.
- Sæt gryden til at koge til kartoflerne er møre, det tager cirka 20 minutter. Der skal ikke salt i vandet.
- Imens kartoflerne koger piller du løgene og skærer dem i tern.
- Steg baconternene på en pande til de er gyldne. Hæld så løgene på panden og steg til de bliver bløde og gennemsigtige og let gyldne.
- Hæld vandet fra kartoflerne og lad dem lige stå at dampe lidt af uden låget på.
- Hæld kartoflerne i en skål eller en røremaskine og pisk dem med en elpisker.
- Hæld mælken i lidt ad gangen imens du pisker.
- Fordel smørret i mindre stykker i kartoffelmosen og pisk indtil smørret helt optaget af mosen. Smag til med salt.
- Server retten med den lune kartoffelmos nederst, på toppen bacon og løgblandingen. Server også syltede agurker til den brændende kærlighed. Drys eventuelt med lidt hakket persille på toppen.
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Tip til opskriften
Jeg bruger bagekartofler i min kartoffelmos fordi de har en god konsistens, når de bliver kogt og herefter most. Du kan også bruge almindelige mindre kartofler, hvis det lige er det, som du har.
Nogen kan godt lide, hvis der er lidt bid i kartoffelmosen, imens at andre foretrækker, at den er helt lind. Hvis der skal være bid i, skal du bare sørge for ikke at piske kartoffelmosen sammen så længe. På den måde vil der stadig være små stykker af kartofler tilbage. Du kan også bruge (reklamelink)en kartoffelmoser til at mose kartoflerne med.
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
I og med at denne her ret indeholder bacon, så er den ikke vegetarisk. Jeg har ikke lavet en vegetarisk udgave, men jeg kunne forestille mig, at svampe godt kan erstatte baconen. Det giver en god smag til retten.
Der er også andre udgaver af retten, hvor der kommer pølser i. Det kan du også godt tilsætte i denne her. Jeg vil anbefale 2-3 pølser. Skær dem i små stykker og kom dem på panden sammen med bacon.
Selve retten brændende kærlighed kan spores helt tilbage til 1800-tallet men kom først rigtig frem efter 2. verdenskrig. Dengang brugte man kartofler som erstatning for det dyre kød. Dengang lød det, at det bedste, man kunne gøre som kvinde for sin mand, var at servere noget god mad. Det er muligvis derfor retten har fået navnet brændende kærlighed.
Sanne skriver
Det er altså bare noget af det lækreste!
kokkensanne.wordpress.com
Louise Dam skriver
Ja, det er så lækkert!